Реєстрація та прописка дитини за місцем проживання матері в 2019 році: документи і заяву

  1. Що буде, якщо вчасно не зареєструвати новонародженого
  2. Варіанти реєстрації дитини без згоди батька
  3. Де реєструвати новонародженого
  4. Права при народженні
  5. Колізії, що виникають при реєстрації
  6. Якщо мати не є власником квартири
  7. Порядок виконання реєстрації неповнолітнього
  8. Що робити в разі, коли батьком дитини є іноземний громадянин
  9. Випадки, коли дозвіл другого з батьків не потрібна
  10. Рішення проблем, які можуть виникнути при проведенні реєстрації новонародженого батьком або матір'ю
  11. Особливості перереєстрації неповнолітнього


Кожен знову народився на території Російської Федерації дитина має право на оформлення реєстрації. У тому числі може виконуватися реєстрація новонародженої дитини матір'ю без участі інших родичів. У матеріалі варто докладно розглянути варіанти проведення такої процедури.

В ідеалі реєстрація неповнолітнього дитя не повинна викликати проблем. Така необхідність враховується в Сімейному кодексі держави. Про неї інформує 14-я стаття документа. Відповідно до законодавчих вимог, реєстрація здійснюється за місцем офіційної прописки будь-якого з батьків або законного представника, який повинен проживати одночасно спільно зі своїм сином. Варто звернути увагу на можливість проведення такої процедури не тільки по відношенню до малюка, який тільки що народився. Мається на увазі будь-яка дитина до 14 років.

Що буде, якщо вчасно не зареєструвати новонародженого

Більш того, затримка з пропискою дитини загрожує дорослим членам сім'ї серйозними штрафами. Але в сучасному житті іноді виникають спірні випадки. Наприклад, факт появи на світ малюка у жінки, яка не має реєстрації на території Російської Федерації, або дитина, яка з'явилася на світ від іноземного громадянина. Такі варіанти варто розглядати окремо.

Варіанти реєстрації дитини без згоди батька

При виникненні форс-мажорній ситуації, коли необхідно зареєструвати дитину без згоди батька, буде потрібно згадати про положеннях Сімейного кодексу, Цивільного кодексу та Федерального закону № 5242-1.

При виникненні форс-мажорній ситуації, коли необхідно зареєструвати дитину без згоди батька, буде потрібно згадати про положеннях Сімейного кодексу, Цивільного кодексу та Федерального закону № 5242-1

Реєстрація народження дитини в РАГСі - процедура, обов'язкова для отримання першого документа малюка, його свідоцтва про народження.

Така перспектива може знадобитися, наприклад, в разі, коли фактичне місце проживання матері і місце її офіційної прописки не збігається. В такому випадку фіксація немовляти за місцем проживання батька викликана необхідністю захисту прав і інтересів неповнолітньої дитини.

Де реєструвати новонародженого

До цього зобов'язує 20-я стаття Цивільного кодексу РФ. У ній говориться, що реєстрація неповнолітнього виконується за місцем офіційної прописки будь-якого з його батьків. Вона може виконуватися за місцем, де офіційно проживає лише батько або мати. Така необхідність викликана виконанням вимог офіційного державного інституту. Без цього новонароджений не може бути прикріплений до поліклініки, бути записаний в майбутньому в дитячу освітню установу. Рівні права батьків по відношенню до дочки або сина закріплюються в 61 статті Сімейного кодексу.

Права при народженні

Крім того, на законодавчому підставі просто за фактом свого народження будь-який новий громадянин Росії отримує права:

  • При виникненні такої необхідності вступати в спадок.
  • Бути власником власності.
  • На підставі дарчим отримувати права на майно і інше.

Які документи необхідно оформити новонародженому можна дізнатися з відео, представленому нижче.

Колізії, що виникають при реєстрації

Частою ситуацією, з якою стикаються матері неповнолітніх дітей, стає відсутність факту офіційної прописки у дитини після розлучення з його батьком. Часто жінка автоматично передбачає факт прописки дитини за місцем її фактичного проживання з біологічним батьком. Після розриву відносин з'ясовується, що таке право оформлено своєчасно не було. Жінка стикається з необхідністю оформити дитину за місцем проживання матері.

