Російські спецслужби беспредельнічат на українській території. Огляд Луганських ЗМІ

На цьому тижні в регіональній пресі багато говорилося про вождів: нині діючих, і вже майже стертих з пам'яті молодих луганчан - кам'яних. Перші в основному займалися проблемами, що накопичилися за час кризової зими: стосунками бізнесу і регіональної влади, ремонтом доріг, економією енергоресурсів. Другі - просто стояли собі на постаментах. Днями в м Рубіжне Луганської області був неабияк попсовані вибухом пам'ятник В.І. Леніну. Дана подія стала найбільш резонансним за останній тиждень в ЗМІ.

На кордоні хмари ходять похмуро

24 березня 2009 троє озброєних співробітників Чортківського РВ РФ серед білого дня в центрі українського селища Мілове справили силове захоплення громадянина України Ігоря Кравцова, який проходить у них підозрюваним по одній з кримінальних справ.

Упирається і волають про допомогу Кравцова вони закували в наручники і тягли через весь райцентр. На крики про допомогу відреагували знаходилися біля прокуратури депутати Міловського районного ради В.Новохацкій, А.Кутьков, М.Батирсултанов і директор ДП «Комунальник» А.Велічко, які спробували з'ясувати причину конфлікту. Співробітник прикордонних військ України, який ніс службу на даній території, викликав тривожну групу, а депутати зателефонували в міліцію і прокуратуру.

Однак, незважаючи ні на що, співробітники Чортківського РВВС, відбившись від депутатів, перетягнули громадянина України на територію Росії, де до сих пір утримують його під арештом. Про настільки кричуще скандалі на російсько-українському кордоні розповідає видання «Молодогвардеец» в статті «Як російські менти безчинствують в Україні».

«Як можна довіряти владі, якщо збройні іноземні спецслужби, не соромлячись нікого і нічого, серед білого дня викрадають громадянина України на очах у жителів селища?», - задається риторичним питанням автор статті.

Адже якщо говорити сухою юридичною мовою, пояснює видання, то подія виглядає так. Троє співробітників Чортківського РВ з вогнепальною зброєю незаконно проникли на територію суміжної держави. У селищі Мілове ці громадяни Росії «вчинили напад на громадянина України і насильно його викрали. А це вже стаття 146 КК України «Незаконне позбавлення волі або викрадення людини» в чистому вигляді. Про статтях, що передбачають покарання за порушення державного кордону, контрабандного переміщення зброї через кордон, про носіння і зберігання вогнепальної зброї навіть згадувати соромно », - пише видання.

Як повідомляє газета, до редакції районного видання «Вісник Міловщина» надійшла інформація «про факт вимагання грошей і причетності посадових осіб Міловського РВВС до справи викрадення І. Кравцова».

«У всій цій історії необхідно визнати один незаперечний факт: троє співробітників російської міліції одним дією змогли з головою занурити в лайно все правоохоронні органи України», - констатує автор статті.

Діалог влади і бізнесу

Перший тиждень квітня регіон почав з діалогу між владою та представниками бізнесу. Так, 2 квітня відбулася зустріч голови Луганської обласної державної адміністрації Олександра Антипова з представниками бізнес-асоціацій та громадськими організаціями підприємців. Лейтмотив зустрічі - підготовка до обласного Форуму, на якому будуть розглядатися питання бізнес-клімату в Луганській області та питання взаємодії з органами влади. Даній події присвячено окрему статтю «Влада всерйоз зайнялася поліпшенням бізнес-клімату?», Опублікована у виданні «Східний варіант».

На думку автора статті, «на зустрічі губернатор продемонстрував реальну готовність взаємодіяти з представниками бізнес-кіл у вирішенні їх проблем».

Так, зокрема, Олександр Антипов заявив, що включить представників бізнес-кіл до ради при губернаторі. Символічним жестом відкритості Олександра Антипова для бізнесу стало надання номера свого мобільного телефону.

