Роскомнадзор - Нагляд в сфері інформаційних технологій

МІНІСТЕРСТВО ЗВ'ЯЗКУ І МАСОВИХ КОМУНІКАЦІЙ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ

ФЕДЕРАЛЬНА СЛУЖБА З НАГЛЯДУ В СФЕРІ ЗВ'ЯЗКУ,
ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ І МАСОВИХ КОМУНІКАЦІЙ
(Роскомнадзор)

Відповіді на питання в сфері дотримання законодавства про інформаційні технології

Питання: Чи мають право Адміністратори і модератори сайтів або соціальних мереж в односторонньому порядку редагувати записи користувачів, блокувати або видаляти сторінки користувачів?

Відповідь: Як правило, відносини користувачів різних сервісів в інформаційно-телекомунікаційній мережі Інтернет, включаючи соціальні мережі ( «Вконтакте», «Однокласники», «Мейл.ру» та інші) і окремі сайти носять характер цивільно-правового договору приєднання з Адміністраціями даних сайтів і мереж. Порядок укладення таких договорів регламентований ст. 428 Цивільного кодексу Російської Федерацією. Відповідно до даної норми умови договору встановлюються в односторонньому порядку Адміністрацією сайту і містяться в Угоді (Правилах користування сайтом).

Відповідно до ст. 428 ГК РФ і Угодою (Правилами сайту) Користувачі сайту можуть направити свої звернення, пропозиції і претензії до Адміністрації сайту. У разі недосягнення згоди, суперечки, пов'язані з виконанням цивільно-правового договору, вирішуються в судовому порядку за заявою зацікавленої сторони.

Законом передбачено право Користувача на судове оскарження спірних положень Угоди до підписання договору (до моменту реєстрації на сайті або в мережі). На практиці спроби Користувача спонукати Адміністрацію сайтів змінити спірні положення Угоди зустрічаються вкрай рідко. Користувачі зазвичай погоджуються з правилами користування сервісами Інтернет-ресурсів.

Сподіваємося, що в міру розвитку правової культури Адміністратори і власники сайтів будуть висувати більш демократичні умови для користувача угод, а Користувачі навчаться захищати свої права в судовому порядку.

Федеральні органи виконавчої влади не мають права регулювати цивільно-правові відносини громадян-користувачів і осіб, що надають їм послуги (Адміністраторів і власників зазначених сервісів).

Які заходи захисту дітей від такого роду інформації можуть самостійно зробити батьки дітей і їх вихователі?

Відповідь: Відповідно до ч. 6 ст. 10 Федерального закону від 27 липня 2006 № 149-ФЗ «Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації» в Російській Федерації забороняється поширення інформації, за розповсюдження якої встановлена ​​кримінальна відповідальність.

За незаконне розповсюдження порнографічних матеріалів або предметів (ст.с. 242, 242.1 КК РФ), а також екстремістських матеріалів (ст. 280 КК РФ) в Російській Федерації встановлено кримінальну відповідальність.

Боротьба з розповсюдженням порнографічних та екстремістських матеріалів в мережі Інтернет знаходиться у сфері відповідальності Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації.

Однак, в даний час в законодавстві Російської Федерації відсутня норма, спрямована на заборону поширення інформації, що пропагує насильство і жорстокість по відношенню до тварин.

Законодавчі та виконавчі органи державної влади здійснюють постійну систематизацію і вдосконалення законодавства Російської Федерації, спрямованого на припинення поширення в мережі Інтернет забороненої інформації.

Минкомсвязь Росії спільно з іншими федеральними органами виконавчої влади розробляє проект Федерального закону «Про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації з питань регулювання відносин при використанні інформаційно-телекомунікаційної мережі Інтернет».

Законопроектом передбачається визначити суб'єкти, що представляють послуги в мережі Інтернет, їх функції та відносини, що виникають між ними, відповідальність інформаційних посередників при незаконному розповсюдженні інформації, а також встановити обов'язки операторів зв'язку, що надають телематические послуги зв'язку.

Одним з питань, які потребують свого вирішення в рамках підготовки законопроекту, є визначення того, хто, на яких підставах і за якою процедурою має право блокувати інформацію в мережі Інтернет.

