Реєстрація торгової марки в Китаї та Гонконгу для захисту ІС

  1. Що таке торговельна марка, і в яких випадках її важливо реєструвати?
  2. Основні вимоги до реєстрації торгової марки в усьому світі
  3. Хто може подати заявку на реєстрацію товарної марки?
  4. Навіщо реєструвати торгову марку?
  5. Рекомендації по реєстрації торгової марки
  6. Цілі реєстрації торгової марки

Питання реєстрації торгової марки в Китаї та Гонконгу для захисту інтелектуальної власності є досить актуальним. Багато зарубіжних компаній до сих пір стикаються з проблемою захисту своєї продукції і інтересів в Азії, і особливо в Китаї. Шахрайство в даній області все також поширене. Втрати від таких дій досягають 20% від доходів компанії.

Ми постараємося відповісти на питання, як же правильно зареєструвати торгову марку, як її використовувати для захисту власного бізнесу і продукції від підробок.

Що таке торговельна марка, і в яких випадках її важливо реєструвати?

Як відомо, економіка Китаю продовжує розвиватися і розширюватися. І з моменту вступу до Світової організації торгівлі в 2001 році правова база Китаю також почала зміцнюватися і змінюватися в бік відповідності з міжнародними стандартами, законами і правилами, в тому числі в галузі захисту інтелектуальної власності. Проте піратська продукція, вироблена в Китаї, і зараз знаходить вихід на світові ринки. Саме для захисту від контрафактної продукції і використовуються торговельні марки.

Торгова марка (ТМ) - це видимий знак, який служить для ідентифікації товарів або послуг і дозволяє споживачам відрізняти товари або послуги одного виробника від схожих товарів або послуг іншого виробника.

Знак товарної марки може складатися з:

  • слів
  • слоганів
  • букв
  • цифр
  • тривимірних зображень
  • комбінацій квітів
  • Будь-яких комбінацій з перерахованих вище складових

Головне, щоб цей знак можна було сприймати візуально. Коли такий товарний знак придуманий, і ви вирішили, що саме він повинен асоціюватися з вашою продукцією і визначилися, в яких же країнах ви будете його застосовувати, то вам необхідно зареєструвати торгову марку.

Символ «TM» означає, що заявка на торговельну марку подана, але вона ще не зареєстрована. Коли вона буде зареєстрована, то буде позначатися ®. Обов'язкового маркування вашої продукції цими знаками немає, але коли ви їх використовуєте, то додатково повідомляєте про наявність такої правового захисту вашої продукції.

Читайте також "5 міфів про внутрішній ринок Китаю"

Основні вимоги до реєстрації торгової марки в усьому світі

  1. Легальність.

Заборонені знаки, які ідентичні назві держави, або державним знакам і символам, або символам міжнародних організацій. Також забороняється дискримінаційний характер знака, коли він виступає проти громадських та цивільних правовідносин.

  1. Дисфункція.

Дана вимога відноситься до марок у вигляді тривимірних форм. Даний знак не повинен бути чимось визначеним, тим, що має свою функцію і прямо вказує на цю функцію, на природу вашої продукції або послуги.

  1. Окремішність.

Ваш торговий знак повинен бути відрізнити від інших і не може бути якимось кресленням вашого товару або словесним описом послуги. Він не повинен включати в себе посилання на якість, основна сировина, деталі, основні функції і т.д.

  1. Неконфліктність з переважним правом.

Відсутність ідентичності і схожості з уже існуючим зареєстрованим знаком торгової марки.

Хто може подати заявку на реєстрацію товарної марки?

Подати заявку на реєстрацію торгової марки може будь-яка фізична або юридична особа, або інші організації, в тому числі міжнародні та некомерційні асоціації.

Заява на реєстрацію ТМ може бути подано індивідуально, спільно двома і більше особами або колективно.

Навіщо реєструвати торгову марку?

Основні цілі, які переслідуються при реєстрації торгової марки в Китаї, Гонконгу або іншій країні, це отримання виняткового права на використання товарного знака, щоб цей знак асоціювався саме з певною продукцією або послугою. Він буде використаний по відношенню до тих товарів або послуг, на які зареєстрований.

