Роль кредиту в економіці

Ви знаходитесь на сторінках книги Кравцової Г.І.та ін. «Гроші, кредит, банки».Тут розглядається широке коло питань, пов'язаних з теорією грошей, організацією грошового обігу;розкриваються поняття і типи грошових систем.Наводиться характеристика кредиту, всебічно досліджуються його форми, ринок позикових капіталів, кредитна система, банки, спеціалізовані кредитно-фінансові організації.Висвітлено міжнародні валютно-кредитні відносини.

Під роллю кредиту як економічної категорії зазвичай розуміють результат функціонування кредитних відносин. Вона характеризує конкретний прояв функцій кредиту в даних соціально-економічних умовах.

Необхідно відзначити, що роль кредиту має об'єктивну природу, оскільки визначається його сутністю. У той же час конкретна економічне середовище (включаючи суб'єктивно-психологічну мотивацію прийняття економічних рішень) робить значний вплив на ступінь і характер реалізації об'єктивної ролі кредиту, результати його використання у відтворювальному процесі і соціальній сфері. Велике значення, наприклад, мають практичні дії економічних інститутів по організації і розвитку кредитних відносин.

Так, в умовах планово-адміністративного управління економікою кредит, за своїми об'єктивними властивостями є фактором інтенсифікації виробництва, найчастіше використовувався в якості важеля екстенсивного розвитку економіки. Це проявлялося, зокрема, в автоматичному характері кредитування, в ході якого кредити надавалися без ув'язки з наявними кредитними ресурсами, використовувалися для покриття непродуктивних витрат, кредитування надпланових запасів або видавалися без достатнього забезпечення товарно-матеріальними цінностями. Кредитне перерозподіл нерідко відігравало антістімулірующую роль, так як проводилося без урахування кредитоспроможності господарюючих суб'єктів і використовувалося для покриття збитків неефективно працюючих виробництв за рахунок добре працюючих підприємств. Не завжди дотримувався принцип зворотності кредиту. Така практика кредитування, що не враховувала в належній мірі або навіть суперечила сутнісним властивостям кредиту, перешкоджала реалізації його ролі в розвитку і підвищенні ефективності економіки.

Тим часом роль кредиту в економіці дуже значна і багатогранна і проявляється як на макрорівні, так і на рівні окремих господарюючих суб'єктів.

Роль кредиту в сприянні безперервності відтворювального процесу, прискоренні обороту капіталу. Таке сприяння становить основну мету кредитного перерозподілу тимчасово вільних грошових ресурсів тим підприємствам, які відчувають тимчасовий брак коштів. При цьому в результаті перерозподілу на основі кредиту відбувається прискорення обороту коштів в громадському господарстві.

Як було показано раніше, кредит об'єктивно виступає необхідним джерелом формування основних і обігових коштів господарюючих суб'єктів, тобто використання кредиту поряд з власними коштами є нормальним моментом в діяльності підприємств. Завдяки кредитним відносинам немає необхідності накопичувати власні кошти в обсягах, що покривають всі коливання величини основного і оборотного капіталів під час їх кругообігу; відбувається більш швидке залучення ресурсів в господарський оборот за рахунок економії часу при закупівлі сировини, матеріалів і т.п. Таким чином, сприяючи безперервності відтворювального процесу, кредит разом з тим служить фактором його прискорення.

Кредит є категорією обміну, і тому, зрозуміло, не може виступати в якості матеріального фактора виробництва, безпосередньо впливати на сам відтворювальний процес. Його використання не призводить до прямого скорочення часу виробництва товарів - останнє залежить від позаекономічних чинників, зокрема, від технології виробництва. На тривалість виробничого циклу кредит може впливати лише в тих випадках, коли отримані в позику кошти використовуються для технічного переозброєння виробництва, впровадження нових технологій і т.п.

Але все ж вплив кредиту на прискорення процесу відтворення реалізується головним чином шляхом скорочення часу, що витрачається на зміну функціональних форм продукту, що в кінцевому рахунку збільшує швидкість обороту коштів. Це досягається:
- за рахунок залучення в оборот тимчасово вільних ресурсів, особливо за рахунок надання грошових кредитів покупцям і комерційного кредиту, які прямо сприяють прискоренню реалізації товарів;
- в силу стимулюючих властивостей кредиту. Як фактор прискорення відтворювального процесу кредит виступає тому, що необхідність повернення взятих у позику коштів змушує позичальника вживати заходів щодо підвищення ефективності виробництва і, отже, прискоренню відтворювального процесу. Крім того, подорожчання кредиту в міру збільшення термінів кредитування змушує позичальників оптимізувати терміни залучення позикових ресурсів, що також сприяє прискоренню обороту коштів.

