Роботи конструктори Lego Education WeDo Mindstorms навчальні іграшки

  1. Трохи про LEGO Education
  2. дошкільний вік
  3. Дошкільнята і початкова школа
  4. Початкова школа і підлітки
  5. Робототехніка для великих і маленьких
  6. З чим ще можна програмувати?
  7. резюме

У багатьох з нас в дитинстві був улюблений конструктор, але по-справжньому вдячними мамам і татам за такий подарунок ми опиняємося, тільки виростаючи. Звичайно, конструктор - це цікаво і захоплююче, але важливо інше: така іграшка розвиває малюка з самих різних сторін, починаючи від моторики ручок і закінчуючи логічним мисленням. А ще спільне складання конструктора з батьками і друзями сприяє комунікації і просто дарує приємні враження.

А ще спільне складання конструктора з батьками і друзями сприяє комунікації і просто дарує приємні враження

Конструктори від LEGO - це легенда, яка не потребує представлення. Але крім простих наборів з різними пластиковими деталями існує ще й окрема лінійка LEGO Education, призначена для навчання дітей в ігровій формі. Про таку напевно чув не кожен, тому розповімо про неї детальніше.

Трохи про LEGO Education

LEGO Education - це підрозділ датської компанії LEGO, яке шукає цікаві рішення для навчання. Розробники створюють конструктори для дітей дошкільного та шкільного віку, виходячи з особливостей і потреб кожного віку. Сама LEGO Group є постачальником щасливого дитинства вже без малого 80 років, а LEGO Education працює на благо розвитку дитини майже 40 років.

конструктори LEGO Education призначені для занять в школі, на додаткових уроках або в групі продовженого дня. Існує багато різних варіантів таких наборів, але всі вони чітко розбиті за віковими категоріями - від дошкільнят до підлітків. Багато з них пропонують супутнє ПО і ергономічні рішення для зберігання - зручні ящики і сортувальні відсіки, щоб жодна дрібниця не загубилася.

У кожного етапу розвитку дитини є свої тонкощі і особливості, які враховуються при розробці відповідних конструкторів. Щоб дізнатися, які і як, пробіжить по порядку по модельному ряду.

дошкільний вік

Етап раннього розвитку - мало не найважливіший на шляху становлення маленької людини. У цей період інтенсивно розвиваються дрібна моторика рук, увагу, комунікативні навички. Збираючи конструктор, діти зосереджуються на деталях, логіці конструювання, а граючи разом в садку, обговорюють ідеї і разом приймають свої перші рішення - зовсім як дорослі.

Дітки можуть починати грати з конструкторами LEGO вже з 1,5-2-х років. Для малюків є спеціально розроблений набір LEGO SOFT з м'якими великими кубиками, які відрізняються один від одного за розмірами, формою і кольором. Такими деталями маленька дитина не зможе поранитися, не стане пробувати їх на смак або тестувати, чи поміститься якась деталь гри в носі. А ще великі кубики зручно брати дитячою ручкою, яка поки тільки тренується «захоплювати» предмети.

А ще великі кубики зручно брати дитячою ручкою, яка поки тільки тренується «захоплювати» предмети

Базовий набір LEGO SOFT коштує близько 55 тисяч рублів. У ньому ви знайдете більш 80 м'яких «цеглинок», за допомогою яких малюк буде пізнавати базові поняття про квіти і формах, будувати перші фортеці і багато рухатися.

Для діток цього ж віку і трохи старший створений цілий світ LEGO DUPLO . У ньому можна знайти чи не будь-який конструктор, якого тільки душа попросить. Складаються вони з невеликих кубиків, ідеальних для розвитку моторики, виконані в найрізноманітніших формах і кольорах. В цілому їх можна розділити на три групи: перші набори для самих маленьких, конструктори для будівництва свого міста і персонажі для створення історій.

