Реалізація IT-стартапу: чому все мріють про зарубіжні ринки?

  1. Розмір ринку. Потенційних споживачів за межами країни набагато більше, ніж усередині.
  2. Потенційних інвесторів за межами країни набагато більше, ніж усередині.
  3. Навіщо використовуються іноземні компанії та іноземні офіси?
  4. Що краще відкрити за кордоном: філія або дочірню компанію?
  5. Що вибрати: віртуальний або реальний офіс?
  6. Які існують особливості управління компанією з-за кордону? Роль місцевої обслуговуючої компанії
  7. З чого почати?

Якщо ви запустили IT-стартап, справили якесь апаратне програмне забезпечення, вже маєте досвід першої поставки, то що вам робити далі? Наша стаття для тих, хто амбітний, не хоче обмежуватися межами рідної країни і зацікавлений в реалізації свого IT-стартапу на зарубіжних ринках.

Чому ж компанії, в тому числі і IT-стартапи, завжди звертають увагу на зарубіжні ринки?

  • Розмір ринку. Потенційних споживачів за межами країни набагато більше, ніж усередині.

Для кращого розуміння розглянемо наступні цифри. Населення Росії становить приблизно 145 млн осіб. Населення Китаю близько 1,4 млрд. Чоловік. Середній клас Китаю за своєю кількістю вже наближається до розміру населення всієї Америки. У Європейському союзі проживає близько 500 млн. Чоловік, при цьому досить забезпечених споживачів. Всі перераховані вище факти показують, що вийшовши за межі країни зі своїм продуктом, ви отримаєте в кілька разів більше потенційних покупців

  • Потенційних інвесторів за межами країни набагато більше, ніж усередині.

Це говорить про те, що ми можемо успішніше масштабувати наш бізнес за кордоном і залучити фінансування нашої продукції. Особливо це стосується таких юрисдикцій, як Росія, Україна, Білорусь та інші колишні країни СНД. Ринок капіталів в цих країнах не можна порівняти за розмірами з ринком капіталів зарубіжних країн.

Читайте також "3 типу інвестора для вашого стартапа, яких необхідно уникати"

Навіщо використовуються іноземні компанії та іноземні офіси?

Які переваги іноземні юрисдикції можуть дати для IT-стартапів?

  • Можливість виходу на міжнародні ринки капіталу. Це і бізнес-ангели, і венчурні фонди, і стратегічні інвестори.
  • Розвинена IT-інфраструктура.
  • Захист прав на результати інтелектуальної діяльності. Це особливо важливо для компаній, залучених в IT-індустрію, сферу Фінтех і інших технологій.
  • Стійка і розвинена ринкова економіка.
  • Розвинуте корпоративне законодавство і, як наслідок, захист прав засновників, акціонерів та інвесторів.
  • Лояльна податкова система і (або) можливість використання окремих пільг.

Що краще відкрити за кордоном: філія або дочірню компанію?

Іншими словами, як правильно структурувати стартап для виконання завдань на новому ринку. Безумовно, ми радимо відкривати не філія чи дочірню компанію, а незалежну корпоративну структуру в тій іноземній юрисдикції, на ринок який ви виводите ваш продукт. Це дозволить вашій основній компанії уникнути або мінімізувати ризики. До того ж компанія в іноземній юрисдикції може вам дозволити скористатися пільгами, які частіше надають стартап-компаній, особливо в сфері IT-технологій.

Тому компанію за кордоном реєструють на власників стартапу і на інвестора, якщо до цього моменту ви знайшли таке джерело фінансування. І ця компанія стає власником прав на інтелектуальну діяльність і часто входить в якості акціонера, засновника, учасника дочірніх підприємств в країні походження технологій або продукту.

Читайте також "Як відкрити компанію за кордоном? 10 найбільш поширених запитань! "

Що вибрати: віртуальний або реальний офіс?

IT-стартапи часто задають це питання. З нашої практики видно, що, як правило, стартап проходить два етапи. Перший етап - це створення корпоративної структури і використання віртуального офісу. Другий етап - створення реального офісу в місцевому IT-парку, коли у стартапа вже є якісь засоби для того, щоб масштабироваться в інших юрисдикціях.

Які існують особливості управління компанією з-за кордону? Роль місцевої обслуговуючої компанії

  • Як правило, немає законодавчих обмежень по управлінню компаніями нерезидентами. Тому директором компанії може бути податковий резидент або валютний резидент будь-якої країни. Ви можете звернутися в обслуговуючу компанію, яка надає послуги фідуціарного управління в тих юрисдикціях, де бажано, щоб директор був місцевим щоб уникнути корпоративних і податкових питань, що стосуються взаємозалежності і аффілірованності між компаніями. Або в разі, коли засновники або інвестори не завжди хочуть афішувати своє ім'я або витрачати час на управління компанією.
  • Адміністрування компаніями здійснюється місцевими компаніями, що надають корпоративні послуги. Це перш за все секретарські послуги, де це необхідно. Це допомога в підготовці до аудиту. І ведення бухгалтерії, фінансових звітів та їх подача в державні органи. А також відстеження подачі інших необхідних звітів, що стосуються структури компанії.

З чого почати?

Якщо є готове для продажу обладнання та проведена партія пристроїв, то вам варто визначитися з ринком для реалізації вашого IT-стартапу (вашого продукту). Далі провести маркетингові дослідження: вивчити ринок, конкурентів, потенційних покупців. Вам обов'язково необхідно підготувати стратегічний план маркетингу і розрахувати вартість просування вашого продукту на новий ринок.

Читайте також "Як успішно запустити стартап? Зберіть талановиту маркетингову команду! "

Якщо у вас є вже готовий продукт, то ви повинні подбати про захист прав на інтелектуальну власність. Припускаємо, що у вас вже є якась корпоративна структура, щоб вийти на іноземний ринок і відкрити там представництво або філія вашої компанії. Або відкрити незалежну компанію.

Читайте також "Як мінімізувати ризики стартапу? Зареєструйте торгову марку! "

Ми рекомендуємо 2 юрисдикції, які є найбільш сприятливими для виходу IT-стартапів. Це Естонія, як представник Європи, і Гонконг, представник Азіатського напрямку. Про ці юрисдикціях ви можете знайти інформацію в наших блогах:

Про ці юрисдикціях ви можете знайти інформацію в наших блогах:

Навіщо використовуються іноземні компанії та іноземні офіси?
Що краще відкрити за кордоном: філія або дочірню компанію?
Що вибрати: віртуальний або реальний офіс?
Які існують особливості управління компанією з-за кордону?
Якщо ви запустили IT-стартап, справили якесь апаратне програмне забезпечення, вже маєте досвід першої поставки, то що вам робити далі?
Чому ж компанії, в тому числі і IT-стартапи, завжди звертають увагу на зарубіжні ринки?
Які переваги іноземні юрисдикції можуть дати для IT-стартапів?
Що краще відкрити за кордоном: філія або дочірню компанію?
Що вибрати: віртуальний або реальний офіс?
Які існують особливості управління компанією з-за кордону?

Новости