Ринкова капіталізація Роснефти вперше перевищила Газпром в квітні цього року.

Два роки тому нафтовий флагман Росії мав серйозні труднощі, постраждавши від падіння цін на нафту і міжнародних санкцій і це не рахуючи $ 20 млрд виплат боргів.

Тоді Роснефть отримала близько $ 15 млрд екстреної допомоги за сприяння з боку центрального банку. Але ця угода налякала інвесторів, навіть ходили чутки, що один із улюбленців Володимира Путіна Ігор Сечин, президент Роснефти, потрапив в немилість до російського президента.

Сьогодні обставини змінилися - Путін звертається до Роснефти за допомогою. Енергетичний колос Сечіна допомагає заповнити зростаючий бюджетний дефіцит в країні і підтримує Кремль за кордоном в проектах, які в кулуарах інакше як політично заангажованими не називають.

Росія є одним з десятків нафтових держав, які вчаться жити з поточними нафтовими цінами, які не виявляють жодних ознак великого відновлення. Те, що прийнято називати «злізти з нафтової голки» або диверсифікувати економіку, так і залишається в основному на папері - істотного зрушення в структурі економіки так і не відбувається. Нафта, як і раніше забезпечує більшу частину надходжень до федерального бюджету (з урахуванням ПДВ).

На сьогодні Роснефть стратегічний актив для Росії. Зовнішня політика Росії так само як і внутрішня багато в чому на неї спирається.

великий шопінг

Тільки минулого тижня Роснефть витратила 330 млрд рублів ($ 5 млрд), щоб купити контрольний пакет акцій Башнефти в уряду. То була найбільша угода з приватизації в цьому році. Тоді Путін підтримав план, згідно з яким Роснефть могла б забезпечити ще більші грошові вливання в бюджет, витративши щось близько $ 11 млрд на викуп своїх же власних акцій в уряду. 15 жовтня Роснефть оголосила про укладення угоди на купівлю великого нафтопереробного заводу та інших активів в Індії. Виходячи з угоди російський нафтовий гігант заплатить $ 3,5 млрд за 49 відсотків акцій. Путін головував на підписання цієї угоди в ході візиту в Гоа, підтвердивши, що Роснефть залишається улюбленим інструментом Кремля для підкріплення політичних зв'язків діловими.

Навіть Путін здавався здивованим з приводу відновлення Роснефти. На зустрічі з офіційними особами уряду, він доручив відповідним органам перевірити, що Роснефть має необхідні кошти на своїх рахунках і їй не доведеться позичати, щоб заплатити уряду за викуп власних акцій.

Ключ до процвітання Роснефти, незважаючи на низькі ціни на нафту, в поєднанні декількох важливих факторів: фінансового інжинірингу, ослабленого рубля, політичної підтримки і невеликий допомоги від деяких друзів: мільярди доларів у вигляді авансових платежів йдуть від покупців в Китаї. Загалом на рахунках Роснефти сьогодні вражаючі $ 22 млрд, майже вдвічі більше, ніж було на початку минулого року.

«Ігор Санкція»

Іноземні кредитори, які колись боролися за те, щоб працювати з Роснефтью тепер не можуть мати справу з російським нафтовим гігантом. Генеральний директор ВР пожартував, що нове прізвисько Сечіна з 2014 року - «Ігор Санкція».

Після того, як ціни на нафту просіли нижче 100 доларів за барель Роснефть відчула серйозні проблеми. Незабаром вона була змушена просити в уряду фінансової допомоги в розмірі $ 43 млрд. Путін тоді формально проігнорував прохання Сечіна. До речі, сума яку просив Сечин настільки ж велика, як фонди порятунку найбільших банків США, які отримали від держави допомогу в розпал кризи в 2009 році.

«Криза 2014 року посіяв паніку серед інвесторів», сказав Олег Попов, фінансовий менеджер, який володіє облігаціями Роснефти. Це було те, що називають «ідеальним штормом».

Всього за кілька днів до виплати 7 мільярдів доларів західні банки прийшли до Сєчіна з вимогою платежу. У грудні 2014 року Роснефть отримала довгоочікуваний рятівний круг. Через складну серію операцій, яка тривала протягом декількох місяців, Роснефть отримала $ 15 млрд від російського центрального банку. Схема була мудро, Роснефть випустила облігації на 1 трлн доларів і використовувала їх як заставу для отримання позики. Такі суми на російському ринку облігацій налякали всіх, інвестори почали скидати рубль в лихоманці.

Тільки аварійне 6,5-процентне підвищення процентних ставок і сильний тиск Путіна на експортерів із закликом продавати іноземну валюту змогли стабілізувати обмінний курс. Тоді на лондонській біржі депозитарні розписки на акції Роснефти впали до найнижчого рівня з моменту фінансової кризи 2008 року. А Сечіна звинуватили в падінні курсу рубля.

критика патрона

Незграбне «фінансування по Сєчіна» обурило високопоставлених чиновників, включаючи Путіна, говорили в той час люди, знайомі з ситуацією. Сечин зіткнувся з рідкісною публічною критикою з боку президента в ході особистої зустрічі. Відомий московський редактор в Твіттері поділився чутками про те, що Сечин повинен бути звільнений. Роснефть, ясна річ, завжди подібне заперечує.

