Рейтинг банківських форумів

  1. конгресовий ДОСВІД

Звертає на себе увагу факт, що найбільш важливими заходами визнані форуми, що збирають найбільшу кількість найбільш статусних персон - керівників банків та регулюючих органів Звертає на себе увагу факт, що найбільш важливими заходами визнані форуми, що збирають найбільшу кількість найбільш статусних персон - керівників банків та регулюючих органів.

Другу за значимістю групу складають форуми, у яких до показників статусності і кількісних додаються параметри тематичної важливості і актуальності. Судячи по цій групі заходів, для банків зараз найбільш важливі роздріб, кредитування та ... боротьба з відмиванням нелегальних грошей. Втім, остання тема банкам швидше нав'язана, ніж є їх нагальною комерційної потребою.

Основні організатори найбільш значущих форумів, як і слід було очікувати, - дві провідні банківські асоціації. Більша Асоціація російських банків є організатором шести заходів, що входять в десятку. Асоціація регіональних банків «Росія» є організатором трьох заходів, які входять в десятку.

ТОП-10 НАЙБІЛЬШ ВАЖЛИВИХ ЩОРІЧНИХ БАНКІВСЬКИХ ЗАХОДІВ

Захід Час проведення Організатори Вагова оцінка 1. Міжнародний банківський конгрес в Санкт-Петербурзі червня ЦБ РФ, уряд Санкт-Петербурга 82 2. Щорічний з'їзд АРБ квітня Асоціація російських банків 73 3. Зустріч керівників банків з керівництвом ЦБ РФ і регулюючих органів в пансіонаті «Бор» Лютий Асоціація регіональних банків «Росія» 58 4. Міжнародний банківський форум в Сочі вересня Асоціація регіональних банків «Росія» 50 5. Північно-Західна банківських я конференція липня Асоціація російських банків, Асоціація банків Північно-Заходу 46 6. Конференція «Банківські розніяние послуги» Червень Асоціація російських банків, LBS International Conferences 32 7. Міжнародна банківська конференція в Нью-Йорку квітня Асоціація регіональних банків «Росія» 30 8. конференції «Корпоративні фінанси в Росії» Червень Асоціація російських банків, LBS International Conferences, ММВБ 26 9. Виставка «CreditEXPO. Бізнес »Листопад АРБ спільно з Міжнародним виставковим агентством IFA 23 10. Конференція« Сучасні світові тенденції розвитку системи, протидіє відмиванню злочинних доходів, і російське законодавство ». травня Асоціація російських банків 21

Методика

Рейтинг банківських форумів складений на підставі опитування двадцяти двох керівників банків і банківських підрозділів, що відповідають за маркетинг і PR. Не всі опитані називали по 10 важливих заходів, тому методика відомості результату застосовувалася наступна. Заходу, який посів перше місце в рейтингу експерта, присвоювалась вагова оцінка 10, друге місце - 9 і т.п. Результати підсумовувалися, хто набрав найбільшу вагу - той і молодець. Вагові оцінки представлені в таблиці, щоб можна було оцінити розрив і близькість між позиціями.

Експертам пропонувалося отранжіровать форуми з точки зору суб'єктивної оцінки значущості, статусності, розміру, актуальності, цікавинки, корисності заходів і т.п. Коротше кажучи, керуючись всім тим набором факторів, який зазвичай враховується, коли в банку вирішують - брати участь в цьому заході чи ні.

Варто відзначити, що це не соціологічне дослідження, а експертний журналістський опитування, який не претендує на математичну точність, але цілком дозволяє виявити загальні переваги банків.

конгресовий ДОСВІД

Банкіри цінують в форумах не тільки статусність, а й тематику

«Банківський огляд» попросило експертів отранжіровать основні банківські заходи (форуми, конгреси, виставки) за ступенем їх значимості і важливості, а також поділитися своїми критичними зауваженнями про наявні недоліки в сфері організації банківських заходів. «БО» запропонувало також своїм експертам оцінити найбільш помітні банківські заходи за різними параметрами: наочність, кількість учасників, важливість, значимість, цікавість теми, зручність організації, ефективність, результативність для банку або його керівництва і т.п. Публікуємо відповіді деяких експертів.

