Роботи підвищеної небезпеки

  1. Роботи підвищеної небезпеки: основні критерії
  2. небезпечні фактори
  3. Небезпечні фактори виробничого середовища
  4. Небезпечні фактори трудового процесу
  5. Визначення наявності небезпечних факторів
  6. Які види трудової діяльності відносяться до робіт підвищеної небезпеки?
  7. Роботи підвищеної небезпеки: види робіт
  8. Роботи з підвищеною небезпекою: як організувати?

Роботи підвищеної небезпеки - це ті, що несуть ризики для здоров'я і життя співробітника. Експерти допоможуть розібратися, які види робіт відносяться до робіт підвищеної небезпеки і які пільги передбачені при таких роботах.

Зі статті ви дізнаєтесь:


Роботи підвищеної небезпеки: основні критерії

До робіт, які характеризуються підвищеним рівнем небезпеки для виконавця, ставляться ті види трудової діяльності, які несуть з собою ризики для його здоров'я або навіть життя. Формальне визначення цього поняття можна знайти в міждержавному стандарті ГОСТ 12.0.004-2015 . Відповідно до Держстандарту, до небезпечних видів робіт відносяться ті з них, які характеризуються рядом ознак.

  • Роботи виконуються в умовах безперервної або періодичної дії небезпечних факторів, або в зонах, де наявність такого впливу є можливим.
  • Вплив таких факторів не має безпосереднього зв'язку з характером виконуваної роботи.
  • З метою збереження здоров'я і працездатності виконавця перед початком виконання робіт необхідно сформувати і реалізувати комплекс заходів, спрямованих на забезпечення безпеки співробітника.

небезпечні фактори

Як випливає з ГОСТу, до робіт підвищеної небезпеки відносяться види діяльності, які здійснюються в умовах, що відносяться до шкідливих або небезпечним. Наявність і склад таких умов визначаються згідно Федеральним законом від 28 грудня 2013 року N 426-ФЗ . Цей документ уточнює, що для цілей визначення характеру робіт розглядаються два основних види негативних факторів:

  1. фактори, що характеризують стан виробничого середовища, в умовах якої працівник виконує свої обов'язки;
  2. фактори, що характеризують особливості трудового процесу на даній посадовий позиції.

Небезпечні фактори виробничого середовища

Відповідно до ст. 13 426-ФЗ такі фактори можуть бути об'єднані в три укрупнені групи.

  • Негативні фактори фізичного характеру. Фактори: наявність шуму та вібрації в приміщенні, де працюють працівники, присутність інфра або ультразвуку, електричних або магнітних полів, недолік освітлення, підвищена температура навколишнього повітря і ін.

  • Негативні фактори хімічного характеру. Фактори: наявність шкідливих хімічних речовин і з'єднань, які присутні в повітрі робочого приміщення або осідають на шкірі працівника. До цієї категорії також належать деякі типи хімікатів біологічного типу, які продукуються в результаті хімічних реакцій. Наприклад, це можуть бути антибіотики, гормони та ін.

  • Негативні фактори біологічного характеру. Цю групу складають мікроорганізми, бактерії та інші біологічні продуценти, які можуть завдати шкоди здоров'ю працівників - наприклад, стати причиною виникнення інфекційного захворювання.

Для кожної групи факторів виробництва встановлюються відповідні нормативи: наприклад, допустимі параметри мікроклімату в робочому приміщенні зафіксовані в СанПіН 2.2.4.548-96 . Якщо характеристики умов праці на конкретному місці не вкладаються в допустимі рамки, вони будуть вважатися небезпечними або шкідливими. Про таких умовах в подробицях розповідають експерти «Системи Кадри».

Небезпечні фактори трудового процесу

Ч.2 ст. 13 426-ФЗ встановлює наступні критерії, що визначають ступінь небезпеки трудового процесу:

  • Тяжкість технологічного процесу. Даний фактор визначається на підставі інтенсивності навантаження, яка виявляється в ході роботи на опорно-руховий апарат співробітника і інші функціональні системи його організму.

  • Напруженість технологічного процесу. Для оцінки цього фактора застосовується ступінь інтенсивності навантаження, яку відчувають психіка і органи чуття працівника в процесі виконання його трудових обов'язків.

Згідно з вимогами ч.23 ст. 13 426-ФЗ рівень напруженості підлягає вимірюванню щодо всіх працівників, які в процесі трудової діяльності відчувають підвищену сенсорну навантаження . До них відносяться роботи, пов'язані з необхідністю обробки великого обсягу інформації, обслуговуванням конвеєрного виробництва, постійним спілкуванням або іншим використанням голосу і тривалим застосуванням різної оптичної техніки.

