Рекомендовані карти пам'яті для GoPro HERO6 і HERO5 Black

  1. Обмеження розмірів та формат?
  2. Рекомендовані microSD карти для GoPro HERO6 і HERO5 Black
  3. SanDisk Extreme
  4. SanDisk Extreme PLUS
  5. SanDisk Extreme PRO
  6. SanDisk Ultra
  7. Lexar 1000x
  8. Lexar 633x
  9. Lexar 1800x
  10. Samsung EVO Plus
  11. Samsung Pro
  12. Samsung Pro +
  13. Transcend Ultimate 633x
  14. Чи будуть карти на 256ГБ працювати в HERO5 і HERO6 Black?
  15. Бітрейт камер GoPro HERO5 і HERO6 Black
  16. FAQ по специфікаціям карт пам'яті
  17. X рейтинг проти МБ / с
  18. SDHC проти SDXC
  19. клас швидкості
  20. UHS-I проти UHS-II
  21. висновок

З виходом нової GoPro HERO6 Black виникає одне з головних питань - які аксесуари від HERO5 працюватимуть з HERO6. І якщо з батареями, корпусами, кріпленнями все просто - вони повністю сумісні, то з картами пам'яті для HERO6 не все так однозначно.

Основна причина - збільшилася продуктивність камери, яка збільшила і максимальний бітрейт. Тому далеко не кожна карта пам'яті microSD буде добре працювати в GoPro HERO6 Black (як, власне і в HERO5 Black або HERO5 Session). З одного боку, ми не бачимо необхідності в покупці найшвидших з існуючих карт з топовими характеристиками. І вартість яких дуже велика. З іншого боку - для будь-якої GoPro потрібно досить швидка карта, яка здатна записати відео високої роздільної здатності. Адже якщо карта занадто повільна, запис може перерватися в будь-який момент, Ви отримаєте повідомлення про помилку, а файл не збережеться.

На підставі офіційного переліку рекомендованих для GoPro карт пам'яті і нашого власного досвіду, ми склали перелік сумісних з цими камерами microSD карт.

На підставі офіційного переліку рекомендованих для GoPro карт пам'яті і нашого власного досвіду, ми склали перелік сумісних з цими камерами microSD карт

Навряд чи комусь вдасться створити вичерпний список всіх карт, які будуть працювати з GoPro HERO6 Black. Однак спробуймо уявити максимум варіантів, набуваючи які Ви будете впевнені, що вони сумісна з GoPro. Заздалегідь відкинемо занадто швидкі карти, які або нелегко знайти, або вони не вигідні за ціною. Нас адже найбільше цікавлять саме ті, які легко знайти в магазинах, і ціна яких цілком доступна. У той же час в перелік не включаємо карти, з якими періодично з'являлося повідомлення про помилку:

У той же час в перелік не включаємо карти, з якими періодично з'являлося повідомлення про помилку:

Обмеження розмірів та формат?

Насамперед почнемо з формального визначення. Всі три GoPro HERO5 Black, HERO5 Session і HERO6 Black повністю сумісні зі специфікаціями microSDXC і microSDHC, в них можуть використовуватися 32Гб, 64Гб і 128ГБ. Також необхідно враховувати, що камери використовують специфікацію стандарту UHS-I, тому не варто очікувати бонусів від використання UHS-II (такі просто будуть дорожче).

Найнадійніший варіант для визначення придатності невідомої dам карти пам'яті - це орієнтуватися на специфікації V30 або U3. Хоча є і карти класу U1, які також відмінно будуть працювати.

Для тих, кому цікаво детально розібратися в тому? що таке UHS-I, UHS-II, U1, U3, V30 та інші технічні нюанси, ми зберемо інформацію про все це в кінці статті. А спочатку відповімо на головне питання - так які карти пам'яті варто використовувати з GoPro.

