【Російсько-Білоруський картель. «Калійний ОПЕК»】

Про нафтовий картель - ОПЕК, який намагається контролювати ціни на чорне золото, безумовно, знають або хоча б чули всі. А ось про маленьку, але більш успішну в управлінні ринковими цінами «Калійну ОПЕК», ймовірно, мало хто знає. Сьогодні ми поговоримо про це картелі і його істотної частини - компанії «Уралкалий», більше 90% продукції якої спрямовується на експорт, переважно в Китай, Бразилію, Південно-Східну Азію та Індію.

З історії.

«Уралкалий» був заснований 1934 році для видобутку і виробництва калійних добрив. У 1992 році підприємство не уникло приватизації та з виробничого об'єднання стало ВАТ. У 2006 році керівництвом компанії було зроблено спробу первинного розміщення акцій (IPO) на РТС і Лондонській біржі акцій (LSE), але розміщення не вдалося через слабкий попит на акції (в причинах цього ми розберемося нижче). Через рік, у жовтні 2007 року, була зроблена повторна спроба, яка виявилася більш вдалою. Попит значно перевищував розміщується обсяг акцій, і за перший день торгів ціна акцій злетіла на 25%.

Конкуренти.

Прямим і єдиним конкурентом компанії «Уралкалий» на вітчизняному ринку є ВАТ «Сильвініт». Однак, конкуренція ця вельми умовна, оскільки блокуючим пакетом акцій в «Сильвініт» володіє Дмитро Риболовлєв, власник 65,5% акцій ВАТ «Уралкалий».

У світовому масштабі конкуренція також невелика, на гістограмі нижче можна оцінити обсяги виробництва найбільших компаній даного сектора.

Як бачимо, російські компанії не останні в цьому списку. Тільки на частку «Уралкалія» припадає близько 11% світового виробництва калійних добрив.

Калійна ОПЕК.

У 90-і рр. російські виробники мінеральних добрив для виходу на світовий ринок використовували послуги ММК (ЗАТ "Міжнародна калійна компанія"), однак менеджменту «Уралкалія» здалося, що ММК ущемляє інтереси компанії. У серпні 2005 року керівництво "Уралкалія" і "Білоруськалій" уклали договір про спільне установі підприємства ВАТ "Білоруська калійна компанія" (БКК) в якості калійного трейдера. З січня 2006 року підприємство почало працювати і в той же рік довело свою ефективність.

Успіх підприємства викликаний обмеженістю світових запасів калію. Близько 80% запасів використовується для виробництва калію руди припадає лише на три країни - Канаду, Росію і Білорусію.

Близько 80% запасів використовується для виробництва калію руди припадає лише на три країни - Канаду, Росію і Білорусію

Частка БКК в світовому експорті калійних добрив склала більше 30%. І цим значною перевагою компанія поспішила скористатися. Найбільші споживачі калійних добрив - Індія і Китай заздалегідь організували надлишок запасів, щоб в 2006 році відмовитися від закупівель. Ці маніпуляції були здійснені з метою зниження ціни на добрива. Однак власники БКК швидко зреагували на подібний виклик, значно знизивши обсяги видобутку. Незважаючи на те, що це позначилося на звітності «Уралкалія» і зірвало IPO, про який ми писали вище. Зниження видобутку і, як наслідок, зростання цін надалі показали силу і місце на ринку російсько-білоруського картелю, після чого цю компанію стали називати не інакше як «Калійний ОПЕК».

Можливість впливу на ціни виробленої продукції у калійної ОПЕК, незважаючи на невелику частку ринку (табл. Нижче), що не менше, ніж у будь-який нафтової компанії.

Частка світових запасів

Частка світового виробництва

Частка світового експорту

ОПЕК

66,00%

40,00%

50,00%

«Калійний ОПЕК»

40,00%

33,00%

31,00%

Ситуація сьогодні.

В середині вересня ВАТ «Уралкалий» опублікувало консолідовану звітність за МСФЗ за 1-е півріччя 2009 року. В ході присвяченій звітності телеконференції стало відомо, що БКК знову скоротило видобуток калію, на цей раз майже вдвічі. Дана міра була застосована в якості реакції на зниження світового попиту на мінеральні добрива.

Ці зусилля не повинні пройти даром. До кінця року компанія має намір підписати контракт на поставку добрив з Китаєм, а також розраховує збільшити протягом 2010 року продажі на 50%, за рахунок фермерів в Європі і Азії. Через кризу сільгоспвиробникам доводилося економити на добривах і використовувати раніше зроблені запаси. Однак, до нового сезону запаси доведеться заповнювати, незважаючи на все ще важкий стан економіки.

Таким чином, папери ВАТ «Уралкалія» видаються вельми вдалим довгостроковим вкладенням, з потенціалом зростання порядку 30% протягом року і відмінними перспективами в майбутньому.

Технічний аналіз.

Нами розглянуто кілька сценаріїв подальшого розвитку компанії. На представленому нижче тижневому графіку відображені найбільш ймовірні до теперішнього часу руху ціни акцій.

На представленому нижче тижневому графіку відображені найбільш ймовірні до теперішнього часу руху ціни акцій

Два тижні тому ціна подолала зверху вниз лінію висхідного тренда, це може говорити про корекцію перед зростанням котирувань. Ще не подолана змінна середня з періодом 55, про падіння ціни говорити рано.

Індикатори RSI і MACD показують абсолютно нейтральні значення, що також не вселяє побоювань щодо різкої зміни ціни в найближчому майбутньому.

З метою довгострокового вкладення, для відкриття позиції на покупку зручно буде дочекатися відкоту до рівня 102 пункту. Для закриття позиції варто орієнтуватися на зазначені на графіку рівні.

1 жовтня в 00:00

Відкрий безкоштовний демо-рахунок
дивись всі котирування в режимі онлайн
і вчися заробляти
При відкритті рахунку - бонус 3000 рублів!

Відкрий Демо-рахунок і дивись всі котирування онлайн! При відкритті рахунку - бонус 3000 рублів!

Оцінка статті: Російсько-Білоруський картель. «Калійний ОПЕК». NAN Оцінили людина: 0

Коментарі відвідувачів:

Новости