Реєстр перевірених організацій в системі Евротрансобрсертіфіка

  1. Реєстр сертифікаційної документації
  2. Для чого потрібен реєстр сертифікатів ТС
  3. Реєстр перевірених організацій: система «ЕвроТрансОбрСертіфіка» і незалежні центри
  4. Держстандарт Росії: офіційний сайт реєстр сертифікатів

Автор: Романова Анна Павлівна

Російським законодавством, включаючи федеральний закон № 184-ФЗ, передбачено дві основні форми сертифікації продукції, що підлягає оцінці якості:

  • обов'язкова, яка застосовується для товарів, перерахованих в постанові Уряду № 982 та діючих техрегламенту Митного союзу;
  • добровільна, яка проводиться для всіх інших категорій продукції.

У разі, якщо проходження сертифікаційних випробувань є обов'язковим для даного виду продукції, відсутність таких документів може спричинити за собою значне покарання. А добровільна сертифікація продукції - це надійний і ефективний інструмент для зміцнення позицій компанії на ринку. Тому грамотні керівники організацій розуміють, що сертифікаційна документація являє собою серйозну конкурентну перевагу на ринку.

Реєстр сертифікаційної документації

Разом з тим, далеко не кожен сертифікат, який пред'являється продавцем або виробником продукції, свідчить про її високу якість. Сьогодні на ринку неважко знайти недобросовісного виконавця, який готовий надати сертифікаційну документацію без проходження будь-яких випробувань. Тому для обліку справжніх сертифікатів і декларацій чинним законодавством передбачена спеціальна система. Вона включає в себе два основних компоненти:

  • система обліку сертифікаційної документації, виданої за стандартами Митного союзу;
  • система обліку сертифікатів та декларацій, оформлених відповідно до внутрішніх стандартів Російської Федерації.

Для чого потрібен реєстр сертифікатів ТС

У Митному союзі сьогодні формується єдине торговий простір, яке повинно забезпечити відсутність бар'єрів для виробників і продавців товарів. Одним з важливих умов його функціонування є повноцінна робота єдиної бази сертифікаційної документації. Її наявність дозволить будь-якій зацікавленій особі швидко перевірити справжність документа, що пред'являється, будь то сертифікат про затвердження типу або відмовний лист. Однак на даний момент робота над цим проектом поки завершена в повному обсязі.

На офіційному сайті Євразійської економічної комісії розміщені національні частини відповідних інформаційних ресурсів, які в перспективі будуть об'єднані. Проте, така база вже сьогодні дозволяє перевірити, чи не є підробкою сертифікат або декларація, видана російським сертифікаційним органом. Відповідальність за ведення російського сегмента перевірених сертифікатів ТЗ покладено на Росаккредітацію (ФВА). На додаток до роботи над цією базою вона також здійснює реєстрацію документів за стандартами національних техрегламентів. Тепер відповідь на питання про те, як знайти потрібний сертифікат, вельми простий: це не складніше, ніж перевірити сертифікат відповідності в Росреестра.

Реєстр перевірених організацій: система «ЕвроТрансОбрСертіфіка» і незалежні центри

Ще одне важливе питання - як перевірити орган по сертифікації на наявність необхідних повноважень. Щоб мати право видачі сертифікатів затвердження типу, надавати документацію в галузі зв'язку, проводити сертифікацію виробів з текстилю для включення в реєстр, потрібен особливий дозвіл. Для цього центр повинен відповідати суворим критеріям по кваліфікації персоналу та експертів, використовувати повірені засоби вимірювань та ін. За умови їх дотримання він включається в спеціальний регістр системи сертифікаційних органів, який розміщений на порталі ЄЕК. Тут же розміщені всі необхідні роз'яснення про те, як увійти в список перевірених організацій, як отримати свідоцтво про атестацію персоналу і т.д.

Такі органи проводять не тільки обов'язкову, а й добровільну сертифікацію, включаючи перевірку за системою ЕвроТрансОбрСертіфіка. Сертифікація здійснюється із застосуванням зареєстрованих систем, таких як НСОПБ, ССБК, СМК, сертифікації Ростеста, виробів з текстилю для включення до реєстрів та ін. Також вони здійснюють видачу спеціальних документів - свідоцтв про повірку засобів вимірювальної техніки, декларацій промислової безпеки та ін. А деякі комерційні організації мають внутрішню систему якості, наприклад, ФБУ РС ФЖТ.

Держстандарт Росії: офіційний сайт реєстр сертифікатів

На додаток до системи сертифікації в Митному союзі в Росії діє програма сертифікації по національному стандарту ГОСТ Р. Зразок заповнення такого сертифіката надає маркування позначенням РОСС або РОСС RU. Інформаційний реєстр сертифікатів, виданих в даній системі, розміщується на сайті одного з відомств Росстандарта - ФГУП «Стандартинформ». У ньому також відображаються дані про внесенні змін до чинних сертифікати.

Вам може бути цікаво:

Новости