«Резервної валютою може бути тільки долар». Чому Путін відмовився відмовлятися від долара в Росії

Президент Росії Володимир Путін на прес-конференції за підсумками саміту БРІКС заявив, що Росія не збирається відмовлятися від долара як від резервної валюти. Проте, за його словами, все частіше постає питання про альтернативні резервних валютах. Оскільки США санкціями заважають використанню долара в міжнародних розрахунках. Чи може Росія повністю відмовитися від використання долара? Чому російська влада не хоче порушувати сформований порядок? І що заважає появі нових резервних валют?


Олександр Шустов, генеральний директор МФО «Мані Фанні»: З моєї точки зору, сила долара - це багато в чому військова сила США і заснована на ній політична гегемонія Олександр Шустов, генеральний директор МФО «Мані Фанні»: З моєї точки зору, сила долара - це багато в чому військова сила США і заснована на ній політична гегемонія. Якщо взяти всі військові витрати на планеті, то на США в них доводиться більше третини, 35%, потім з великим відривом йде Китай з 13%, і потім - всі інші країни. В таких умовах, а також на тлі економічних успіхів США, світовою резервною валютою і універсальним платіжним засобом може бути долар і тільки долар. Звичайно, Росії необхідно намагатися зробити і рубль валютою для міжнародних розрахунків, але це відбудеться не раніше, ніж військове і політичний вплив Росії і США зрівняються, а поки про це говорити передчасно. І резидентів, і міжнародних інвесторів неможливо переконати купувати і використовувати рубль і рублеві інвестиційні інструменти, коли курс долара зростає і коли по 10-річних держоблігаціях США можна отримати прибутковість в 2,9% річних. Бізнес завжди голосує за ту валюту, яка найбільш стабільна або прибуткова, а долар зараз, на тлі підвищення ставки ФРС і розбіжностей в Євросоюзі, ідеально поєднує в собі ці два параметри. Росії належить дуже довгий шлях до того, щоб наблизитися до рубля як певної резервній валюті хоча б для найближчих країн-союзників. Спочатку рубля необхідно стати вільно конвертованим, тобто російські товари і послуги з високою доданою вартістю повинні користуватися попитом за кордоном і експортуватися, а потім у інших країн повинна з'явитися потреба накопичувати рублі для того, щоб мати можливість заробити на рублевих інструментах, наприклад, ОФЗ. Це перспективи дуже далекого майбутнього, пов'язаного з перебудовою як економічної, так і політичної систем.

Дмитро Лукашов, аналітик IFC Markets: Теоретично, відмова від використання долара цілком можливий в разі масштабного глобальної економічної кризи і краху діючої Бреттон-Вудської або, як її продовження - Ямайської світової валютної системи Дмитро Лукашов, аналітик IFC Markets: Теоретично, відмова від використання долара цілком можливий в разі масштабного глобальної економічної кризи і краху діючої Бреттон-Вудської або, як її продовження - Ямайської світової валютної системи. Однак це може статися лише за згодою всіх основних учасників світової торгівлі, включаючи США, і таких міжнародних фінансових інститутів як МВФ і Світовий Банк. У цьому питанні нашій країні дуже нерозумно «бігти попереду паровоза». Діючі санкції обмежують інвестиційне використання долара в Росії, а ось у зовнішній торгівлі він як і раніше залишається зручним інструментом. Зрозуміло, якщо раптом рублеві розрахунки стануть практичніше, то можна перейти на них, але це повинно бути вигідно.

На мою думку, не можна сказати, що число резервних валют не росте. Раніше в світі було 5 основних резервних валют: долар США, євро, британський фунт, японська ієна. Порівняно недавно до них додалися китайський юань, канадські і австралійські долари. Взагалі, поняття резервна валюта використовується при формуванні міжнародних резервів кожної держави відповідно до вимог МВФ. При цьому розрахунки в торгівлі між окремими країнами цілком можуть проводитися в місцевих валютах. Ніхто цього особливо не заважає, крім здорового глузду. «Фантики» навряд чи когось зацікавлять. Відповідно, умови розрахунків повинні задовольняти всіх учасників, а самі валюти - бути ліквідними і надійними.

Зрозуміло, дедолларизация пішла б на користь російській економіці. Залишилося переконати в її необхідності наших зовнішньоторговельних партнерів, але мабуть поки не дуже виходить. Сподіватимемося.

Сергій Дроздов, аналітик ГК ФІНАМ: Повна відмова від загальноприйнятої світової валюти, якою є американський долар, неможливий в силу того, що Росія, навіть з урахуванням санкцій і зниження обсягів експорту і імпорту, досить глибоко інтегрована в світову економіку, де розрахунки в основному здійснюються з використанням основних резервних валют, де велика частка знову ж належить долара США Сергій Дроздов, аналітик ГК "ФІНАМ": Повна відмова від загальноприйнятої світової валюти, якою є американський долар, неможливий в силу того, що Росія, навіть з урахуванням санкцій і зниження обсягів експорту і імпорту, досить глибоко інтегрована в світову економіку, де розрахунки в основному здійснюються з використанням основних резервних валют, де велика частка знову ж належить долара США.