Ступінь впливу кредиту на швидкість обороту коштів помітно вище в сфері обігу, де залучення в оборот кредитних ресурсів дозволяє прискорити платежі і тим самим прямо впливає на скорочення часу обороту.

Участь кредиту в регулюванні процесу відтворення. Масштаби, ступінь і характер впливу регулюючої ролі кредиту на економічні процеси в національному господарстві багато в чому визначаються способом виробництва, рівнем розвитку ринкових відносин і т.п.

При плановій соціалістичній економіці дана роль була обмежена. Кредит розглядався і використовувався лише як один з економічних інструментів організації основних і обігових коштів підприємств в процесі виконання ними планів виробництва і реалізації продукції. Незначність регулюючого впливу кредиту з'явилася тоді підставою для деяких економістів взагалі заперечувати регулюючу роль кредиту.

Чи знаєте Ви, що: таким широким розмаїттям інвестиційних можливостей , Яке надає компанія Альпарі, не може більше похвалитися жоден Форекс-брокер.

Чи знаєте Ви, що: таким широким розмаїттям   інвестиційних можливостей   , Яке надає компанія Альпарі, не може більше похвалитися жоден Форекс-брокер

При переході до ринку і підвищення ролі вартісних категорій в управлінні економікою регулююча роль кредиту зростає. У розвинутому ринковому господарстві кредит виступає як інструмент безпосереднього регулювання процесів відтворення. Форми регулюючого впливу кредиту дуже різноманітні, воно проявляється одночасно на макрорівні (через державну грошово-кредитну політику) і опосередковано на мікрорівні (через відносини комерційного розрахунку).

При розгляді регулюючої ролі кредиту слід зазначити, що вона:
- охоплює не тільки стадію перерозподілу, а й весь відтворювальний процес;
- реалізується у взаємозв'язку зі збалансованістю економіки.

Як вже говорилося, активний вплив кредиту на відтворювальний процес здійснюється шляхом застосування його як інструменту перерозподілу вільних ресурсів. Перерозподіляючи грошові і товарні ресурси між секторами і галузями економіки, а також господарюючими суб'єктами, кредит сприяє розширенню та інтенсифікації відтворення, бере участь у формуванні його структури. Кредит впливає на відтворювальний процес також за рахунок своїх стимулюючих властивостей, що обумовлюють раціональне і ефективне використання позичених коштів.

Вплив кредиту на відтворення проявляється і в сприянні концентрації і централізації виробництва. Наприклад, структурна перебудова економіки, що здійснювалася в розвинених країнах у зв'язку з розвитком науково-технічної революції, з диверсифікацією і інтернаціоналізацією діяльності великих фірм, супроводжувалася високим рівнем концентрації виробництва. Зростання потреби виробництва в додаткових коштах викликало необхідність збільшення кредитних ресурсів банків. Таким чином, на базі концентрації і централізації виробництва йшла концентрація і централізація банківського капіталу, яка в свою чергу служила базою для подальшої концентрації виробництва.

Кредит сприяє підвищенню технічного рівня відтворювального процесу, виступає фактором забезпечення науково-технічного прогресу. Ця роль кредиту реалізується насамперед непрямим шляхом: через забезпечення безперервності виробництва, стимулювання збільшення випуску продукції і т.д.

Разом з тим кредит прямо виступає фактором, що забезпечує НТП, так як він є найважливішим джерелом капітальних вкладень. Однак ефективність кредитних важелів розвитку НТП визначається проведеної кредитною політикою. Для реалізації ролі кредиту в даній сфері необхідно здійснювати пріоритетне кредитування наукоємних галузей, конверсійних програм; цілеспрямоване кредитування технічного вдосконалення виробництва, впровадження у виробництво нових видів виробів, товарів, що користуються попитом населення або мають важливе народногосподарське значення; розвиток інноваційних банків, що спеціалізуються на кредитуванні нових технічних і технологічних проектів, і т.д. В умовах високої інфляції можливості кредиту щодо стимулювання НТП різко зменшуються: по-перше, звужуються межі застосування нової техніки внаслідок її постійного значного подорожчання; по-друге, через високі кредитних ризиків скорочуються терміни кредитування, які стають набагато менше періоду окупності витрат.

