Робот пилосос. Вибір і принцип роботи на прикладі моделі iRobot.

  1. Робот пилосос. Вибір і принцип роботи на прикладі моделі iRobot. ,, Не можна назвати робот-пилосос...
  2. Що слід врахувати при виборі робота-пилососа?
  3. Від чого залежить ефективність прибирання роботом-пилососом.
  4. Як розділити приміщення на зони?
  5. Як робот-пилосос працює в автоматичному режимі?
  6. Схеми руху робота-пилососа.
  7. Проблеми, які найчастіше виникають при роботі робота-пилососа.

Робот пилосос. Вибір і принцип роботи на прикладі моделі iRobot.

,,
,,

Не можна назвати робот-пилосос необхідним побутовим приладом, але це не означає, що така річ в господарстві не буде корисною. Люди, які вже придбали і використовують робот-пилосос, безсумнівно, до нього звикли і навряд чи можуть обходитися без нього. Природно, що всі моделі, пропоновані виробниками, відрізняються один від одного якістю і зручністю у використанні. Варто визнати також справедливість твердження, що мало який робот-пилосос може скласти конкуренцію звичним нам звичайному пилососа.

До сих пір знайти інформацію та поради для користувачів цього незвичайного пристрою досить складно, а питань виникає безліч. У нашій статті ми спробуємо заповнити цю прогалину.

Чи варто купувати робот-пилосос?

Це перше питання, на яке ви повинні собі відповісти, перш ніж почнете читати цей огляд. Справа в тому, що робот-пилосос підходить не кожному. Якщо вам важливо, щоб в будинку був порядок і чистота, то ця стаття для вас. Якщо ж ви прихильник деякого безладу, навіть якщо він творчий, то цей пристрій тільки посилить його. Слід запам'ятати, що робот-пилосос не створює порядок в домі, він тільки допомагає його підтримувати. Крім вашого способу життя, є інші причини, що перешкоджають використанню такого пилососа: наявність чорних поверхонь, що лежать на підлозі дроти і розкидані речі. А також, якщо у вас на підлозі лежить килимове покриття з довгим ворсом, то робот-пилосос може в ньому заплутатися.

Що слід врахувати при виборі робота-пилососа?

Перше, що ви повинні знати - це модель якого виробника хотіли б придбати. Зараз багато виробників побутової техніки випускають роботи-пилососи, але з тих, які присутні на російському ринку, можна виділити пилососи iRobot. Решта ж, як правило, не що інше, як моделі, створені за аналогією з ними (китайські та корейські). Не можна сказати, що вони набагато гірше. У них є свої переваги, особливо вартість, що цілком може вплинути на вибір, але навряд чи в змозі змагатися з перевагами iRobot. Як люди сприймають робот-пилосос? Багато хто вважає, що пристрій сам може орієнтуватися в приміщенні, запам'ятати розстановку меблів і інших предметів. Однак, це помилка. Насправді можливості робота-пилососа набагато скромніше. По суті такий пилосос являє собою два пристрої: пилосос і контролер, здатний за допомогою декількох датчиків отримувати інформацію, аналізувати її і за результатами аналізу вибирати траєкторію і швидкість руху (це і є робот).

Від набору датчиків залежить, наскільки добре ваш робот-пилосос буде орієнтуватися в будинку. У стандартний набір входять інфрачервоні датчики, які знаходяться на передньому бампері, вони сигналізують про наближення до меблів і предметів. У нижній частині робота-пилососа знаходяться інші інфрачервоні датчики, вони визначають перепад висоти підлоги. На передньому бампері є ще механічні датчики, які при зіткненні пилососа з чим-небудь, посилають сигнал і робот змінює траєкторію руху. У більш дорогих і сучасних моделях передбачений ультразвукової датчик, який визначає відстань до предметів. Досить корисна функція, так як, отримуючи сигнал з цього датчика, пилосос уповільнює швидкість пересування, і зіткнення відбувається м'яко, потім він починає рух в інший бік. У деяких моделях є датчики, здатні визначити ступінь забрудненості конкретного місця.