Рекомендовані microSD карти для GoPro HERO6 і HERO5 Black

SanDisk Extreme

Модель № SDSQXVF Модель № SDSQXVF

Досить швидка, надійна і вигідна за ціною карта. Одна з тих, які GoPro офіційно рекомендує для HERO5 і HERO4.
Швидкості запису до 60 МБ / с цілком достатня для відео 4K30. Включаючи Protune режими у всіх поколіннях, крім HERO6. Карти можуть бути обсягом в 16Гб, 32Гб, 64Гб і 128ГБ - будь-яка з них буде працювати, хоча 16Гб GoPro на топових дозволах заповнить за півгодини, тому рекомендуємо використовувати карти більшого обсягу.
У SanDisk є особливість - компанія випускає приблизно раз на рік новіші і швидкі карти, залишаючи при цьому їм старі імена. Тобто, якщо ви знайдете SanDisk Extreme 2015 року випуску, але це буде зовсім інша карта в плані швидкості. Розпізнати останню версію можна по додатковому маркуванню V30 на самій карті.
Також SanDisk використовує систему артикулів з трьох частин формату SDSQXVF-064G-ANCMA. У цьому прикладі SDSQXVF є - код моделі, 064G - обсяг пам'яті, а останні 5 символів використовуються відділом маркетингу для різних частин світу, і нічого іншого не означають. Тому перша частина - це важлива частина, якщо Вам необхідно подивитися, якою моделлю карта, і Вам не потрібно звертати увагу на останні 5 символів.

SanDisk Extreme PLUS

Модель № SDSQXSG Модель № SDSQXSG .

Лінійка Extreme PLUS є відносно новим доповненням і, як і слід було очікувати, це більш швидка карта, ніж Extreme, однак тільки на читання, що не на запис. Тобто ви не отримаєте додаткових переваг в камері. Теоретично вона буде всього лише трохи швидше при завантаженні на комп'ютер, хоча різниця і невелика.

Як і в попередній моделі, відрізнити «свіжу» карту можна за маркуванням V30. Ця карта знаходиться в списку офіційно рекомендованих карт GoPro для серії HERO5 і HERO4. Хоча цілком може працювати і з HERO6 без Protune.

SanDisk Extreme PRO

Модель № SDSQXCG Модель № SDSQXCG .

Мабуть, ця карта-самий правильний вибір при покупці GoPro HERO6 Black. Карта відноситься до офіційно рекомендованим для HERO6 Black і HERO5 Black. Вона повністю здатна забезпечити запити відео в 4K при 60 к / с навіть з режимом Protune. Випускається в форматах 32Гб, 64Гб і 128ГБ.

Зверніть увагу, що SanDisk Extreme PRO бувають в специфікаціях UHS-I і UHS-II. Це різні карти. Нам потрібна саме UHS-I, інакше даремно переплатимо за зайву швидкість, а різниця в ціні буде приблизно в 2 рази!

SanDisk Ultra

Модель № SDSQUAR Модель № SDSQUAR .

Буде неправильним пропустити цю модель. Формально до рекомендованих для GoPro вона не відноситься. Через недостатньо високій швидкості запису. На практиці ж якщо ви не плануєте знімати 4К відео і практично завжди використовуєте формат 1080p (FullHD), то цієї карти буде більш ніж достатньо. Або ж якщо у Вас не GoPro, а смартфон або інша, менш вимоглива камера.

Що цікаво - саме в цій лінійці SanDisk представив першу в світі карту об'ємом 400 Гб. Тому в ній зараз найширший діапазон вибору ємності - 16Гб, 32Гб, 64Гб, 128Гб, 200Гб, 256Гб і 400 Гб.

Lexar 1000x

Модель № LSDMI64GCBNL1000R Модель № LSDMI64GCBNL1000R.

Lexar традиційно уделяеть більше уваги швидкості читання в даному випадку, 1000x або до 150Мб / с. Хоча дана карта формально рекомендована для GoPro HERO5 і більш ранніх, її швидкості запису на практиці буде більш ніж достатньо і для GoPro HERO6 Black.

Випускається в варіантах 32Гб, 64Гб і 128ГБ.

Lexar 633x

Модель № LSDMI64GBBNL633A Модель № LSDMI64GBBNL633A.

Хоча вони повільніше, ніж карти Lexar 1000x, вони також добре працюють і більш приємні за ціною. Один з плюсів цієї лінійки в тому, що є незвичайно широкий вибір обсягів пам'яті: 256ГБ, 200ГБ, 128ГБ, 64Гб, 32Гб і 16Гб.

Карта знаходиться в списку офіційно рекомендованих карт GoPro для HERO4 і HERO5 Black.

Нюанс - вона поставляється з адаптером microSD на SD або ж з USB 3.0 кард рідером, тому переконайтеся, що Ви купуєте потрібну версію.

Lexar 1800x

Модель № LSDMI64GCRBNA1800R Модель № LSDMI64GCRBNA1800R.

Це найшвидші карти Lexar. Свого часу вони були в списку рекомендованих, і більш ніж підійшли б для HERO6 Black. Однак їх зайва швидкість через специфікації UHS-II робить ці карти дуже дорогими, що не дуже доцільно для використання з GoPro.