Публікуємо відповіді деяких експертів

Цього року з'їзд Асоціації російських банків був особливо представницьким. 5 квітня 2006 року

Камілла Спенс, віце-президент Бінбанку:

  1. Щорічний з'їзд АРБ.
  2. Міжнародний банківський конгрес в Санкт-Петербурзі.
  3. Міжнародний банківський форум в Сочі «Банки Росії - XXI століття».
  4. Північно-Західна банківська конференція.
  5. Конференція «Банківські роздрібні послуги в Росії».
  6. Московська міжнародна виставка «Інтелектуальні карти та системи безпеки інформаційних технологій». «CARDEX & IT Security».
  7. Московська міжнародна спеціалізована виставка «Cre-ditEXPO. Бізнес ».
  8. Зустріч керівників банків з керівництвом ЦБ РФ і регулюючих органів в пансіонаті «Бор».
  9. Міжнародна банківська конференція в Нью-Йорку.
  10. Конференція «Сучасні світові тенденції розвитку системи, протидіє відмиванню злочинних доходів, і російське законодавство». Одним з важливих заходів російського банківського співтовариства є щорічний з'їзд Асоціації російських банків. Участь у з'їзді АРБ для банківських керівників, як правило, є пріоритетним. Високий інтерес до з'їзду викликаний не тільки представницьким характером самого заходу та статусність учасників, а й актуальністю обговорюваних на ньому тем.

Високий інтерес до з'їзду викликаний не тільки представницьким характером самого заходу та статусність учасників, а й актуальністю обговорюваних на ньому тем

Керівники Асоціації регіональних банків «Росія» Олександр Хандруев і Олександр Муричев готуються до сочинського форуму. 2004 рік

Олена Макашева, прес-секретар Инвестсбербанка:

Перші три заходи я виділила б у відповідності з наступними критеріями: наочність, список учасників, актуальність і важливість розглянутих тем.

Останню виставку, що увійшла в Топ-10, відзначу за високу інформативність, велика кількість учасників, спеціалізацію заходи.

  1. Міжнародний банківський конгрес в Санкт-Петербурзі.
  2. Щорічний з'їзд АРБ.
  3. Північно-Західна банківська конференція.
  4. Зустріч керівників банків з керівництвом ЦБ РФ і регулюючих органів в пансіонаті «Бор».
  5. Конференція «Сучасні світові тенденції розвитку системи, протидіє відмиванню злочинних доходів, і російське законодавство».
  6. Міжнародний бізнес-форум CallCenter CRM Solutions.
  7. Конференція «Банківські роздрібні послуги в Росії».
  8. Міжнародний банківський форум в Сочі «Банки Росії - XXI століття».
  9. Московська міжнародна спеціалізована виставка «Cre-ditEXPO. Бізнес ».
  10. Московська міжнародна кредитно-фінансова споживча виставка «CreditEXPO». Тут варто відзначити високу інформативність, велика кількість учасників, спеціалізацію заходи.

Ігор Жигунов, член правління Міського іпотечного банку:

Значимість заходу визначається спектром освітлюваних питань, глибиною їх опрацювання і можливістю вироблення дійсно практичних рішень.

Крім того, проводячи федеральні і міжнародні заходи, важливо враховувати регіональні аспекти банківської діяльності.

Саме тому вважаю важливим відзначити наступні Топ-10 і перш за все перші п'ять заходів.

