Риболовля на коропа навесні: снасть, наживка і техніка

  1. Особливості весняного лову коропа
  2. Коли починати рибалити на коропа
  3. Де шукати коропа навесні
  4. Вибір снастей для весняної риболовлі на коропа
  5. Весняні насадки і прикормки для коропа
  6. Техніка і тактика лову коропа навесні
  7. Поради з ловлі коропа навесні

Весна - особливий час для рибалок. Закінчено зимовий сезон і душа рветься до просторів відкритої води. Один вид риболовлі слід за іншим: після щучьего жора приходить час лову плотви на фідер. Плотву змінюють язь, лящ, чехоня. Спінінгісти ловлять судака і жереха. У цьому вирі особливе місце займає рибалка на коропа навесні.

Особливості весняного лову коропа

Подібно всім іншим рибам наших водойм, короп схильний до впливу сезонних коливань температури води. Воно проявляється не тільки в активності коропа, але і в змінах його раціону, добового режиму і місць стоянки і годівлі. Крім того, навесні відбувається така важлива подія, як нерест коропа , Під час якого короп перестає харчуватися і, відповідно, клювати. Всі ці фактори повинні враховуватися рибалкою, для того щоб рибалка була успішною.

Всі ці фактори повинні враховуватися рибалкою, для того щоб рибалка була успішною

Ловити коропа навесні починають по-різному, в залежності від регіону

Коли починати рибалити на коропа

Незважаючи на те, що в багатьох водоймах коропа успішно ловлять з-під льоду зимовими снастями, рибалка на коропа ранньою весною рідко буває результативною. Активно харчуватися коропи починають тільки тоді, коли температура води досягне 7-10 ᵒС, що зазвичай відбувається в квітні. Пік клювання настає вже на початку травні, коли зацвітає вишня. Це час заслужено вважається кращим для лову коропа навесні.

Де шукати коропа навесні

Короп - любитель тепла, тому навесні варто шукати його там, де вода швидше за все прогрівається сонячними променями, тобто на мілководдях. Важливо, щоб ділянку водойми не був затінений стрімким берегом або зростаючими деревами, а глибина в місці лову не перевищувала 2 метрів. Правда, на глибину менш метра короп майже не виходить.

У міру прогріву водойми короп все частіше переміщається до місць свого річного перебування: заростях очерету або латаття у глибоководних ділянок, ямах, затопленим старим руслах.

У весняний період короп воліє триматися на глибинах, куди проникають сонячні промені, а це не більше 2-х метрів

Вибір снастей для весняної риболовлі на коропа

Снасті для лову коропа навесні використовуються ті ж, що і влітку, але, з огляду на невисоку активність риби, волосіні і повідці варто використовувати більш тонкі. Наприклад, якщо влітку в водоймі оптимальної буде волосінь 0,25 мм, то навесні в самий раз виявиться волосінь 0,20-0,22 мм. Це пояснюється тим, що на більш делікатну снасть відбувається більше клювань, а ще не повністю набрав чинності після зимівлі короп пручається значно слабкіше, ніж влітку.

Поплавочние снасті для коропа бажано використовувати з бегучей оснащенням - підійдуть матчеві і болонські вудилища з достатнім запасом потужності. Перші застосовуються в водоймах без течії, а другі в річках і каналах. Лад вудилища бажано вибрати середній або параболічний, такі вудки дозволяють робити більш далекі кидки і краще амортизують ривки великої риби.

Донна снасть на коропа може бути побудована на основі коропових або фідерних вудилищ і навіть з використанням спінінга важкого класу. Правда, останній варіант є бюджетним сурогатом, але тим не менш дозволяє успішно ловити.

Вудилища для лову коропа можуть бути виготовлені зі склопластику, композиту або карбону - вибір матеріалу в такій риболовлі впливає на комфорт ловлі, а не на її результат.

Котушки підбираються під вудилище. Як правило, це безинерционку розміром від 3500 до 6000 за класифікацією Shimano / DAIWA. Важливою вимогою до котушки є якісна робота фрикційних, який налаштовують на зусилля вполовину від розривної навантаження волосіні. Не завадить наявність бейтраннер.

