Ремонт посудомийної машини своїми руками

  1. Конструкція і діагностика
  2. самостійний ремонт

Багато господинь вже давно обзавелися спеціальними пристроями для миття посуду, вони значно полегшують життя і економлять час. Але ламаються так само часто, як і всі інші побутові прилади. Ремонт посудомийної машини Bosch SRS (Бош), Ariston (Арістон), Electrolux ESF (Електролюкс) і інших можна провести вдома своїми руками, не звертаючись до сервісного центру.

Конструкція і діагностика

Посудомийна машина - це пристрій, призначений для миття і полоскання різної посуду (починаючи від столових тарілок і закінчуючи каструлями, сковорідками і т. Д.). Зовнішня простота конструкції дуже оманлива, т. К. Цей прилад має цілий ряд модулів, регуляторів і інших контрольних механізмів.

Цей прилад має цілий ряд модулів, регуляторів і інших контрольних механізмів

Фото - посудомийна машина

Вона буває вбудованої і окремо стоїть. Техніка вбудованого виду вважається більш зручною у використанні, т. К. Не вимагає виділення додаткового місця. Але при цьому її ремонт кілька ускладнений відсутністю швидкого доступу в конструктивно важливі частини. Схема має наступний вигляд:

Фото - конструкція посудомийної машини

На кресленні Ви бачите стандартний пристрій приладу. На панелі управління (1) проводиться вибір і настройка різних режимів роботи, тут Ви визначаєте температуру, силу потоку і тиск води. Час контролюється за допомогою таймера (14). Коли налаштування зроблені, потрібно завантажити посуд в камеру для миття. Після того, як дверна засувка (15) закриється, замкнуться контакти і як в пральній машині , Почне надходити вода. Залежно від конструкції, машинка може з'єднуватися з бойлером або котлом, тоді тепла вода надходить зі шланга гарячої води (7), на виході якого варто впускний клапан (9), або нагрівати рідина самостійно за допомогою Тена (12).

Фото - водовідведення

Коли вода готова, вона починає розпорошуватися на посуд зверху і знизу за допомогою розпилювачів (2,3). Контроль їх роботи проводиться клапаном (4), він же відповідає за те, щоб в камері не було дуже багато води. Коли посуд вимитий, мильна рідина видаляється дренажним шлангом (5), камера полощеться. Засувка відкривається і можна вивантажувати посуд. Крім цього на схемі вказано:

  • 6 - це силовий кабель, яким проводиться підключення до мережі електроживлення;
  • 8 - фільтр, за допомогою якого здійснюється контроль і необхідна очистка проточної води;
  • 10 - мотор;
  • 11 - помпа;
  • 13 - прокладка.

Фото - принцип роботи насоса

Це пристрій дуже схоже у всіх сучасних посудомийних машин: Ardo (Ардо), Elenberg (Еленберг), Beko (Беко), NEFF, Hansa (Ханса), Candy (Канді) та інших. Система може ускладнюватися наявністю різних функцій управління, наприклад, додаткової очистки або обдування посуду. Перед початком ремонту обов'язково перегляньте керівництво користувача і поради по експлуатації від виробника - можливо, вона неразборная.

Фото - реверс

Типові несправності машинок:

  1. Чи не подається вода. Це може бути або проблема насоса, або засмічення на фільтрі;
  2. Пристрій включається, але не працює. Іноді так трапляється, що машинка Samsung (Самсунг), Hotpoint, Silanos SER або Indesit (Індезіт) як би включається, але завестися не може. Це міг замкнутися двигун або насос;
  3. Взагалі не включається. Згоріли обмотки двигуна, пошкоджено провід живлення, немає напруги в розетці;
  4. Вода не зливається. Ймовірно, забилася каналізація, дренажна труба або несправний зливний насос;
  5. З дверей при роботі тече вода. Це, однозначно, поламався дверний замок, який повинен заклинювати і забезпечувати герметичність ємності;
  6. Немає реверсу. Реверс - це дуже важлива функція купольної і звичайної посудомийної машини, при відсутності якої потрібно відремонтувати таймер або замінити обмотки мотора;
  7. Чи не гріється вода. Дуже поширена несправність, яка свідчить про поломку ТЕН або несправність датчика часу, таймера. Якщо машинка підключена до бойлера, то є сенс перевірити його на працездатність;
  8. Чи не сушиться посуд. За цю функцію відповідає вентилятор і двигун.

Фото - панель управління

самостійний ремонт

Більшість озвучених вище несправностей можна усунути своїми силами. Найпростіше проводиться очищення фільтрів. Залежно від конструкції, можливо, навіть не знадобиться розбирати пристрій. Щоб його почистити, потрібно вийняти з камери все решітки, на дні під ними знаходиться фільтр. Він може бути встановлений на різьбове з'єднання або просто вставлений в дренажний отвір. Його потрібно вийняти і прополоскати під проточною водою. З метою усунення запаху також рекомендується промити миючими засобами.

З метою усунення запаху також рекомендується промити миючими засобами

Фото - зняття панелі

Покрокова інструкція, що робити, якщо заблокувався насос машинки Zanussi ZDTS (Зануссі), Siemens (Сіменс) або Krona BDE (Крона):

  1. Потрібно відключити подачу води і вийняти шнур живлення;
  2. Викриття циліндр фільтра і витягніть очищувач назовні. Лопаті насоса потрібно обережно викрутити і почистити. Особливо приділіть увагу отворів, які часто забруднюються залишками жиру або їжі;
  3. Під фільтром знаходиться кришка насоса. На неї потрібно натиснути до клацання і вийняти з ємності;
  4. Насос потрібно очистити губкою або м'якою щіточкою;
  5. Уважно перегляньте його стінки, сюди іноді потрапляє битий посуд, яка може порушити герметичність деталі. Якщо будуть виявлені тріщини або дірки, то насос доведеться міняти.

Якщо несправність знаходиться в двигуні або інший внутрішньої деталі, то доведеться розібрати посудомийну машину для ремонту. Цей процес виконується досить швидко. Потрібно просто відкрутити всі гвинти, які утримують корпус. Відзначимо, що замість зняття всіх кріплень намагайтеся приділяти увагу тільки тим, які розташовані біля місця поломки - це прискорить процес.

Відзначимо, що замість зняття всіх кріплень намагайтеся приділяти увагу тільки тим, які розташовані біля місця поломки - це прискорить процес

Фото - схема машини вирпул

Інструкція, як розібрати посудомийну машину Whirlpool (Вірпул), Сіменс, Miele, Kaiser (Кайзер), AEG (АЕГ) для ремонту двигуна:

  1. Потрібно зняти нижню передню панель. Під нею знаходиться з'єднання двигуна і насоса, їх також знімаєте;
  2. У насосі і трубах може залишатися вода, тому заздалегідь підготуйте ємність, щоб її злити;
  3. Спочатку знімається кришка насоса, як описано вище. Після сам насос вивертається з підстави і виймається. Під ним розташований двигун. Між деталями часто встановлюються прокладки, тому дійте обережно, щоб не пошкодити ущільнювачі;
  4. Перевірте працездатність деталей. Зворотній установка виконується аналогічно.

Якщо не впевнені в своїх силах, то краще відразу звернутися до фахівців. Якісний майстер не візьметься виконувати терміновий гарантійний ремонт після попереднього втручання в конструкцію посудомийної машини.

Відео: як треба ремонтувати посудомийні машини

Пропонуємо Вам ознайомитися:

Новости