З метою протидії поширенню в мережі Інтернет протиправної інформації Комітетом Державної Думи з питань сім'ї, жінок і дітей, Комісією Громадської палати Російської Федерації з соціальної та демографічної політики та Громадською радою Центрального федерального округу розроблена «Концепція державної політики в галузі духовно-морального виховання дітей в Російській Федерації і захисту їхньої моральності ».

В рамках реалізації зазначеної Концепції прийнятий Федеральний закон від 29 грудня 2010 року № 436 «Про захист дітей від інформації, що завдає шкоди їх здоров'ю та розвитку».

Зазначений Закон регулює відносини, пов'язані із захистом дітей від інформації, що завдає шкоди їх здоров'ю та розвитку, в тому числі при обороті інформаційної продукції, призначеної для дітей, а також встановлює правові основи та організаційно-правові механізми юридичної відповідальності за невиконання вимог закону.

В даному Федеральному законі закріплені такі успішно апробовані в зарубіжній практиці правові механізми, як здійснюються на добровільній основі вікова класифікація та попереджувальна маркування інформаційної продукції, встановлення обмежень у часі її теле- і радіотрансляції, інші заходи охорони та захисту дітей від шкідливої ​​для них інформації.

Федеральний закон від 29 грудня 2010 року № 436 «Про захист дітей від інформації, що завдає шкоди їх здоров'ю та розвитку» вступає в силу з 1 вересня 2012 року.

Велику роботу по виявленню в мережі Інтернет сайтів зі шкідливою інформацією виконують громадські організації. Однією з таких є Некомерційне партнерство «Ліга безпечного Інтернету». Цілями цього громадського об'єднання є: повне викорінення небезпечного контенту в мережі Інтернет, надання реальної допомоги дітям і підліткам, які прямим або непрямим чином стали жертвами поширення небезпечного контенту в мережі Інтернет, надання сприяння державним структурам в боротьбі з власниками інтернет-ресурсів, що займаються створенням і поширенням небезпечного контенту: дитячої порнографії, пропаганди наркоманії, насильства, фашизму і екстремізму.

Про будь-яких протизаконних дії в мережі Інтернет можна повідомити в цю громадську організацію за адресою: http://www.ligainternet.ru , Що дозволить оперативно вжити заходів до усунення виниклих проблем.

На ресурсі НП «Ліга безпечного Інтернету» публікуються матеріали, присвячені питанням протидії поширенню негативного контенту в мережі Інтернет. На сайті представлені рекомендації щодо безпечного використання Інтернету для різних вікових груп школярів - молодших, середніх і старших класів, для батьків, для вчителів і викладачів.

Для роботи з комп'ютером юних користувачів можна використовувати спеціальні браузери, наприклад, Magic Desktop, і Інтернет-ресурси, такі як, www.bibigon.ru , www.tirnet.ru , www.gogul.tv , www.telenyanya.ru .

З метою допомоги батькам в питаннях безпечного користування Інтернетом Державними органами спільно з найбільшими операторами зв'язку та громадськими організаціями проводяться різні заходи. Для захисту дітей від небажаного контенту в мережі Інтернет створено багато сервісів, в тому числі проект «Діти онлайн» ( http://www.DetiOnline.org ). Експерти проекту допомагають дітям і консультують дорослих в ситуаціях, пов'язаних з безпекою неповнолітніх при використанні Інтернету.

На цих сайтах Ви можете познайомитися з великою кількістю безкоштовних програм по фільтрації контенту, за допомогою яких Ви зможете захистити своїх дітей від небажаної інформації.

Питання: Як захистити свій комп'ютер від зараження вірусною програмою, а себе від шахрайства? (��пам, віруси, SMS-шахрайство)?

Відповідь: В мережі Інтернет набула поширення вірусна спам-розсилка з метою здійснення шахрайства з використанням відправки платних SMS-повідомлень. Зловмисники розсилають шкідливі програми, а потім вимагають оплатити «лікування» заражених комп'ютерів шляхом відправки платних SMS-повідомлень.

Для запобігання подальшого здійснення цих злочинів Міністерство зв'язку і масових комунікацій на своєму сайті опублікувало лист про реалізацію програми «АНТИ-СПАМ», що має на меті надати операторам зв'язку як інформаційну, так і організаційну допомогу в захисті абонентів від спам-розсилок і шахрайства.

З повним текстом листа можна ознайомитися за адресою: http://www.minkomsvjaz.ru/monitoring-smi/xPages/entry.9556.html.

