Ретроінноваціонний підхід до системи вхідного контролю якості матеріалів (в авторській редакції)

  1. «Стандарти та якість» Серпень 2014

З 2000-х рр. росте частка надходить у виробництво контрафактної та фальсифікованої продукції, об'єднаної загальним терміном «невідповідну продукцію». Такий стан справ зумовило потребу в пошуку заходів щодо своєчасної ідентифікації невідповідної продукції та запобігання надходженню останньої у виробництво.

С.Л. Беляев1, Г.Ю. Боярко3, А.В. Сізов3,

1 студент магістратури ФГАОУ ВПО Національний дослідницький Томський політехнічний університет; 2 завідувач кафедри економіки природних ресурсів ФГАОУ ВПО НИ ТПУ, д.е.н. .; 3 аспірант ФГАОУ ВПО НИ ТПУ

mailto: [email protected]

Ефективність діяльності підприємства багато в чому обумовлена ​​якістю придбаних матеріалів і обладнання, оцінка якості яких відстежується на етапі вхідного контролю. Тому правильно побудована система вхідного контролю, допоможе знизити ризик надходження в виробництво матеріалів низької якості, виявити фальсифіковану та контрафактну продукцію, тим самим зменшивши ризик підвищення витрат в майбутньому.

Мета роботи: пошук заходів щодо запобігання надходження фальсифікованої та контрафактної продукції у виробництво. Дослідження системи організації вхідного контролю ВАТ «Сібтрубопроводстрой»

Ключові слова: якість, вхідний контроль, невідповідну продукцію, контрафактна продукція.

Key words: quality, incoming goods inspection, product escape, counterfeit goods.

Якість продукції, що випускається є найважливішим фактором конкурентоспроможності на ринку. Що багато в чому обумовлено якістю витратних матеріалів та обладнання, що застосовується. Тому перед вхідним контролем стоять наступні завдання:

а) отримання з великою вірогідністю оцінки якості продукції, пропонованої на контроль;

б) забезпечення однозначності, взаємного визнання результатів оцінки якості продукції постачальником і споживачем, що здійснюється за одним і тим же методикам і по одним і тим же планам контролю;

в) встановлення відповідності якості продукції встановленим вимогам з метою своєчасного пред'явлення претензій постачальникам, а також для оперативної роботи з постачальниками щодо забезпечення необхідного рівня якості продукції;

г) запобігання запуску у виробництво або ремонт продукції, яка не відповідає встановленим вимогам. Зниження частки контрафактної та фальсифікованої продукції [1].

Кожне підприємство будує свою систему вхідного контролю, висуваючи різні вимоги до матеріалів і устаткування при виробництві, на увазі не тільки специфіки призначення, але і конкурентних взаємин. Також це обумовлено відсутністю єдиних вимог до організації процедури вхідного контролю, старіння діючих нормативно-технічних регламентів, і відсутності єдиних вимог на вживані матеріали й обладнання для виробництва.

Чинним документом, який регламентує приймання товару є Інструкція про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання за кількістю, затверджена постановою Держарбітражу СРСР від 15 червня 1965 р № П-6, за якістю, затверджена постановою Держарбітражу СРСР від 25 квітня 1966 р . № П-7. Справжні Інструкції можуть застосовуватися у всіх випадках, коли стандартами, технічними умовами, основними й особливими умовами поставки або іншими обов'язковими правилами не встановлено інший порядок приймання продукції. Відзначимо, що дані інструкції були прийняті в 70-х роках минулого століття і вже не відповідають сучасним реаліям ринку. Громіздкість, множинність умов приймання роблять їх практично нездійсненними в реальному товарообігу. Особливо невигідно включення цих інструкцій в договір для покупця. Оскільки порядок приймання детально регламентований і складний, покупцеві практично неможливо дотримати при прийманні безліч пунктів цих Інструкцій. Тим часом будь-який відступ одержувача товару від Інструкцій може дати привід продавцеві, вантажовідправнику відмовитися виконувати вимогу одержувача про усунення недоліків товару. Тому при складанні цивільно-правових договорів покупцеві рекомендується докладно прописувати процедуру здачі-приймання товару без згадок інструкцій П-6, П-7. Для продавця наявність посилань на ці інструкції в договорі цілком прийнятні.