  1. Міжнародний банківський конгрес в Санкт-Петербурзі.
  2. Зустріч керівників банків з керівництвом ЦБ РФ і регулюючих органів в пансіонаті «Бор».
  3. Щорічний з'їзд АРБ.
  4. Всеросійський банківський форум в Нижньому Новгороді.
  5. Північно-Західна банківська конференція.
  6. Конференція «Сучасні світові тенденції розвитку системи, протидіє відмиванню злочинних доходів, і російське законодавство».
  7. Міжнародна конференція «Private Banking».
  8. Щорічна конференція «Корпоративні фінанси в Росії».
  9. Міжнародний бізнес-форум CallCenter CRM Solutions.
  10. Міжнародна банківська конференція в Нью-Йорку.

Міжнародна банківська конференція в Нью-Йорку

Голова Банку Росії Сергій Ігнатьєв і його перший заступник Андрій Козлов перед відкриттям XIII Міжнародного банківського конгресу в Санкт-Петербурзі. 3 червня 2004 року

Олена Кожадей, менеджер зі зв'язків з громадськістю Банку Сосьете Женераль Схід:

Можна виділити, мабуть, тільки три заходи, в яких ми беремо участь. По-перше, це з'їзд АРБ, в якому бере участь наш радник президента (сам президент не має можливості брати участь, тому що з'їзд проводиться російською мовою без будь-якого перекладу). Другий захід, в якому ми збираємося брати участь восени, - це «CreditEXPO».

Банківський конгрес в Санкт-Петербурзі 1-4 червня - найбільший захід в банківському співтоваристві, широко висвітлюється по ТБ і в пресі. Про конференції асоціації банків Північно-Заходу, на жаль, відомо мало.

Як правило, ми не беремо участі у виїзних заходах (якщо виїжджаємо, то тільки в Париж). Можливо, якщо у банку буде представництво або філія в Нижньому Новгороді, то будемо брати участь у Всеросійському банківському форумі в Нижньому Новгороді.

Сергій Корнієць, віце-президент банку «Московський капітал»:

  1. Міжнародний банківський конгрес в Санкт-Петербурзі.
  2. Міжнародний банківський форум в Сочі «Банки Росії - XXI століття».
  3. Зустріч банкірів з керівництвом Банку Росії в пансіонаті «Бор».
  4. З'їзд АРБ.
  5. Березнева Всеросійська банківська конференція Асоціації «Росія».
  6. Річні збори Асоціації «Росія».
  7. Північно-Західна банківська конференція.
  8. Міжнародна банківська конференція-презентація в Нью-Йорку.
  9. Науково-практична конференція в Уфі, січень.
  10. Річні збори Московського банківського союзу, Асоціації кредитних організацій Тюменської області, Уральського банківського союзу.

Міжнародний банківський конгрес в Санкт-Петербурзі завжди цікавий актуальністю і глибиною опрацювання тематики. Варто особливо відзначити хорошу організацію і рівень представництва. Високим завжди буває і відсоток можливості бути реалізованим рекомендацій, вироблених в Санкт-Петербурзі.

Банківський форум в Сочі цікавий широким представництвом банківських кіл Росії, ближнього зарубіжжя, західних фінансових компаній. Варто також відзначити прекрасну можливість для безпосереднього спілкування банкірів один з одним, з законодавцями, виконавчою владою, регуляторами. Сочинський форум добре організований, тут є необтяжливою поєднання роботи і відпочинку при достатньої насиченості ділової програми.

Зустріч в пансіонаті «Бор» особливо цінна можливістю отримати від керівників Банку Росії найпершу інформацію про підсумки минулого року, про проекти та плани на майбутній рік. Важливо також, що вищі менеджери цетробанку та інших регулюючих органів завжди відповідають на конкретні питання банків, які представлені завчасно через оргкомітет.

Газпромбанк, відділ громадських зв'язків:

  1. Міжнародна банківська конференція в Нью-Йорку.
  2. Конференція «Сучасні світові тенденції розвитку системи, протидіє відмиванню злочинних доходів, і російське законодавство».
  3. Щорічний Східно європейський Ризик-Менеджмент Форум.
  4. Міжнародна виставка «Біска - Банки. Інвестиції. Страхування. Консалтинг ».
  5. Міжнародна конференція «Глобальні споживчі грошові перекази».
  6. Всеросійський форум «Банк: бухгалтерія і податки».
  7. Міжнародна конференція «Private Banking».
  8. Московська міжнародна виставка «Інтелектуальні карти та системи безпеки інформаційних технологій». «CARDEX & IT Security».
  9. Конференція «Банківські роздрібні послуги в Росії».
  10. Парусна регата «Банківський кубок».

