Ринок інтернет послуг: тенденції та реалії

У сучасному суспільстві інтернет відіграє величезну роль в житті людини У сучасному суспільстві інтернет відіграє величезну роль в житті людини. В даний час всесвітня павутина дозволила нам не тільки спілкуватися один з одним, долаючи немислимі відстані, але і отримувати необхідну інформацію, грати в різні ігри, а також здійснювати певні покупки і здійснювати платежі, тим самим заощаджуючи масу нашого дорогоцінного часу. У зв'язку з цим, з кожним роком число користувачів інтернет зв'язком неухильно зростає. Якщо в 2015 році 3.2 млрд людей у світі мали доступ до Мережі, то до кінця 2016 року, за даними комісії ООН, підключені до інтернету будуть 3.5 млрд чоловік, або 47% світового населення.

Що відбувається на локальному ринку інтернет послуг, хто представляє ці послуги, як вплинула економічна криза на розвиток ринку? На ці та інші питання «C & B» спробував знайти відповіді.

Рівень проникнення інтернету

Нещодавно комісія ООН опублікувала свій щорічний звіт «стан шірокоплосной зв'язку 2016», який описує ситуацію з достутом в інтернет в 191 країнах. У більш ніж 100-сторінковій доповіді зібрана інформація про поширення в світі шірополосного з'єднання. При дослідженні автори враховували ряд критеріїв, за якими виявили кілька рейтингів - фіксований широкосмуговий інтернет (на кожні 100 жителів), за ступенем проникнення мобільного широкосмугового інтернету, по числу домогосподарств, підключених до інтернету і т.д. Так ось, найкращі позиції на пострадянському просторі у Азербайджану. За минулий рік наша країна піднялася на 27 пунктів, посівши 36 місце. Після йде Росія -43 місця, Казахстан - 45, Білорусь - 68, Вірменія - 72, Молдова - 93, Україна - 94, Грузия- 99, Узбекистан - 106, Киргизстан - 120, Таджикистан - 149 і Турменістан - 160.

Що стосується Південного Кавказу, то за кількістю домогосподарств, що мають доступ до мережі, Азербайджан на 13 місці з 76% охоплення. Із загальної кількості інтернет-підключень в Азербайджані близько 65% припадає на послуги широкосмугового доступу. На 32 місці - Вірменія з 56% і на третьому Грузія - 44-е місце з 45%. Такий різкий стрибок в рейтингу пов'язаний з прийнятою в 2015 році в Азербайджані нової стратегії - «Національний проект шірополосной мережі Азербайджану-2020».

Слід сказати, що на сьогодні в Азербайджані 40 інтернет-провайдерів і найпопулярнішою технологією доступу до глобальної мережі є технологія ADSL, вартість підключення по якій варіює в межах від 10 (1 Мбіт / с) до 80 манатів (10 Мбіт / с), а вартість підключення по виділеній лінії варіюється в межах 10-60 манатів (412 Кбіт / с - 3 Мбіт / с соответсвенно). За даними іншого міжнародного доповіді - «Стан ІКТ в Азіатсько-тихоокеанському регіоні 2016», за результатами дослідження якого Азербайджан за рівнем проникнення фіксованого широкосмугового інтернету серед держав регіону ЕСКАТО (Економічна і соціальна комісія для Азії і Тихого океану) зайняв 9-е місце, вартість фіксованого широкосмугового з'єднання в нашій країні знаходиться на рівні 1.5% від номінального ВВП на душу населення, тоді як у Вірменії цей показник становить 2.8%, в Грузії - 2.9%. У країнах Середньої Азії, зокрема в Казахстані - 2.1%, Киргистане- 5.6%, Узбекистані-21.5%, Туркменістані-25.6% і Таджикистан - 64.% відсотка.

Хто на ринку живе?