Взаємозв'язок регулюючої ролі кредиту зі збалансованістю економіки є найважливішою умовою ефективності суспільного виробництва. При цьому вона проявляється у взаємному впливі кредиту і збалансованості економіки.

З одного боку, економічна збалансованість впливає на розвиток кредиту. Зокрема, нормальне функціонування кредитних відносин передбачає дотримання рівноваги між наявними в суспільстві тимчасово вільними ресурсами і обсягом перерозподілених за допомогою кредиту коштів. Порушення даного рівноваги (наприклад, перекредитування економіки) призводить до спотворення природи кредиту і негативно впливає на грошовий оборот.

Крім того, на рівні окремої кредитної угоди повернення кредиту може бути нормально забезпечена (без руйнування позичальника) тільки за умови збалансованості кругообігу виробничих фондів у кредитоотримувача. Недотримання поворотного характеру руху позиченої вартості призводить до зниження ефективності його впливу (або навіть негативного впливу) на відтворювальний процес.

З іншого боку, кредитні відносини безпосередньо впливають на збалансованість економіки.

У ринковій економіці кредит бере участь у регулюванні, підтримці і оптимізації пропорцій суспільного відтворення. Кредитна форма перерозподілу валового національного продукту і національного доходу є завершальною, вона охоплює, поряд з фінансовою, перерозподіл між виробничою і невиробничою сферами, між галузями виробництва і регіонами. Відповідно кредит в певній мірі впливає на найважливіші пропорції суспільного господарства: співвідношення між фондами відшкодування, накопичення і споживання; співвідношення темпів зростання першого і другого підрозділів і т.д. Сприяючи вирівнюванню норми прибутку в різних галузях, кредит впливає на галузеву структуру суспільного господарства, так як тимчасово вільні ресурси перерозподіляються в галузі, де забезпечується отримання більшого прибутку.

Активної участі кредиту в регулюванні галузевих та інших. відтворювальних пропорцій в Республіці Білорусь перешкоджає недостатність розвитку ринкових відносин. Зокрема, в стадії формування знаходяться фінансові ринки; не закінчене створення кредитної системи, адекватної ринковим відносинам; не завершений процес демонополізації і децентралізації економіки; діяльність комерційних банків по кредитуванню народного господарства ще не повністю відповідає принципам ринкового господарства. Позитивний ефект впливу кредиту на відтворювальні пропорції послаблюється також через високі темпи інфляції. Більш того, в цих умовах кредитне перерозподіл нерідко перешкоджає оптимізації структури виробництва, сприяє переливу ресурсів зі сфери виробництва в сферу обігу. Тим самим воно сприяє порушенню макроекономічної збалансованості.

Кредит прямо впливає на товарно-грошову збалансованість економіки. Причому кредитні відносини впливають як на пропозицію товарів, так і на сукупний платоспроможний попит.

Вплив кредиту на пропозицію товарів полягає в тому, що використання кредитних ресурсів в громадському господарстві з дотриманням усіх принципів кредитування веде до збільшення виробництва товарів. Вельми важливо, що в конкурентних умовах і при комерційної спрямованості діяльності банків позики видаються підприємствам, у яких виробництво організоване більш ефективно і чиї товари користуються попитом. Тим самим кредит стимулює розширення виробництва товарів, яких потребує суспільство, тобто сприяє розширенню ємності ринку з позицій пропозиції.

Необхідно відзначити, що при порушенні принципів використання кредиту, можливо, його негативний вплив на товарно-грошову збалансованість. Наприклад, перекредитування народного господарства в 60-80-ті роки XX ст. викликало наростаючий товарно-грошовий дисбаланс, внаслідок якого гроші частково втратили товарне забезпечення. Крім того, порушення повернення кредиту лежало в основі фактичного перерозподілу накопичень високоефективних підприємств в низькорентабельні або збиткові, що створювало економічні передумови для подальшого погіршення товарно-грошової збалансованості, послаблювало госпрозрахунок, посилювало диспропорції в громадському господарстві.

Вплив кредитних відносин на сукупний платоспроможний попит проявляється в тому, що кредит використовується в якості одного з основних інструментів регулювання сукупного грошового обороту, а за допомогою останнього - внутрішньогосподарського обороту кожного суб'єкта економічної діяльності і обороту грошових доходів населення.

