Рейтинг 200 найбільших банків СНД - 2016

РІА Рейтинг - 28 Вересня. Рейтингове агентство «РІА Рейтинг» медіагрупи МІА «Росія сьогодні», провело дослідження банківського сектора країн СНД, за результатами якого було складено рейтинг 200 найбільших банків СНД «РІА Рейтинг. Банки СНД-200 ». Дані для рейтингу, як і раніше, були взяті з відкритих джерел - публічної фінансової звітності банків, а також статистичних бюлетенів та інших публікацій центральних банків країн СНД. Даний рейтинг є вже шостим щорічним рейтингом банків СНД за активами, підготовленим експертами РІА Рейтинг.

РІА Рейтинг - 28 Вересня

Як і раніше, найбільш масштабно в рейтингу представлені банки Росії - 58% від загального числа, на другому місці розташувалися казахстанські банки - 9,5% від представлених в рейтингу, частка українських банків становить 8,5%, узбецьких - 5,5%. Білорусь стала п'ятою країною з представленості в банками в рейтингу - 4,5% банків з ТОП-200 в рейтингу є білоруськими. Частка банків Азербайджану в рейтингу 2016 року склала 3,5%, а Вірменії та Грузії - по 1,5% від представлених в рейтингу банків. Туркменських банків в рейтингу - 2%, банків Молдови - 1,5%, а вперше потрапили в рейтинг таджицькі банки складають 1% від представлених в рейтингу кредитних організацій.

Сумарні активи банків СНД рівні активів одного банку з четвертого десятка в світі

Динаміка активів банків СНД в 2015 році була вкрай негативною. За підсумками минулого року, за оцінками експертів РІА Рейтинг, сукупні активи банківських систем країн СНД в доларовому вираженні скоротилися на 22% до 1,32 трильйона доларів. Для порівняння, за підсумками 2013 року сумарні активи банків СНД оцінювалися в 2,1 трильйона доларів, таким чином, за нинішню кризу вони скоротилися вже майже вдвічі. Значне скорочення активів в доларовому вираженні у банків СНД помітно послабило їх позиції на світовому фінансовому ринку. Якщо за підсумками 2013 року сумарні активи банків СНД приблизно відповідали 5-му за розміром банку світу (Agricultural Bank of China), то в 2014 році - 14-му за розміром банку світу (Japan Post Bank), а на 1 січня 2016 року сумарні активи банків СНД відповідали лише активів банку з четвертого десятка.

Багато в чому негативна динаміка в останні два роки була пов'язана з ослабленням національних валют і, в першу чергу, рубля. Крім того, багато банків позбавлялися ліцензій в останні роки, що пов'язано як з масштабними кризами в банківських системах деяких країн (Україна і Азербайджан), так і з підозрою банків в масштабній незаконної діяльності (Росія і Молдова).

У 2016 році як і раніше не слід очікувати повернення до упевненого зростання, так як у багатьох країнах СНД триває криза і їх валюти втрачають позиції по відношенню до долара. В першу чергу це спостерігається в Туркменістані, Україні і Таджикистані. На цьому тлі в ряді країн (Росія, Киргизія та інші) ситуація стабілізувалася і національні валюти зміцнюються, що позитивно позначиться на динаміці за підсумками 2016 року. При цьому масштаби відгуків ліцензій продовжують бути дуже високими в багатьох країнах, тому однозначно говорити про позитивну динаміку поки не доводиться.

Концентрація банків в СНД продовжує зростати

Це призвело до того, що в банківській системі СНД продовжився швидкий процес зростання концентрації активів. Якщо на початок 2013 року частка 200 найбільших банків дорівнювала 81%, то на початок поточного року вже - 90%. При цьому на першу десятку на початку поточного року припадало вже 53% всіх активів банків СНД, а ще два роки тому ТОП-10 банків займають приблизно 43% ринку. На думку експертів РІА Рейтинг, в найближчі роки процес швидкого зростання концентрації активів, швидше за все, продовжиться в чому за рахунок масштабного відкликання ліцензій у Росії і Україні і ряді інших країн СНД, а також за рахунок більш активного процесу злиття і поглинань.