Парусна регата «Банківський кубок»

XV з'їзд Асоціації російських банків, 14 квітня 2004 року. Гарегін Тосунян завжди голосує за банкізацію Росії

Владислав Боднарчук, начальник департаменту маркетингу і банківських продуктів Оргресбанка:

Я отранжіровать банківські заходи щодо значущості, розбивши їх на три групи. Групи перераховані у міру убування значущості, хоча у заходів кожної групи є свої переваги. Заходи з першої групи перш за все цікаві фахівцям банківської сфери для обміну досвідом (іноді організаторам вдається залучити дійсно цікавих доповідачів, послухати яких завжди корисно).

До другої групи включені заходи, які відіграють важливу роль для просування бренду банку на цільову аудиторію. Участь у такій виставці можна використовувати при подальшому PR банку.

Заходи з третьої групи важливі для позиціонування банківської спільноти по відношенню до контролюючих органів та державі в цілому та обміну банківським досвідом на глобальному рівні.

Заходи з актуальної тематики розвитку банківської сфери:

  1. Конференція «Банківські роздрібні послуги в Росії».
  2. Форум «Cards Line». Конференція і виставка.
  3. Міжнародний бізнес-форум CallCenter CRM Solutions.
  4. Конференція-виставка «Роздрібні фінанси - Росія».
  5. Щорічна конференція «Корпоративні фінанси в Росії».

«Розкручені» Загальнобанківські виставки:

  1. Міжнародна виставка «Біска - Банки. Інвестиції. Страхування. Консалтинг ».
  2. Московська міжнародна кредитно-фінансова споживча виставка «CreditEXPO».

Важливі суспільно-політичні банківські заходи:

  1. Зустріч керівників банків з керівництвом ЦБ РФ і регулюючих органів в пансіонаті «Бор».
  2. Щорічний з'їзд АРБ.
  3. Річні загальні збори Асоціації регіональних банків Росії.

Олександр Турськов, начальник управління маркетингу Соцгорбанка:

  1. Зустріч керівників банків з керівництвом ЦБ РФ і регулюючих органів в пансіонаті «Бор».
  2. Міжнародний банківський конгрес в Санкт-Петербурзі.
  3. Міжнародний банківський форум в Сочі «Банки Росії - XXI століття».
  4. Міжнародна банківська конференція в Нью-Йорку.
  5. Всеросійська банківська конференція «Ресурсна база російських банків: шляхи зміцнення інвестиційного потенціалу».
  6. Щорічна конференція «Корпоративні фінанси в Росії».
  7. Московська міжнародна спеціалізована виставка «CreditEXPO. Бізнес ».
  8. Міжнародна конференція «Глобальні споживчі грошові перекази».
  9. Конференція «Корпоративні фінанси в Росії».
  10. Форум «Технології безпеки».

Перші особи Соцгорбанка щорічно беруть участь в щорічній зустрічі керівників банку з керівництвом ЦБ РФ в «Бору», справедливо вважаючи, що це центральний захід банківської галузі. Крім того, зустріч - це відповіді на актуальні питання. Є можливості як для офіційного, так і неформального спілкування. Цей захід характеризується високою результативністю, дає нові контакти, вказує якусь точку відліку, яка дозволяє підводити підсумки і будувати плани на майбутнє.

На наш погляд, Міжнародний банківський конгрес в Санкт-Петербурзі - одне з найбільш представницьких заходів в банківській галузі: кількість учасників, їх склад, які поставлені питання, тематика - все це представляє великий інтерес.

