Робота в ресторані, кафе або кав'ярні. Яка зарплата у бариста?

  1. Заробітна плата і чайові в США
  2. Складна система мінімальна оплати праці бариста в Бразилії
  3. Вартість навчання бариста в Аргентині
  4. Мінімальна оплата праці бариста у Франції
  5. Навчання в Румунії
  6. Що стосується роботи бариста в Росії
  7. Як стати бариста в Росії, в цьому випадку можливі варіанти:
  8. Робота в кав'ярні
  9. Заробітна плата бариста
  10. Навчання бариста з сертифікацією SCA

На бариста покладається велика відповідальність - вони заключне ланка в кавовій ланцюжку «від зерна до чашки». Бариста повинен забезпечити найкраще обслуговування гостей кав'ярні і приготувати найсмачнішу каву. Бариста налаштовують екстракцію еспресо, готують каву альтернативними способами (пуровери, аеропресс, сифон і т.д.), збивають молоко, створюють малюнки за допомогою латте-арту на вашому капучино, калібрують кавомолки, придумують авторські напої, забезпечують бездоганне обслуговування клієнтів, контролюють гігієну і стандарти безпеки і ще багато іншого.

Яку зарплату бариста за це отримує? Відповідь на питання спробував знайти Іван Петрич (Ivan Petrich) в статті « Specialty Barista Wages Around The World »

Я звернувся до бариста, власникам кав'ярень і кавовим професіоналам з усього світу, щоб дізнатися про оплати за їх роботу. Хоча всі ці відповіді носять епізодичний характер і це всього лише крихітний аналіз розміру винагороди бариста за його працю в порівнянні з сотнями тисяч бариста, що працюють по всьому світу.

Отже, давайте подивимося на результати.

Клас навчання в Лабораторії кави, в Сан Рауль, Бразилія © Renato Parada Клас навчання в Лабораторії кави, в Сан Рауль, Бразилія © Renato Parada

Заробітна плата і чайові в США

Сполучені Штати займають перше місце в світі з імпорту кави. Тут налічується понад 30 000 кав'ярень - тому саме правильно почати досліджувати заробітну плату бариста, саме з США! Я звернувся з цим питанням до Брайс Янгу (Brice Young), власнику кав'ярні Precision Pours в Луїсвіллі, штат Колорадо.

Розмір оплати праці сильно коливається по всі цієї великої країні. Кожен штат може відрізнятися від іншого місцевими законами оподаткування, умовами та рівнем життя населення і т.д., що відповідно впливає на доходи місцевого бізнесу, рентабельності і конкурентоспроможності кав'ярень.

Проте, Брайс зі свого досвіду роботи в багатьох кав'ярнях, пояснює, що стандартна заробітна плата досвідченого баріста становить 8-10 доларів США (500 - 700 рублів) за годину плюс чайові. Це можна порівняти з мінімальним розміром оплати праці в США в 7,25 дол. На годину (хоча в деяких штатах вона може бути вище) (480 рублів).

Брайс додає, що підвищення ставки оплати бариста практично неможливо для власників кав'ярень, ці витрати будуть не виправдані і перевищать витрати на утримання закладу.

«Я думаю, що підвищення оплати бариста вище мінімального рівня можуть собі дозволити тільки великі кавові компанії з високими показниками рентабельності і великим трафікопотоком гостей» - каже він.

«У будь-який робочий день мої бариста можуть заробити більше грошей за рахунок чайових наших гостей, ніж їм платить кав'ярня, але ми плануємо збільшувати продажі і трафікопоток, що тим самим призведе до збільшення мінімальної ставки бариста».

«У нашій кав'ярні« ставка досвідченого баріста виросла більш ніж на 10% за останній рік », починаючи з« 8,50 доларів США рік тому до 9,50 доларів США ». Підвищення оплати можливі - каже Брайс, - «праця хорошого бариста повинен бути справедливо оцінений і відповідно добре оплачений».