У рейтингу 25 банків-новачків і одна країна

Як вже зазначалося вище, в даному рейтингу представництво країн СНД знову зросла за рахунок двох банків Таджикистану, хоча раніше жодного разу жоден таджицький банк не міг потрапити в число 200 найбільших банків СНД. Це стало можливим в силу сильного скорочення числа банків з Азербайджану і Росії. За підсумками 2015 року Росія втратила в рейтингу 6 банків і тепер представлена ​​116 кредитними організаціями. Азербайджанських банків в рейтингу за рік стало менше на три кредитні організації. Таким чином, вже майже всі країни представлені в рейтингу найбільших банків СНД, і єдиною країною, жоден банк не представлений в рейтингу, залишається Киргизія. За оцінками експертів РІА Рейтинг, найімовірніше, в найближчому майбутньому попадання банків з Киргизії в рейтинг очікувати не варто, так як банки в цій країні досить маленькі.

Найбільший виграш від втрати позицій російськими та азербайджанськими банками фактично у банків Узбекистану. Їх число за підсумками поточного рейтингу збільшилася до 11 банків, тим самим Узбекистан став по представленості в рейтингу четвертою країною після Росії, України і Казахстану, обігнавши Білорусь і Азербайджан. Крім того, за підсумками 2015 року сумарні активи узбецьких банків перевищили показник азербайджанської банківської системи (23,2 мільярдів доларів проти 22,4 мільярдів доларів) і за сумарним обсягом активів банків Узбекистан став 5-ю країною в СНД.

У середньостроковій перспективі можна очікувати посилення представництва російських банків в рейтингу

У найближчі роки банківські системи СНД зможуть адаптуватися до нових умов, однак процес адаптації буде відбуватися нерівномірно. Найбільш ймовірно, що держави з більш слабкими економіками будуть довше перебувати в умовах кризи фінансової системи, і відповідно банки таких країн буду довше демонструвати негативні темпи зростання. З іншого боку, великі країни, в яких фінансова система вже досить розвинена, в першу чергу, це Росія і Казахстан, можуть почати демонструвати помітну позитивну динаміку вже в 2016 році, що знайде відображення в наступному в рейтингу за підсумками 2017 року.

Незважаючи на сильні очікувані результати у банків низки великих країн в 2016-17 роках банківській системі СНД вийти на докризовий рівень вдасться не раніше 2019 року.

Методологія складання рейтингу

Оцінка активів банків проводилася на основі даних неконсолідованим аудованої звітності за міжнародними стандартами, а в разі її відсутності в публічному доступі використовувалася аудійована звітність за національними стандартами. В окремих випадках через недоступність іншої звітності використовувалася аудійована консолідована звітність або власний розрахунок на підставі показників оборотної відомості. Всі дані бралися з відкритих джерел. Через те, що для цілей рейтингу використовувалися неконсолідовані активи банків, в рейтингу присутні банки, що входять в одну банківську групу.

Для перерахунку активів банків з національних валют в долари використовувалися офіційні курси центральних банків на 1 січня 2016 року. Приріст активів вважався в доларах США. Всі дані бралися з відкритих джерел. Офіційні курси ряду національних валют країн СНД значно відрізняється від курсів, за якими відбуваються реальні економічні операції.

Грузія в 2009 році офіційно вийшла зі складу СНД, але грузинські банки історично включаються в рейтинг.

РІА Рейтинг - це універсальне рейтингове агентство медіагрупи МІА «Росія сьогодні», що спеціалізується на оцінці стану компаній, регіонів, банків, галузей і кредитних ризиків. Основними напрямками діяльності агентства є: визначення кредитних рейтингів і рейтингів надійності банків, підприємствам, регіонам, муніципальних утворень, страховим компаніям, цінними паперами, іншими економічними об'єктами; економічні дослідження в фінансовому, корпоративному та державному секторах.

МІА «Росія сьогодні» - міжнародна медіагрупа, місією якої є оперативне, зважене і об'єктивне висвітлення подій в світі, інформування аудиторії про різні погляди на ключові події. РІА Рейтинг в складі МІА «Росія сьогодні» входить в лінійку інформаційних ресурсів агентства, що включають також: РІА Новини , Р-Спорт , РІА Нерухомість , Прайм , ИноСМИ . МІА «Росія сьогодні» лідирує по цитованості серед російських ЗМІ і нарощує цитованість своїх брендів за кордоном. Агентство також займає лідируючу позицію по цитованості в російських соціальних мережах і блогосфері.

Новости