Росатом Держкорпорація «Росатом» ядерні технології атомна енергетика АЕС ядерна медицина

Проектування і будівництво атомних станцій в даний момент в Росії здійснюється силами підприємств Групи компаній ASE в складі Об'єднаної компанії АТ Інжинірингова компанія «АСЕ» (колишня назва АТ «НІАЕП»), АТ АСЕ, АТ «Атоменергопроект» і АТ «АТОМПРОЕКТ».

Історично згадані компанії виросли з Всесоюзного державного проектного інституту «Теплоелектропроект», заснованого в 1924 році в Москві для втілення в життя грандіозного плану ГОЕЛРО.

«Теплоелектропроект», починаючи свою діяльність в якості компанії, яка будувала гідроелектростанції і об'єкти теплової генерації, в 1958 році спеціальною постановою уряду був затверджений генеральним проектувальником АЕС. У 1982 році інститут «Теплоелектропроект» був перетворений в «Атомтеплоелектропроект», а в 1986 році наказом Міністерства атомної енергетики СРСР і розпорядженням Ради міністрів СРСР на базі проектних, вишукувальних і окремих наукових підрозділів інститутів «Атомтеплоелектропроект», і «Гидропроект» імені С.Е . Жука був утворений Всесоюзний державний науково-дослідний, проектно-конструкторський та вишукувальний інститут «Атоменергопроект», з якого в 2007 році були утворені відразу три проектні компанії - в Москві, Санкт-Петербурзі та Нижньому Новгороді.

Прямим спадкоємцем «Теплоелектропроект» є проектний інститут АТ «Атоменергопроект». Це визнаний лідер з проектування «ядерного острова», АСУ ТП, інженерно-вишукувальних робіт, імовірнісного аналізу безпеки. За роки роботи фахівцями компанії були створені проекти багатьох АЕС на території Росії, Східної Європи та країн СНД. Зокрема, на рахунку організації - проектування всіх енергоблоків Нововоронезької АЕС, починаючи від найперших і закінчуючи сучасними енергоблоками покоління «3+» Нововоронезької АЕС-2. Сьогодні АЕС, спроектовані АТ «Атоменергопроект», виробляють 12% від загальної потужності всіх електростанцій Росії.

Сьогодні АЕС, спроектовані АТ «Атоменергопроект», виробляють 12% від загальної потужності всіх електростанцій Росії

Розробки «Атоменергопроект» відомі також за межами нашої країни завдяки участі компанії в якості генерального проектувальника в спорудженні АЕС «Козлодуй» в Болгарії, АЕС «Темелін» в Чехії, АЕС «Куданкулам» в Індії та АЕС «Аккую» в Туреччині. Зокрема, фахівцями АТ «Атоменергопроект» розроблений унікальний проект АЕС «Бушер» в Ірані, в рамках якого вперше в світі була виконана інтеграція російського технологічного обладнання в будівельні конструкції німецького дизайну.

Сьогодні АТ «Атоменергопроект» - компанія, що здійснює повний комплекс проектно-вишукувальних робіт по спорудженню та модернізації АЕС, включаючи роботи з вибору майданчика для будівництва, розробці проектної і робочої документації, авторського нагляду за спорудженням АЕС, технічного супроводу експлуатації атомних станцій, продовження термінів і виведення їх з експлуатації. Розробки АТ «Атоменергопроект» відповідають всім міжнародним вимогам безпеки. З жовтня 2014 року одноосібним виконавчим органом АТ «Атоменергопроект» призначено АТ «НІАЕП» (Група компаній ASE).

Петербурзьку школу проектування атомних об'єктів представляє АТ «АТОМПРОЕКТ».

Компанія здійснює комплексне проектування об'єктів атомної галузі, наукові дослідження, розробку ядерних енерготехнологій нового покоління. Інститут проектує атомні електростанції з різними типами реакторів, здійснює супровід об'єктів використання атомної енергії на всіх етапах життєвого циклу, виконує проектування об'єктів для замикання ядерно-паливного циклу інноваційного проекту «ПРОРИВ». За проектами інституту побудовано 38 енергоблоків - 20 в Росії і 18 за кордоном в Фінляндії, Словаччини, Чехії, Литві, Казахстані, Україні та Китаї.

В даний час за проектом «АТОМПРОЕКТа» ВВЕР-1000 споруджується друга черга АЕС «Тяньвань» в Китаї, за проектом ВВЕР-1200 - Ленінградська АЕС-2 в Росії і Білоруська АЕС в союзній державі, АЕС «Ханхіківі-1» в Фінляндії і АЕС «Пакш-2» в Угорщині. «АТОМПРОЕКТ» є генеральним проектувальником 4-го блоку Белоярской АЕС.

«АТОМПРОЕКТ» використовує сучасні технології проектування, серед яких важливе місце займає математичне моделювання на базі одного з найпотужніших суперкомп'ютерів країни. Фахівці створюють проекти, придатні до ліцензування у всіх країнах світу. Для проведення високопродуктивних розрахункових обґрунтувань і верифікації проектних рішень використовується технологія «Віртуальна АЕС».