Перевагою Міжнародного банківського форуму в Сочі «Банки Росії - ХХI століття», як мені здається, є цікава, насичена ділова програма - конференції, круглі столи, засідання дозволяють в режимі діалогу обмінюватися досвідом, приходити до конструктивних рішень.

Завсідники багатьох банківських форумів, депутат Держдуми Володимир Тарачев і глава «Рус-Рейтингу» Річард Хейнсворт, на зустрічі керівників банків в «Бору». 6 лютого 2004 року

Андрій Верников, член ради директорів МДМ-Банку:

  1. Міжнародний банківський конгрес в Санкт-Петербурзі.
  2. Міжнародний банківський форум в Сочі «Банки Росії - XXI століття».
  3. Щорічний з'їзд АРБ.
  4. Міжнародна банківська конференція в Нью-Йорку.
  5. Конференції, які влаштовує компанія «Інтерфін» в різних країнах (Швейцарія, Нідерланди і т.д.).

Конференції за кордоном зазвичай збирають більш представницьку російську аудиторію, ніж проведені в країні, крім хіба що Санкт-Петербурзький конгрес.

З недоліків при проведенні банківських заходів можна відзначити наступні. Немає жодної значної за масштабом національної конференції, де мала б місце жвава дискусія за участю аудиторії і де висловлювалися б неортодоксальні точки зору, давалася б критика прозвучали в доповідях положень. Всі заходи заорганізовані, компліментарні, зі значною часткою гламуру. Це результат зусиль по залученню спонсорів.

Еміль Алієв, віце-президент банку «Глобекс»:

Про статусності і значущості того чи іншого заходу говорить рівень спікерів і запрошених гостей, які відвідали його. Чим більше на заході значущих персон, тим воно цікавіше для налагодження контактів і розвитку бізнесу.

Наш банк з метою формування ділових зв'язків і розвитку партнерських відносин бере участь в цілому ряді конференцій, форумів, виставок як в Росії, так і за кордоном. Особлива увага приділяється участі в акціях, що мають безпосереднє відношення до стратегічних програм розвитку бізнесу банку, спрямованим на розширення клієнтської бази.

Наш рейтинг форумів виглядає наступним чином.

  1. Global Borrowers & Investors Forum (червень, Лондон).

    Форум, щорічно організовується авторитетним британським журналом «Euromoney», збирає найбільші інвестиційні компанії та банки світу. Банк «Глобекс» виступив офіційним спонсором Міжнародного форуму «Global Borrowers & Investors Forum», що пройшов c 21 по 23 червня 2005 року в Лондоні. У роботі форуму взяли участь понад 700 представників найбільших фінансових організацій з 58 країн світу.

  2. Міжнародний банківський форум (вересень, Сочі)

    Форум проводити Асоціація регіональніх банків «Росія» за ПІДТРИМКИ СВІТОВОГО банку. У роботі форуму беруть участь близько 1000 бізнесменів і представників державних структур Росії і країн СНД.

  3. Banking on Russia (травень, Лондон).

    Цей щорічний форум проходить щовесни в Лондоні і збирає найавторитетніших гравців банківського і фінансового ринків. Організацією форуму займаються значущі британські видання «Financial Times Business» і «The Banker».

    У 2005 році банк «Глобекс» виступив офіційним спонсором III Міжнародного банківського форуму «Banking on Russia». У роботі форуму взяли участь понад 200 представників фінансових організацій. Одними з головних тем форуму були питання економічних і політичних можливостей розвитку російської фінансової системи.

  4. Щорічний Міжнародний банківський конгрес в Санкт-Петербурзі.
  5. Investing in Russia and CIS. Щорічний форум російських інвесторів в Лондоні. Організатор - SACHS Associates and Bloomberg.
  6. Річні загальні збори Асоціації регіональних банків Росії.
  7. Конференція «Банківські роздрібні послуги в Росії».
  8. Конференція «Корпоративні фінанси в Росії».
  9. Московський банківський форум.
  10. Міжнародний форум iFIN.