Необхідно відзначити, що в більшості своїй інтернет в Азербайджані поставляється абонентам по телефонних лініях, протяжність комунікацій яких тільки в Баку становить понад 1800 кілометрів. Для цього постачальники інтернету на АТС Мінзв'язку беруть в оренду маленький закуточек не перевищує своєю площею 1 квадратний метр, вартість якого з недавніх пір підскочила з 10 манатів до понад 200! Крім того провайдер платить орендну плату АТС і за експлуатацію інфраструктури кабельно-каналізаційних споруд (ККС) в розмірі понад тисячу манатів. Все б нічого, якби телефонні лінії ККС відповідали б стандартам DSL. Але, на жаль, вони далекі від ідеалу, адже для якісного та безперебійного інтернету рекомендується прокладка кручений пари телефонних дротів, а не мідної «локшини», як практикують у нас на АТС. Тому пропускна здатність каналу передачі даних знижується і нас часто «вибиває» з лінії. Ті провайдери, які прокладають абонентську мережу на оптоволоконної передачі даних, справи йдуть інакше. У таких провайдерів швидкість ні то що нижче, ніж та за яку платить абонент, а навпаки, в рази вище, ніж вказана в пакеті », - сказав тренінг координатор İTEDU Алігамарлі Намазов, висловивши жаль, що таких провайдерів в Баку мало.

Виникає резонне питання: чому провайдери не поспішають створити свої волоконно-оптичні магістральні лінії?

Як виявилося прокладка одного кілометра кабелю обходиться провайдерам більше трьох тисяч манатів, хоча фактична вартість цього виду роботи коштує 700 AZN. Так як заради одного абонента проводити «оптику» не вигідно, от і доводиться чекати коли на якісну окрему лінію збереться достатня кількість потенційних абонентів.

Уважний читач може зауважити, а як же інтернет, пропонований гравцями ринку кабельного телебачення або мобільного зв'язку? У першому випадку, це «2 в 1» - ТВ-пакет і трафік широкосмугового інтернету, за ціною, як якщо б ви скористалися лише ті послуги інтернет-провайдера. Мабуть на сьогодні це найідеальніший варіант, але на жаль не всі тв-провайдери мають широку географію охоплення.

У випадку з мобільним інтернетом, яким користується значна частина населення, то він в нашій країні задоволення дороге і малопривабливий У випадку з мобільним інтернетом, яким користується значна частина населення, то він в нашій країні задоволення дороге і малопривабливий. У кращому випадку, абонент перевірить пошту, зайде в соціальну мережу, скористається навігатором, якщо пощастить зі швидкістю передач даних - перегляне відеоролик і все! На локальному ринку послуги мобільного інтернету в форматі 3G і 4G, які на думку експертів існують в обмеженому доступі, пропонують три компанії мобільного зв'язку - Azercell, Bakcell, Nar (Azerfon), і компанія в Нахічевані NaxTel, яку через відсутність ліцензії так і не випустили за межі автономної республіки. Кожна з трьох компаній загального локального ринку має мобільні модеми, які можна підключати до комп'ютера. У Azercell - Azercell DataKart 3G +, Bakcell - Bakcell DataKart 3.5G і у Azerfon- Nar 3G + Modem.

Найбільш активними гравцями ринку, які пропонують інтернет за технологією «Mobile WiMAX» можна назвати першу в країні мережу бездротового швидкого доступу в Інтернет «Sazz Internet», Delta Telecom і «Elcell». Але, на жаль, географія охоплення послуг за допомогою інтернет-модему цих брендів поширюється на Баку, весь Апшерон, Хирдалан і Сумгаїт. Обмеження зони дії один з тих незручних нюансів, який заважає цим компаніям конкурувати з телефонними мобільними операторами, чия мережа поширюється по всьому Азербайджану.

Електронний уряд - інтернет в допомогу

Інтернет являє собою ідеальне джерело для отримання інформації з будь-якого інтернет ресурсу, в тому числі і державного.
Розширення спектру інтернет-послуг, що надаються державними структурами за допомогою інтернету, на думку експертів, сприяє збільшенню кількості користувачів інтернетом в країні. В Азербайджані таку можливість надає портал «Електронний уряд» (e-gov.az), в який інтегровано 88 державних держструктур.