Не завадить наявність бейтраннер

Оскільки навесні короп воліє триматися ближче до поверхні, то ловити її краще звичайної поплавковою вудкою, оснащеною тонкої волосінню

Ліски для коропа використовують переважно монофільні. Ніша застосування плетених шнурів - ловля фідером на великій дистанції. Вибір повідця залежить від використовуваного монтажу. Крім монофильних, плетених і флюорокарбоновую лісок для виготовлення повідків часто застосовують спеціальні повідкові матеріали.

Гачки варто використовувати з спеціально розроблених провідними виробниками коропових серій. Розмір гачка підбирається під розмір насадки.

Весняні насадки і прикормки для коропа

Говорячи про насадки, варто відзначити, що в холодній воді короп охочіше реагує на висококалорійну багату протеїнами їжу. Відповідно, краще використовувати в якості наживки черв'яків, опариша, а ранньою весною - мотиля. Також добре працюють Бойл, розроблені для холодної води з запахами риби, креветок, мотиля.

У міру прогрівання води короп все краще реагує на рослинні насадки - кукурудзу, горох, перловку, картопля.

Використання підгодовування навесні відрізняється від її застосування влітку. Кількість прикормки має бути невеликим, а саме підгодовування - точковим. У складі підгодовування обов'язково повинні бути тваринні компоненти. Прикормка може бути як фірмової, так і саморобної, важливо, щоб вона не насичувала, а тільки привертала і утримувала рибу в потрібному місці. Запах підгодовування не повинен бути сильно вираженим і тим різкішим. Також бажано, щоб колір прикормки не сильно відрізнявся від кольору дна водойми.

Також бажано, щоб колір прикормки не сильно відрізнявся від кольору дна водойми

У весняний період потрібно бути дуже уважними з підгодовуваннями, тому що риба дуже швидко може насититися і клювань можна не помітити

З огляду на сказане вище, ловля коропа на фідер буде більш ефективна з годівницями типу флет, ніж зі звичайними годівницями клітинами. Це пояснюється тим, що у цього методу насадка знаходиться впритул до підгодовування, що допомагає Карпу знайти її.

Техніка і тактика лову коропа навесні

Ловля коропа починається з вибору місця. При ловлі такої великої і сильної риби, як короп, необхідно враховувати не тільки наявність місця годівлі, а й можливості безперешкодного виведення. Також важливо, щоб в зоні лову не було перешкод, що перешкоджають ввезенню - високою торішньої трави, кущів, дерев, очерету.

На відміну від лову влітку, коли найбільш продуктивними є ранкові і вечірні години, навесні короп краще клює після полудня, коли вода встигне прогрітися. Кращою погодою для весняної риболовлі є теплі сонячні дні, зі стабільним або повільно зростаючим атмосферним тиском.

Точність і, головне, повторюваність закидів оснастки в одну точку, навесні має ще більше значення, ніж влітку. Спрощує завдання то, що зазвичай весняна ловля ведеться в прибережній зоні і на невеликих дистанціях.

Поради з ловлі коропа навесні

Збільшити шанси на піймання коропа в весняний період можна, скориставшись наступними рекомендаціями:

  • однією з кращих весняних наживок для коропа є личинка бабки, також відома під назвами "бабка" і "казара". Добути її можна безпосередньо на водоймі витягнувши з води підсакою клубок торішніх водоростей;
  • на незнайомій водоймі варто підгодувати кілька потенційно перспективних місць невеликою кількістю прикормки. При відсутності клювання на одному з них можна перейти на інше не витрачаючи час на очікування, поки короп підійде до підгодовування;
  • найкраще клювання коропа починається приблизно за два тижні до нересту. В цей час він бере вже майже будь-які насадки;
  • при виведенні коропа обов'язково слід використовувати підсаку - спроба витягнути навіть не дуже великого коропа на берег на волосіні або взяти в воді руками, швидше за все, призведе до сходу риби або обриву снасті.

Originally posted 2018-07-20 10:50:11.

Новости