Міжнародний форум iFIN

Керівництво Ассооціаціі російських банків завжди надає своїм з'їздів ідеологічне звучання

Дмитро Мороченко, начальник управління зі зв'язків з громадськістю Міжнародного промислового банку:

Найбільш цікавими і значущими для Міжнародного промислового банку є заходи міжнародного рівня, в яких беруть участь найбільші російські і західні банки. Такі заходи, як правило, відмінно організовані і дають можливість обмінятися інформацією про поточну роботу, отримати корисні відомості з доповідей, встановити нові контакти.

У 2005 році МПБ традиційно взяв участь в Російсько-Німецькому і Російсько-Китайському фінансово-банківських форумах, а також в IX Петербурзькому міжнародному економічному форумі, конференціях і дискусіях, присвячених стандарту «Базель 2», Євразійської конференції з Глобального договору ООН, Міжнародному банківському семінарі «Група Тридцяти» (Вашингтон) та інших конференціях, організованих міжнародними фінансовими інститутами.

Протягом декількох останніх років Міжнародний промисловий банк є одним з основних організаторів і спонсорів Російсько-Китайського банківського форуму, який з 2000 року проводиться на постійній основі.

У 2006 році Міжнародний промисловий банк прийняв рішення виступити спонсором конференції Banking on Russia, яку проводить «Financial Times» спільно з журналом «The Banker» в Лондоні 23 травня. Ми високо оцінюємо рівень даного заходу: авторитетні організатори в поєднанні з актуальною темою конференції гарантує інтерес до заходу з боку провідних банкірів і фінансистів Європи і Росії. Формат конференції - дискусії та круглі столи - дозволить учасникам обмінятися накопиченим досвідом і обговорити насущні проблеми.

Наш рейтинг заходів виглядає так:

  1. X Петербурзький міжнародний економічний форум.
  2. Всесвітній економічний форум (World Economic Forum in Russia).
  3. Російський банківський форум «Банківська реформа в Росії».
  4. Російський економічний форум.
  5. Інвестиційний форум «Euromoney» «Росія і СНД 2005: Додати на шляху до збалансованої економіки».
  6. XII Міжнародний форум Адама Сміта «Російський банківський сектор».
  7. VII Всеросійська конференція професійних учасників ринку цінних паперів / Seventh Russian Securities Market Convention (спеціалізований захід).
  8. Конференція-виставка «Роздрібні фінанси - Росія».
  9. Міжнародна конференція «Private Banking».
  10. Міжнародна виставка і конференція «CreditEXPO. Бізнес ».

Філіп Ільїн-Адаев, начальник управління громадських зв'язків та реклами Європейського трастового банку:

З банківських конференцій виділяються щорічний з'їзд Асоціації російських банків і міжнародний банківський конгрес в Санкт-Петербурзі, які є головними подіями в банківській сфері. Решта форуми та конференції носять або суто комерційний, або регіональний характер. Банкірам також можна рекомендувати з'їздити на початку року в Давос і в квітні - на Російський економічний форум в Лондоні. Ці представницькі заходи дозволяють встановити необхідні контакти і зміцнити вже існуючі зв'язки.

  1. Щорічний з'їзд АРБ.
  2. Міжнародний банківський конгрес в Санкт-Петербурзі.
  3. Зустріч керівників банків з керівництвом ЦБ РФ і регулюючих органів в пансіонаті «Бор».
  4. Конференція «Корпоративні фінанси в Росії».
  5. Конференція «Банківські роздрібні послуги в Росії».
  6. Північно-Західна банківська конференція.
  7. Міжнародний банківський форум в Сочі «Банки Росії - XXI століття».
  8. Московська міжнародна спеціалізована виставка «CreditEXPO. Бізнес »і Міжнародна науково-практична конференція« Кредитування малого та середнього бізнесу ».
  9. Міжнародна конференція «Private Banking».
  10. Всеросійський форум «Банк: бухгалтерія і податки».

