Риболовля поплавковою вудкою від А до Я

  1. снасть
  2. Котушка і вудилище
  3. Оснащення
  4. Послідовність оснащення вудки поплавця
  5. Техніка лову поплавцевою вудкою
  6. Пошук місця і визначення глибини
  7. насадки
  8. прикормка
  9. ароматизатори
  10. Підведемо підсумки

Ловля на поплавкову вудку доступна більшості рибалок в силу простоти оснащення і собівартості снасті Ловля на поплавкову вудку доступна більшості рибалок в силу простоти оснащення і собівартості снасті.

Конструкція звичайнісінькою махової вудки поплавця складається з:

  • Вудилище довжиною від 4 до 7 метрів (менше 4 метрів вудки будуть незручні через занадто малу відстань закидання, але також використовуються при лові на ставках і місцях, де закидання можна робити і не дуже далеко).
  • Волосінь від 0.1 до 0.2 (0.1 - це дуже тонка волосінь і скоріше підійде для повідця, а ось 0.15 або 0.2 цілком згодиться для основної жилки).
  • Поплавок слід вибирати довгастої форми, хоча в вигляді кулі або грушоподібні також вибираються рибалками у випадках лову на течії, також дуже важливо, щоб у поплавка була досить тонка антена, для більшої чутливості (менше 3 мм - оптимальний варіант).
  • Свинцеві дробинки - грузила, які кріпляться на волосіні шляхом затиснення плоскогубцями (або зубами), які огрузят поплавок таким чином, щоб з води виднілася лише вершина.
  • Повідець - відрізок більш тонкої волосіні після вантажив і перед гачком, який виконує відразу кілька функцій:
    1. під час зацепа гачка в разі якщо доведеться обірвати снасть - обірветься тільки поводок з гачком, а інші деталі оснащення залишаться;
    2. менш помітна у воді волосінь менше буде лякати рибу.
  • Гачок прив'язується до повідця спеціальним вузлом (розмір гачка повинен бути порівнянний в першу чергу роті риби, на яку ведеться полювання, в ідеалі риба повинна мати можливість заковтнути гачок).

снасть

Всього поплавців снастей 3 основних види:

  • махове вудилище - оснащення з гачком доставляється до місця лову невеликим помахом вудилища на 1.5-2 довжини вудилища від рибалки;
  • штекерное вудилище довжиною до 20 метрів складається з декількох дуже частин, які дозволяють доставляти наживку на відстань довжини вудилища абсолютно без жодних помахів (спортивна снасть);
  • матчеве вудилище з ковзаючою оснащенням дозволяє робити закиди на далекі відстані і ловити на великій глибині.

Ми розглянемо звичайну махову вудку, яка є найпростішою снастю для лову на поплавець.

Котушка і вудилище

Безінерційна котушка буде зайвою, а ось невелика барабанна - в самий раз

Безінерційна котушка буде зайвою, а ось невелика барабанна - в самий раз

Махові вудлища бувають з котушкою і без неї.

  • Вудилище з котушкою більш простий у використанні і транспортуванні.
  • У вудилище без котушки волосінь кріпиться до кінчика вудилища, а зберігається оснащення на спеціальному мотовилі окремо від вудилища. Таке вудилище легше вудилища з котушкою і можна вибрати більш довгий варіант.

Яку вибрати? Початківцю рибалці можна вибрати вудилище з котушкою, хоча і без неї варіант теж цілком придатний і зручний.

Увага: котушка для махової вудки поплавця підбирається найпростіша - невеликий барабанчик. Не потрібно купувати безінерційні котушки, навіть найпростіші!

В поплавковою оснащенні махової вудки котушка служить лише для зберігання волосіні і смотка / намотування волосіні відбувається вкрай рідко (на початку і в кінці рибалки). А безінерційна котушка важка і просто зайва для такого лову.

Оснащення

Для самої звичайної оснащення нам знадобляться:

  1. волосінь довжиною з вудилище, або при використанні котушки - довший відрізок (діаметр 0.15-0.20);
  2. поплавок вантажопідйомністю кілька грам;
  3. наборчик зі свинцевими дробинками;
  4. наборчик з гумовими кембриками (іноді ці кембрики є в складі наборчика зі свинцевими дробинками);
  5. невеликий відрізок більш тонкої волосіні (0.1-0.13);
  6. гачок 6-10 з міжнародної нумерації ( за посиланням можете подивитися розмір таких гачків в натуральну величину на зображенні), при виборі спирайтеся на розмір рота риби, він повинен поміститися в рот рибі.

13);   гачок 6-10 з міжнародної нумерації (   за посиланням   можете подивитися розмір таких гачків в натуральну величину на зображенні), при виборі спирайтеся на розмір рота риби, він повинен поміститися в рот рибі

Послідовність оснащення вудки поплавця

  1. На вудилище кріпиться невелика котушка. Якщо вудилище буде без котушки - то волосінь буде кріпитися до кінчика вудилища.
  2. Волосінь змотують з котушки пропускається через кільця, від ближнього до котушки - до самого останнього кільця на кінчику вудилища.
  3. Кріплення поплавка. Волосінь пропускається в колечко поплавка (зверху-вниз), а потім на волосінь надівається невеликий гумовий кембрік. У кембрік вставляється нижня частина поплавця (кіль).

    У деяких поплавців немає колечка у верхній частині, тоді вам буде потрібно два кембрика для кріплення поплавка, знизу і зверху. Одного кембрика недостатньо, так як поплавок може вилетіти з нього.

