Риболовля в березні

У мартепочті у всіх видів риб починається активізація клювання. Риболовля в березні може бути і по останньому льоду, і по відкритій воді. До цього часу лід зазвичай стає тоншою, починають з'являтися проталини, а потім і ділянки з відкритою водою.

У місцях відкритої води ловити рибу в березні можна і на спінінг, і на поплавкову вудку. У березні рибалкам не часто вдається знайти місце для можливої ​​лову донкою.

Весняний місяць березень характеризується помітним збільшенням світлового дня і значним потеплінням. При риболовлі в березні з льоду рибалкам вже не потрібно постійно піклуватися про очищення лунки від утворюється крижаний скоринки.

Кожен весняний день супроводжується помітним посиленням клювання. Відчувши весну, риба починає йти з зимувальних ям і намагається при цьому підійти ближче до берега, на ділянки водойми з невеликою глибиною.

При цьому окремі особини об'єднуються в зграї, які рухаються до усть струмків і річок, в яких навесні риба може знайти багато різного корму. Багато риби з приходом відлиги можуть підніматися майже під самий лід. Саме тому риболовлю в березні краще виконувати в підлогу води або на глибині половини метра від поверхні.

Основні види риб при риболовлі в березні

щука

У березні починається активна підготовка щуки до нересту. Березень місяць можна називати по-справжньому щучим місяцем. При риболовлі в березні щука може зустрітися в різних місцях водойми, тому що в цей час вона перебуває в стані активного руху. У рибалок навіть побутує вислів - «щука розбиває ікру», яке добре характеризує поведінку риби при підйомі під самий лід. В такий час рибалки ловлять щуку і на блешню, і на малька.

Особливо ефективною рибалка в березні на щуку може бути за допомогою гуртків. Але установку гуртків необхідно виконувати з урахуванням деяких сезонних особливостей. Ловлю щуки на гуртки в березні краще проводити в місцях, що мають глибину від половини до півтора метрів.

Установку снасті при цьому потрібно виконувати таким чином, щоб живець перебував майже у самого верху. При риболовлі на щуку в березні ефективне використання гуртків або жерлиц, що встановлюються в місцях невеликих таловин, а також у краю льоду. Хороший результат може дати ловля щуки в березні на донку з застосуванням живця, але для такої риболовлі рибалці зазвичай доводиться зробити ціле подорож по водоймі для пошуку щуки.

окунь

Активність клювання окуня в березні не набагато менше, ніж щуки. Ловля окуня в березні може відбуватися майже під самим льодом, куди окунь зазвичай приходить в пошуках мальків. Клювання окуня під час риболовлі в березні відбуваються енергійно, окунь, як правило, відразу вистачає блешню.

Саме при риболовлі в березні можна зловити найбільшого окуня з вагою більше кілограма. Ловити окуня в березні найкраще за допомогою маленької блешні або мальків в якості насадки. Для наживки можна також використовувати очей або нутрощі йоржа.

Однак із застосуванням такої наживки ловиться зазвичай тільки дрібний окунь. Рибалку на окуня в березні краще проводити на невеликій відстані від берега, яке може становити десять-двадцять метрів. При досить великій глибині в запланованому місці лову рибалці краще переміститися ще ближче до берега. Основною ознакою знаходження окуня служать зграйки мальків в певних місцях водойми.

Судак

Навесні для судака також характерне підвищення активності. З початком перших теплих днів ловити судака в березні можна і по останньому льоду, і на відкритій воді. Рибалку на судака в березні можна виконувати і з застосуванням штучних насадок, і на живу рибку. Для лову судака в березні потрібно використовувати досить великого живця, найкраще плотву, спійману в цьому ж водоймі.

Коли лід вже досить відійшов від берега, ловити судака в березні можна на спінінг. В цей час судак добре бере на воблер або велику блешню, але при цьому потрібно використовувати сталевий повідець, тому що на таку насадку іноді йде щука.

лящ

З прогріванням води у водоймах і збільшенням кількості сонячних днів до середині березня лящ зазвичай починає масово виходити з зимувальних ям. Як правило, лящ в цей час з ям зимівлі рухається до ділянок річної годівлі. Саме на таких стежках слід робити засідку для лову ляща в березні.

У цю пору року з усіх насадок лящ віддає перевагу мотиля. Цю насадку необхідно насаджувати пучком, в якому мотиль пов'язаний за допомогою гумки. Як весняної насадки на ляща можна також використовувати опариша.

весняну риболовлю на ляща в березні рибалки зазвичай виконують на досить великій відстані від берега. Лящ зазвичай починає підходити ближче до берега тільки після повного сходу льоду. Для лову ляща в березні краще використовувати зимову вудку з поплавком або кивком.

карась

На подив деяких рибалок, карась належить до тих небагатьох рибам, які непогано ловляться в березні. Ловлю карася навесні можна проводити з другої половини березня. В цей час зазвичай ледачий взимку карась починає прокидатися і неспішно переміщатися в пошуках годівлі.

Рибалку на карася в березні краще проводити за допомогою блешні. При такому лові карась успішно клює і при розташуванні блешні в півводи, і на дні. Для посилення привабливості рибалки іноді насаджують на гачок шматочок хробака.

При правильному виборі місця і снастей весняна рибалка в березні може принести хороший улов.

Новости