У таких наборах можна знайти улюблених героїв на кшталт Людини-павука, диснеївських принцес, персонажів мультфільму «Тачки» і багатьох інших. Для будівництва міні-міста ви можете купити будиночок, ферму, аеропорт, парк атракціонів, міську площу або навіть цілий лісовий заповідник. Конструктори DUPLO підійдуть не тільки для гри як в садку, так і вдома. Діапазон цін на цю лінійку широкий і починається від 3 тисяч рублів.

Дошкільнята і початкова школа

Для початку зазначимо, що багато набори з цієї серії перестали випускатися влітку минулого року. Однак поки не вичерпаються запаси на складах, ці моделі все ще залишаються в продажу - і треба сказати, користуються популярністю на російському ринку. Такі конструктори підійдуть переважно дітям від 5 до 10 років. Програмне забезпечення, яке торкаються багатьох комплекти, можна скачати на російськомовному сайті LEGO Education.

Освітній процес в LEGO пропонують вибудовувати покроково, починаючи з азів, тому найперший набір - «Вчися вчитися», який підійде цілого класу з 28 дітей. Це дійсно гарне рішення для хлопців, які тільки розпочинають навчання і разом пізнають навколишній світ. За 8,5 тисячі рублів ви отримуєте 28 комплектів з деталями (по 72 деталі в кожному), завдання та посібники для вчителя.

За 8,5 тисячі рублів ви отримуєте 28 комплектів з деталями (по 72 деталі в кожному), завдання та посібники для вчителя

Для розвитку гуманітарної творчої складової був розроблений набір «Побудуй свою історію». Усередині більше тисячі деталей: блоки для будівництва, персонажі з елементами одягу, мінливими зачісками і штучками, які вони можуть тримати в руках, і інші штуки для доповнення картини. Грати з таким конструктором можуть відразу 5 дітей. «Побудуй свою історію» діє відразу в кількох напрямах: вчить працювати в команді, розвиває логіку, розкриває творчий потенціал. Базовий набір коштуватиме близько 9 тисяч рублів.

Базовий набір коштуватиме близько 9 тисяч рублів

Вчителі використовують розробки LEGO і на уроках математики. «Захоплююча математика» - це набір з більш 500 деталей для дітей від 6 років, які з його допомогою будуть освоювати рахунок, вирішувати задачки і приклади і запам'ятовувати нові поняття. Коштує цей комплект трохи дешевше - приблизно 4,6 тисячі рублів. До нього викачуються навчальні та методичні матеріали, і це дуже зручно, тому що всередині ви знайдете готові плани навчання, системи для оцінки успіхів і інші поради та ідеї.

До нього викачуються навчальні та методичні матеріали, і це дуже зручно, тому що всередині ви знайдете готові плани навчання, системи для оцінки успіхів і інші поради та ідеї

Початкова школа і підлітки

Освоївши ази математики, хлопці рухаються далі до базового розуміння фізики за допомогою лінійки «Машини і механізми». Для початківців є набір «Перші механізми», хлопців з 7-ми років чекає наступний рівень - «Прості механізми».

З 8-10 років діти починають знайомитися з «Технологією і фізикою» і дізнаються, як працюють звичні механізми навколо нас. В такому наборі є все, щоб дитина змогла сам побудувати свою машину і зрозуміти, як вона працює і чому. Все - це зубчасті колеса, осі, шестерні, сполучні і поворотні елементи, кріплення, гумки та інші деталі. За такої розвиваючої грою майже напевно збереться ввечері вся сім'я - особливо радий буде тато.

За такої розвиваючої грою майже напевно збереться ввечері вся сім'я - особливо радий буде тато

Розуміти, як працюють сучасні технології, завжди легше на наочному прикладі, і LEGO дає дітям таку можливість. «Технологія і фізика» став, мабуть, самим наповненим комплектом в цій серії, коштує він 15 тисяч рублів. У лінійку увійшли і інші просунуті набори, наприклад, «Пневматика» з повітряними балонами, насосами і манометром і «Відновлювальні джерела енергії» з сонячною батареєю. Перший обійдеться приблизно в 6 тисяч рублів, другий - в 11 тисяч. Сонячну батарею, до речі, можна купити окремо, коштує вона 5 тисяч.