Ефективна організація вхідного контролю може істотно знизити ризик надходження в виробництво контрафактної та фальсифікованої продукції, що не відповідає заявленим вимогам. Фальсифікація (лат. Falsificatio, від falsifico - підробляти; італ. Falsificare - підробляти) -поддельний предмет, річ, яка видається за справжню, підробка [2]. В Законодавстві РФ відсутнє чітке визначення такого поняття як фальсифікація і згадується лише Цивільному кодексі в контексті фальсифікації голосів при проведенні виборів. Але дане поняття вкоренилося в побуті саме в формі підроблення предмета (підробки). Термін контрафакт походить від такого поняття як контрафакція (лат. Contra - проти factio - правильно) позначає використання організаціями для виробництва продукції відомих товарних знаків їм не належать. На даний момент за використання і розповсюдження контрафактної продукції в РФ передбачена відповідальність як Адміністративним так і Кримінальним кодексом РФ. Підприємства об'єднали поняття контрафактної продукції і фальсифікату під загальним терміном невідповідну продукцію [3]. Слід також зазначити що дані поняття закріплені у внутрішніх стандартах організації, і можуть пред'являтися в якості додаткових вимог до розповсюджувача і контрагентам здійснюють роботи із залученням третіх осіб за договором, наприклад, для поставки матеріалів. В такому випадку контрагент повинен здійснити приймання продукції відповідно до правил, що не суперечать внутрішнім стандартам замовника.

Дана проблема особливо гостро стоїть при проведенні конкурентних процедур закупівель. Якщо ціна обрана головним критерієм оцінювання заявок, то переможцем конкурсу стає учасник запропонував найменшу ціну договору. Як відомо підробка коштує дешевше. Недобросовісні постачальники реставрують вживане устаткування і продають його за ціною значно нижче ринкової під виглядом нового обладнання. Також можуть реалізовуватися крадені матеріали або крадене обладнання, на які підробляються документи Даний факт вдається виявити тільки на момент приймання товару, часто із застосуванням додаткових випробувань і лабораторних досліджень передбачених у нормативно-технічних документах, ГОСТ, ТУ. Все це спричиняє додаткові витрати, і втрату часу, результатом буде простий обладнання, робочих бригад, і т. П. Ні в якому разі надлишок може викликати відсутність вільного місця на складах, проблеми з реалізацією неліквідних залишків, а також додаткові витрати на утилізацію.

Для зниження рівня надходження на виробництво невідповідної продукції рекомендується застосовувати такі заходи:

1) Як протекціоністської заходи на етапі прийняття рішення про закупівлю, в разі проведення конкурентної процедури закупівлі не рекомендується застосовувати конкурсні процедури в яких ціна є головним критерієм. В якості додаткових критеріїв рекомендується встановлювати рейтинг постачальника, загальну ціну укладених договорів на аналогічний товар за певний період часу. Також в залежності від специфіки продукції, що закуповується рекомендується в якості додаткових критеріїв встановлювати наявність у учасника сертифіката системи менеджменту якості, віддаленість постачальника від місця поставки, наявність власного виробництва.

У разі проведення конкурентної процедури закупівлі також рекомендується уникати посилання на еквівалентність. В даному випадку замовник повинен в першу чергу керуватися принципами, встановленими ч. 1 ст. 3 Закону № 223-ФЗ, що передбачають з одного боку рівноправність, справедливість, відсутність дискримінації і без необґрунтованих обмежень конкуренції по відношенню до учасників закупівлі, а з іншого боку цільове і економічно ефективне витрачання ресурсів на придбання товарів, робіт, послуг з урахуванням при необхідності вартості життєвого циклу продукції, що закуповується і реалізацію заходів, спрямованих на скорочення витрат замовника. При цьому, він також повинен дотримуватися антимонопольні вимоги до цін на товари, встановлені Законодавством РФ. Тому, прописуючи в конкурсній документації умови надання товарів з конкретними товарними знаками без надання еквівалентів, замовники повинні правомірно їх обґрунтовувати. Наприклад, вказівка ​​на товарні знаки може не супроводжуватися словами «або еквівалент», якщо:

  • товари, на яких розміщуються інші товарні знаки несумісні і є необхідність забезпечення взаємодії таких товарів з товарами, використовуваними замовником;
  • відповідно до технічної документації на машини та обладнання, які використовуються замовником, передбачена закупівля оригінальних запасних частин і витратних матеріалів.

Що стосується не встановлення еквівалентності, то якщо необхідний товар, реалізується на товарному ринку, що має кілька аналогічних товарів з різними торговими марками, то вказівка ​​товарного знака даного товару без можливості поставки еквівалентних товарів, в т. Ч. Мають більш низьку ціну, може бути з великою ймовірністю успішно оскаржене конкурентами, як вимога необгрунтовано обмежує конкуренцію. Таким чином організації ризикують укладаючи договір з учасником який запропонував товар аналогічний заявленому в конкурсною документацією. При такому підході існує ймовірність закупівлі виробів схожих за технічними характеристиками заявленим на тендер, але не аналогічних необхідним.