Залежність від долара перешкоджає проведенню державою послідовної незалежної грошово-кредитної політики, знижуючи її ефективність. У доларизованою економіці частина грошової маси номінована в іноземній валюті, регулятор не може впливати на неї безпосередньо за допомогою процентної політики. Прибутковість доларових активів і пасивів в значній мірі визначається ставками на міжнародних ринках капіталу. Крім того, наявність значної зовнішньої заборгованості робить фінансову систему країни вразливою: знецінення національної валюти різко підвищує боргове навантаження банків, а закриття зовнішніх фінансових ринків (наприклад, у вигляді санкцій з боку країн Заходу) веде до дефіциту джерел фондування і зростання ризиків ліквідності. Грошові агрегати в доларизованою економіці чутливі до зміни девальваційних очікувань: вільна конвертація грошових коштів в іноземну валюту підвищує волатильність попиту на гроші, робить грошові агрегати менш передбачуваними. Також в доларизовані економіках вище і стійкіше ефект переносу девальвації на інфляцію. Це ускладнює проведення політики інфляційного таргетування і обмежує можливості грошової влади контролювати інфляцію, особливо при режимі плаваючого курсу.

Факт боротьби із зайвою залежністю від іноземних валют і, в першу чергу, від валют держав, які ведуть досить агресивну економічну політику, безумовно, позитивний, проте для того щоб піти від такої залежності потрібно побудувати потужну і глибоко диверсифіковану економіку, лідируючу як мінімум в декількох галузях володіють високим потенціалом експорту.

Проте, не дивлячись на невдоволення багатьох країн гегемонією американської валюти, в доступній для огляду перспективі більш зрозумілою і зручною альтернативи немає, а друга за значимістю світова резервна валюта євро просто не володіє такою ліквідністю як долар, що є важливою умовою для розрахунків в глобальній торгівлі. Та й крах «американця» за великим рахунком не вигідний нікому, так як його колапс призведе до серйозних втрат як в окремих країнах, так і в світовій економіці в цілому.

Що ж стосується питання про те, чому розрахунки в національних валютах між країнами виробляються лише в крайніх випадках, то тут відповідь лежить на поверхні. Ніхто з учасників взаємної торгівлі, крім ризиків цінової кон'юнктури на той чи інший товар не хоче брати на себе додатковий ризик валюти країни торгового партнера.

Сергій Звенигородський, начальник відділу роздрібних продажів УК «Солід Менеджмент»: Росія може відмовитися від долара Сергій Звенигородський, начальник відділу роздрібних продажів УК «Солід Менеджмент»: Росія може відмовитися від долара. На жаль, на даний момент економічні наслідки будуть плачевними, оскільки велика частина міжнародних розрахунків ведеться в доларах. Росії доведеться платити посередникам і при конвертації валюти, віддаючи від 1 до 5% коштів при кожній угоді. Звичайно, є і ще фактор - ліквідність, тому що далеко не кожна країна може дозволити собі багатомільярдні угоди у власній валюті за кордоном без істотних втрат у вартості, адже валюта повинна бути прийнята іншою стороною. Якщо ситуація в американському істеблішменті продовжить загострюватися, тоді втрати в кілька відсотків від зовнішнього товарообігу можуть бути зараховані в втрати по форс-мажору, а створення оновленої інфраструктури стане неприємним, але необхідним кроком. Зниження ризиків від використання долара можливо при проведенні двох різних шляхів розвитку подій - створення однієї нової резервної валюти або декількох регіональних з простим переходом в іншу зону. На жаль, розрахунки в національних валютах мають особливості - їх ліквідність не дозволяє проводити операції без шкоди внутрішніх розрахунків (волатильність своєї валюти через оборудки за кордоном може бути дуже великий), а долар по різним причинам приймається скрізь і розрахунки в ньому банально зручні ( швидко, недорого і ефективно). Разові угоди або пов'язані між собою держави можуть проводити без серйозних ризиків, але великі обсяги валюти для підтримки зарубіжних угод при несприятливому сценарії можуть додати інфляції нулик або навіть два (в залежності від країни). Звичайно, обвалення зони долара від дій США вже не виглядає фантастикою навіть на середньострокову перспективу, але для появи резервних валют необхідна інфраструктура є тільки в ЄС. ЄС, у свою чергу усередині «топить» сам себе, а США в цьому йому допомагають за допомогою санкцій проти окремих виробників або Росії. Таким чином, ще деякий час у долара просто немає альтернативи. Якщо БРІКС або ШОС зможуть створити загальну фінансову структуру з правом випуску своєї валюти по аналогу з ЄС, тоді питання з резервною валютою буде вирішене, але ці організації мають ряд протиріч, які за рік-два не вирішити.