  4. Огрузка поплавка свинцевими дробинками. Шляхом закріплення звичайних свинцевих дробинок на волосіні необхідно домогтися того, щоб з води показувався лише яскравий кінчик поплавця. Це дозволить зробити оснастку дуже чутливою до найменшого дотику риби і не викличе у неї підозр, так як опір поплавка буде мінімальним. Останнім грузилом (свинцевою дробинкою) має виступати найменше грузило - так званий «подпасок» і розміщується він безпосередньо перед повідцем.
  5. Потім на кінець волосіні прив'язується відрізок в 10-20 см більше тонкої волосіні (поводок).
  6. А на кінець волосіні прив'язується гачок (на відстані 10-15 см від початку повідця).

Оснащення готова.

Техніка лову поплавцевою вудкою

Загальна інформація

Ловити на наведену вище оснащення можна на глибинах водойми від півметра до 2-3 метрів (більше - проблематично буде зробити дальній кидок).

Більшість риб ведуть придонний спосіб життя (карась, короп, окунь, лящ, густера, йорж), але є і верхові риби (уклейка, верхівка, краснопірка).

Ви повинні знати за який рибою ведете полювання, або пробувати ловити як по дну, так і у поверхні - щоб визначити яка риба тут водиться. Виставлення глибини лову робиться переміщення поплавка по жилці - чим ближче він до гачка, тим менше виставлена ​​глибина лову. Якщо поплавець від гачка знаходиться в 1 метрі - значить гачок буде перебувати під водою на відстані 1 метра.

Пошук місця і визначення глибини

У початківця рибалки швидше за все немає ехолота для риболовлі з берега , Тому визначати глибину доведеться іншими способами. Аналіз поверхні води дуже допомагає визначити характер і рельєф дна.

У будь-якому випадку найточнішу глибину вам покаже ваша ж оснащення. Підходьте до місця лову - виставляєте глибину заглиблення гачка в 0.5 метра за допомогою пересування поплавця і закидаєте в точку лову. Якщо поплавець прийняв стандартне положення, значить тут глибше ніж 0.5 метра. Витягуєте і збільшуєте глибину, поки не досягнете того, щоб поплавок ліг на поверхні, це означає що грузила лежать на дні і виставлена ​​вами глибина занадто велика. Тоді витягуйте оснащення і зменшуйте глибину на 20 см. Тепер ваша оснащення налаштована, щоб ловити по дну.

Ловля карася на поплавкову вудку   - огляд снастей для лову карася, повадок і інших тонкощів лову самої витривалою російської риби Ловля карася на поплавкову вудку - огляд снастей для лову карася, повадок і інших тонкощів лову самої витривалою російської риби.

Як вибрати поплавковою махове вудилище.

7 простих порад про те, як змусити рибу клювати. Ексклюзив!

насадки

Не варто чекати, щоб риба клюне на порожній гачок - використовуйте насадки і наживки. У весняний і осінній час року краще використовувати тваринні насадки.

Тварини насадки, які продаються в риболовецьких магазинах:

  • мотиль;
  • опариш (личинка мухи);
  • гнойовий і земляний черв'як.

Рослинні насадки:

  • тісто;
  • парена кукурудза;
  • парена перловка і інші каші.

При поганому клюванні використовуйте «бутерброди» - два різних види насадок (опариш і хробак, опариш і мотиль, кукурудза і опариш і т.д.)

прикормка

Щоб дати зрозуміти рибі, що саме в вашому місці лову вона зможе поласувати їжею і вашої насадкою на гачку - необхідно її підгодувати Щоб дати зрозуміти рибі, що саме в вашому місці лову вона зможе поласувати їжею і вашої насадкою на гачку - необхідно її підгодувати. Підгодовувальні суміші можна купити в магазині, а на водоймі змішавши з землею, глиною і водою почати закормку кидаючи невеликі кулі в воду.

А можна її приготувати самому з каш і безлічі інших інгредієнтів:

  • перловка;
  • пшенка;
  • макуха;
  • кріп;
  • висівки;
  • панірувальні сухарі;
  • і інші компоненти.

При лові на течії змішуйте прикормочную суміш з глиною і ліпіть з неї кулі. Такі кулі гарантовано досягнуть дна в потрібному вам місці.

Спробуйте зліпити кульки з покупної підгодовування Trapper або Sensas. Ви помітите, на скільки ефективніше вони звичайних домашніх підгодовувань.

Також дуже корисно для клювання додавати ті насадки або наживки, на які ви збираєтеся ловити в підгодовування. Це збільшує у риби довіру до вашої насадки.

Намагайтеся не перегодувати рибу і не викидайте у воду всю підгодовування за раз. Зазвичай повноцінно ефект від прикормки починається лише через 15-25 хвилин після закорму на протязі. А в водоймі зі стоячою водою ефект може бути більш пізнім. Використовуйте ароматичні добавки для лову в стоячій воді.

Рекомендуємо купити за доступною ціною підгодовування наступних виробників:

  • Sensas
  • Traper
  • Vde
  • Pelican
  • Дунаєв

Вони перевірені безліччю рибалок.

ароматизатори

і інші компоненти часто входять до складу ароматичних бульбашок, що продаються в магазині.

Підведемо підсумки

Поплавочная снасть дуже поширена і придатна для лову як мирної, так і хижої риби. Більшість риб охоче клюють на тваринні насадки (особливо в демісезонні періоди). А ось на рослинні насадки хижаки не клюють.

Під час лову насамперед пробуйте ловити рибу по дну. Використовуйте «бутерброди» з різних насадок.

У ставках найчастіше на поплавкову вудку можна піймати: карася, окуня, уклейку, ротана, йоржа.

На великих річках в улові переважають: плотва (сорожка), окунь, лящ, карась, язь, густера, бички та інші як мирні, так і хижі риби.

Яку вибрати?

Новости