Як відомо, грошові знаки та платіжні засоби, які звертаються в сучасних грошових системах, мають в основному кредитний характер. У зв'язку з цим рух кредиту має безпосередній вплив на грошову масу, що знаходиться в обігу. Таким чином, кредит бере участь у формуванні грошової пропозиції і внаслідок цього сприяє розширенню ємності ринку з позицій попиту. Реалізація даної ролі кредиту здійснюється шляхом централізованого регулювання грошового обороту через кредитну сферу з використанням інструментів грошово-кредитної політики - норми обов'язкових резервів, облікової ставки і т.д.

У свою чергу грошові відносини суттєво впливають на кредитні. Так, повернення кредиту значно погіршується при уповільненні грошового обороту або розвитку інфляції. Уповільнення руху грошей внаслідок, наприклад, взаємних неплатежів між підприємствами веде до залучення в господарський оборот зайвих кредитів і значного підвищення ризику їх неповернення.

В умовах інфляції відбувається прискорення обороту кредиту за рахунок перерозподілу кредитних ресурсів в сферу обігу, що в свою чергу сприяє зростанню надлишкової грошової маси. Погіршується структура кредитних вкладень за рахунок різкого зниження питомої ваги довгострокових кредитів. Це робить негативний пролонговану дію на відтворювальну структуру.

Слід зазначити, що реалізація регулюючої ролі кредиту залежить від розвитку форм кредитних відносин.

Особлива роль у впливі на економічні процеси належить банківському кредиту. Специфіка банківської діяльності полягає в тому, що при наданні банківських послуг прибуток не створюється - вона формується за рахунок прибутку клієнтів, що користуються послугами банку. Це спонукає комерційні банки направляти кредитні ресурси на фінансування найбільш рентабельних галузей і підприємств або високоефективних заходів (в іншому випадку є ризик не тільки недоотримати очікуваний прибуток, але і втратити частину власних коштів). В результаті банківський кредит сприяє структурній перебудові економіки.

Більш того, банківський кредит в Сейчас годину Виступає інструментом децентралізованого управління економікою. Зокрема, комерційні банки встановлюють обсяги і умови надання та погашення позик, застосовуючи в разі порушення кредитного договору різні економічні санкції або відмовляючи в подальшому наданні кредиту. Якщо мають місце серйозні порушення повернення кредиту, банк може вдатися до дій, прямо регулюють або контролюючі господарську діяльність позичальника. Регулюючий вплив центрального банку, кредитної політики держави носить переважно непрямий, коригувальний характер і здійснюється шляхом цільового рефінансування комерційних банків, нормування їх діяльності і через процентну політику.

З розвитком фондового ринку створюються умови для все більш повної реалізації регулюючої ролі державного кредиту. Здійснюючи операції з державними цінними паперами, центральний банк в розвиненому ринковому господарстві впливає на ресурсні можливості комерційних банків, регулюючи тим самим обсяг кредитних вкладень і сукупну грошову масу в обігу. Слід зазначити, що, впливаючи на рівень грошової пропозиції, держава надає при цьому певний вплив і на кон'юнктуру фінансових ринків.

Таким чином, регулююча роль кредиту велика і різноманітна. Децентралізація економіки і перехід до ринкових відносин значно підвищує роль кредиту в цій якості: він починає виступати одним з найважливіших інструментів регулювання сукупного грошового обороту. Поряд з цим кредит є особливою формою регулювання кругообігу і зовнішньоторговельного обороту фондів господарюючих суб'єктів. Його вплив реалізується через порядок кредитування, тобто умови надання та погашення позик. Тому економічні інститути, що організують кредитні відносини, в силу суб'єктивності своєї діяльності можуть здійснювати як позитивний, так і негативний регулюючий вплив.

Роль кредиту в економії витрат обігу. Кредит сприяє скороченню витрат на організацію грошового обороту в масштабах суспільства, здешевлює всю систему грошового обігу. Ця його роль реалізується, перш за все, в процесі виконання кредитом функції заміщення готівкових грошей кредитними операціями. Розвиток безготівкових розрахунків дозволяє скорочувати готівково-грошовий обіг, замінюючи грошові знаки кредитними знаряддями звернення, обслуговуючими безготівковий оборот. Це значно зменшує витрати обігу за рахунок скорочення витрат по випуску, обліку, обігу та зберігання грошових знаків.

Економія витрат досягається також за рахунок прискорення обігу. Багаторазове використання вільних грошових коштів на основі кредитного перерозподілу збільшує швидкість обороту грошей, що дозволяє задовольняти потреби відтворювального процесу при відносно меншою грошовій масі. Крім того, кредит прискорює окремі фази звернення і відтворювальний процес в цілому, що впливає на зниження витрат.