Що стосується виходу Росії із зони долара, то випуск рубля для економіки і продаж ресурсів за вітчизняну валюту можуть залишити інфляцію на тому ж рівні і дати економіці «свіжої крові». Звичайно, слід враховувати і партнерські відносини, тому пропорції в валюті повинні бути дотримані, а євро і юані брати замість долара у зовнішньоторговельних операціях. Але, є один момент - Росія торгує не тільки з Китаєм і ЄС, тому частка долара все одно залишиться, тому говорити про його повне заміщення найближчим часом ніхто й не береться. Зміна частки рубля та інших валют на ринку - це головна мета уряду та бізнесу зараз і підписання договорів на бартерні угоди або свопи по операціях служать додатковими можливостями для країни без прямого обміну резервними валютами.

Дмитро Журавльов, директор Інституту регіональних проблем: Росія, напевно, може повністю відмовитися від долара і перейти, наприклад, на євро, тим більше що головний покупець наших енергоресурсів це Європа Дмитро Журавльов, директор Інституту регіональних проблем: Росія, напевно, може повністю відмовитися від долара і перейти, наприклад, на євро, тим більше що головний покупець наших енергоресурсів це Європа. Але для нас це мало що змінить. Євро тісно пов'язаний з доларом. Звичайно, це буде удар по долару (попит на нього зменшився б), але і тільки. Ведучи свій експорт в декількох резервних волютах (про що говорив президент), ми знижуємо ризики, але принципових змін це теж не дає.

Принципове було б перехід на рубль в міжнародній торгівлі. Тим більше що старовинне правило міжнародної торгівлі свідчить, що товари оцінюються в волютах країни продавця. Але рубль не є резервною волютах і ми самі не впевнені, що ні втратимо, продаючи енергоносії за рублі. Крім того перехід на рубль не вигідний нашим сировинники, тим, хто і повинен торгувати за долар або рубль. Отримуючи прибуток в дорогих доларах і сплачуючи зарплату в дешевих рублях, вони отримують додаткову вигоду.

Резервом стає та валюта, чию цінність легко зберігати. Тому першим резервом стало золото, воно не схильне до корозії. У світі паперових грошей спочатку гроші були тільки заступниками золота. Але в 20-м столітті зв'язок грошей і золота перервалася. Сьогодні ціна валюти конвенціональних: ми вважаємо валюту дорогий і стійкою, вона такою є. Тому ключовим фактором в світі валют є довіра - звичка до валюти. Звичайно, це довіра будується на об'єктивних факторах: розмір золотого запасу, потужність економіки, перевищення експорту над імпортом. До цього домішується суб'єктивний фактор: відповідальна фінансова політика - здатність держави гарантувати стабільність власної валюти. Але як показує досвід США, всі ці фактори можуть ослабнути або взагалі перестати діяти, а долар все одно залишився основною резервною валютою. І це парадоксальне положення забезпечують чотири фактори. Звичка до долара при повній відсутності довіри до нових валют - долар, нехай він нічого не варто, виконує функцію резерву, а чи зможуть це зробити нові валюти, велике питання. По-друге, світова фінансова система по суті американська і вона працює на доларі. По-третє, страх перед США - перехід на іншу резервну валюту це оголошення війни Америці. І на кінець, по-четверте, ніхто не зацікавлений в крах доларової системи, так як значна частина резервів у всіх знаходиться саме в доларах. І саме ці чинники заважають появі нових резервних валют. Новим валют не довіряють, світова фінансова система з ними працювати не дуже хоче, і ніхто не хоче посваритися з США.

Але об'єктивні фактори, про які ми говорили вище: розмір золотого запасу, потужність економіки, перевищення експорту над імпортом, сьогодні на боці Китаю. І тому юань стає резервною валютою. Хоча до світового резерву йому ще далеко. Можливо, коли-небудь їй стане індійська рупія. Для відмови від долара потрібна інша резервна волюта. Повний перехід на євро або юань навряд чи принесе нам багато користі.

Рубль найближчим часом резервною валютою навряд чи стане. По-перше, тому що всі три вищеназваних фактора перешкоджають появі резервної валюти (страх недовіру і небажання співпрацювати) по відношенню до нас будуть працювати з подвоєною силою. По-друге, тому що ми самі винесли з 90-х недовіру до рубля, і він для нас самих не є резервом (засобом накопичення). Як він може бути резервом для інших? По-третє, наша розмашиста фінансова політика: не може претендувати на роль резерву валюта, яка може в один день подешевшати в два рази просто за бажанням Центробанку. Поки немає відповідальної фінансової політики, не може бути і резервної валюти.

Чи може Росія повністю відмовитися від використання долара?
Чому російська влада не хоче порушувати сформований порядок?
І що заважає появі нових резервних валют?
Як він може бути резервом для інших?

Новости