Ринок постільної білизни в Росії 2016

  1. Динаміка виробництва постільної білизни в Росії
  2. Обсяг виробництва постільної білизни в Росії
  3. Ринок постільної білизни в Росії: географія виробництва
  4. Основні виробники постільної білизни в Росії
  5. Ринок постільної білизни в Росії: прогноз розвитку

Фото: © viteethumb studio / Bigstockphoto   З 2014 року виробництво постільної білизни в РФ продовжує скорочуватися

Фото: © viteethumb studio / Bigstockphoto

З 2014 року виробництво постільної білизни в РФ продовжує скорочуватися. У 2015 р негативні тенденції в галузі посилилися, зниження обсягів випуску склало 6,5%, проти спаду на 3% роком раніше. У короткостроковій перспективі істотне поліпшення стану справ у сфері виробництва постільної білизни представляється малоймовірним.

З початку 2016 року для виробництва постільної білизни в РФ була характерна різноспрямована динаміка. За результатами аналізу ринку постільної білизни , Проведеного аналітиками IndexBox Russia, р ост виробництва по відношенню до попереднього місяця був зафіксований в лютому і березні 2016 року (128% і 104% відповідно), весь інший час випуск продукції знижувався.

При порівнянні ситуації в галузі з січня по травень 2016 року з аналогічним періодом 2015 року, можна відзначити подальший розвиток кризових тенденцій. За перші п'ять місяців 2016 р виробництва постільної білизни в РФ скоротилося ще на 5%, склавши 23,4 млн. Шт. в натуральному вираженні і 14,3 млрд. руб. в вартісному.

На думку представників ТОВ «СЛАВТЕКСТІЛЬ», до числа основних причин спаду виробництва постільної білизни, можна, перш за все, віднести скорочення реальних грошових доходів населення. За перший квартал 2016 р реальні грошові доходи населення скоротилися на 4,1% г / г.

Динаміка виробництва постільної білизни в Росії

Динаміка виробництва постільної білизни в Росії

До 2014 року динаміка виробництва постільної білизни в натуральному вираженні практично збігалася з динамікою виробництва в грошовому вираженні. У 2015 року на тлі скорочення випуску постільної білизни в натуральному вираженні на 6,5% спостерігалося збільшення обсягів його виробництва в вартісному вираженні на 18,6%. Фахівці IndexBox відзначають, що протягом перших п'яти місяці дана тенденція продовжилася.

За оцінками співробітників IndexBox, основними причинами зростання цін на постільну білизну російського виробництва є збільшення вартості сировини і витратних матеріалів, що поставляються з-за кордону, а також підвищення витрат на обслуговування обладнання іноземного виробництва. Оскільки прогнозоване Мінекономрозвитку значення курсу долара в 2018-2020 рр. оцінюється на рівні 62-63 руб. / дол. США, зниження цін в найближчій перспективі досить малоймовірно.

Обсяг виробництва постільної білизни в Росії

Обсяг виробництва постільної білизни в Росії

Випуск постільної білизни в РФ здійснюється переважно в Центральному федеральному окрузі. Частка постільної білизни, зробленої в даному окрузі, за підсумками першого кварталу 2016 р склала 87,8%. На другому місці з суттєвим відривом йде Південний федеральний округ. На нього припадало 6,1% від сукупного обсягу виробництва за перші чотири місяці 2016 р Замикають список Приволзький і Сибірський федеральні округи. Січня по травень 2016 р розташовані в даних округах компанії випустили відповідного 2,2% і 2,8% від усього обсягу виробництва постільної білизни в РФ. Стабільність співвідношення часток в сукупному обсязі виробництва по федеральних округах говорить про відносно рівномірного завантаження основних виробничих потужностей. Деяке збільшення частки Південного федерального округу в другому кварталі 2015 року було пов'язане зі сприятливою для підприємств даного регіону кон'юнктурою.

Ринок постільної білизни в Росії: географія виробництва

Ринок постільної білизни в Росії: географія виробництва

Основні виробники постільної білизни в Росії

До числа найбільших виробників постільної білизни варто віднести ТОВ «ТДЛ ТЕКСТИЛЬ», текстильна ОБ'ЄДНАННЯ «МОНОЛІТ», ТОВ ТД "СТОЛИЦЯ ТЕКСТИЛЯ", ВАТ «Трехгорная МАНУФАКТУРА», ТОВ «СЛАВТЕКСТІЛЬ», ВАТ ХБК «ШУЙСЬКИЙ ситцю», ТОВ «Ковельська ТЕКСТИЛЬ» .

Ринок постільної білизни в Росії: прогноз розвитку

Положення російських виробників постільної білизни багато в чому залежить від загальної ситуації в легкій промисловості. У 2015 року обсяги виробництва продукції текстильної промисловості не збільшилися (індекс текстильного виробництва склав 100%), а в швейному виробництві спостерігався спад. У найближче півріччя можна буде оцінити ефективність затвердженої Урядом програми підтримки легкої промисловості 2016 року, на реалізацію якої передбачається витратити 1,4 млрд. Руб. Крім того, в середньостроковій перспективі не очікується істотного збільшення присутності іноземних компаній на ринку постільної білизни, що також надасть підтримку вітчизняним виробникам. За даними МЕР, прогнозне значення темпів зростання імпорту в 2016-2019 не перевищить 4%.

Однак значне зростання рівня добробуту населення, і як наслідок підвищення попиту на постільну білизну, найближчим часом досить малоймовірно. Так, прогнозне значення частки населення з доходами нижче прожиткового мінімуму за підсумками 2016 р оцінюється на рівні 13,7%, а за підсумками 2019 р очікується його зниження до 13,1% Проте представники ТОВ «ТДЛ Текстиль», що є одним з флагманів галузі виробництва постільної білизни, відчувають стриманий оптимізм щодо перспектив розвитку галузі протягом 2016-2018 рр.

джерело: Маркетингове дослідження. Ринок постільної білизни

Новости