Росії вже немає сенсу укладати з країнами ЄС довгострокові договори на поставку газу - Блог Олександра Хуршудова

Москва, 13 березня 2017р. Під загрозою штрафів з боку Єврокомісії ... Газпром погодився радикально переглянути цінову політику для Східної Європи і Прибалтики, повідомила прес-служба Єврокомісії в понеділок.

Вартість газу в контактах з Польщею, Литвою, Латвією, Естонією та Болгарією, де «Газпром» займає більше половини ринку, відтепер будуть прив'язана до цін в Західній Європі. Для цього в угоди про постачання буде впроваджений пункт про можливість перегляду ціни, якщо вона істотно відхиляється від тієї, що фіксується на кордоні Німеччини, Франції, Італії або в західноєвропейських газових хабах.

На таких умовах Єврокомісія погодилася врегулювати претензії до «Газпрому» за звинуваченнями в зловживанні монопольним становищем, висунуті в 2012 році. Крім того, «Газпром» погодився скасувати всі непрямі і прямі обмеження, які перешкоджають його клієнтам перепродувати газ через кордони країн Євросоюзу, що також призведе до рівняння цін в ЄС. Нарешті, «Газпром» погодився не пред'являти Болгарії будь-яких матеріальних претензій у зв'язку з її рішенням відмовитися від будівництва проекту «Південний потік».

Мій коментар:

Західні ЗМІ радісно оголосили цю новину великою перемогою над російської «монополією», ми ж з висновками поки поспішати не будемо, а вникнемо в проблему. Вона містить ось які реальності.

1.России вже немає сенсу укладати з країнами ЄС довгострокові договори на поставку газу. Вони не самостійні. Уклавши договір, вони, як нашкодив панич, біжать скаржитися папі Євросоюзу, а у того свої закони і свої дуже лояльні суди. Гідні учні Гітлера укладають договори для того, щоб їх порушувати. Тільки у Гітлера для грабежу була армія, а у них - юстиція.

2.Деякі положення нинішніх договорів реально застаріли, і пора їх міняти. Додам деталі.

Російський газ здавна був найдешевшим в Європі, і на його перепродажі заробляли хороші гроші. Тому заборона на перепродаж раніше був цілком доречний. Але його багато разів порушували. Відстежити такі продажі і стягнути збитки, на жаль, неможливо.

Головним «героєм» спекуляцій стала, зрозуміло, Україна: в 1991 році вона імпортувала аж 95 млрд. М3 газу, в 2009 році за новими, вищими цінами - 27 млрд, а в минулому році обійшлася 10 млрд. Зараз Словаччина, Польща та Угорщина перепродують на Україну російський газ, але оскаржити це ніяк не можна. Заборона на перепродаж треба знімати в зв'язку з неможливістю його виконання. А щоб не годувати спекулянтів, треба просто СКОРОТИТИ ПОСТАЧАННЯ.

Газові проекти занадто дорогими, окупаються за 10-15 років, тому інвестору гостро необхідні гарантії збуту. Ніхто без довгострокового договору з покупцем довгий газопровід не збудує. Але наші труби в Європу працюють вже 30-40 років, вони давно окупилися. Отже, принцип «бери або плати» в договорах з ЄС можна замінити на більш м'які санкції. Покупця він напружує, в теплу зиму зайвий газ йому не потрібний. Замінимо. Однак ціна газу при цьому повинна трохи зрости. Хоче покупець пільгу - нехай за неї платить.

В тому-то й полягає шахрайство європейських «партнерів», що вони спочатку торгуються за низьку ціну, а потім біжать до рідного суд звільнятися від зобов'язань.

3.Шанси стягнути компенсацію з Болгарії за відмову від «Південного потоку» мізерно малі. Болгарія - найбідніша країна ЄС, сидить на його дотаціях, до того ж виграти позов у ​​ворожих судах навряд чи вдасться.

4.За останні роки ситуація на європейському газовому ринку істотно змінилася. Розберемо її трохи докладніше.

Цей ринок втрачає своє колись лідируюче значення. Споживання газу в Європі за 10 років зменшилася на 90 млрд м3 (18,3%). Матеріальне виробництво в Європі скорочується, а для банків, бірж і медіа-холдингів газ не потрібен. Правда, і видобуток газу знизився на 80 млрд м3. До того ж доріг був газ, його стали економити.