Торгова марка дає вам легальне право захисту від підроблених товарів. Безумовно, якщо у вас є знак, але він ще не зареєстрований, він захищений дією загального права. Але якщо в якихось випадках вам буде завдано збитків або ваш знак буде використаний в недобросовісних цілях, то цей збиток буде дуже складно довести і підрахувати його розміри.

Читайте також "5 повчальних історій про захист товарного знака в Китаї"

Рекомендації по реєстрації торгової марки

Пам'ятайте, що торгова марка дає вам територіальне право захисту і діє тільки на тій території, де вона зареєстрована і де буде використовуватися. Ми рекомендуємо реєструвати торговельну марку до початку роботи на обраній вами території, щоб бути повністю впевненим у своїх правах і звести ризики збитків до мінімуму.

Компанія-власник вашої торгової марки може бути нерезидентом тієї країни, в якій ви хочете її використовувати. Таким чином, для подачі заявки для реєстрації торгової марки в Китаї або Гонконгу, компанія не обов'язково повинна бути китайської або гонконгської відповідно.

При виборі держави реєстрації вашої торгової марки грунтується на цілі реєстрації торгової марки.

Цілі реєстрації торгової марки

Якщо ви хочете зберегти конфіденційність власника торгової марки, а також захиститися від недружнього поглинання, для реєстрації торгової марки вибирайте Беліз, БВО, Сейшельські острови і інші офшорні юрисдикції.

Для зниження податкового навантаження компанії, якщо велика частина прибутку компанії пов'язана з діяльністю з інтелектуальною власністю, то ми рекомендуємо Кіпр, Люксембург, Бельгію, Нідерланди та ін. Ці країни мають спеціальний податковий режим, що стосується інтелектуальної власності. Податкова ставка на прибуток від діяльності з інтелектуальною власністю варіюється від 2% до 10%.

Читайте також "Інтелектуальна власність на Кіпрі"

Якщо ви плануєте передавати право користування торговою маркою в інші держави, то необхідно враховувати наявність Угоди про уникнення подвійного оподаткування між країною правовласника торговельної марки і тією країною, куди ви ходите передати її в користування. У Гонконгу укладено 34 таких міжнародних договору, які мають на увазі досить сильне зниження податку з доходів від ліцензійної діяльності. Коли ви передаєте право користування, то воно передається за ліцензійним договором. Одержувач цього права користування виплачує ліцензійні платежі, тобто роялті на користь правовласника торговельної марки. Відповідно до вищезгаданих угод податок на такі платежі може дорівнювати нулю в разі Угоди між - Гонконгом і Росією - 3%.

Читайте також "Уникнення подвійного оподаткування між Гонконгом і Росією"

Якщо ви вирішите вийти на ринок Китаю і Гонконгу, то ми рекомендуємо перед тим зареєструвати торгову марку в Гонконзі. У Гонконзі більш прозоре і зрозуміле законодавство. А потім вже пройти процедуру реєстрації торгової марки в Китаї. Це можна робити одночасно, тому що в Китаї процедура реєстрації займає довший проміжок часу. Багато китайців відкривають свої компанії в Гонконзі, тому ігнорувати реєстрацію торгової марки не варто, щоб уникнути несумлінне ставлення до вашої продукції.

У наступній статті ми докладно опишемо всі нюанси реєстрації торгової марки в Китаї та Гонконгу.


У наступній статті ми докладно опишемо всі нюанси реєстрації торгової марки в Китаї та Гонконгу

Катерина - експерт із зовнішньоекономічних питань ІМПЕКС КОНСАЛТ.

Магістр Економіки за спеціалізацією міжнародні економічні відносини, детально вивчала особливості ведення підприємницької діяльності в КНР. Проходила навчання в штаб-квартирі СОТ в Швейцарії і стажування в Китаї. Отримані знання Катерина застосовує, консультуючи клієнтів з питань міжнародного податкового планування, реєстрації та використання зарубіжних компаній. Катерина веде онлайн-семінари, присвячені особливостям ведення бізнесу в Китаї, Гонконгу та інших зарубіжних юрисдикціях.

Що таке торговельна марка, і в яких випадках її важливо реєструвати?
Навіщо реєструвати торгову марку?
Що таке торговельна марка, і в яких випадках її важливо реєструвати?
Хто може подати заявку на реєстрацію товарної марки?
Навіщо реєструвати торгову марку?

Новости