Брайс Янг готує еспрессо в Precision Pours © Daily Camera in Boulder Брайс Янг готує еспрессо в Precision Pours © Daily Camera in Boulder

Складна система мінімальна оплати праці бариста в Бразилії

Якщо США є найбільшим імпортером кави в світі, то Бразилія навпаки, найбільший експортер кави на сьогоднішній день, і тут також набирають популярність спешелті кав'ярні «третьої хвилі». Я звернувся до Isabela Raposeiras, засновнику і власника Coffee Lab, школи бариста, мікрообжарочной і кав'ярні в Сан-Паулу, щоб дізнатися про зарплати бариста в Бразилії.

Перше, про що потрібно знати, що в Бразилії немає мінімальної ставки бариста. «Ця професія не регулюється законодавством, і ставка мінімальної оплати праці залежить від асоціацій, пов'язаних з громадським харчуванням. Ця категорія ділитися на кілька асоціацій: фастфуд, ресторани і та, до якої ми ставимося »- пояснює Ізабелла.

Так як, в основному, податки по всій Бразилії дуже високі, то на жаль, власники кав'ярень не мають можливості платити високу заробітну плату своїм баріста- каже вона.

Ізабелла вважає, що для бариста ключ до більш високої зарплати полягає в підвищенні рівня знань і зростанні кар'єри в кавовому сегменті від бариста до шеф-бариста або тренера бариста. «Я думаю, що це основа», - підкреслює вона. Вона також платить вищу зарплату тим бариста, які прагнуть поліпшити свої навички і проходять навчання по її програмами.

Генрі готує каву в Кароліна кафе, Сан Пауло, Бразилія © João Marcelo Stark Генрі готує каву в Кароліна кафе, Сан Пауло, Бразилія © João Marcelo Stark

Вартість навчання бариста в Аргентині

Марія Естер Лопес Касарес (María Esther Lopez Cásares) власниця Registrado: школи бариста, обжарочная виробництва і кав'ярні, розташованих в Буенос-Айресі, Аргентина. Відповідає на моє запитання про зарплату: «Ставка мінімальної зарплати бариста така ж, як і в інших професіях по стране.raquo;

У порівнянні зі своїми сусідами, в Аргентині висока мінімальна заробітна плата і становить аргентинських $ 8,860 / місяць (16000 рублів), і показує динаміку зростання. Але в той же час, не всі співробітники отримують її.

Вона має на увазі, що існують великі відмінності в оплаті бариста. Деякі отримують мінімальну ставку (або навіть менше). Однак в інших кав'ярнях ця ставка може бути набагато вище мінімальної. Марія каже мені: «У наших бариста є місячна зарплата плюс додатково вони отримують чайові, і посібник (страхування та інші соціальні виплати) ... Це приблизно AR $ 22 500 / місяць (40500 рублів)»

Будучи власницею школи бариста, вона також надає своїм бариста навчання на курсах SCA і інших кавових курсах для удосконалення знань кавового ремесла. «Їм необхідно тільки заплатити за сертифікат, але не за сам курс навчання ... Але, вони повинні працювати, дотримуючись стандартів і регламент SCA», - пояснює вона.

Бариста заливає збите молоко © Café Registrado Бариста заливає збите молоко © Café Registrado

Мінімальна оплата праці бариста у Франції

Dajo Aertssen почав працювати бариста три роки тому в Coffee Makers, це кав'ярня і мікрообжарочное виробництво в м Ліль Франція. «Все бариста, з якими я знайомий, працюють по мінімальної заробітної ставкою по країні, що в принципі непогано у Франції, але в той же самий час ця ставка не висока і в даний час складає 9,88 євро (750 рублів) - розповідає він.

«Якщо ви дійсно хочете зробити кар'єру в кавовій індустрії, - продовжує Даджен, - вам або необхідно переїхати до великого міста, де вже існує спешелті співтовариство і отримати роботу у них (кав'ярня, обжарочная виробництво, трейдер і т.д.) Або почати свій кавовий бізнес. Там, де я живу, наприклад, немає просунутих спешелті кав'ярень, тому я планую почати свою власну справу в каві ».