Наскільки популярний портал, який надає більше 400 електронних послуг, можна судити за статистичними даними Наскільки популярний портал, який надає більше 400 електронних послуг, можна судити за статистичними даними. Так, за 9 місяців цього року кількість звернень на портал збільшилася на 73.8% і склало 32.2 мільйона, а число використаних е-послуг збільшилася на 43% і склало 1.3 мільйона. Число виданих за допомогою порталу е-довідок, збільшилася на 57.6% і досягло приблизно 80 тисячі.
Зростання числа користувачів електронного підпису за звітний період збільшився до 96 тисячі і тепер загальне число користувачів е-підпису в Азербайджані перевищує 250 тисячі.

За словами голови спілки вільних споживачів Азербайджану (ССПА) Еюба Гусейнова найбільш якісно працює в рамках порталу «Електронний уряд» Міністерство з податків країни. «За допомогою інтернету можна відправити заяву, будь-якої звіт, пройти реєстрацію. Будь-який документ відправлений в це міністерство дійде до адресата. «Гаряча лінія» працює безперебійно, чого не скажеш про інших «лініях», створених при держустановах і міністерствах, які часто не працюють. Серед бізнес структри я б відзначив холдинг «Азерсун», чия «гаряча лінія» також ефективно працює », - сказав голова ССПА, додавши, що необхідно провести незалежний моніторинг роботи« гарячих ліній »та зробити їх більш ефективними інструментами отримання зворотного зв'язку для громадян.

Кадри вирішують все!

Будь-яка галузь потребує кваліфікованих кадрів, не виняток і область IT, де до фахівця високі вимоги. Так співробітник з базовими знаннями, отриманими в технічному вузі, для роботодавця не є фахівцем. Тобто такі області як «Системна адміністрація,« Адміністрація бази даних »та« Архітектор мережевої інфраструктури »вимагають додаткових знань, які потенційний співробітник отримує, беручи участь, часто за свій рахунок, на дорогих міжнародних тренінгах. «IT гіганти такі як Microsoft, Cisco, HPE, Oracle та інші, мають в договорі про співпрацю пункт - скільки сертифікованих фахівців і якого рівня має бути в штаті співробітників для роботи на умовах партнерства. Якщо таких фахівців немає в компанії або їх квота низька, то з такою компанією вони працювати не будуть », - сказав А. Намазов.

Тому при прийомі на роботу роботодавець вимагає представити сертифікат підтверджує рівень фахівця Тому при прийомі на роботу роботодавець вимагає представити сертифікат підтверджує рівень фахівця. У зв'язку зі сформованою тенденцією кількість офіційних і неофіційних тренінг центрів в Баку збільшилася. Зараз IT фахівець може послухати лекцію в залежності від можливості кишені як на курсах у іноземного фахівця, так і на бюджетних курсах з залученням місцевого тренера - ITEDU, Professional IT, EduTech. «За довгі роки розвитку цієї галузі в Азербайджані утворилася, скажімо так, еліта талановитих IT фахівців, які розбираються в предметі не гірше закордонних. В останньому випадку, лекції адаптовані і ведуться на рідній мові. Зазначу ще безпосередню допомогу Microsoft в сертифікації наших фахівців. Для цього компанія організовує для студентів азербайджанських вузів різні освітні семінари і заходи », - сказав тренінг координатор İTEDU.

Спеціаліст маючи сертифікат і досвід роботи в IT сфері не залишиться без роботи. Інша справа, що роботодавці хочуть, щоб співробітник володів кількома напрямками IT - системи або мережі, адміністратор бази даних або архітектор інфраструктури. Якщо врахувати, що зарплата фахівця технічної підтримки варіюється в межах 500-700 манатів, системного або мережевого адміністратора 1500-2500 манатів, архітектора інфраструктури - 2500 манатів, можна припустити, що за програміста «3 в 1» компанія готова викласти кілька тисяч манатів.