Визначення наявності небезпечних факторів

Наявність і рівень інтенсивності негативних факторів, що впливають на працівника в процесі трудової діяльності, визначається в ході спеціальної процедури. Вона отримала назву Спецоцінка умов праці. Її проводять уповноважені організації, що мають чинне свідоцтво про акредитацію для даного виду діяльності. детально про процедурі спеціальної оцінки розповідають експерти «Системи Кадри».

Етапи Спецоцінка:

  • Розробка та узгодження програми її проведення, включно зі списком робочих місць, які піддаються оцінці.
  • Визначення наявності небезпечних факторів.
  • У разі виявлення наявності негативних факторів - оцінка рівня інтенсивності їх впливу на працівника.
  • Класифікація місця роботи: визначення того, чи належить даний вид робіт до небезпечних.
  • Складання звітної документації, розробка заходів щодо забезпечення безпеки співробітників і виконання інших вимог, передбачених 426-ФЗ.

Важливо! Для працівників, які трудяться в складних умовах, чинне законодавство передбачає великий перелік пільг і компенсацій . Їх надання оформляється додатковою угодою до трудового договору. У деяких випадках потрібно видання наказу про встановлення пільг для даного співробітника.

Які види трудової діяльності відносяться до робіт підвищеної небезпеки?

Для цілей віднесення конкретних видів трудової діяльності до категорії високоризикових застосовується спеціальний нормативний документ. Йдеться про ПОТ Р О-14000-005-98 - це положення про роботах з підвищеною небезпекою і організації проведення такої діяльності. У додатку № 1 до цього положення міститься перелік робіт підвищеної небезпеки.

Слід враховувати, що даний перелік є зразковим. Він може розширюватися і доповнюватися в залежності від особливостей виробничого процесу в конкретній організації. Згідно ГОСТ 12.0.004-2015 компанія повинна прийняти власний перелік, в якому чітко зафіксовані види робіт, які віднесені до небезпечних. його необхідно узгодити з профспілковою організацією . Як це правильно зробити, розповідають експерти «Системи Кадри».

Роботи підвищеної небезпеки: види робіт

У зазначеному переліку містяться види професійної діяльності. Їх можна об'єднати в кілька основних груп.

  • Земляні та демонтажні роботи.
  • Монтаж і будівництво.
  • Ремонтні роботи.
  • Транспортування вантажів підвищеної ваги або обсягу.
  • Зварювальні роботи.
  • Роботи з судинами під тиском.
  • Роботи, що виконуються із застосуванням агресивних, сильнодіючих або інших небезпечних хімічних сполук.
  • Роботи з обслуговування електроустаткування на ЛЕП.
  • Роботи, пов'язані з небезпекою виникнення пожежі або вибуху, в тому числі з використанням газового обладнання.
  • Роботи на тепломережах.

Роботи на тепломережах

Додаткова угода до трудового договору про встановлення компенсації за шкідливі умови праці

Роботи з підвищеною небезпекою: як організувати?

Виконання робіт з підвищеною небезпекою вимагає суворого дотримання правил безпеки. Для цього в організації повинні бути прийняті правила роботи підвищеної небезпеки. Вони включають в себе список підготовчих заходів, які забезпечують безпеку виконавця в ході роботи. Правила затверджуються у формі локального нормативного документа. Всі співробітники, на яких поширюється його дія, повинні бути ознайомлені з його змістом в установленому порядку. Експерти розкажуть, як ознайомити співробітника з локальним актом.

Зверніть увагу! Для підвищення рівня безпеки при виконанні робіт складіть інструкцію, що враховує особливості праці конкретних працівників.

Відповідно до діючих правил порядок проведення робіт підвищеної небезпеки вимагає оформлення спеціальних дозвільних документів для їх виконання. Рекомендовані зразки такої документації наведено в додатку № 2 до ГОСТ 12.0.004-2015. Безпосередньо перед початком робіт відповідальні особи повинні перевірити виконання підготовчих заходів, передбачених правилами проведення робіт підвищеної небезпеки.

висновок

Організація робіт з підвищеною небезпекою проводиться відповідно до вимог ГОСТ 12.0.004-201 і ПОТ Р О-14000-005-98. При цьому значна роль у визначенні порядку проведення таких робіт відводиться самій організації. Вона зобов'язана розробити власні локальні нормативні документи, що враховують специфіку її виробничого процесу. Редакція журналу «Кадрове справа» зібрала для вас хитрощі, які спростять вам роботу з кадровими документами . Дотримання правил організації таких видів діяльності є обов'язковим і підлягає документальному обліку.

Які види трудової діяльності відносяться до робіт підвищеної небезпеки?

Новости