До честі Ігоря Санкція варто сказати, що він спробував загладити провину, продаючи десятки мільярдів доларів, зароблених від продажу нафти, допомагаючи заспокоїти національну валюту. Він скоротив капітальні витрати. Для того, щоб збільшити частку готівкових коштів, компанія продала частки в великих сибірських проектах інвесторам в Китаї і Індії.

Слабкий рубль став благословенням для нафтовиків, знижуючи витрати Роснефти в доларовому вираженні і пом'якшуючи удар низьких цін на нафту, так як сира нафта продається в доларах. Вартість пятідесятідолларового бареля на 53 відсотків більше в рублевому вираженні, ніж це було два роки тому.

Далі більше: покупці, які раніше ніколи публічно не ідентифікувалися Роснефтью, швидше за все це дочки China National Petroleum Corp., заплатили $ 15 млрд авансом за майбутні поставки сирої нафти в третьому кварталі 2015 року.

До початку цього року Сечин повернув собі прихильність Путіна. Він із захватом рекламував результати Роснефти в особистій зустрічі з лідером.

Ринкова капіталізація Роснефти вперше перевищила Газпром в квітні цього року. ВР, яка володіє 20 відсотками акцій Роснефти, повідомила, що її частка в російської компанії в минулому році принесла майже чверть доходів англійської материнської компанії, найбільшу частку будь-коли. У червні Сечин сказав, що його компанія може бути справедливо оцінена в $ 130 млрд, в два рази вище поточних значень і більше, ніж ВР. «Видобуток буде рости після кількох років спаду», сказав він.

випадково

«За останній рік ми скоротили нашу боргове навантаження в два рази», - сказав Ігор Сечин в інтерв'ю державному телебаченню. «Для компанії, як наша, яка знаходиться під санкціями це блискучий результат», додав він. З приводу капіталізації Роснефти Сечин сказав, що «це сталося випадково», з властивою йому посмішкою, зрозуміло.

Проте, у інвесторів є привід для скептицизму. У своїх презентаціях, Роснефть не включає в розрахунок мільярди доларів кредиторської заборгованості в якості боргу. За цією методикою Роснефть скоротила чистий борг з 2013 року лише на $ 6 млрд на кінець другого кварталу, за словами Олексія Булгакова, аналітика Сбербанк-CIB в Москві.

S & P Global Ratings в цьому місяці назвала фінансову політику Роснефти "вкрай агресивної» попереджаючи, що майбутні придбання можуть призвести до різкого зростання боргу.

Компанія повинна виплатити $ 16 млрд в погашення заборгованості до кінця наступного року, в тому числі основна частина того самого кредиту від центрального банку, який регулятор хоче отримати до кінця 2017 року, за словами чиновників. У той же час, Роснефть і раніше закачує гроші в проекти в Венесуелі, де бізнес-перспективи в кращому випадку туманні, але російське керівництво прагне підтримувати політичні зв'язки.

Goldman Sachs на цьому тижні скоротила прогноз на акції Роснефти на нейтральне положення від покупки, попереджаючи, що компанія може почати процедуру перерозподілу фондів через останні злиттів і поглинання, що позначиться на фінансовій стійкості.

політичний контроль

Плани Роснефти з купівлі своїх власних акцій є відображенням абсурдності ситуації, що склалася. Урядові зусилля, щоб знайти інших покупців на 19,5 відсотків акцій не увінчалися успіхом, залишивши Роснефть саму як набувача останньої інстанції. «Реальна приватизація» буде відбуватися в більш пізній термін, коли Роснефть перепродасть свої акції невизначеному колу зовнішніх інвесторів за вищими цінами », розповів Путін журналістам у ході поїздки в Індію в минулі вихідні. У цій поїздці Сечин був помічений за грою на більярді з керівником державного банку Костіна під час перерви на переговорах. (Сечин до речі виграв партію у Костіна.)

Якщо ви хочете освоїти фундаментальний аналіз, то рекомендуємо вам ознайомитися зі статтею «Фундаментальний аналіз: 6 прийомів!» .

Побоювання з приводу ефективності гігантської нафтової компанії були в числі причин, чому прем'єр-міністр Дмитро Медведєв і ключові члени кабінету міністрів висловлювалися проти покупки державної Башнефти Роснефтью. Вони стверджували, що приватизація проводиться не тільки для отримання грошей бюджетом, а й для стимулювання приватного сектора. Але Роснефть запропонувала на $ 1 млрд більше, ніж конкуруючі учасники торгів і після декількох місяців змішаних сигналів, Путін виніс рішення проти урядовців, сказавши, що він був «трохи здивований» тим, що хтось колись висловлювався проти цієї угоди.

«Нинішнє російське керівництво вважає, що політичний контроль важливіше ефективності ринку», - сказав Едвард Чоу, колишній виконавчий директор американської нафтової компанії Chevron, який в даний час є старшим науковим співробітником Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні.

Для обговорення новини на нашому форумі перейдіть по засланні

Підпишіться та отримайте аналітику на email!

Підпишіться та отримайте аналітику на email

Працюємо з денними опціонами на звичайні акції Роснефти.

Ми розраховуємо на зростання котирувань акцій до рівня 355 рублів за акцію. Купуємо кол-опціони з виходом з торгівлі на цьому рівні.

З пут-опціонами поки не працюємо.

Настав час зробити вибір:

>

>

>

Новости