Нижегородське (Горьковское) відділення «Теплоелектропроект» було утворено в 1951 році, а до проектування АЕС інститут приступив в 1968 році. І перший же проект - будівництво Вірменської АЕС - виявився справжнім проривом. В рамках проекту довелося розробити сейсмостійкості реакторну установку, яка в повній мірі довела свою безпеку, успішно переживши важкий Спітакський землетрус і продовживши роботу після нього. У новітній історії Нижегородський «Атоменергопроект» також залишив свій слід. На рахунку саме цієї компанії перші в пострадянській історії пуски нових енергоблоків: першого блоку Ростовської АЕС в 2001 році, третього блоку Калінінської АЕС в 2005 році, а потім і четвертого енергоблоку цієї ж станції в 2011 році. З цих об'єктів почалося відродження атомної галузі Росії.


Сьогодні на базі Нижегородського відділення «Теплоелектропроект» сформована Група компаній ASE (Об'єднана компанія АТ Інжинірингова компанія «АСЕ» (колишня назва АТ «НІАЕП»), АТ АСЕ, АТ «Атоменергопроект», АТ «АТОМПРОЕКТ»), яка є одним з лідерів світового атомного інжинірингового бізнесу і займає 31% глобального ринку споруди АЕС. Група компаній ASE була утворена в 2014 році внаслідок приєднання АТ «Атоменергопроект» до створеної в 2011 році об'єднаної компанії АТ «НІАЕП»-АТ АСЕ.

Група компаній ASE здатна здійснювати проектування АЕС, організацію будівельно-монтажних робіт, постачання обладнання і матеріалів, пусконалагоджувальних робіт, введення АЕС в експлуатацію і технічний супровід експлуатації атомної станції, - тобто здатна побудувати АЕС «під ключ». Крім того, вона реалізує проекти з будівництва об'єктів поводження з радіоактивними відходами (РАВ) та відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП), об'єктів теплоенергетики, а також надає повний спектр EPC, EPC (M) і PMC послуг для будь-яких складних інженерних об'єктів. У сегменті спорудження об'єктів поводження РАВ та ВЯП компанія входить в десятку найбільших світових гравців.

Відмітна риса в діяльності Групи компаній ASE - активне впровадження інноваційної системи управління проектами зі спорудження складних інженерних об'єктів - Multi-D. Вона дозволяє більш ефективно управляти такими параметрами, як бюджет, терміни і якість. Дана технологія - одне з головних конкурентних переваг об'єднаної компанії як на вітчизняному, так і на світовому ринку. Застосування Multi-D скорочує терміни проектування і будівельно-монтажних робіт з одночасним збільшенням продуктивності праці, якості робіт та безпеки на об'єктах енергетики та промисловості, а також веде до зменшення вартості проектів. За допомогою Multi-D вдається домогтися високої ефективності і стабільності найважливіших показників (термін, якість, бюджет).

В даний час представництва і операційні офіси Групи компаній ASE діють на території 15 країн світу (майже 80% портфеля замовлень компанії доводиться на проекти за кордоном), в її склад входить проектний інститут в Нижньому Новгороді; три офісу з управління спорудою АЕС (Нижній Новгород, Москва, Санкт-Петербург); а також представництва в країнах Європи і Азії, де реалізуються або плануються до реалізації проекти (Угорщина, Іран, Індія, Китай, Туреччина, Чехія, Бангладеш). Сьогодні в об'єднаній компанії з урахуванням дочірніх підприємств працюють більше 18 тисяч співробітників.

Говорячи про проектування АЕС, варто відзначити, що головним конструктором реакторних установок типу ВВЕР є ОКБ «ГІДРОПРЕС» , Науковим керівником проектів АЕС з РУ ВВЕР є РНЦ «Курчатовський інститут» . Головним конструктором реакторних установок типу БН для АЕС є «ОКБМ Афрікантов» , Розробником парогенераторів БН - ОКБ «ГІДРОПРЕС», науковим керівником - ФЕІ ім. Лейпунського . Що стосується автоматизованих систем управління технологічними процесами (АСУ ТП) для споруджуваних атомних станцій, то їх проектує і виготовляє консорціум з 13 галузевих підприємств під керівництвом АТ «РАСУ».

При спорудженні АЕС залучаються підрядні будівельно-монтажні організації. Контроль якості та термінів будівництва атомних станцій, що зводяться за російськими проектами в Росії і за кордоном, здійснює Галузевий центр капітального будівництва Держкорпорації «Росатом» - структурний підрозділ Росатома в формі приватного установи Держкорпорації. Він також веде роботу над удосконаленням механізмів підвищення ефективності капітального будівництва та підвищенням рівня якості об'єктів, що зводяться.

Будуються АЕС (в Росії і за кордоном)

Сучасні реактори російського дизайну

Новости