Red Wings пересяде з «Ту» на МС-21

Через кілька років літаки «Ту» в парку Red Wings будуть замінені на МС-21

Andrey Rudakov / Bloomberg

Про плани розвитку перевізника «Відомостям» розповів гендиректор лізингової компанії «Ільюшин фінанс Ко» (ІФК) Олександр Рубцов. ІФК ось-ось отримає від Сергія Кузнєцова 100% акцій Red Wings в рахунок боргів авіакомпанії по лізингу. ІФК контролюється держкомпаніями: 48,4% у Об'єднаної авіабудівної корпорації ( ОАК ), 21,4% - у « ВЕБ капіталу ».

«Red Wings тільки розробляє п'ятирічний бізнес-план, але компанія і далі буде спеціалізуватися на туристичних, курортних напрямках: Сочі, Краснодар, Сімферополь, Туреччина, Єгипет, В'єтнам, ряд інших азіатських напрямів та ін.», - розповів Рубцов. Основна місія авіакомпанії, чому ІФК і погодилася її взяти, - розкачати маршрути і бути готовою до прийому російського середньомагістрального літака МС-21, щоб літаки прийшли в авіакомпанію з ринками і клієнтською базою, продовжує Рубцов.

Основна місія авіакомпанії, чому ІФК і погодилася її взяти, - розкачати маршрути і бути готовою до прийому російського середньомагістрального літака МС-21, щоб літаки прийшли в авіакомпанію з ринками і клієнтською базою, продовжує Рубцов

МС-21 - це розробляється ОАК літак самого затребуваного в світі і Росії среднемагистрального класу, перші поставки заплановані на кінець 2018 р Найбільший замовник - « Аерофлот »(50 шт.). Всього МС-21 замовлено 175, планується випустити 900-1000 шт. У Red Wings є попередня угода з ІФК про отримання в лізинг 10 МС-21. Якщо експлуатація МС-21 буде ефективною, то їх кількість може бути збільшена до 15-16, продовжує Рубцов.

Red Wings - єдина російська авіакомпанія, що експлуатує тільки вітчизняні літаки. Зараз в парку біля неї сім Ту-204 і Ту-214. З 2016 року компанія перевезла 922 000 чоловік, це 17-й результат в Росії.

З «Суперджет» не вийшло

Red Wings експлуатувала п'ять близькомагістральних SSJ100, але навесні 2016 року їх забрала ГТЛК за борги по лізингу. Євген Ключарев повідомив, що SSJ100 неефективні через малої місткості (100 крісел) і програвали конкуренцію середньомагістральним Airbus і Boeing.

Але незабаром в парку компанії з'являться іномарки. З середини 2017 року авіакомпанія отримає в короткостроковий лізинг (до п'яти років) до шести Airbus 321, говорить Рубцов. В цьому році швидше за все прийде чотири А321, в наступному, можливо, ще чотири, але ці плани не остаточні, каже чоловік, знайомий з ходом переговорів про постачання літаків. Коли в 2019 р почнуть надходити МС-21, вони поступово замінять в парку авіакомпанії Airbus і «Ту», говорить Рубцов.

«Польоти за всяку ціну не потрібні: перед менеджментом Red Wings ставиться завдання - протягом 2-3 років вийти на беззбитковість і стабільно отримувати операційний прибуток, цьому має сприяти зростання завдяки збільшенню парку і масштабів бізнесу», - пояснює Рубцов. Проблема боргів Red Wings, за його словами, здебільшого вирішена: що залишається заборгованість значно менше, ніж була перед ІФК, авіакомпанія помітно поліпшила структуру балансу і кредитоспроможність, має можливість брати нову авіатехніку.

Розмір боргу Red Wings і частину боргу, списану в рахунок акцій, Рубцов не розкриває. За даними з рішень московського арбітражного суду, в 2016 р ІФК стягнула з перевізника 1,16 млрд руб.

При цьому Red Wings продовжує працювати в альянсі з іншою авіакомпанією Кузнєцова - «Нордавіа». Це робиться для виключення деяких дублюючих функцій (наприклад, маркетингу, контролю продажів), суміщення представництв і спільну експлуатацію деяких рейсів за єдиним кодом, розповідає гендиректор Red Wings Євген Ключарев. Зараз, наприклад, з Москви до Уфи літає «Нордавіа» - у неї Boeing 737-500 на 135 крісел, а в високий літній сезон її замінить Red Wings з більш місткими літаками. Все це дозволяє компаніям економити на витратах, ефективніше вести переговори з постачальниками послуг і туроператорами - останні можуть вибрати розмірність літака, пояснює Ключарев.

Головна проблема галузі - в надлишку провізних місткостей, через що тримаються низькі ціни, авіакомпаніям майже неможливо працювати рентабельно, говорить менеджер російського перевізника. «Зрозумілі мотиви держави - створити додатковий попит на продукцію авіапрому, - говорить аналітик АКРА Олександр Гущин. - Поки попередні замовлення на нашу техніку не такі високі, як у закордонних конкурентів. Тому передача МС-21 «Аерофлоту» і / або Red Wings на перших етапах виправдана ». Схожа схема була реалізована в великих вагонобудівних заводах, коли надлишок вироблених вагонів передавався дочірньому оператору, а в подальшому продавався при зростанні попиту, проводить він аналогію.

«Я з певною недовірою ставлюся до моделей, де присутній конфлікт інтересів. У авіавиробника і авіакомпанії інтереси протилежні, і в їх зіткненні народжується справедлива ціна літака, - говорить провідний науковий співробітник Інституту економіки транспорту Федір Борисов. - Якщо виробник і покупець та ще й лізингова компанія входять в один холдинг, то виникають ризики зниження ефективності ». Чи потрібні для продажу МС-21 такі неринкові рішення, зараз невідомо, зауважує Борисов: по заявленим характеристикам, якщо їх вдасться витримати, буде цілком ринковий продукт.

Новости