Варто відзначити, що в якості бонусу при покупці цієї карти ви отримаєте USB 3.0 кард-рідер. Бувають об'ємом 32Гб, 64Гб і 128ГБ.

Samsung EVO Plus

Модель № МВ-МС128GA Модель № МВ-МС128GA

У Samsung є три карти з дуже схожими характеристиками. Дана модель працює з відеоматеріалами дозволом 4K і FULL HD, буває обсягом до 256Гб.

Підтримує стандарт С10 і клас швидкості U3, має гарну продуктивністю і високим бітрейтом. За швидкістю запису відповідає SanDisk Extreme. У списку рекомендованих цю модель не знайдете, тому що у неї відсутня специфікація V30, що не заважає їй стабільно працювати з GoPro HERO5 і HERO4.

Samsung Pro

Модель № MB-MG64A Модель № MB-MG64A.

Останні версії були оновлена ​​до класу U3.

Це ще одна карта, рекомендована GoPro, яка добре працює з HERO5 Black і більш ранніми моделями.

Samsung Pro +

Модель № MB-MD32DA Модель № MB-MD32DA.

Карта Pro + розрахована на клас U3 зі швидкістю запису до 90МБ / с. Чи не єдина модель об'ємом 128Гб, яка рекомендована офіційно.

Формально - для HERO5 Black і більш ранніх, однак на практиці її більш ніж достатньо для HERO6 Black.

Transcend Ultimate 633x

Модель № TS32GUSDU3 Модель № TS32GUSDU3.

Transcend не має такого ж маркетингового бюджету, як SanDisk або Lexar, yj насправді є одним з основних гравців на ринку карт пам'яті в усьому світі.

Ця карта має номінальну швидкість запису до 85Мб / с і швидкість зчитування до 95Мб / с. До офіціално рекомендованим не відноситься, але ми використовували її в GoPro HERO5 Black при 4K30 з Protune без проблем. Як вона буде себе вести в HERO6 - ще належить перевірити.

Чи будуть карти на 256ГБ працювати в HERO5 і HERO6 Black?

У списку рекомендованих немає жодної моделі об'ємом 256Гб. Однак немає жодних теоретичних обгрунтувань чому вони не повинні працювати з камерами, які підтримують 128Гб карти, адже все що 64Гб і більше проводиться по одному стандарту SDXC, який передбачає можливість збільшення ємності до 2Тб. Головне - відформатувати карту при першому використанні в самій камері, щоб створити файлову систему FAT32. Адже за замовчуванням із заводу ці карти використовують exFAT, яка GoPro не підтримується.

Можемо припустити, що відсутність 200Гб, 256Гб або 400Гб карт в списку викликано міркуваннями безпеки. Втративши або поламавши таку карту, можна втратити все записи цілого відпустки. Тому часто доцільніше взяти з собою пару 128Гб карт, або дещо по 64Гб.

Бітрейт камер GoPro HERO5 і HERO6 Black

Щоб допомогти Вам визначитися, карта з якою швидкістю запису Вам потрібна, наводимо повне зведення бітрейтів в різних режимах записи. Це таблиця для HERO5, проте вона ж актуальна і для HERO6. Єдина відмінність буде в тому, що у HERO6 Black є ще режим 4K з 60 к / с, в якому при включеному Protune бітрейт складе до 78 Мб / с (без Protune - все ті ж 60 Мб / с, як у HERO5). Зеленим - існуючі комбінації налаштувань.

FAQ по специфікаціям карт пам'яті

Що таке швидкість передачі?

Бітрейт відео зазвичай вимірюється в мегабитах в секунду -Mbit / s. Швидкість карт пам'яті зазвичай вимірюється в мегабайтах в секунду - Mb / s. Таким чином, 60Мбіт / с (мегабіт в секунду) еквівалентно 7.5 МБ / с (мегабайт в секунду). Здавалося б все просто - достатньо переконатися, що Ваша карта має швидкість запису більше 7,5 МБ / с. Але на практиці діють інші чинники - завищені оцінки швидкості виробників карт, поняття стійких швидкостей і пікових швидкостей, роль записуючих пристроїв, інтерфейсу підключення, стабільності з'єднання і навіть температурних умов використання. Цим всім ми хочемо сказати, що краще дотримуватися карт, які вже перевірені і точно працюють.