Роль кредиту в підвищенні життєвого рівня населення. Значний соціальний потенціал кредиту розкривається в багатьох аспектах його функціонування:
- завдяки кредиту підвищується ефективність суспільного відтворення, а значить, більш повно задовольняються потреби суспільства, зростає життєвий рівень;
- будучи одним з факторів впровадження прогресивної техніки і технології, кредит сприяє скороченню важкої і малокваліфікованої праці, зростанню продуктивності суспільної праці і в кінцевому рахунку - доходів населення;
- кредит позитивно впливає на стан споживчого ринку відповідно до пріоритетів соціальної політики. У цій області значна роль кредитів, що спрямовуються в галузі виробництва товарів народного споживання, торгівлі, громадського харчування, на пільгове кредитування житлового будівництва і сільського господарства і т.п .;
- велике соціальне значення має споживчий кредит, що сприяє більш швидкому зростанню реального життєвого рівня населення.

Роль кредиту в розвитку міжнародних економічних зв'язків. Поглиблення міжнародного поділу праці, посилення процесу глобалізації, лібералізація ринків позикових капіталів обумовлюють підвищення ролі кредиту в міжнародних економічних відносинах. В даний час темпи зростання міжнародного кредиту набагато випереджають темпи зростання світової зовнішньої торгівлі.

Кредит створює сприятливі умови для розвитку міжнародних економічних зв'язків, дозволяє здійснювати імпорт товарів при пасивному торговому балансі, сприяє збільшенню експорту національних товарів. Він широко використовується при проведенні міжнародних розрахункових операцій та для розвитку національної економіки: при нестачі кредитних ресурсів на внутрішньому ринку залучаються іноземні інвестиції.

Однак слід мати на увазі, що кредит в міжнародних зв'язках може грати і негативну роль: виступати засобом економічного тиску на державу-позичальника; сприяти посиленню диспропорцій в національному господарстві через нерівномірність розподілу іноземних інвестицій; бути знаряддям конкурентної боротьби на світових ринках; сприяти посиленню нестійкості національних грошових одиниць і т.д.

Роль кредиту на мікрорівні, в діяльності окремих економічних суб'єктів. На господарську діяльність виробничих одиниць кредит впливає головним чином через систему відносин комерційного розрахунку, впливаючи на відтворювальний процес через кругообіг і оборот коштів підприємств.

Необхідно відзначити, що кредит і комерційний розрахунок не тільки тісно пов'язані між собою, але і взаємообумовлені. Комерційний розрахунок створює передумови для функціонування кредитних відносин: в ситуації відокремлення кругообігу коштів підприємств виникає необхідність відшкодування витрат і, отже, особливого перерозподілу грошових коштів на основі зворотності та платності. Механізм комерційного розрахунку створює умови для повернення позик.

У свою чергу кредит сприяє зміцненню комерційного розрахунку за допомогою забезпечення безперервності і прискорення кругообігу коштів господарських одиниць, є основою їх взаємозв'язку і включення в кругообіг і оборот коштів громадського господарства. Коли господарюючі суб'єкти функціонують на принципах комерційного розрахунку, включення їх відокремлених кругооборотов в громадський кругообіг не може здійснюватися поза кредитних відносин, тобто інакше, ніж на умовах платності і зворотності. Саме кредит являє собою економічну форму задоволення тимчасової потреби підприємств в засобах, поза його залучення в оборот тимчасово вільних коштів неможливо.

Реалізація ролі кредитних відносин на рівні господарюючих суб'єктів в даний час полягає в тому, що кредит:
- стимулює підвищення ефективності виробництва на підприємствах;
- виступає джерелом формування основних і обігових коштів суб'єктів господарювання;
- є джерелом зростання власних коштів підприємств.

Стимулююча роль кредиту в підвищенні ефективності виробництва полягає в тому, що, будучи залученими в господарський оборот на основі кредиту, тимчасово вільні кошти забезпечують безперервність зміни форм виробничих фондів, сприяють зростанню виробництва і реалізації продукції. Таким чином, кредит дає можливість раціонально організувати оборот коштів підприємств, не відволікаючи значні ресурси в грошові фонди, на створення запасів сировини і матеріалів.