Діжо готує каву в Пуровере в кафе Кава Мейкерс © Alex Leduque Діжо готує каву в Пуровере в кафе Кава Мейкерс © Alex Leduque

Навчання в Румунії

У Бухаресті Румунія, спешелті кави є новинкою, але число кав'ярень зростає. Сільвія Костянтин (Silvia Constantin) - зі засновник першої школи бариста Румунії, а також національний координатор SCA (speciality coffee association) Румунії.

Вона каже, що мінімальна заробітна плата бариста і барменів в Румунії становить 350 євро на місяць (26500 рублів), але досвідчені бариста можуть заробляти значно більше. «Супер бариста отримують від € 600 до € 800 (45000 - 60000 рублів)»

«Більш високу зарплату бариста отримують за рахунок свого навчання за програмами SCA» - будучи тренером бариста, Сільвія захоплено розповідає:

«Будучи координатором румунського відділення SCA, я завжди боровся за вищу заробітну плату для бариста і створення програм для поліпшення роботи, а також за навчання і підтримку з боку власників ...» - говорить вона. «У спешелті кав'ярні третьої хвилі обов'язковою умовою є хороша заробітна плата бариста, так як ці хлопці самі інвестують у свою освіту, щоб стати справжнім професіоналом в світі кави та бути трендом для гостей кав'ярні в якій вони працюють. Дуже багато необхідно для цього робити, але ми рухаємося в правильному напрямку ».

Рікардо обсмажує каву в Лабораторії кави, в Сан Пауло, Бразилія © Renato Parada Рікардо обсмажує каву в Лабораторії кави, в Сан Пауло, Бразилія © Renato Parada

Рівень оплати праці бариста, соціальні виплати і вартість навчання сильно розрізняються по всьому світу - не кажучи вже про штаті, окрузі, місті і конкретної кав'ярні. І, звичайно ж, зарплата сильно залежить від вартості життя в конкретному місці, ставкою податків, рівень безробіття, суми чайових і багато іншого. Мої розмови з власниками кав'ярень і самими бариста дали мені можливість мигцем поглянути на рівень зарплат спешелті бариста.
Я пропоную трохи задуматися про це. Скільки ви готові платити або скільки ви платите своєму персоналу? Це система стабільна і вигідна - як для бариста, так і для власників кав'ярні? Що ви думаєте про навчання бариста, оплачуваних лікарняних і свят та інших соціальних пільгах?
Коли ми говоримо про спешелті кави, ми часто чуємо про важливість сплати справедливої ​​ціни за зерно, щоб зміцнити і вдосконалити ланцюжок «від зерна до чашки», а також поліпшити якість життя фермерів. Але коли ми говоримо про це, пам'ятаємо ми про наших бариста?

Кофемашина вбудована в барну стійку Кофемашина вбудована в барну стійку

Що стосується роботи бариста в Росії

З приходом «третьої хвилі» бариста в російській кав'ярні повинен володіти такими ж навичками, як і його колеги за кордоном, тобто готувати напої і малювати молочною пінкою латте-арт, відрізняти різні сорти один від одного, бути привітним з гостями і дотримуватися правил гігієни та безпеки.

Як стати бариста в Росії, в цьому випадку можливі варіанти:

Навчитися самостійно в одній зі шкіл бариста, скласти іспити і отримати сертифікат SCA - цей варіант більш витратний, але при пошуку роботи можна претендувати на більш високу зарплату.

Прийти в велику мережеву кав'ярню без досвіду роботи, в цьому випадку вас можуть навчити вже на місці, але навчання може тривати довше і заробітна плата буде нижче, ніж у досвідчених колег.

