RNPP - Сертифікат ДНІЦ СКАР підтвердив високий рівень контролю металу на РАЕС

На майданчику Рівненської АЕС відбулося засідання Ради фахівців з контролю металу НАЕК «Енергоатом» за участю фахівців виконавчих дирекцій Компанії: по виробництву, якості та управління, а також відокремлених підрозділів «Атомремонтсервіс» (АРС) і «Атоменергомаш», представників служб контролю металу (СКМ ) всіх АЕС України, державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС» і державного науково-інженерного центру систем контролю та аварійного реагування (ДНІЦ СКАР) На майданчику Рівненської АЕС відбулося засідання Ради фахівців з контролю металу НАЕК «Енергоатом» за участю фахівців виконавчих дирекцій Компанії: по виробництву, якості та управління, а також відокремлених підрозділів «Атомремонтсервіс» (АРС) і «Атоменергомаш», представників служб контролю металу (СКМ ) всіх АЕС України, державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС» і державного науково-інженерного центру систем контролю та аварійного реагування (ДНІЦ СКАР).

Під час заходу головуючий на Раді, начальник СКМ РАЕС Олександр Соловйов, надав детальну інформацію про поточні та основних роботах, які виконувалися на Рівненській АЕС у 2017 році персоналом служби Під час заходу головуючий на Раді, начальник СКМ РАЕС Олександр Соловйов, надав детальну інформацію про поточні та основних роботах, які виконувалися на Рівненській АЕС у 2017 році персоналом служби. «У минулому році на РАЕС успішно завершені функціональні випробування нового обладнання та методик контролю систем експлуатаційного неруйнівного контролю (С Е НК), що дозволить підвищити рівень безпечної експлуатації енергоблоків, а фахівцям електростанції - здійснювати якісний контроль металу не тільки на українських, а й на європейських АЕС. Персонал служби пройшов атестацію в складі «Системи вихретокового контролю теплообмінних труб, перемичок і візуального контролю колекторів парогенераторів СЕНК №1» та «Системи вихретокового контролю теплообмінних труб, перемичок і ультразвукового контролю колекторів парогенераторів СЕНК №2». В даний час атестаційну досьє розглянуто та погоджено в Держатомрегулювання України », - розповів Олександр Соловйов.

Фахівці з контролю металу поділилися досягненнями та напрацюваннями в даній сфері, підвели підсумки виконання робіт з контролю металу на АЕС України в минулому році, проаналізували проблемні питання та шляхи їх вирішення, обговорили плани на поточний рік, планування і організацію закупівель обладнання.

Більш детально учасники зустрічі обговорили питання ведення нормативної та виробничої документації по контролю металу, зокрема, необхідність розробки нормативної документації з неруйнівного контролю металу і стандарту організацій України (СОУ) по руйнівних методів контролю замість ГОСТів, які до кінця 2018 року буде скасовано з урахуванням діючих ДСТУ та ISO Більш детально учасники зустрічі обговорили питання ведення нормативної та виробничої документації по контролю металу, зокрема, необхідність розробки нормативної документації з неруйнівного контролю металу і стандарту організацій України (СОУ) по руйнівних методів контролю замість ГОСТів, які до кінця 2018 року буде скасовано з урахуванням діючих ДСТУ та ISO. Обговорюючи питання про атестацію персоналу в галузі контролю металу, розглянуті пропозиції щодо внесення змін до СОУ НАЕК «Енергоатом»; наповненню програм навчання та атестації для персоналу по неразрушающим методам контролю; доцільності та можливості створення органу сертифікації персоналу на базі відокремленого підрозділу «АРС». Також розглядалися презентації потенційних українських заводів-виробників, що працюють в сфері виробництва обладнання для проведення контролю металу.

За словами провідного інженера відділу матеріалознавства і контролю корпусу реактора дирекції з продовження експлуатації виконавчої дирекції з виробництва НАЕК «Енергоатом» Руслана Шаламая, актуальними питаннями сьогодні залишаються атестація персоналу, яка дозволяє удосконалювати процес контролю металу в відповідно до міжнародного досвіду та заміна обладнання по контролю металу на всіх українських АЕС. Прийнято рішення створити єдиний перелік обладнання і отримати можливість його придбання для атомних енергоблоків України шляхом внесення в тариф відповідного обґрунтування. Зараз розроблена відповідна Програма, яка знаходиться на стадії узгодження в профільному міністерстві.

Як зазначив голова атестаційного органу з атестації систем експлуатаційного неруйнівного контролю обладнання та трубопроводів АЕС - начальник сектора неруйнівного контролю ДНІЦ СКАР Костянтин Кустов, чергова Рада фахівців з контролю металу став підтвердженням того, що НАЕК «Енергоатом» підтримує розвиток і вдосконалення атестаційного процесу Як зазначив голова атестаційного органу з атестації систем експлуатаційного неруйнівного контролю обладнання та трубопроводів АЕС - начальник сектора неруйнівного контролю ДНІЦ СКАР Костянтин Кустов, чергова Рада фахівців з контролю металу став підтвердженням того, що НАЕК «Енергоатом» підтримує розвиток і вдосконалення атестаційного процесу. На урочистостях з нагоди 40-річчя СКМ Рівненської АЕС Костянтин Кустов вручив службі Сертифікат на використання систем експлуатаційного неруйнівного контролю металу, а працівникам - персональні сертифікати на здійснення контролю металу за відповідними методиками. «Даний документ доводить, що РАЕС є передовим підрозділом Компанії в сфері неруйнівного контролю металу. На майданчику Рівненської АЕС реалізується чимало пілотних проектів з впровадження новітніх технологій контролю металу та атестації персоналу. Успішна 40-річна діяльність служби свідчить про її високий рівень та здатності досягати поставлених цілей ».

В рамках візиту для гостей відбулася екскурсія в інформаційний центр «Полісся», де вони ознайомилися з цікавими фактами про найбільшому енергогенеруючому підприємстві регіону і місті-супутнику, експозиціями закладу і оглянули історичні артефакти В рамках візиту для гостей відбулася екскурсія в інформаційний центр «Полісся», де вони ознайомилися з цікавими фактами про найбільшому енергогенеруючому підприємстві регіону і місті-супутнику, експозиціями закладу і оглянули історичні артефакти.

Новости