Сонячну батарею, до речі, можна купити окремо, коштує вона 5 тисяч

Робототехніка для великих і маленьких

Ось ми і підібралися, нарешті, до найцікавішого. У LEGO, зрозуміло, не забули про юних програмістів: для майбутніх робототехников в компанії розробили платформу WeDo і її вдосконалену версію - WeDo 2.0. Засвоїти теоретичні знання про конструювання та програмуванні - це тільки півсправи. Якщо у дитини є можливість спробувати зробити свій механізм, а потім «вдихнути життя» в нього, то чітке усвідомлення базових принципів прийде набагато раніше і краще вляжеться в голові.

У другу версію набору WeDo входять 280 будівельних деталей, електромотор, мікрокомп'ютер, датчики руху і нахилу; розрахований конструктор на одного або двох учнів віком 7-10 років. Стартове ПО можна безкоштовно скачати на офіційному сайті, там же знаходиться інтерактивна методичка.

Оживляє дитячі творіння спеціально розроблений СмартХаб, який пов'язує побудовану дитиною модель з комп'ютером або планшетом за допомогою BLE (Bluetooth з низьким енергоспоживанням). Сам СмартХаб може працювати як на батарейках, так і на акумуляторі. У відео нижче ви знайдете кілька прикладів того, що можна побудувати з набором WeDo 2.0, а заодно зрозумієте, як виглядає сам СмартХаб.

Зараз набір WeDo 2.0 можна купити у нас в інтернет-магазині зі знижкою 25%, ціна з урахуванням знижки складе 13,5 тисячі рублів. При необхідності можна окремо замовити СмартХаб, який обійдеться в 7 тисяч. акумулятор в комплект СмартХаба не входить. Якщо вам набридне міняти батарейки, подумайте про покупку перезаряджається батареї - в комплекті з адаптером вона теж буде коштувати 7 тисяч рублів.

Останнім героєм нашого огляду стане програмований LEGO-робот Mindstorms EV3 - найскладніший конструктор із серії Education, призначений для дітей від 10 років. Це дійсно значний набір з більш ніж 600 запчастин - коліс, гусениць, різних частин робо-тіла, сполучних елементів і інших деталей, які виглядають так, ніби з них можна зібрати літак. Крім того, в набір входять всілякі дроти, моторчики, датчики і СмартХаб.

Судячи з відгуків в мережі, батькам конструктор подобається не менше, ніж дітям. Більш того, на свій розсуд можете спробувати його в класі з хлопцями трохи молодший. Як і у випадку з WeDo, тут ви спочатку разом збираєте свого робота, а потім програмуєте його.

У комплект EV3 входить програмний блок - «серце» робота, а також датчики кольору і торкання, інфрачервоні маяк і сенсор. Діти з'єднують ці елементи і інші деталі між собою по-своєму, створюють власні моделі і вчать їх виконувати різні дії. Комплект EV3 дає можливість зібрати 17 різних роботів зі своїми функціями і поведінкою. Для управління передбачений пульт. Також можна завантажити фірмовий додаток Commander на смартфон. Код пишеться у відповідному ПО, яке ви завантажуєте безкоштовно на планшет або ПК.

Базовий набір EV3, в який входить все перераховане, варто 34,5 тисяч рублів. Якщо ви відчуваєте, що у вашої дитини є потреба в додаткових елементах - датчиках, акумуляторах або навіть мікрокомп'ютері, їх можна докупити окремо. Дрібні деталі, такі як шестерінки, колеса або кріплення, є в додатковому ресурсному наборі, який коштує близько 10 тисяч.

З чим ще можна програмувати?

