Реєстрація товарного знака в Республіці Білорусь

Реєстрація товарного знака в Республіці Білорусь відбувається в   Національному центрі інтелектуальної власності (НЦІС)
Реєстрація товарного знака в Республіці Білорусь відбувається в Національному центрі інтелектуальної власності (НЦІС). Зареєструвати позначення може будь-який громадянин, організація, асоціація, союз або інше об'єднання юридичних осіб.

Процес реєстрації товарного знака в РБ складається з декількох етапів.

1. Подача заявки

Перший крок до реєстрації товарного знака - це подача заявки в НЦІС. Зробити це заявник може як самостійно, так і через патентного повіреного . Чим корисні послуги патентного повіреного? Можна з упевненістю сказати, що успішна реєстрація товарного знака багато в чому залежить від грамотно складеної і оформленої заявки. Тому логічно, що якісно виконати цю роботу може тільки досвідчений фахівець. Оскільки патентний повірений знає всі тонкощі в процесі реєстрації товарних знаків, він зробить все можливе, щоб уникнути відмови.

2. Попередня експертиза

Після подачі заявки НЦІС проводить її експертизу. Ця процедура включає два етапи - попередню експертизу та експертизу заявленого позначення. Попередня експертиза проводиться протягом 2-х місяців з дня подачі заявки в НЦІС. На цьому етапі перевіряється склад необхідних документів, правильно чи оформлена заявка, сплачена чи патентне мито. Заявнику може надійти пропозиція внести в матеріали заявки виправлення, доповнення або зміни. В результаті НЦІС виносить рішення - прийняти заявку до розгляду або відмовити заявнику.

3. Експертиза заявленого позначення

На цьому етапі встановлюється пріоритет товарного знаку, якщо він не був встановлений в процесі попередньої експертизи, і перевіряється відповідність заявленого позначення вимогам, встановленим ст. 4 і п. 1 ст. 5 Закону «Про товарні знаки і знаки обслуговування» . Після закінчення 6-и місяців з початку цього етапу заявник може подати клопотання про проведення прискореної експертизи. У цьому випадку термін реєстрації товарного знака в Білорусі скорочується з 3-х років до 1-го року.

В результаті НЦІС приймає рішення про реєстрацію товарного знака в РБ або про відмову в його реєстрації. Якщо заявник не згоден з рішенням експертизи, то протягом 3-х місяців з дня отримання рішення він має право подати клопотання в НЦІС про проведення повторної експертизи. Вона проводиться протягом 2-х місяців з дня надходження клопотання.

4. Реєстрація та видача свідоцтва на товарний знак

Отримавши документ про сплату патентного мита, НЦІС протягом місяця реєструє товарний знак в Державному реєстрі товарних знаків і знаків обслуговування Республіки Білорусь. Після цього протягом місяця власнику видається свідоцтво на товарний знак.

Реєстрація товарного знака в Республіці Білорусь діє протягом 10 років з моменту подачі заявки в НЦІС. Цей термін можна продовжувати необмежену кількість разів. Для цього власник товарного знака подає заяву протягом останнього року дії реєстрації, кожен раз на 10 років.

Подати заявку на реєстрацію товарного знака

Чим корисні послуги патентного повіреного?

Новости