RNPP - Спеціаліст РАЕС став експертом партнерської перевірки ВАО АЕС-АЦ

На майданчику АЕС Салем (США) відбулася партнерська перевірка (ПП) Всесвітньої асоціації операторів АЕС (ВАО АЕС) На майданчику АЕС Салем (США) відбулася партнерська перевірка (ПП) Всесвітньої асоціації операторів АЕС (ВАО АЕС). В роботі перевірки, організованої Атлантському центром ВАО АЕС, взяли участь представники атомних електростанцій різних країн світу з усіх регіональних центрів ВАО. Вперше фахівець Рівненської АЕС - провідний інженер служби аналізу безпеки (САБ) Іван Ширяєв виступив експертом від ВАО АЕС-МЦ в ПП іншого регіонального центру ВАО АЕС.

Партнерська перевірка - це критична оцінка діяльності АЕС, яка виконується протягом декількох тижнів міжнародною командою експертів ВАО АЕС. Звіт, складається за результатами перевірки, відображає як сильні сторони атомної станції, так і області для поліпшення. Метою ПП є надання сприяння в пошуку найкращих шляхів вирішення виробничих завдань і підвищення безпеки і надійності АЕС у всьому світі.

Партнерська перевірка на АЕС Салем, яка носила проектно-інформаційний характер, проходила за напрямками - експлуатація, радіаційний і пожежна безпека, охорона праці, ремонт, хімія, інжиніринг, надійність обладнання і управління конфігурацією (проектним станом АЕС). Експертом у трьох останніх напрямках виступив провідний інженер САБ РАЕС Іван Ширяєв.

Експертом у трьох останніх напрямках виступив провідний інженер САБ РАЕС Іван Ширяєв

«Питання управління конфігурацією АЕС завжди важливий через закладений в даному понятті визначення відповідності функціональних і фізичних характеристик систем (елементів), визначених у проектно-конструкторської та експлуатаційної документації АЕС, реально впровадженим. В ході ПП перевірявся питання надійності обладнання, зверталася увага на те, чи достатньо ретельно підтримуються запаси безпеки обладнання на АЕС. Даний напрямок особливо актуально в зв'язку з пріоритетністю безпечної діяльності атомних об'єктів », - прокоментував Іван Ширяєв.

В ході роботи ПП міжнародні експерти ВАО АЕС комунікували з керівниками та спеціалістами АЕС Салем, обробляли документацію, проводили інтерв'ю з відповідальними за направлення перевірки і персоналом АЕС, здійснювали обходи проммайданчика електростанції, спостерігали за експлуатаційними процесами і ремонтними роботами.

За словами рівненського атомника, участь в партнерській перевірці ВАО АЕС, безумовно, корисно, адже кожен її учасник завдяки взаємній підтримці, оцінки та порівняння з кращими досягненнями експлуатації має можливість обмінюватися інформацією і досвідом, що, в свою чергу, дозволяє підвищувати рівень ефективності експлуатації і безпеки АЕС. В таких організаціях, як ВАО АЕС акумулюється вся основна інформація про експлуатацію АЕС в світі. На основі цієї інформації розробляються документи з рекомендаціями, що визначають напрямок розвитку всієї галузі на міжнародному рівні. У ядерній галузі на міжнародному рівні діють принципи відкритості та інформованості, так як ядерна безпека не має кордонів. Облік міжнародного досвіду дозволяє зменшити ймовірність типових відмов аналогічного обладнання, зменшити ймовірність аварій і інцидентів завдяки ідентичності основних принципів роботи АЕС в світі.

Світовий досвід, набутий рівненськими атомниками, обов'язково аналізується на предмет доцільності впровадження. Партнерські відносини, використання сучасних підходів для безпечної і безперебійної роботи АЕС є важливою практикою і позитивною відмінністю атомної галузі від інших.

Довідка:

Всесвітня асоціація організацій, що експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС), об'єднує всіх операторів АЕС світу. Вона сприяє обміну досвідом експлуатації для того, щоб її члени могли працювати спільно для досягнення найвищого рівня безпеки та надійності при експлуатації своїх АЕС. Членство у ВАО АЕС здійснюється через один або кілька напівавтономних регіональних центрів, розташованих в Атланті, Москві, Парижі, Токіо, в залежності від географічного розташування або типу реакторної установки. Московський регіональний центр об'єднує АЕС і експлуатуючі організації Вірменії, Болгарії, Угорщини, Литви, Індії, Китаю, Ірану, Росії, Словаччини, України, Фінляндії та Чехії. В рамках ВАО АЕС все організації, які експлуатують атомні електростанції, можуть спілкуватися і обмінюватися інформацією один з одним в атмосфері співпраці та відкритості. Формами роботи експертів ВАО АЕС з атомними станціями є місії підтримки і партнерські перевірки.

Новости