Робота в кав'ярні

Тут також існую варіанти:

  • Робота у великій або мережевий кав'ярні - бариста необхідно працювати по розробленим стандартам, всі напої повинні бути приготовлені однаково і мати стабільний смак, заздалегідь заготовлена ​​мова для гостей кав'ярні з привітаннями і т.д.
  • У маленьких НЕ мережевих кав'ярнях власники намагаються брати співробітників вже з досвідом. Тут все інакше, від бариста очікують найсмачніша кава, імпровізації при спілкуванні з гостями, адже вони можуть приходить і повертатися саме до вас за тим самим кави. В обов'язки бариста в маленькій кав'ярні можуть входити не тільки стандартний перелік (приготування напоїв, робота за касою, прибирання поміркуй і робочого місця після закінчення зміни), а й прибирання самої кав'ярні (пропилососити і вимити підлогу), приготування простої їжі (збірка сендвічів, варіння каші і т.д.)

Заробітна плата бариста

Ми наводимо статистичні дані, зібрані директором PIR COFFEE Михайлом Суботіним.

Ставка бариста в годину Ставка бариста в годину

  • Ставка бариста в годину по Росії 136 руб / год
  • Ставка бариста в годину по Москві 200 руб / год

Середня тривалість зміни бариста від 10 до 12 годин
Кількість змін в місяць від 15 до 20

РАЗОМ:
Середня заробітна плата бариста в місяць в Москві становить: 40000 - 55000 руб
Середня заробітна плата бариста в місяць по Росії становить: 25000 - 30000 руб

вік бариста вік бариста

Навчання бариста з сертифікацією SCA

джерело http://barista-academy.ru

  1. «Введення в каві», вартість - 6000 рублів
    Тривалість модуля - 7 годин, включаючи письмовий іспит
    зі здачею іспиту на отримання диплома SCA Coffee Skills
    Вартість складання іспиту для диплома SCA Coffee Skills «Введення в каві»: 60 євро
  2. «Бариста Основи», вартість - 16000 рублів
    Тривалість - 16 годин (два дні по 8 годин),
    включаючи письмовий і практичний іспити.
    Вартість складання іспиту для диплома SCA Coffee Skills «Бариста Основи»: 60 євро
  3. «Бариста Середній», вартість - 24000 рублів
    Тривалість - 16 годин (два дні по 8 годин),
    включаючи письмовий і практичний іспити.
    Вартість складання іспиту для диплома SCA Coffee Skills «Бариста Середній» - 180 євро (100 для членів SCA)
  4. «Сенсорний аналіз - Основи», вартість - 16000 рублів Тривалість модуля - 8 годин
    включаючи письмовий і практичний іспити.
    Вартість складання іспиту для диплома SCA Coffee Skills «Сенсорний аналіз - Основи» - 60 євро
  5. «Сенсорний аналіз - Середній», вартість - 24000 рублів Тривалість модуля - 16 годин (два дні по 8 годин),
    включаючи письмовий і практичний іспити.
    Вартість складання іспиту для диплома SCA Coffee Skills «Сенсорний аналіз - Середній» - 180 євро (100 євро для членів SCA)
  6. «Навички Кава. Заварювання - Середній », вартість - 24000 рублів Тривалість модуля - 16 годин (два дні по 8 годин),
    включаючи письмовий і практичний іспити
    Вартість складання іспиту для диплома SCA «Навички Кава. Заварювання - Середній »- 180 євро (100 євро для членів SCA)
  7. «Навички Кава. Заварювання - Професійний », вартість - 70000 рублів Тривалість модуля - 24 години (три дні по 8 годин),
    включаючи письмовий і практичний іспити.
    Вартість складання іспиту для диплома: 270 євро (180 євро для членів SCA)

Відео: Професія. бариста

Яку зарплату бариста за це отримує?
Скільки ви готові платити або скільки ви платите своєму персоналу?
Це система стабільна і вигідна - як для бариста, так і для власників кав'ярні?
Що ви думаєте про навчання бариста, оплачуваних лікарняних і свят та інших соціальних пільгах?
Але коли ми говоримо про це, пам'ятаємо ми про наших бариста?

Новости