РЕЙТИНГ ФОРУМІВ ВІД ГОЛОВНОГО РЕДАКТОРА «БО»

За родом діяльності банківського журналісту, природно, доводиться бувати на банківських заходах навіть більше, ніж самим банкірам. І хоча, звичайно, інтерес журналіста до заходу дещо відрізняється від інтересу банкіра, але всюдисущий журналіст теж може досвідченим оком визначити успішність, значущість заходу. Отже, Поїхали.

Отже, Поїхали

  1. Банківський конгрес в Пітері, червень. Це найбільший захід на банківському ринку. Збираючи близько 1000, а то і більше, делегатів, форум привертає майже кожен раз перших керівників банківської сфери. Додаткова перевага - виїзний формат, який підсилює обов'язковість присутності і доповнює можливості неформального спілкування. Форум використовується і як виставкові зали. Найдорожча на банківському ринку - виставитися перед вершками банківського співтовариства коштує від 12 тис. Євро.

  2. Щорічний з'їзд АРБ, квітень. За кількістю учасників і статусу спікерів з'їзд АРБ не поступається пітерському форуму, але поступається по тривалості (форум в Пітері триває 2-3 дні) і за можливостями неформального спілкування. Керівництво АРБ на чолі з Гарегином Тосуняном завжди придумує масштабну і актуальну ідеологічну присадку, яка надає з'їзду вищу політичне звучання. Наприклад, в 2005 році на з'їзді АРБ була представлена ​​і обговорювалася з владою і суспільством стратегія розвитку банківського сектора, а в 2006 році висунута оригінальна ідея «банкізаціі» всієї країни.

  3. Зустріч в «Бору», Асоціація регіональних банків «Росія», лютий. Щороку в самі морозні дні в засніжений підмосковний пансіонат «Бор» з'їжджаються 200-300 банкірів і чиновників. Формат форуму має свої особливості. Виступають представники практично всіх регулюючих банківську сферу відомств. Для банкірів це унікальна можливість зняти актуальні теми по всьому спектру відносин з державою. Є можливість задавати питання. Так, велике пожвавлення на останній зустрічі в «Бору» викликало питання одного банкіра, адресований заступникам голови ЦБ РФ: наскільки наполегливо Банк Росії судитися з банками, що не ввійшли в систему страхування і які подали на ЦБ РФ в суд? Чи буде ЦБ РФ ображатися на такі банки? Навряд чи у керівника банку була б ще якась можливість обговорити цю пікантну тему з керівництвом ЦБ РФ і отримати якусь публічну реакцію.

  4. Банківський форум в Сочі, Асоціація регіональних банків «Росія», початок вересня. Сильна сторона форумів Асоціації «Росія» - їх добре збалансована програма, яка включає як офіційну, так і неофіційну частину. Багато заходів Асоціації «Росія» проводяться на виїзді, що створює для банкірів можливість і навіть необхідність спілкуватися в невимушеній обстановці кілька днів. Адже на виїзді просто технічно важко втекти з підводного човна. Тим більше спаивается колектив, тим тісніше ділові та особисті зв'язки.

АРБ теж розуміє значимість неофіційної частини будь-якого заходу і теж намагається робити виїзні зустрічі. Але тут є передумови, пов'язані зі статусом учасників обох асоціацій. В АРБ більше великих банкірів, яким не так гостро потрібні послуги лобістської структури по організації неформального спілкування з колегами і владою. Адже можливості великих банкірів по організації неформальних контактів бувають вище можливостей АРБ. А в Асоціації «Росія» більше регіональних банкірів, які відчувають певний дефіцит неформального спілкування з колегами і владою в масштабі країни. І коли «Росія» пропонує таке спілкування, воно сприймається її учасниками на ура.

Здається, в Асоціації «Росія» це усвідомлюють, тому будь-яка виїзна програма лише на половину складається з офіційних зібрань, і на іншу половину - з неофіційних заходів. Цією особливістю організаторам вдається нерідко компенсувати деяке відставання від АРБ по частині статусності і розміру заходів.

