RFI - За 15 хвилин до Нового року ...

опубліковано 29/12/2008

Газовий конфлікт між Росією і Україною може бути вирішене до настання 2009 року - таку надію висловлює російський МЗС, в той час як Газпром погрожує перекрити поставки газу Україні через несплату цією республікою існуючих боргів.

Газовий конфлікт між Росією і Україною може бути вирішене до настання 2009 року - таку надію висловлює російський МЗС, в той час як Газпром погрожує перекрити поставки газу Україні через несплату цією республікою існуючих боргів

Робочий на газокомпресорній станції. Машівський район, Україна.
Фото: REUTERS / Konstantin Chernichkin

На думку першого заступника міністра закордонних справ Росії Андрія Денисова, рішення «напевно існує» і воно може бути знайдено «хоч за 15 хвилин до настання нового року», як, наприклад, це сталося з Білоруссю. В даному випадку Денисов згадує про інцидент 2006 року, коли конфлікт, що виник у зв'язку з цінами на газ, що поставляється Росією, виник між Москвою і Мінськом і було вирішено 31 грудня ввечері.

У той же час, за словами представника російського Газпрому, Сергія Купріянова поставки газу Україні можуть бути припинені з 1 січня, в разі якщо Київ не виплатить борги, які в загальній кількості близько 2 мільярдів доларів.

З метою спробувати знайти рішення ситуації, що склалася і для переговорів з керівництвом Газпрому в Москву в цей понеділок прибула делегація українського «Нафтогазу». Однак, ніяких видимих ​​результатів поки досягнуто не було. Про це заявив заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв.

Завершилися також переговори президента Росії Дмитра Медведєва з главою Верховної Ради України Володимиром Литвином. Медведєв заявив Литвину про заклопотаність проблемою розрахунків за російський газ.

І ще одні переговори пройшли в цей понеділок з приводу газового конфлікту між Росією і Україною: глава російського уряду Володимир Путін розмовляв з президентом України Віктором Ющенком. Як цитують слова Путіна численні російські джерела, домовленості не вийшло так як Україна «не хоче платити».

Новости