2) Виробникам продукції застосовувати, а також удосконалювати спеціальні засоби, за допомогою яких замовники можуть відстежувати якість на етапі вхідного контролю. [4]

Засоби за допомогою яких буде відслідковуватися якість на етапі вхідного контролю, включає три основних інструменти:

а) фізичний захист, наприклад голографічний товарний знак дозволяє виключити тиражування продукту;

б) захист супровідної документації, можливе використання спеціальних методів друку та захищеною від копіювання паперу;

в) нанесення спеціального захисного штрих-коду, що дозволяє визначити місцезнаходження і перевірити справжність продукції на будь-якому етапі дистрибуції від виробника до замовника [5].

3) Як правило невідповідну продукцію має низьку якість тому при прийманні замовнику слід звернути увагу на зовнішній вигляд поставленої продукції. Зовнішній вигляд не повинен викликати підозр. Відсутність видимих ​​дефектів і пошкоджень за зовнішнім виглядом товару Приміром, на барабані з кабелем оглядають зовнішні витки, на обладнанні оглядається лакофарбове покриття на предмет здуття, потертості, подряпин, відсутність вм'ятин і пошкоджень. Також продукцію слід оглянути на відповідність геометричних і графічних властивостей. Розміри і кольору повинні в точності відповідати характеристикам заявленим заводом виробником. Також слід звернути увагу на комплектність товару заявлену виробником. Зважаючи на специфіку поставки у невідповідної продукції може бути відсутнім комплектуючі або ж навпаки бути пересортиця.

4) На етапі приймання слід звірити відповідності факту поставки та супровідної документації. Рекомендується звірити кількість тарних місць за фактом з документом. Перевірити комплектність по пакувальним листам і комплектувальної відомості, накладної, на відповідність, факту поставки того, що упакували. Звірити комплектувальні відомості накладну із завданням на поставку і заводський специфікацією. Рекомендується перевірити наявність супровідної документації, що підтверджує тип і якість товару. [6] Супровідні документи, що підтверджують якість товару бувають двох типів. Перший - документ, виданий заводу виробника спеціальним сертифікаційним органом про те, що його продукція сертифікована на відповідність яким або нормам і стандартам, або в тому, що дана продукція сертифікації не потребує. Другий документ, виданий заводом-виробником покупцеві про те, що даний виріб або партія має певні технічними характеристиками, властивостями і якостями. [7]

5) Рекомендується перевірити відповідність виробу технічним характеристикам, зазначеним в паспорті, ТУ або ГОСТ. Частина технічних, хімічних, фізичних параметрів відповідності рекомендується перевіряти в лабораторних умовах із залученням незалежних експертних організацій. [8]

6) Підприємствам рекомендується вести регулярний моніторинг ринку по виявленню невідповідної продукції а також ідентифікації недобросовісних постачальників. За результатами моніторингу створювати спеціальні реєстри, на підставі яких планувати ризики пов'язані із закупівлею невідповідної продукції.

Реалізацію цих заходів наочно демонструє модель модель організації системи вхідного контролю представлена ​​на малюнку 1.

Мал. 1. Модель організації вхідного контролю продукції на підприємстві.

Як видно з малюнка 1 вся продукція надійшли на склади перевіряються на відповідність службою вхідного контролю. При надходженні товарів на виробничу дільницю вони також перевіряються фахівцями в разі надходження зі складу перевірка проводиться повторно.

Для організації процесу вхідного контролю організовується комісія, в яку входять крім представників служби вхідного контролю представники підрозділів здійснюють наступні функцій: логістики, автоматики і телемеханіки, технології самого виробництва, інші підрозділи в залежності від специфіки поставки. Вітається включення до складу комісії представників заводу-виготовлювача.

Рекомендоване опис дій при надходженні матеріалів або обладнання на склад:

  • При надходженні товарів на склад, комірник здійснює приймання, згідно супровідних документів (накладних, рахунок фактур) і інформує службу вхідного контролю про групу матеріалів, що надійшли і обладнання.
  • Вхідний контроль здійснюють за параметрами (вимогам) і методами, встановленими в нормативно-технічної документації на контрольовану продукцію.
  • На початковому етапі члени комісії перевіряють наступні показники:

1) наявність паспортів, сертифікатів якості;

2) стан упаковки;

3) наявність і правильність маркування;

4) зовнішній вигляд;

5) кількість.

6) візуальний огляд на наявність неприпустимих дефектів.

При відсутності ідентифікації або сумнівному статусі продукції, наявності зовнішніх пошкоджень, відсутності сертифікатів, паспортів на продукцію, невідповідність геометричних розмірів, маркування і т.п. формується акт вхідного контролю із зазначенням невідповідності.

По завершенню попередньої процедури (початкового етапу) вхідного контролю матеріали і обладнання його не пройшли поміщаються в сектор «карантин» - при відсутності сертифікатів, паспортів, невідповідність геометричних розмірів, маркування до прийняття рішення, надання документів якості, узгодження і т. Д.