Наступні промовці говорили про насущні проблеми бізнесу. Так, глава Торгово-промислової палати - Геннадій Болдирь вимагав розібратися з роботою монополій. Особливо - з газопостачання та водопостачання. Глава представництва Держкомпідприємництва України в Луганській області - Валерій Семенченко в своєму виступі торкався питань 17 дозволів і погоджень, які виходять підприємцями на обласному рівні. Як негативний приклад роботи ЄРЦ в районах наведено Новоайдарський - там єдиний дозвільний центр фактично не працює.

Також була піднята проблема неефективності багатьох каналів зв'язку між бізнесом і владою, на що вказав Голова Ради підприємців міста Луганська Сергій Давидов.

«Судячи з напруженням пристрастей, різноманітності прикладів з проблем бізнесу, а також продемонстрованої відкритості губернатора Олександра Антипова, майбутній 16 квітня Форум буде непересічною подією для чиновників і бізнес-кіл. Але чи вдасться перейти від слів до справи? », - підсумував автор статті.

Як економити нафту і газ

В умовах дорожнечі нафти і газу, залишається актуальною проблема пошуку альтернативних джерел енергії. Про те, які енергозберігаючі заході будуть застосовувати в Луганській області, розповів кореспондентам видання «Ракурс +», начальник Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Валерій Безлепкин.

За його словами, губернатор Олександр Антіпов поставив перед енергетиками завдання розробити нову регіональну Програму енергозбереження та енергоефективності. На даний момент фахівцями вже розроблена стратегія впровадження енергозберігаючих технологій в області. Серед заходів з енергозбереження - використання газу метану, біологічного палива, вироблення пара і тепла за рахунок відходів сільськогосподарської продукції. Крім цього, відпрацьовується можливість перекладу промислових об'єктів, підприємств теплокомуненерго, соціальної сфери з природного газу на інші види енергії.

Найбільш успішно енергозберігаючі технології застосовуються сьогодні на ВАТ «Алчевський металургійний комбінат», ВАТ «Стахановський завод феросплавів», шахта ім. Баракова, ВАТ «Луганськмлин», ТОВ «Біодизель-Луганськ» і підприємствах житлово-комунального господарства.

«Проведена робота вже сьогодні дає позитивні результати. У 2008 році економія паливно-енергетичних ресурсів по області склала 472 тис. Тонн умовного палива, що дозволило заощадити 290 млн. Грн. У 2009 році реалізація заходів з енергозбереження дозволить заощадити 740 тис. Тонн умовного палива », - зазначив Валерій Безлепкин.

До переліку заходів можна додати переведення котелень на електроопалення. Україна в повному обсязі забезпечена електроенергією і навіть має надлишки. Проте, переведення котелень на електроопалення спричинить за собою ряд проблем, головною з яких є знос електричних мереж. Зараз енергетики області готують лист зі зверненням до Кабінету Міністрів України включити Луганську область в пілотні проекти щодо енергозбереження.

Луганська біда № 1

Разом з тим, весь минулий тиждень, входячи в весну, регіон активно обговорював проблеми, які стають найбільш нетерпимі з настанням тепла. Наприклад, те, що в 2008-му на ремонт доріг з міського бюджету було виділено 18,9 мільйона гривень, а з держбюджету додатково ще 31 мільйон гривень. У 2009-му з міського бюджету на капітальний ремонт доріг в обласному центрі виділено тільки 5,5 мільйона гривень, на виконання поточного ремонту - 3,4 мільйона гривень. Про це повідомляє видання «Регіональна газета», в статті «Квітень: час латати дірки». На думку заступника Луганського міського голови Маноліса Півалова, зниження фінансування ремонту доріг пов'язано з «фінансовою кризою, яка торкнулася і Луганська». Проте, у мерії є «серйозні плани по закінченню будівництва Окружної дороги навколо Луганська, по ремонту вулиць Будьонного, Лутугинська і Павловська, об'їзної до виїзду на вулицю Оборонна».

Але для реалізації даних намірів потрібна згода столиці.