Варто зазначити, що у робота-пилососа, якщо порівнювати його з звичайним пилососом, потужність всмоктування набагато менше. Пил, яку він збирає, надходить в спеціальний відсік сміттєвого контейнера, а більш істотний сміття він згрібає двома щітками в інший відсік. Є в ньому збоку ще одна щітка для прибирання у важкодоступних місцях: кутах, по плінтусу, навколо меблевих ніжок. Від конструкції щіток і контейнера для сміття, безсумнівно, залежить якість прибирання, але важливим нюансом є і те, наскільки зручно доглядати за ними. У китайських і корейських моделях контейнери чистити досить складно, а щітки їх збирають на себе волосся, шерсть тварин, нитки. У більш дорогих моделях конструкцією щіток передбачено не таке активне намотування волосся і іншого сміття, крім того, в комплекті є спеціальний аксесуар для очищення щіток.

Від чого залежить ефективність прибирання роботом-пилососом.

Як і у всіх пристроях, що працюють від акумуляторів, ефективність робота-пилососа залежить від ємності батареї. Адже чим довше буде зберігатися зарядка, тим тривалішим буде прибирання. Для приміщення в шістдесят квадратних метрів для прибирання йому буде потрібно дві години. У китайських і корейських аналогах ємності акумулятора вистачає приблизно на годину роботи. Тому їх доводиться ставити на зарядку після збирання кожної кімнати, що значно подовжує процес у часі. Втім, деякі моделі мають в комплекті зарядні станції, до яких вони самі паркуються для підзарядки, після чого (на режимі повного прибирання) робот-пилосос продовжить свою роботу. Але це не так уже й економить час, так як після підзарядки він почне прибирати по другому колу це ж приміщення. Не факт, що акумулятор більшої ємності буде ефективний для прибирання кількох кімнат. Робот-пилосос непередбачуваний. Він може по два рази прибирати одну кімнату, а в іншу потрапить випадково. Щоб цього не відбувалося, слід розділити приміщення на зони, щоб робот орієнтувався, де проведена прибирання, а де ні.

Як розділити приміщення на зони?

Найпростіший спосіб - це зачинені двері в кімнаті, де працює робот-пилосос. Моделі iRobot мають можливість визначити площу приміщення і в залежності від цього час прибирання. А ось їх аналогам це недоступно, у них існує два алгоритму: прибирання до розрядки акумулятора і прибирання за часом - півгодини.

Саме тому при роботі робота-пилососа використовується така перешкода, як віртуальна стіна, яка створюється за допомогою інфрачервоного променя. Натрапивши на цю перешкоду, пилосос розгортається назад. Щоб робот-пилосос міг якісно прибирати приміщення без вашої присутності, потрібно розділити всю площу на зони. Здійснити це можна, створивши віртуальні стіни і маяки. Маяк відрізняється від віртуальної стіни тим, що не дає роботу-пилососу покинути приміщення, де прибирання не закінчена. По закінченню прибирання однієї зони, маяк перекриває вхід в неї і направляє пилосос в іншу зону. Крім променя, який закриває прохід робота, у маяка є ще два променя, якими він захоплює пристрій і проводить його через двері, причому, один з них працює на вхід, а другий на вихід. Чи включається маяк автоматично, як тільки робот починає прибирання.

Як робот-пилосос працює в автоматичному режимі?

Автоматичний режим прибирання для робота-пилососа означає те, що пристрій працює повністю без вашої участі, при цьому прибирання повинна бути якісною, він не повинен пропустити жодне з приміщень квартири. Це цілком можливо організувати, використовуючи кілька маяків. Як їх розставити залежить від планування приміщення і меблів в ньому. Як правило, в комплекті iRobot є два маяка, а решта при необхідності можна купити.