На наступному етапі (другому) виробляється контроль якості матеріалів, що надійшли або обладнання відповідно до процедур описаними в нормативно-технічних документах:

а) візуально-вимірювальний контроль;

б) оцінка відповідності продукції, що надійшла супровідним документам, вимогам нормативно-технічної документації, регламентам.

Потреба в проведенні випробувань визначається за вимогами нормативно-технічної документації на конкретну продукцію. Відбір проб для проведення випробувань здійснюється відповідно до вимог нормативно-технічної документації на продукцію. Наприклад обов'язковій перевірці підлягають зварювальні матеріали на технологічні властивості, запірно-розподільна арматура і .т. д. При відсутності обладнання та акредитації на проведення необхідних випробувань залучаються сторонні організації, акредитовані на дані види випробувань.

После Перевірки матеріалів и устаткування дані звіряються з проектним рішенням, перевіряються на наявність в реєстрах ОРГАНІЗАЦІЙ замовніків в разі Виконання договорів підряду, в разі Виявлення Виявлення невідповідностей оформляється доповідну акт вхідного контролю и службова записка на адресу керівніцтва з метою можлівої заміні матеріалів и обладнання, або подальшої можливості їх використання. Матеріали та обладнання, визнані комісією за результатами вхідного контролю придатними для використання на об'єктах виробництва підлягають відпуску у виробництво.

Матеріали та обладнання, визнані комісією за результатами вхідного контролю непридатними для використання на об'єктах виробництва, вилучаються з надійшла партії, складуються окремо в ізоляторі. На невідповідну продукцію оформляється акт вхідного контролю, з описом невідповідностей, і зазначенням причин. Всі результати вхідного контролю фіксуються в журналі вхідного контролю з описом виявлених невідповідностей і наступних їх усунень або пред'явлення рекламацій постачальнику

Слід зазначити, що дана система зарекомендувала себе і була успішно реалізована в ВАТ «Сібтрубопроводстрой» (Новосибірськ). За результатами впровадження системи і проведення комплексу рекомендованих заходів підприємству вдалося знизити надходження невідповідної продукції за період 2011-2012 р.р. У три рази. За запропонованої моделі вхідного контролю ВАТ «Сібтрубопроводстрой» є сертифікат на відповідність вимогам СТО Газпром 9001-2006.

висновки

Виявлено що діюча нормативно-правова база організації вхідного контролю продукції морально застаріла. Як протекціоністських заходів щодо запобігання потрапляння в виробництво фальсифікованої та контрафактної продукції було рекомендовано не застосовувати конкурсні процедури в яких ціна є головним критерієм, а також уникати поняття еквівалентності при організації закупівлі. Як поточних заходів було рекомендовано виробникам і покупцям використовувати спеціальні засоби для відстеження якості продукції, що поставляється. Також було рекомендовано проводити приймання на відповідність супровідній документації і документації виробника. Була досліджена діюча система вхідного контролю продукції в ВАТ «Сібтрубопроводстрой» (Новосибірськ) і виявлено зниження частки невідповідної продукції.

список літератури

1) ГОСТ 24297-87. Вхідний контроль продукції. Основні положення.
2) С. І. Ожегов, Н. Ю. Шведова. Тлумачний словник російської мови (С-Я)
3) СТО Газпром 9000 - 2012 «Системи менеджменту. Системи менеджменту якості. Основні положення і словник »
4) Р 50-601-40-93 Рекомендації. Вхідний контроль. Основні положенія.-М .: Всеросійський науково-дослідний інститут сертифікації (ВНИИС) Держстандарту Росії, 2008.-26 с.
5) Жулинський С.Ф., Киселевич В.П., Ахрамовіч І.Л. Вхідний контроль та якість продукції // Методи оцінки відповідності-2013 №6. Рекламно-інформаційне агентство "Стандарти і якість" (Москва)
6) Ахрамовіч І.Л., Жулинський С.Ф., Киселевич В.П. СМК, контроль і якість продукції // Методи оцінки відповідності. -2013. -№ 4. -С. 30-34.
7) Ахрамовіч І.Л., Жулинський С.Ф., Ковальов Б.М. Вхідний контроль -Інструмент захисту від контрафактної елементної бази // Методи менеджменту якості. -2013. -№ 3. -С. 40-48.
8) Тюшевская О. Як звільнити російський ринок від підробок і контрафакту? // Стандарти і якість. -2012. -№ 10. -С. 90-92.

«Стандарти та якість» Серпень 2014

Рубрика: На здобуття наукового ступеня

Автор (и): Олексій СИЗОВ

Повна версія статті доступна передплатникам електронного журналу.

Як звільнити російський ринок від підробок і контрафакту?

Новости