Однак, кожен користувач Інтернет-мережі зобов'язаний дотримуватися певних правил безпеки.

Пункт 28 Правил надання телематичних послуг зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2007 року № 575, зобов'язує абонента (користувача мережі):

б) використовувати для отримання телематичних послуг зв'язку для користувача (кінцеве) обладнання і програмне забезпечення, яке відповідає встановленим вимогам;

д) вживати заходів щодо захисту абонентського терміналу від впливу шкідливого програмного забезпечення;

е) перешкоджати поширенню спаму і шкідливого програмного забезпечення з його абонентського терміналу.

Для запобігання зараження свого комп'ютера дотримуйтесь простими правилами: ніколи не відкривайте повідомлень з невідомих джерел, не виймайте безкоштовно розсилаються програм, яких Ви не запитували, навіть якщо вони обіцяють найкращий захист від вірусів.

Нестандартна ситуація в поведінці персональних комп'ютерів дозволяє з великою ймовірністю припустити зараження програмного забезпечення шкідливої ​​вірусної програмою.

Причинами зараження можуть бути:

- використання не сертифікованого системного програмного забезпечення:

- відмова від застосування актуалізованих програм антивірусного захисту;

- не дотримання заходів безпеки при поводженні до сайтів, робота на яких несе підвищену ймовірність вірусного зараження (сайти для «дорослих», сайти з розміщенням фільмів, музики, студентських рефератів і т.п.).

У разі зараження комп'ютера вірусом рекомендуємо провести повну перевірку актуалізованої антивірусною програмою і в обов'язковому порядку - видалити з реєстру файлів системного забезпечення інфіковані файли.

За створення програм для ЕОМ або внесення в існуючі програми змін, явно призводять до несанкціонованого знищення, блокування, модифікації або копіювання інформації, порушення роботи ЕОМ, системи ЕОМ або їх мережі, а так само використання або поширення таких програм або машинних носіїв з такими програмами передбачена кримінальна відповідальності (ст. 273 КК РФ).

Повноваження по боротьбі з поширенням шкідливих програм і протидії шахрайським діям з використанням інформаційно-телекомунікаційних мереж, включаючи мережу Інтернет, знаходяться в сфері діяльності Управління «К» Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації. Про створення, розповсюдження та використання шкідливих програм та інших протиправних діях в мережі Інтернет можна повідомити до Громадської приймальні МВС Росії на правоохоронні порталі Російської Федерації www.112.ru .

Питання: Як протистояти розміщеним в мережі Інтернет образам на свою адресу?

Відповідь: Відповідно до ст. 152 Цивільного кодексу Російської Федерації громадянин або юридична особа (фірма) має право вимагати у суді спростування ганебних його честь, гідність чи ділову репутацію відомостей, якщо хто поширив такі відомості не доведе, що вони відповідають дійсності. Такий захист допускається тільки в судовому порядку. Правом звернення до суду наділені виключно ті особи, інтереси яких порушені. Справи розглядаються судом за місцем знаходження відповідача.

Іншого порядку захисту честі, гідності та ділової репутації закон не передбачає.

Однак, якщо такі образи пов'язані з поширенням завідомо неправдивих відомостей (наклепом), то можна вести мову про відповідальність за такі дії в адміністративному порядку.

Відповідно до ст. 5.60 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення передбачається відповідальність за наклеп, тобто за поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають його репутацію.

Справи про наклеп порушуються не інакше як за скаргою потерпілого, поданої до суду і відповідно до ч.1 ст.23.1 КоАП РФ розглядаються мировим суддею.

Приводами для порушення адміністративної справи, відповідно до п.3 ч.1 ст.28.1 КоАП РФ є повідомлення і заяви фізичних і юридичних осіб, а також повідомлення в засобах масової інформації, що містять дані, які вказують на наявність події адміністративного правопорушення

Адреса статті: https://rkn.gov.ru/treatments/p459/p463/

Які заходи захисту дітей від такого роду інформації можуть самостійно зробити батьки дітей і їх вихователі?
Питання: Як захистити свій комп'ютер від зараження вірусною програмою, а себе від шахрайства?
?пам, віруси, SMS-шахрайство)?
Питання: Як протистояти розміщеним в мережі Інтернет образам на свою адресу?

Новости