«Росатом» побудує в Китаї нову АЕС - Бізнес - Коммерсант

«Росатом» підписав з Китаєм пакет угод про співпрацю в атомній галузі, в тому числі не тільки про спорудження двох нових енергоблоків Тяньваньської АЕС, але і про будівництво третього і четвертого блоку АЕС «Сюйдапу» в провінції Ляонін, де вже будуються два реактора Westinghouse. Також «Росатом» братиме участь в розробці китайського демонстраційного реактора на швидких нейтронах CFR600 - зокрема, поставляти елементи цього реактора.
«Росатом» підписав з Китаєм пакет угод про співпрацю в атомній галузі, в тому числі не тільки про спорудження двох нових енергоблоків Тяньваньської АЕС, але і про будівництво третього і четвертого блоку АЕС «Сюйдапу» в провінції Ляонін, де вже будуються два реактора Westinghouse

В ході візиту Володимира Путіна в Китай «Росатом» підписав масштабний пакет угод щодо співпраці в ядерній сфері. Так, Державне енергетичне управління Китаю і «Росатом» підписали міжурядовий протокол і рамковий контракт з будівництва третьої черги АЕС «Тяньвань» (сьомий і восьмий блоки) з реакторами ВВЕР-1200, повідомляє «Росатом». Пуск блоку сьомого блоку заплановано на 2026 рік, восьмого - на 2027 рік.

Також компанії підписали аналогічний пакет документів зі спорудження на майданчику АЕС «Сюйдапу» двох енергоблоків російського дизайну з реакторами ВВЕР-1200, їх пуск заплановано на 2028 рік. «Дані угоди передбачають в майбутньому можливість спорудження нових блоків», - уточнює «Росатом».

АЕС «Сюйдапу» в провінції Ляонін почали будувати в 2010 році, проте проект був припинений після аварії на АЕС «Фукусіма-1». Два перших енергоблоки AP1000 будуються по дизайну Westinghouse.

Таким чином, передача контракту на третій і четвертий енергоблоки «Росатому» створить рідкісний прецедент паралельної роботи реакторів російського і зарубіжного дизайну на одному майданчику.

За інформацією співрозмовника "Комерсант", знайомого з ситуацією, є ймовірність того, що п'ятий і шостий енергоблок також буде будуватися Westinghouse.

Відповідно до підписаних контрактів «Росатом» спроектує ядерний острів станції, а також поставить ключове обладнання ядерного острова для енергоблоків Тяньваньської АЕС і АЕС «Сюйдапу». Фінансувати будівництво цих енергоблоків буде китайська сторона, заявив журналістам глава «Росатома» Олексій Лихачов. За словами топ-менеджера, за укладеними контрактами «тільки на першому етапі» буде поставлено обладнання на $ 5 млрд, передає ТАСС .

Також компанії підписали міжурядову угоду про співпрацю зі спорудження китайського демонстраційного реактора на швидких нейтронах (CFR600). «Російська сторона, що має великий практичний досвід в створенні та експлуатації швидких реакторів, буде задіяна в частині поставок елементів даного демонстраційного реактора, наданні послуг і поставок палива», - повідомляє «Росатом». Підписано і контракт на поставку в Китай нової партії російських радіонуклідних теплових блоків, які є елементами радіоізотопних термоелектричних генераторів, для потреб китайської місячної програми.

Наталя Скорлигіна, Володимир Дзагуто


«Техснабекспорт» (TENEX, структура «Росатома», що експортує збагачений уран і послуги зі збагачення) в 2023-2032 роках отримає більше $ 1 млрд від французької Electricite de France (EdF) за переробку регенерованого урану з відпрацьованого ядерного палива. Таким чином загальна сума контрактів держкорпорації з французькими компаніями перевищить $ 7 млрд.

Читати далі

Новости