Європа наполегливо реалізує свою ідею вільного ринку газу. тут вже створені 9 віртуальних газових хабів (торгових майданчиків). Найбільші знаходяться в Нідерландах, Англії та Німеччини, а в Чехії та Польщі торгівля йде мляво. Ідея полягає в тому, щоб шляхом віртуальної торгівлі грати на зниження цін і прив'язати до цих цін постачальників. Зараз в ЄС щорічно продається і купується 3 трлн кубів газу (це 85% світового споживання !!!), але з них тільки 10% - реальні поставки. Та й в тих добра половина вторинних продажів газу, в тому числі, російського.

Своїх газовидобувників Єврокомісії вдалося загнати в цю систему легко - у них немає інших ринків. Їм були пред'явлені ті ж «звинувачення» в завищенні цін, що і Газпрому. Логіка їх просто розчулює. Спочатку покупець підписує договір, отримує газ, оплачує і вживає його, а потім звертається до суду, вимагаючи повернути «переплачені» гроші. Жулье, інакше не скажеш.

Проте, норвезька Statiol і нідерландська Gas Terra під загрозою штрафів погодилися на зміни договорів, істотно знизили санкції за недобір газу і частково прив'язали ціни термінового ринку.

Складніше з іноземними постачальниками. Алжирська Sonatrach навіть після штрафу в S300 млн неохоче робить покупцям невеликі поступки. Такої ж тактики дотримувався і Газпром, який вже 65 раз вносив зміни в свої договори. Він погоджувався на тимчасові пільги і знижки, щоб зберегти основу контрактів. Зараз прийшов час змінити і її.

На мою враженню, керівництво Газпрому розуміє суть проблем і завчасно готує зміну своєї стратегії. Вона широко не афішується, тому викладу її в своє бачення.

Треба визнати, що на європейському ринку з'явилася конкуренція. Вона слабка, убога, але вона тепер Є. Раніше Газпром не міг вдвічі скоротити поставки, покупці замерзли б, а тепер може. І непогано б цей факт використовувати.

Потрібно припинити працювати монополістом. Скоротити поставки в Польщу, Прибалтику, Болгарію, щоб вони не перевищували половини їх споживання. Вигода від такого кроку подвійна. По-перше, ніяких судових позовів більше не буде, попутно припиниться злісна балаканина про «російському газовому зброю». По-друге, деякий дефіцит газу підніме ціни на терміновому ринку.

Категорично не можна прив'язувати ціни довгострокових контрактів термінового ринку газу. Це означає - віддатися у владу біржових спекулянтів. За останні 10 років (див. Малюнок) ці ціни змінювалися В П'ЯТЬ РАЗІВ, від $ 100 за 1000 м3 до $ 540. Як Вам подобається такий «орієнтир» для 10-річного договору?

малюнок

А оскільки Європа наполягатиме на цій прив'язці, практику довгострокових договорів з нею треба припиняти. Відпрацювати стандартні контракти на 2 роки з м'якою прив'язкою до цін нафтопродуктів. Знизити обсяг гарантованих поставок, щоб вони не напружували ні продавця, ні покупця. Решта будемо продавати на аукціонах. Доріг газ на ринку спот - виходимо на аукціон. Дешевий - прібережем його, він не протухне. У минулому році Газпром цю практику випробував і результатами залишився задоволений.

Перспективні також поставки по газовим свопами . Ми, наприклад, можемо через Іран торгувати газом з Індією, а Іран - через нас з ЄС. При цьому обидві сторони виграють від здешевлення транспорту.

Розуміючи слабкість своєї позиції, європейці невміло намагаються Росію залякати. довго лякали поставками сланцевого газу з США. Потім Литва, зображуючи багату наречену, міркувала про відмову від договорів з Газпромом. Зараз про це базікають польські чиновники , Попередньо збільшивши імпорт газу з Росії на 24%. Зробимо вигляд, що віримо, нехай потішаться. Пташка цвірінчить, караван йде.

PS Видобуток газу на піонерні сланцевий родовищі Barnett в минулому році скоротилася на 14%. Темпи падіння видобутку газу в Нідерландах ще вище, 23% в рік. Зростання зберігається тільки в Норвегії за рахунок глибоководного шельфу.

540. Як Вам подобається такий «орієнтир» для 10-річного договору?

Новости