«У Києві зараз обговорюється питання про виділення коштів, необхідних для завершення в поточному році будівництва об'їзної дороги навколо Луганська - підкреслив Маноліс Пілавов. - Уже вирішено питання про виділення 100 мільйонів гривень, необхідно ще 200 мільйонів. У планах фінансування держави ця дорога є. Луганська міська рада не має відношення до фінансування цього об'єкта, але дуже зацікавлений в якнайшвидшому виділення коштів і завершення будівництва ».

За словами чиновника, вже з 2 квітня в Луганську почали укладати асфальтобетон, а двома днями раніше почалася підготовка доріг до укладання нового покриття. Уже почав роботу один з асфальтобетонних заводів, незабаром запуститься другий, тому проблем з поставками асфальтобетону не буде. Основна увага при цьому, приділяється капітального ремонту вулиць Будьонного і Лутугинська. Також планується закінчити розпочатий в минулому році капремонт вулиці Фрунзе, і, якщо дозволить фінансування, провести ремонт по вулиці Херсонська.

Крім того, Маноліс Пілавов розповів про роботи з ліквідації провалу на вулиці Будьонного. Він повідомив, що причиною руйнування частини дорожнього покриття стало підмивання грунту водою, яка потрапила під дорогу в результаті витоків з міського водогону. Крім відновлення дорожнього покриття, по вулиці Будьонного проводиться ще й ремонт зливової каналізації.

Повернення О.Данилова скасовується

В кінці березня регіональні ЗМІ повідомили про повернення в політику екс-губернатора Луганської області Олексія Данилова. Цього разу, як начальника штабу проекту Арсенія Яценюка «Фронт змін». Однак, в ексклюзивному коментарі «Реальною газеті» Олексій Данилов заявив, що не збирається повертатися в Луганськ, і не буде очолювати в області «Фронт змін». Крім того, екс-губернатор сказав, що поки не визначився, кого він підтримає на майбутніх президентських виборах.

«Для цього потрібно розуміти, хто буде балотуватися. Все інше - це ворожіння на кавовій гущі », - зазначив він.

У Луганській області почався відстріл пам'ятників Володимиру Леніну

Суботній ранок несподівано порушило ПП - в місті Рубіжне Луганської області невідомі підірвали пам'ятник Леніну.

Інформацію підтвердила керівник відділу зв'язків з громадськістю ГУ МВС України в Луганській області Тетяни Погукай. За її словами, пам'ятник, розташований по вулиці Леніна, висотою 2,8 м було пошкоджено «в районі сідниць - нижче спини вирвано шматок розміром 30х40 см». Даної події присвячено окрему статтю «Пам'ятник Катерині ще не поставили, а Ілліч в Рубіжному вже позбувся дупи», опублікована у виданні «Вільний репортер».

Винуватцями, на думку автора, може бути луганська організація парти и «Свобода», яка розмістила на своєму сайті заяву «безстроково ї акці ї« Звільнімо Луганщину від комуністічніх тоталітарніх сімволів! ».

«У зв'язку з тим, что Місцева влада Фактично бойкотує Указ Президента України« Про ліквідацію сімволів тоталітарного режиму на территории України », Луганська« Свобода »змушена взяти Цю роботу на себе. Кроме того, Луганська «Свобода» ініціюватіме переглядання РІШЕНЬ по символах комуністічного тоталітаризму, Визнання об'єктами історічного значення та пам'ятками історії та архштектурі, Аджея ми маємо Великі сумніві относительно неупередженості ціх оцінок. Іншим етапом Акції буде демонтаж комуністічніх тоталітарніх сімволів на территории Луганщини. Добрий господар трімає в чістоті свою хату, а патріот - свою країну », - йдеться в заяві.

У свою чергу, захисниками Леніна виступили Рубіжанський комуністи. Їхній лідер, депутат міської ради Неллі Задирака, заявила, що комуністи міста наполягатимуть на реставрації пам'ятника головному більшовика за рахунок коштів бюджету.