Таке право за законом присутній. Але в обов'язковому порядку потрібна довідка, що малюк не отримав офіційний статус у свого тата. Слід звернутися з таким проханням до колишнього партнера. Якщо згоди не досягнуто, знадобиться звернення до суду. На даний момент суди в більшості випадків позитивно дозволяють подібні питання.

Далі, при досягненні угоди про місце проживання сина чи дочки з матір'ю, жінка може оформити малюка за місцем своєї реєстрації. Чинне законодавство визначає відсутність необхідності отримувати на таку дію згоду від інших осіб, які проживають в квартирі. Причому факт наявності у власності даного об'єкту нерухомості у матері або у будь-яких співвласників ролі не грає.

Якщо мати не є власником квартири

Якщо мати прописана в квартирі, але не є її власником, вона має право на прописку дитини за місцем свого проживання. Єдиною перешкодою може стати тільки відсутність угоди з біологічним батьком. Тоді документи розглядатиме суд.

Присутній також варіант реєстрації дитини за місцем, де обидва його батьків не зареєстровані. Для оформлення такої можливості досить тільки надати згоду на виконання процедури від власника. Причому, будучи родичем дитини, наприклад, бабусею чи дідусем, ініціатор фіксації місця проживання дитини проводиться без отримання згоди інших співвласників, якщо вони присутні. Власник подає свої документи.

Порядок виконання реєстрації неповнолітнього

Прискорений порядок виконання процедури передбачений в ситуації, коли в одному місці проживання прописані обоє батьків або коли від другого отримано угоду. В інших випадках потрібно підготувати документи :

  • Свідоцтво, яке підтверджує факт народження малюка.

    Свідоцтво про народження дитини

  • Власний паспорт, в якому присутня штамп про офіційну прописку.
  • Заява матері або батька. бланк заяви і зразок заповнення можна завантажити тут.
  • Підготовлений кожним з батьків документ, що інформує про відмову виконати реєстрацію у себе.
  • Заява від другого з батьків, в якому підтверджується згода на реєстрацію за обраним адресою. зразок згоди можна завантажити на нашому сайті.
  • За тією адресою, де проживає мати або батько, у якого дитина буде зареєстрований, потрібно буде отримати виписки з додому книги та з особового рахунку.

Всі документи обов'язково попередньо запевняє співробітник ЖЕКу або РЕУ. Далі, з ними можна відправитися або в багатофункціональний центр особисто або передати заяву через портал держпослуги. На цьому ресурсі буде потрібно попередня легка реєстрація. Вона зрозуміла навіть не самому досвідченому користувачеві Інтернету. Після цього швидко проводиться реєстрація дитини за місцем проживання матері.

Які документи необхідні для отримання громадянства РФ і як правильно заповнити анкету можна дізнатися на нашому сайті.

Що робити в разі, коли батьком дитини є іноземний громадянин

Кохання не знає державних кордонів і часто трапляється, що батьком малюка стає житель іншої держави. Це не позбавляє матір від необхідності офіційно зареєструвати малюка. Так що ж робити, якщо батько іноземець і як виконати таку процедуру.

Найпростішим варіантом стає тимчасова прописка дитини за місцем офіційної реєстрації батька, який має паспорт іншої держави, але тимчасову прописку в Росії . Такий дозвіл передбачає згоду на оформлення запису основного власника житла. Зразок згоди можуть надати в МФЦ.

Для виконання прописки малюка в такій ситуації потрібен дозвіл і від його батька. Якщо, звичайно, цей громадянин вказано в свідоцтві про народження.

Якщо другий батько виступає проти реєстрації дитини, таку колізію також буде потрібно розглядати в судовому порядку. Позов в судову інстанцію на реєстрацію дитини подає мати.

Документи від батька в цій ситуації не потрібні.

тимчасова прописка

Прописати новонародженого за місцем проживання можна і в разі, коли малюк теж є іноземним громадянином. З метою захисту інтересів неповнолітнього передбачена тимчасова реєстрація, на яку отримують згоду батька. Це необхідно в разі тимчасового перебування малюка в Російській Федерації. Наприклад, на час дії службового контракту його батька.