Крім того, кредит сприяє підвищенню інтенсифікації виробництва за допомогою своїх стимулюючих якостей, обумовлених возвратностью, терміновістю і платністю кредиту. Щоб забезпечити виконання кредитного договору, підприємству необхідно раціонально і ефективно використовувати взяті в кредит кошти, докласти зусиль щодо прискорення їх обороту.

У той же час не можна переоцінювати стимулюючу роль кредиту. Хоча кредитні відносини об'єктивно створюють передумови для підвищення ефективності господарської діяльності позичальника, реалізація цих передумов в конкретній операції залежить від безлічі факторів (не тільки економічного характеру), причому як залежних від позичальника, так і обумовлених загальними економічними умовами. В даний час, наприклад, нерідкими причинами неповернення позик виступають труднощі реалізації товарів внаслідок звуження попиту в умовах значної інфляції, зростання взаємної заборгованості підприємств і т.д.

Кредит виступає найважливішим джерелом формування основних і обігових коштів господарських одиниць. В сучасних умовах підприємства функціонують на принципах комерційного розрахунку та самофінансування. Це означає, що розширення відтворення в принципі має здійснюватися в основному за рахунок внутрішніх джерел підприємств - прибутку і амортизаційних відрахувань.

Однак самофінансування має об'єктивні межі. З одного боку, вони обумовлені обмеженістю внутрішніх джерел фінансування. Без кредиту зростання інвестицій обмежувався би можливостями індивідуальних кругообігів, а також сформованою системою бюджетного фінансування. У конкурентних умовах ринку потреба в грошових ресурсах у підприємств зростає, але вони не в змозі задовольнити ее тільки за рахунок власних коштів. З іншого боку, принцип самофінансування не завжди узгоджується з вимогами ефективності, економічності виробництва. У розвинутому ринковому господарстві в умовах конкуренції кредитних установ і широкого спектру послуг з кредитування кредит є відносно доступним і надійним джерелом вільних ресурсів.

Роль кредиту як джерела збільшення власних коштів господарюючих суб'єктів розширюється з розвитком фондового ринку: формування доходів підприємств здійснюється в числі інших джерел за рахунок відсотків по депозитах, доходів по акціях, облігаціях і інших цінних паперів.

Можливість реалізації позитивної ролі кредиту в громадському господарстві багато в чому залежить від дотримання його кордонів, тобто економічно обґрунтованої межі розвитку кредитних відносин.

На рівень використання кредиту в суспільному господарстві впливає безліч факторів, як загальноекономічних, так і відносяться до кредитної сфері. До них відносяться обсяг і структура кредитних ресурсів, рівень розвитку виробництва, потреби в забезпеченні грошового обороту платіжними засобами, фінансовий стан господарюючих суб'єктів, співвідношення використовуваних форм кредиту, соціально-економічна та грошово-кредитна політика держави, структура кредитної системи, що діє кредитний механізм, система ціноутворення, рівень цін і безліч інших чинників. Всі вони в тій чи іншій мірі (і в кожний період часу по-різному) впливають на попит на кредит, а також на можливості його надання.

Сукупний вплив цих факторів може викликати порушення меж кредиту, тобто відхилення їх фактичних параметрів від економічно доцільних, відповідних обґрунтованої потреби економіки в кредиті.

Перекредитування, так само як і брак кредитних вкладень, робить негативний вплив на процес суспільного відтворення. Наслідки проявляються як на макроекономічному рівні, так і на рівні економічних агентів, погіршуючи умови їх діяльності та фінансовий стан.

Недолік кредитних вкладень викликає зниження платоспроможного попиту, уповільнення темпів розвитку відтворення. Надмірне надання кредиту призводить до зростання грошової маси, порушення товарно-грошової збалансованості економіки та зростанню нестійкості грошового обігу. Зменшується стимулююча роль кредиту в інтенсифікації і підвищення ефективності виробництва.

Слід зазначити, що надмірне кредитування економіки за рахунок емісійних ресурсів може забезпечити прискорення темпів економічного зростання в короткостроковій перспективі. Однак світовий досвід показує, що це прискорення забезпечується за рахунок посилення інфляції: підтримка досягнутих темпів зростання вимагає все більших і більших обсягів кредитування. Висока інфляція призводить до знецінення грошових доходів домашніх господарств і відповідно до зниження сукупного внутрішнього попиту. Коли негативні наслідки інфляції починають серйозно впливати на відтворення, зазвичай вдаються до посилення кредитної політики. В результаті темпи розвитку економіки різко падають.

Новости