Модна хвиля дитячої робототехніки охопила весь світ. Виробники розумних іграшок змагаються між собою, намагаючись створити продукт, який захопить дитину і підкорить його батьків. Треба визнати, що вдається це не тільки LEGO. Ви вже напевно чули про роботів-конструкторах Ubtech Jimu , Тому що про них ми говоримо дуже часто. Їх концепція чимось схожа на набори LEGO EV3 і WeDo: кілька різних комплектів з деталями для складання роботів, руху яких потім можна буде запрограмувати.

Ubtech Jimu нам подобаються ще і різноманітністю варіантів конструкторів для різних інтересів і гаманців. Серед комплектів можна знайти робо-тварин, робо-машинки, антропоморфних роботів, підкорювачів інших планет і навіть ВАЛЛ-І (не саму, але дуже схожого). При цьому необов'язково обмежувати політ фантазії інструкцією по збірці. Виробник спонукає будувати своїх роботів із запропонованих деталей і ділитися ідеями з однодумцями через додаток.

Грати з конструкторами Ubtech Jimu можуть діти від 8 років. Комплекти відрізняються один від одного по наповненню і складності збірки; їх ціни варіюються від 10 до 35 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тим, хто не дуже хоче будувати, але жадає програмувати, сподобаються крихітні роботи Ozobot. товариські Ozobot Bit і Ozobot Evo вміють зчитувати колірні коди за допомогою спеціальних сенсорів. Ви можете малювати лінії з кольоровими сигналами від руки на папері і відправляти міні-роботів в подорож по цій «трасі», причому навіть наввипередки, а можете створити код на комп'ютері і відразу завантажити його в пам'ять Ozobot-а.

Ви можете малювати лінії з кольоровими сигналами від руки на папері і відправляти міні-роботів в подорож по цій «трасі», причому навіть наввипередки, а можете створити код на комп'ютері і відразу завантажити його в пам'ять Ozobot-а

Ozobot Evo - це оновлена ​​версія робота, яка вміє робити щось більше його старший брат Bit. Наприклад, Evo навчився розмовляти (на своєму власному мовою), а ще у нього з'явився додаток, в якому можна керувати рухами і світловими сигналами Evo, довантажувати код, створений на сайті, а також спілкуватися з іншими щасливими господарями роботів Ozobot.

Наприклад, Evo навчився розмовляти (на своєму власному мовою), а ще у нього з'явився додаток, в якому можна керувати рухами і світловими сигналами Evo, довантажувати код, створений на сайті, а також спілкуватися з іншими щасливими господарями роботів Ozobot

Додаткові фішки Evo нітрохи не зменшують захопливості спілкування з моделлю Bit. Ozobot Bit стане хорошим першим випробуванням для юного програміста, а Ozobot Evo - новим другом, з яким буде цікавіше спілкуватися, якщо ви вже знаєте тонкощі програмування цих роботів. Перший обійдеться в 5,6 тисячі рублів, другий - в 8,5 тисячі.

резюме

Сподіваємося, що нові знання про продукцію LEGO стали для вас приємним відкриттям. Незважаючи на те, що набори LEGO Education створені спеціально для навчання в класі, багато хто з них підійдуть і для використання вдома, особливо якщо у вашій родині кілька дітей з невеликою різницею у віці. Конструктори дарують дитині можливість грати і вчитися одночасно, різнобічно розвиватися і спілкуватися, причому робити це з інтересом.

Який би конструктор ви не вибрали, тепер ви точно знаєте, що така покупка піде дитині на користь. А якщо конструктор у вас вже є, то інші ідеї для дитячого подарунка, в тому числі різні роботи, дрони і нестандартні пазли, можна знайти на нашому сайті в розділі Іграшки. Не соромтеся задавати нам питання, ми розповімо вам все, що знаємо самі! Читачів нашого блогу ми часто балу знижками, тому стежте за акціями з нашої e-mail розсилкою. А ще радимо підписатися на наш Telegram-канал, де завжди знайдуться свіжі огляди і цікаві новини!

З чим ще можна програмувати?

Новости