Ремонт варильних панелей своїми руками

  1. Ремонт варильних панелей. Умовно ремонтуються несправності
  2. Чи не працює половина панелі
  3. Панель включається, але сенсор не реагує на дотики
  4. Ви вимкнули панель, але одна або кілька конфорок залишаються гарячими
  5. Конфорка постійно вмикається і вимикається
  6. Чи не вимикається індикатор залишкового тепла
  7. Ремонт варильних панелей. непереборні несправності
  8. Перестав працювати сенсор або став працювати неадекватно
  9. решта причин

У цій статті піде мова про ремонт варильних панелей з сенсорним управлінням. На жаль, в більшості випадків, відремонтувати їх своїми руками не завжди можливо. Втім, про все по порядку.

У разі, якщо у вас механічне управління, яке зазвичай буває у залежних панелей або у стаціонарних електричних плит, то по несправностей можете почитати тут . Все інше я розділю на дві частини: що вийде і що не вийде відремонтувати своїми руками.

Ремонт варильних панелей. Умовно ремонтуються несправності

Конфорка не включається або не вимикається

Якщо сенсорне управління працює, ви можете змінювати потужність, включати і вимикати конфорку, але при цьому конфорка або постійно працює, причому вона починає працювати відразу, як тільки ви включаєте панель, або не працює, незалежно від режиму, який ви виставляєте за допомогою сенсора, то можна виділити несправності двох видів:

  1. Якщо конфорка нагрівається відразу при включенні панелі і не реагує на зміну режимів, то найбільш імовірно, що у вас сталося залипання контактів реле, яке відповідає за цю конфорку. Тут потрібно перевіряти контакти реле. У реле, як правило, дві пари контактів. На одну пару приходить харчування. При подачі живлення котушка втягує сердечник, який замикає контакти. Друга пара це, як раз, контакти, якими управляє реле. Найбільш ймовірна причина - це приварка контактів. В принципі, якщо вмієте тримати в руках паяльник, то можна спробувати замінити реле своїми руками. Перевірити потрібно дві речі: відключається чи харчування котушки реле і розмикаються чи контакти реле. Якщо харчування котушки з'являється відразу при включенні панелі, то доведеться йти в ремонтну майстерню. Якщо харчування котушки з'являється, коли ви сенсорною панеллю включаєте конфорку, значить треба перевіряти керуючі контакти. Але в цьому випадку, як правило, вони завжди замкнені. Якщо проблема в реле, то в будь-якому випадку буде потрібно заміна.
  2. Якщо реле справно, але не працює конфорка, при цьому харчування на реле надходить, і силові контакти замикаються, значить читаємо тут , Як визначити несправність конфорки.

Чи не працює половина панелі

Якщо це нова панель, яку ви встановили самостійно або, раптом, перестала працювати половина панелі, або сенсор працює, але конфорки не включаються, тоді дивіться Клемник . У сенсорних панелях клеми в колодці можуть бути розподілені таким чином: одна клема відповідає за харчування електроніки, дві інші живлять конфорки. Тобто, ситуація, коли електроніка працює, сенсорна панель показує, що потужність конфорок регулюється, але самі конфорки при цьому не працюють цілком можлива.

Панель включається, але сенсор не реагує на дотики

Тут може бути дві ремонтуються проблеми і одна умовно ремонтируемая.

  1. Сенсор спрацьовує з деякою затримкою. Деякі виробники спеціально зробили цю затримку, щоб запобігти випадкове натискання. Тобто, щоб відбулося спрацьовування сенсора потрібно покласти палець в необхідну область і трохи почекати (як правило до двох секунд), після чого якийсь час сенсори будуть реагувати швидко (іноді будь спрацьовування сенсора відбувається із затримкою - алгоритм спрацьовування визначається виробником).
  2. Можливо, варто блокування від дітей. Почитайте інструкцію до вашої панелі про режим блокування або захисту від дітей.
  3. Можлива ситуація, коли скло над сенсорною панеллю або зі зворотного боку якимось чином забруднилася. Якщо протирання скла не допомогло, то доведеться звертатися в сервісний центр.

Ви вимкнули панель, але одна або кілька конфорок залишаються гарячими

Деякі варильні панелі мають функцію підігріву. Зазвичай, в цьому випадку на дисплеї відображається не 0, а значок посуду | _ | (Як би половина нуля). В цьому випадку конфорка повністю не вимикається, а переходить в режим підігріву. Вода, наприклад, в цьому режимі не закипить, але буде зберігатися дуже гарячою, поки ви не вимкнете конфорку або не відбудеться автоматичного відключення, якщо це передбачено виробником.

Конфорка постійно вмикається і вимикається

Швидше за все це не свідчить про несправність. Регулювання температури приготування в сенсорних виручених панелях відбувається за рахунок включення і виключення. Чим більше виставлена ​​потужність, тим рідше відбуваються відключення і довше період включення. На максимальному режимі конфорка працює не відключаючи, за винятком випадку перегріву конфорки. В цьому випадку відбудеться спрацьовування термодатчика. Як тільки конфорка охолоне, термодатчик спрацює і конфорка знову включиться.

Чи не вимикається індикатор залишкового тепла

Несправність може бути умовно усуненою і немає. Я писав про цю несправність тут . В цьому випадку допоможе заміна термодатчика.

Може бути несправність і іншого роду. Проблема може полягати в електроніці, тоді доведеться звертатися в майстерню.

Ремонт варильних панелей. непереборні несправності

На цьому умовно ремонтуються несправності закінчуються, тому переходимо до несправностей, з якими самостійно ви навряд чи впораєтеся. Отже, для їх усунення доведеться звернутися в спеціалізовану майстерню. Звертатися до сервісних центрів не особливо раджу. У них рідко сидять фахівці високого класу і часто ви переплачуєте за деякі послуги. Тому краще звернутися в приватні компанії. Ремонт може обійтися значно дешевше, але при цьому треба ретельно підійти до вибору компанії.

Перестав працювати сенсор або став працювати неадекватно

Як правило, це відбувається з панелями, яким вже багато років. Більшою мірою це пов'язано з електролітичними конденсаторами, які з часом втрачають свою ємність. Теоретично можна спробувати їх замінити. На практиці така заміна допомагає лише в 50%. В цьому випадку, особливо якщо панелі більше 10 років, є сенс задуматися про покупку нової.

решта причин

Сюди можна віднести всі інші несправності, які не були розглянуті.

Підведемо підсумок. Умовно усуненими можна вважати несправності аналогових елементів, тобто не електронних. В цьому випадку, при наявності необхідних навичок можна спробувати усунути несправність самостійно. Якщо справа стосується електроніки, то навряд чи вас хтось проконсультує в інтернеті, тому що коли справа стосується електроніки, не завжди виходить відразу визначити причину, навіть коли майстер безпосередньо оглядає панель. А вже пояснити, як виглядає діод, транзистор і інші електронні компоненти ще складніше.

За сім прощаюсь.

З найкращими побажаннями, Я!

У цій статті піде мова про ремонт варильних панелей з сенсорним управлінням

Новости