X рейтинг проти МБ / с

Деякі виробники використовують рейтинг Х замість MБ / с. Lexar, зокрема, вже давно використовує тільки цю систему, а SanDisk маркує свої карти в двох системах одночасно. Цей показник виходить з старого способу вимірювання швидкості читання компакт-дисків, коли стандартна швидкість CD-ROM була 150КБ / с. Отже, кожен Х дорівнює 150KБ / с.

Ось список для конвертації деяких X оцінок в MБ / с:

Ось список для конвертації деяких X оцінок в MБ / с:

SDHC проти SDXC

GoPro HERO5 і HERO 6 сумісні як з форматами microSDHC, так і з форматами microSDXC, тому Ви можете використовувати і той, і інший. З практичної точки зору, SDHC (Secure Digital High Capacity) - карти, ємність которох становить від 4 Гб до 32Гб або менше, а SDXC (Secure Digital eXtended Capacity) - 64Гб або більше, аж до 2Тб.

клас швидкості

SD-карт присвоюється рейтинг класу швидкості, який характеризує їх з позиції швидкості запису інформації. Найбільш важливими тут є класи 10, U1 і U3. Зауважте, якщо на карті вказано Class10, але вона не включає в себе U1 або U3, її швидкість, швидше за все, буде занадто низькою.

Клас 10 призначений для підтримки запису в форматів до 1080p з мінімальною послідовної швидкістю запису 10МБ / с.

U1 розроблений як розширення 10 класу. Він показує, що карта відноситься до Ultra Hight Speed ​​класу і підтримки широкосмугову передачу даних в реальному часі і запис HD-відео (720p і 1080p) з мінімальною постійною швидкістю запису 10МБ / с.

U3 розроблений для підтримки формату 4K при постійній швидкості запису відео 30МБ / с.

V30 - це нова класифікація швидкості передачі даних ,, який застосовується до карт, розрахованим на мінімальну швидкість послідовного запису не менше 30МБ / с. У специфікаціях буває зазначений вищий і нижчий клас - аж до V90 для 8K відео, але V30 є найбільш актуальним для GoPro HERO6 Black. Так як V30 є новим рейтингом, лише деякі виробники почали показувати його на своїх картах.

UHS-I проти UHS-II

Нові карти microSDHC і microSDXC мають специфікацію, звану супершвидкісної шиною, яка відноситься до інтерфейсу. Поки що є карти UHS-I і UHS-II, хоча вже існує регламентація UHS-III. Візуально UHS-II можна відрізнити по тому, що на цих картах є 2 ряди контактів. Обидва типи карт будуть працювати в GoPro HERO6 Black, хоча ви не відчуєте ніякої різниці від використання карти UHS-II замість UHS-I, тому що вона не вміє працювати з другим рядом.

Маркування продукту для карт з цією технологією може виглядати як UHS-I або UHS-II, а іноді просто I або II. Це повинні бути римські цифри, але на картах деяких виробників Ви можете помітити UHS-1, що не цілком коректно.

висновок

Ще раз повторимо, що це неофіційні рекомендації. І оскільки ми не є виробниками карт або камер, ми не в змозі гарантувати що, то, що працює у нас, буде на 100% так само працювати і у Вас. Ми лише сподіваємося, що інформація, якою ми поділилися, послужить корисною відправною точкою.

Радимо купувати карти у перевірених продавців. Є дуже багато фальшивих карт пам'яті, особливо під відомими брендами. Купівля у авторизованого продавця зводить до мінімуму ризик того, що картка не буде працювати так, як повинна.

Перш ніж використовувати карту, обов'язково відформатуйте її в камері. Це більш правильний спосіб форматування і він може допомогти запобігти збоям при роботі з картою, особливо коли вона майже заповнена. Взагалі бажано форматувати карту кожен раз, як тільки дані будуть повністю перекинуті на комп'ютер. Функція ця знаходиться в меню «Налаштування»> «Видалити все».

Протестуйте карту пам'яті, перш ніж використовувати її вперше. Не просто включити-вимкнути, а повністю її заповніть та перевірте, чи всі записані дані читаються. Навіть в оригінальних картах трапляється шлюб. Хвилюватися з цього приводу не варто - майже всі виробники дають 5-річну гарантію на них, а деякі - навіть довічну.

І останнє - не зберігайте дані на карті занадто довго. Краще відразу скидати всі дані на комп'ютер і зберігайте карту порожній.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Обмеження розмірів та формат?
Для тих, кому цікаво детально розібратися в тому?
Чи будуть карти на 256ГБ працювати в HERO5 і HERO6 Black?

Новости