Форум в Сочі збирає близько 500 учасників, з віпів бувають банківські держчиновники першого-третього рівня. Форум має міжнародний статус, завжди велике присутність різного роду міжнародних фінансистів.

Всі прекрасно розуміють, що офіційному формату відводиться відсотків тридцять часу перебування в Сочі. А потім йдуть тенісні, боулінгового та інші турніри, звані вечірки на пляжі і т.п. Варто відзначити, що це дуже особливі beach-party. Якось пару років тому «Банківський огляд» презентувало на сочинському форумі колоду банкірських карт, де картковими персонажами були призначені лідери банківської сфери. Так ось було забавно спостерігати, як в пляжних костюмах різалися в преферанс цими картами тузи, королі і дами з цієї колоди.

Міжнародний банківський форум в Нью-Йорку, Асоціація «Росія», квітень. Форум збирає близько 150 учасників з Росії, США і тепер ще країн СНД. До всіх звичайним переваг, пов'язаних з камерністю і виїзним форматом, у цього конгресу додаються ще два. По-перше, зарубіжні конгреси майже завжди народжують гостріші і змістовні дискусії. Тому що стикаються «наші» і «не наші». «Не наші» часто задають хороший рівень тим і полеміки. Менше чергових доповідей. По-друге, більше ні на одному майданчику немає можливості поспілкуватися з такою кількістю американських фінансистів та інвесторів, конкретно націлених на російський банківський ринок. Плюс виступу фінансових регуляторів США, які дають чудовий контекст і розуміння ближніх і віддалених перспектив розвитку банківської справи і банківського ринку.

Ось, мабуть, Топ-5. Є ще помітні заходи, які заслуговують на увагу, але для ранжирування розумно просто віднести їх до другого по значущості ешелон. Наприклад, банкіри досить часто називають липневу Північно-Західну банківську конференцію, але не виключено, що їй помилково дістаються лаври Міжнародного банківського конгресу, який проходить в Пітері на початку червня. Час проведення Північно-Західної конференції навряд чи вибрано вдало - розпал відпусток.

Досить великим заходом є Річні збори Асоціації регіональних банків «Росія», яке проходить в травні. Воно перевершує інші форуми цієї Асоціації за кількістю учасників (300-400 чоловік; більше тільки в Сочі), але трохи поступається за іскрометності. Цей форум має імідж внутрішнього організаційного заходу Асоціації, тоді як АРБ завжди намагається надати своїм звітним з'їздів високу ідеологічне звучання і досягає успіху в цьому.

Особливо слід сказати про такий формат банківських заходів, як виставки. У банківській галузі виставки річ досить недолуга. Виставки, орієнтовані на споживачів, часто бувають скандально порожніми. Ну не споживає клієнт банківський продукт за посередництвом ярмарки. Кілька краще становище з виставками формату В2В - такі виставки дають можливість професійного спілкування і створюють майданчик для зустрічі потенційного замовника з потенційним підрядником.

Ще один аргумент на користь тези про невідповідному форматі ярмарків - самі організатори виставок все більше повертають свої заходи в конгресовий жанр. В ході виставок організовуються семінари, конференції, круглі столи. До речі, зустрічна тенденція спостерігається і з боку організаторів конгресів. Практично кожен конгрес супроводжується платній виставкою експонентів в фойє.

Тому майбутнє, швидше за все, за конгрессно-виставковим форматом. Причому рух в сторону конгрессно-виставкового гібрида доцільніше і легше здійснювати на базі конгресів, ніж на базі виставок. Так як найбільш статусний публіка (а за нею і вся інша) приходить під ідеологічне оформлення, а його на конгресі зробити куди легше, ніж на виставці.

Так як найбільш статусний публіка (а за нею і вся інша) приходить під ідеологічне оформлення, а його на конгресі зробити куди легше, ніж на виставці

Чи буде ЦБ РФ ображатися на такі банки?

Новости