Робимо верстак слюсарний металевий своїми руками + креслення і фото

  1. Складові частини пристосування
  2. Матеріали та обладнання для монтажу верстата
  3. Монтаж каркаса верстата і основи для стільниці
  4. Заключний етап збірки верстата

Верстат слюсарний - це робочий стіл з широким спектром призначення Верстат слюсарний - це робочий стіл з широким спектром призначення. Він дозволяє проводити слюсарні, ремонтні, електромонтажні роботи, обробку різних матеріалів. Верстат повинен бути в будь-який домашній майстерні. Майстри вважають за краще конструювати його своїми руками, щоб зробити максимально зручним для себе.

Складові частини пристосування

хороший верстак слюсарний - це стіл з міцної металевої поверхнею. Дерево в якості основного матеріалу не допускається: воно легко брудниться машинним маслом або іншими мастилами. Оскільки на слюсарній столі займаються обробкою виробів з металу, тому в дерев'яній стільниці буде постійно затримуватися стружка. Однак дошки іноді застосовують в комбінації зі сталлю або іншим подібним матеріалом. Таке поєднання дозволяє спростити і здешевити збірку, не сильно втрачаючи в міцності.

Увага! Крім слюсарних столів існують столярні, на яких займаються обробкою деревини. Ці верстати Не такі міцні, але зате простіше в спорудженні. Виготовляти на них металеві деталі не рекомендується.

Конструкція верстата для робіт по металу нагадує звичайний письмовий стіл, в чому можете переконатися на фото. На столі також повинні бути:

  1. Ящики і полички для зберігання обладнання та витратних матеріалів (можуть розташовуватися над стільницею або під нею, в тумбі або просто так).
  2. Силовий щит, щоб підвішувати інструмент.
  3. Лещата.

Верстат з металу

Сам верстак повинен стояти під дахом в майстерні, гаражі або іншому подібному приміщенні. Розташування частин в корпусі вам належить продумати заздалегідь і відобразити в кресленні, виходячи з власної зручності і розмірів приміщення. Комфортніше працювати на верстаті великої площі. Але часто габарити майстерень обмежують цей параметр.

Порада. Оптимальна висота столу - відстань від підлоги до ліктя опущеної руки.

Матеріали та обладнання для монтажу верстата

Стіл повинен мати такі властивості:

  • міцність;
  • стійкість опорної рами;
  • надійність.

Обов'язкова умова правильної та безпечної експлуатації слюсарного верстата - хороше освітлення. Для нього в першу чергу потрібні розетки, які розмістяться поблизу робочого місця. Лампу роблять стаціонарної, підвішуючи на стіну або закріплюючи на самому верстаті. Другий варіант практичніший, оскільки позбавляє від зайвих складнощів при перенесенні столу.

Витратні матеріали та інструмент для збірки верстата слюсарного:

  • 2-міліметровий лист стали для стільниці;
  • обрізна дошка (товщина - 50 мм, бажана ширина - 250 мм);
  • труба діаметром 40-50 мм або куточок товщиною 4 мм для основи і ніжок;
  • болгарка;
  • зварювальний агрегат;
  • електродриль;
  • гайки і гвинти;
  • напилок і молоток;
  • фарби з пензлем.

Пристрій слюсарного верстата - це жорстка металева основа (виконана з куточків або квадратної труби). Щоб оформити стільницю, краще використовувати 50-міліметровий брус. Зверху на нього набивається сталева пластина товщиною до 6 мм. Для скріплення всіх металевих деталей скористайтеся зварюванням, але можна також вкрутити болти.

Монтаж каркаса верстата і основи для стільниці

Перш ніж приступати безпосередньо до складання, уважно подивіться на заготовлений креслення. Ще раз переконаєтеся, що розміри майбутнього верстата вписуються в розміри приміщення, де буде стояти ваш слюсарний інструмент (гараж, сарай або майстерня). Монтаж столу починається зі створення каркасу:

  1. З куточка відріжте 4 ніжки однакового розміру.
  2. З'єднайте їх вгорі горизонтальними перекладинами з того ж матеріалу. Використовуйте зварювання. В результаті повинен вийти прямокутник (вид зверху) заданого розміру.
  3. Додатково зробіть лінію жорсткості, ще раз скріпивши ніжки таким же способом горизонтальними перемичками приблизно на висоті 15 см від підлоги.
  4. Якщо у вас передбачена тумба з ящиками збоку під кришкою верстака, то для неї приварити пару додаткових опор.

Якщо у вас передбачена тумба з ящиками збоку під кришкою верстака, то для неї приварити пару додаткових опор

Після цього можна приступати до складання стільниці:

  • зробіть по периметру горизонтальних металевих перекладин отвори для болтового з'єднання;
  • наріжте дошки по довжині столу;
  • покладіть їх один до одного без щілин і просвітів, закріпіть в такому положенні;
  • зробіть отвори в деревині, що збігаються з отворами в куточку.

Порада. З верхньої сторони дощок отвори повинні мати розширення. У них будуть поглиблюватися капелюшки болтів, щоб дерев'яна поверхня стільниці залишилася рівною.

Заключний етап збірки верстата

Стільниця буде готова після обшивки металом. Для цього просто відріжте фрагмент необхідного розміру від підготовленого листа і зафіксуйте його на деревній основі за допомогою саморізів. Зверніть увагу, що після їх вкручування на металі можуть залишатися задирки. Їх слід просто підпиляти напилком.

Якщо ви передбачили в конструкції верстата ящики або полички, скористайтеся простою технологією їх виготовлення. Як матеріал підійде звичайна 15-міліметрова фанера. Ящики збирають на шурупах. На один припадає приблизно 15-20 шт. Полки простіше прикріпити до куточка, а ось для ящиків доведеться додатково купити направляючі смуги - санчата. Їх приварюють до каркасу.

Їх приварюють до каркасу

Тієї ж фанерою можна обшити бічні сторони столу і зробити екран на його задній стороні. Для більшої стійкості майстри рекомендують прикріпити знизу до опор прямокутники або шматочки куточка. У цій справі допоможе зварювальний апарат. При необхідності прикрутите до верстата лещата. На завершення обробіть всі сталеві елементи конструкції фарбою по металу, щоб уникнути появи іржі.

Зробити верстак для робіт по металу не дуже легко, але цілком можливо, якщо відповідально підійти до справи. Зате ви переконаєтеся, що жоден покупної стіл не зрівняється за якістю з виробом, зібраним своїми руками.

Як зробити верстак: відео

Новости