Ситуація на ринку

Як було вже сказано вище на локальному ринку здійснюють свою діяльність близько 40 великих і дрібних інтернет провайдерів. Про якість послуг яких можна говорити довго, досить почитати відгуки в соціальних мережах. За словами Е. Гусейнова в організацію кілька разів на місяць надходять скарги від споживачів на низьку якість роботи гравців ринку. «В основному скаржаться на слабку зв'язок, яка не відповідає умовам контракту - на data kart і на широкосмуговий інтернет провайдерів і на мобільні оператори, які вилучають зайві гроші з депозиту абонента. Наприклад, нестабільна робота інтернет зв'язку, відсутність оперативної реакції на проблему абонента, часті обриви - ось як можна охарактеризувати діяльність провайдера Ultel. Найнеприємніше в цій ситуації те, що поміняти провайдера немає можливості, так як цей оператор є монополістом абонентів АТС 490, 496, 424, 465! А як же Керівні принципи ООН для захисту інтересів споживачів, які Азербайджан зобов'язався виконувати? Держава повинна надати можливість для вільного вибору товарів і послуг. Якщо обслуговує сторона є монополістом, то послуга повинна бути якісною і безперебійної », - сказав Еюб Гусейнов, при цьому порадив за пошуком справедливості звертатися в суд.

Чи слід очікувати поліпшення якості інтернету на тлі фіксовану ціну в манатах на колишньому рівні? Адже, нинішня ситуація в Азербайджані пов'язана з девальвацією маната негативно позначилася на доходах інтернет-провайдерів, так як вартість послуг в перекладі на долар значно знизилася.

Експерти зійшлися на думці, що полегшити становище провайдерів в силах тільки держава, яка для збереження більш-менш стабільної ситуації на ринку вже зробило деякі кроки. Так, Міністерство зв'язку та високих технологій скасував правило, за яким телекомунікаційні вузли держоператорів зв'язку були зобов'язані дати план з нарощування абонентської бази і числа інтернет-користувачів. Але багато голів вузлів продовжують жити по-старому, вважаючи, що телефонна база власність АТС і продовжують диктувати постачальнику інтернет послуг свої вже «неписані» правила, чого страждає приватний бізнес.

Створення необхідних умов для діяльності приватних постачальників інтернет послуг в регіонах Азербайджану, за словами заступника міністра Мінзв'язку Ельміра Велізаде, є одним з пріоритетних питань міністерства зв'язку і високих технологій.
Він зазначив, що незважаючи на те, що в країні високий рівень проникнення інтернету, і за цим показником Азербайджан випереджає середньосвітові показники, для ще більшого розвитку існуючого потенціалу ведуться широкомасштабні роботи, в тому числі реалізуються інфраструктурні проекти і ведеться модернізація існуючих мереж.

В продовження теми про складну ситуацію на ринку і про шляхи їх вирішення, багато експертів зійшлися на думці, що скоріше за все деяка кількість учасників ринку або піде з бізнес середовища або ж змушені будуть об'єднатися. Крім того, для поліпшення якості своїх послуг великі провайдери повинні розглянути питання розширення географії своєї присутності шляхом прокладки автономних від АТС оптичних ліній. Але чи варто нарощувати абонентську базу з числа інтернет-користувачів, які також зазнають не найкращі часи, так як маючи свою комунікаційну лінію вартість інтернет послуги буде вище, ніж по ККС. Якщо ж провайдери відмовляться від підвищення плати, то чекати коли лінія окупить себе і почне приносити дивіденди, на тлі важкого економічного становища, доведеться чекати довго і болісно.

Що відбувається на локальному ринку інтернет послуг, хто представляє ці послуги, як вплинула економічна криза на розвиток ринку?
Хто на ринку живе?
Виникає резонне питання: чому провайдери не поспішають створити свої волоконно-оптичні магістральні лінії?
Уважний читач може зауважити, а як же інтернет, пропонований гравцями ринку кабельного телебачення або мобільного зв'язку?
А як же Керівні принципи ООН для захисту інтересів споживачів, які Азербайджан зобов'язався виконувати?
Чи слід очікувати поліпшення якості інтернету на тлі фіксовану ціну в манатах на колишньому рівні?

Новости