Ремонт водонагрівача Thermex - заміна тена у водонагрівачі

Ремонт водонагрівача Thermex - заміна тена у водонагрівачі.

У цій статті ми розглянемо як замінити тен у водонагрівачі Thermex IS 30 V. В даному випадку прояв несправності полягає в наступному: водонагрівач не включається, вибиває УЗО.

Заміна тена у водонагрівачі не така складна задача, такий ремонт можна здійснити своїми руками.

Для початку необхідно переконатися в тому, що причиною несправності є саме вихід з ладу нагрівального елементу (тена).

Щоб приступити до ремонту водонагрівача, необхідно переконатися, що він відключений від електромережі.

Далі необхідно від'єднати водонагрівач від системи водопостачання, злити воду, при необхідності викрутити запобіжний клапан .

потім викручуємо саморізи і знімаємо нижню кришку.

потім викручуємо   саморізи   і знімаємо нижню кришку

За нижньою кришкою ми бачимо сам тен та інші елементи електричної схеми бойлера, а саме аварійний термостат і терморегулятор .

За нижньою кришкою ми бачимо сам тен та інші елементи електричної схеми бойлера, а саме   аварійний термостат і терморегулятор

Далі потрібно сфотографувати або замалювати послідовність підключення проводів і зняти роз'єми з тена.

На даній моделі водонагрівача використовується два тена в одному корпусі загальною потужністю 2000W (1300W + 700W). Контакти з одного боку з'єднані між собою. C допомогою тестера (мультиметра) необхідно продзвонити обидві спіралі тена.

Для цього переводимо мультиметр в режим вимірювання опору. Торкаємося щупами мультиметра до клем тена - по черзі. Опір повинен бути в нашому випадку приблизно таким: для тена 1300W 30-40 Ом, для тена 700W 60-70 Ом.

У нашому випадку опір нагрівального елементу водонагрівача Thermex відповідає нормі.

Далі перевіряємо пробою тена на корпус. Торкаємося одним щупом тестера до будь-якої клеми тена (так як обидві спіралі з'єднані), а другим торкаємося фланця тена. Якщо опір на тестері починає змінюватися, то тен пробитий на корпус. З подібною несправністю експлуатація водонагрівача суворо заборонено. Наш тен виявився несправний якраз з цієї причини.

Знявши тен водонагрівача, ми додатково перевірили його мегом

метром.

метром

Після чого міняємо тен водонагрівача на новий .

При заміні тена потрібно оглянути також стан магнієвого анода . Виробник рекомендує міняти анод, якщо він розчинився більш ніж на 2/3. А також бажано замінити силіконову прокладку тена.


Збираємо бойлер в зворотному порядку.

Новости