Є деякі умови по розташуванню маяків. Наприклад, він не повинен знаходитися в ніші, що примикає до дверного отвору або збоку від нього за дверною коробкою, так як це перекриє дію променів. Якщо двері знаходиться в центрі стіни, то маяк встановлюється на більш короткій частині стіни. Таким чином, промені швидше захоплять робот-пилосос і направлять його до дверей.

Для того, щоб робот-пилосос iRobot зробив повне прибирання квартири, після того, як ви розташували маяки, вам досить натиснути кнопку і піти у справах. Якщо ви повернетеся додому через пару годин, то побачите, що підлогу в приміщенні прибраний ідеально, а килимові покриття вичищені. Сам же «працівник» очікує вас біля зарядної станції.

До речі, прибирання можна планувати по днях, заздалегідь визначивши розклад. Тоді вам навіть не доведеться давати команду на включення. Робот-пилосос сам почне прибирання в призначений час, а, закінчивши її, повернеться до зарядки.

Схеми руху робота-пилососа.

Пилосос, пересуваючись під час збирання, робить три варіанти руху, які залежать від справжнього стану приміщення, або залишилися в «пам'яті» від колишніх прибирань, або випадкові. Ось цих три варіанти руху, крім тих, коли робот-пилосос виплутується з проводів:

    1. Переміщення робота-пилососа, обмежується перешкодами. Натикаючись на перешкоду руху, пристрій змінює напрямок. Цей вид руху застосовується при переміщенні по приміщенню і при переході з однієї кімнати в іншу, а також для визначення площі збирання.
    2. Віялоподібна траєкторія руху робота-пилососа, з поверненням його у вихідну точку. Таким чином він пересувається, коли потрібно прибирання особливо забруднених місць. Інформацію про ці місця він отримує з ультразвукового датчика забруднення і ще одного - оптичного, що знаходиться перед пилозбірником.
    3. Рух робота-пилососа за годинниковою стрілкою, обходячи перешкоду, рух уздовж стіни на мінімальній відстані від неї, поки не спрацює інфрачервоний датчик наближення. Такий вид переміщення використовується для прибирання поверхонь навколо ніжок меблів або уздовж стін.

Проблеми, які найчастіше виникають при роботі робота-пилососа.

Найпоширеніша проблема при роботі робота-пилососа - це те, що власники забувають доглядати за ним, як за будь-якої іншою побутовою технікою. Через дві, максимум три прибирання слід вичищати сміттєзбірник. Трохи рідше, але теж обов'язково чистити щітки, переднє колесо і датчик забрудненості. Якщо це ігнорувати, то якість і швидкість збирання знизяться, а сам робот-пилосос почне пересуватися хаотично. Це, напевно, всі неприємності, які можуть статися з вашим помічником.

На закінчення хочеться сказати, що після прочитання нашої статті, ви зможете самостійно здійснити вибір робота-пилососа, отримавши уявлення про те, як він працює, які має гідності і які нюанси слід врахувати при покупці пристрою. Нові технології дозволяють виробникам постійно вдосконалювати старі моделі, здатні прибирати ваш будинок набагато якісніше і з найменшими зусиллями з вашого боку.

p> Автор: Тетяна Альошина
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на чоловічий журнал manorama.ru обов'язкова!

Крім того, читайте на сайті:

Миючий пилосос - запорука чистоти в будинку.

Пароочиститель. Моделі пароочищувачів, їхні переваги й недоліки.

Що слід врахувати при виборі робота-пилососа?
Як розділити приміщення на зони?
Як робот-пилосос працює в автоматичному режимі?
Чи варто купувати робот-пилосос?
Що слід врахувати при виборі робота-пилососа?
Як люди сприймають робот-пилосос?
Як розділити приміщення на зони?
Як робот-пилосос працює в автоматичному режимі?

Новости