Чи потрібно обов'язково виконувати тимчасову реєстрацію? Така необхідність для неповнолітніх передбачена інститутом РФ. Тільки за пропискою можна відвідати медичний заклад, отримувати безкоштовну медичну допомогу, записуватися в дитячі освітні установи. Це важливо для всіх малолітніх дітей, для забезпечення виконання їх соціальних прав.

Щоб проживання немовляти в Російській Федерації було оформлено офіційно, буде потрібно мінімальний пакет документів:

  • Свідоцтво про народження дитини, до якого прикладається російська реєстрація немовляти (обов'язково).
  • Мамі потрібно скопіювати сторінки свого паспорта, на яких проставлена ​​прописка.
  • Папі потрібно також його паспорт, виданий в тій державі, громадянином якої він є і нотаріально завірений переклад даного документа.
  • При наявності можна надасть свідоцтво про шлюб батьків.
  • Знадобиться згода тата на прописку новонароджених.

Згода батька на прописку новонародженого

Заявнику видається бланк, який потрібно оформити. Бланк заяви на прописку можна скачати і в інтернеті.

Документи на реєстрацію за місцем проживання матері на території Російської Федерації оформляються за 10 робочих днів. У разі направлення заяви через портал держпослуг, інформація про можливості його отримання пересилається на вказаний батьком адреса електронної пошти.

Співробітники міграційної служби при оформленні малюка рекомендують обов'язкову присутність під час процедури обох батьків, коли його мати або батько є іноземним громадянином.

Випадки, коли дозвіл другого з батьків не потрібна

У практиці присутні ситуації, коли немовля може бути офіційно прописаний тільки одним з батьків. Найчастіше в такій ситуації виявляється мати, але присутні і варіанти, коли дітьми займається з різних причин тільки батько.

Найпоширенішим і частим випадком стає юридичне відсутність у хлопчика чи дівчинки офіційного батька. Для цього достатньо просто не вказувати ім'я цього громадянина в свідоцтві про народження. Сьогодні матері часто йдуть на таке рішення усвідомлено, вважаючи за краще отримувати соціальні преференції, які даються матері-одиначці.

Якщо в свідоцтві про народження відсутній запис про батька, то його згода на прописку не потрібно

Прописка може також виконуватися без дозволу або отримання згоди від другого батька в деяких інших життєвих ситуаціях:

  • Хтось із них помер, тоді до пакету документів потрібно додати свідоцтво про смерть.
  • Мама або тато офіційно визнаний позбавленим дієздатності.
  • Один з батьків офіційно позбавлений своїх батьківських прав.
  • Мати або батько визнаний зниклим безвісти.

Рішення проблем, які можуть виникнути при проведенні реєстрації новонародженого батьком або матір'ю

Всі суперечки можна вирішити в судовому порядку

Всі проблеми, які виникають при виконанні прописки, можуть бути дозволені в судовому порядку.

На стадії досудового розгляду необхідно при відсутності можливості оформити тимчасову реєстрацію новонародженого в житло, яке орендують його батьки, власнику можна нагадати про штрафні санкції, що накладаються на проживання, на площі незареєстрованого особи. На даний момент сума такого штрафу сягає 7 тисяч рублів.

Особливості перереєстрації неповнолітнього

Велика частина сучасних сімей неодноразово змінює місце свого офіційного проживання. При проживанні з дітьми, дані прописки також потрібно змінювати, і адреса сина або дочки повинен обов'язково збігатися з адресою батька або матері. При цьому така процедура виконується тільки при безпосередній участі співробітника відділу опіки та соціального захисту.

Представники органів опіки повинні обов'язково провести оцінку нового місця проживання. Якщо присутні два варіант прописки, але новий за якістю життя гірше, може бути рекомендовано зберегти реєстрацію хлопчика або дівчинки у того з батьків, де йому можуть бути запропоновані кращі умови проживання.

Як зареєструвати дитину за місцем проживання на порталі держпослуг можна дізнатися з відео, представленому нижче.

При переїзді обох батьків, запрошення представників органів опіки є фактом, який підтверджує, що дані служби повідомлені. Адже офіційно діти обов'язково повинні проживати разом з батьками.

Чи потрібно обов'язково виконувати тимчасову реєстрацію?

Новости