Квартирне питання - ребром

З приходом весни ЗМІ знову почали більш активно обговорювати проблеми доступності в регіоні житла.

«Чи то капіталізм у нас кульгавий, чи то мужі державні не стали плекати державу їм довірену, а тільки квартирне питання як і раніше, як говорили при соціалізмі," стоїть руба ". А для тих, хто одружується "двадцяти років від роду" без батьків-олігархів квартирне питання ніяк не вирішити. Знімати ж квартиру у нас, в Луганську, - також задоволення не з дешевих (однокімнатні хрущоби обійдуться в 800-1000 гривень на місяць, а однушка- "сталінка" в центрі - до 200 у.о.) », - констатує автор статті« По чому квартири для народу? Аналіз ринку житла в Луганську », опублікованій в виданні« ХХ І століття ».

Поки до рішення «квартирного питання» Луганську дуже далеко, упевнене видання. Широко рекламовані іпотечне кредитування «з тріском провалилося». Раптове зубожіння багатьох жителів Луганщини, пов'язане з втратою робочого місця, або відчутним скороченням заробітної плати, зробило їх неплатоспроможними. Банки конфіскують заставне майно і виставляють на продаж.

У той же час, не дивлячись ні на що, житло в Луганську і раніше залишається дорогим - практично на рівні столичного.

У минулому році вартість 1 квадратного метра житла в східних і південних районах Луганська склала 700-750 доларів, в центрі - 1000-1500 доларів. При цьому середня вартість однокімнатної квартири в східних і південних кварталах міста була близько 25-35 тисяч доларів. Ціна на двокімнатну квартиру становила, в середньому, 40 тисяч доларів, розповідає «XXI століття». В даний час в південному районі Луганська, наприклад в кварталі Гаєвого, 3-кімнатну квартиру можна купити за 35 тисяч доларів. Квартири на сході, втім, стоять так само: за 3-комнатую площею 49 квадратів просять 37 тисяч у.о. У центрі (вулиця Радянська, в будинку, де магазин "Сувеніри") трикімнатна квартира площею 50 квадратних метрів коштує сьогодні 60 тисяч доларів. А в середньому, «троячку» в центрі (Ленінський район) можна купити за 50-55 тисяч у.о.

Ще пару років тому дотепники влучно назвали Луганськ «білбороди-сіті». Дійсно, не в кожному обласному центрі можна побачити стільки рекламних щитів . Особливо благодатним «грибним дощиком», після якого обласний центр став, напевно, одним з лідерів в Україні за кількістю білбордів на квадратний кілометр, були слідували одна за одною передвиборчі кампанії 2006 і 2007 років. Однак в останні місяці дуже складно пройти по центральній частині міста і найбільш жвавих вулицях, щоб не наштовхнутися на «прикрашає» ландшафт величезну вітальну «листівку», підписану «Твій котик», «Друзі», «Роднюсікі» ... Про цю нову тенденцію в житті міста розповідає «Ракурс +».

В умовах фінансової кризи різко зменшилася кількість замовлень зовнішньої реклами. Щоб вижити, рекламщики і пропонують за півтори-дві тисячі гривень оприлюднити дні народження , Весілля, просто вираження почуттів. В результаті луганчанам кожен день доводиться милуватися мега-зображеннями коханої людини, родича, начальника, і навіть який заборгував позичальника.

«Судячи з того, що майбутні президентські вибори, як кажуть експерти, які не обіцяють бути особливо фінансово ємними, рекламні агентства ще довго будуть прикрашати Луганськ білбордамі-« листівками ». І не здивуюся, якщо слідом за цим і телекомпанії будуть не проти «штовхнути» годинку-другу в прайм-тайм, щоб хтось міг публічно похвалитися вдалими свадебка або «Корпоративчик», - зазначає автор статті.

Огляд підготував Александ Набока, «ОстроВ»


Даній події присвячено окрему статтю «Влада всерйоз зайнялася поліпшенням бізнес-клімату?
Але чи вдасться перейти від слів до справи?

Новости