Росстат - критикам: Вивчайте матчастину

"Красиві" цифри Росстату - предмет регулярної критики економістів, в їх числі - колишні співробітники ЦБ і Мінекономрозвитку. Вони не вірять ні зафіксованим госстатістамі зростання інвестицій, ні збільшення доходів. У Росстат кажуть, що ці дані - вища математика, не кожен її подужає.

pixabay.com/geralt

Покращення, які видає державна макроекономічна статистика, допомагають владі демонструвати оптимізм, але не в перший раз викликають роздратування у економістів. Деякі з них пояснюють нестиковки особливістю методології, інші - адміністративним тиском. Сам Росстат рекомендує критикам пройти курс навчання зі статистикою і почитати "Систему національних рахунків" - головний орієнтир статистичних відомств усього світу.

У третьому кварталі в економіці країни стався сплеск інвестицій - на 5,2% в порівнянні з третім кварталом минулого року і на 13,8% в порівнянні з другим кварталом 2018 го, стверджує в опублікованому 3 грудня документі Росстат. У першому півріччі інвестиції зросли на 3,2%, а з початку року по вересень - на 4,1%, до 10,2 трлн рублів.

Ці дані суперечать навіть оцінками Мінекономрозвитку , Відповідно до яких в третьому кварталі інвестиції зросли на 1,8-2,3% (в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року), а з усуненою сезонністю - впали (в порівнянні з попереднім кварталом). відомство також вказувало на те, що в серпні зростання інвестицій зупинився в зв'язку зі "зниженням обсягів будівельних робіт і значним падінням інвестиційного імпорту".

Особливість цифр Росстата з інвестицій полягає в тому, що значна частина вкладень (22% в січні - вересні - 2,3 трлн) представляють собою математично здійснюються "долічування на інвестиції, які не спостерігаються прямими статистичними методами". Формула цих розрахунків в матеріалах відомства відсутня. Якщо прибрати "долічування", в третьому кварталі інвестиції зростуть на 3,5%, в першому півріччі - на 3,2%.

По прямій звітності середніх і великих компаній інвестиції в першому півріччі впали на 1%, а не виросли на 3,2% (як по Росстату), вважають в НДУ "Вища школа економіки". Зіставлення даних Росстату між собою дозволяє припустити, що в не спостерігаються сегменті, який в півріччі склав 23% всіх капітальних вкладень, інвестиції зросли на 17%, що "виглядає надто оптимістично", переконані в ВШЕ.

Дані Росстату можуть бути уточнені в бік зниження, сказав "Фонтанці" заступник директора інституту "Центр розвитку" ВШЕ Валерій Миронов. "Методика Росстату дозволяє отримати попередні дані. Однак це не означає, що відомство навмисно спотворює дійсність. Регулярні завищення, якби вони були, легко розкривалися б. Питання насправді в методології, недостатньо досконалою. Орієнтуватися краще в тому числі на альтернативні методики, які надають незалежні центри економічного аналізу ", - вважає Миронов.

Це вже другий раз за останні кілька місяців, коли дані Росстату відкрито ставляться під сумнів фахівців. У жовтні колишній заступник голови ЦБ Сергій Алексашенко вказав на невідповідність федеральних відомостей про зростання доходів населення їх регіональним розподілом.

У травні, наприклад, згідно з Росстату, доходи зросли на 4% у всій країні, в той час як, судячи з регіональної розбивці, з усіх восьми округів вони виросли тільки в трьох (в середньому на 3,5%), а в п'яти інших - впали (в середньому на 2,8%), випливає з наведених Алексашенко даних. Середнє зростання по країні, таким чином, повинен був скласти 2,1%. Аналогічну проблему Алексашенко зауважив в статистиці за червень.

Те ж саме можна побачити в відомостях за реальними доходами населення за сім місяців 2018 року. З восьми округів тільки в двох помічений їх зростання (в Південному - на 2% і в Центральному - на 0,5%). В інших шести округах - падіння на 0,9-1,6%. Незважаючи на це, Росстат вказує про повну загальну середню по країні зростання 2,4%.

"На жаль, таких проблем в матеріалах Росстату - величезна кількість, і дати відповідь на питання, чому воно так, неможливо без детального обговорення проблеми з фахівцями відомства", - повідомив "Фонтанці" Сергій Алексашенко. Згідно з його спостереженню, в більш цивілізованих країнах "така ситуація неможлива, так як за статистичними відомствами існує контроль з боку суспільства - ЗМІ та дослідницьких центрів". "Крім того, вони [органи статистики в цих країнах] максимально далеко відсторонені від уряду і позбавляють [його] можливості впливати на статистику", - зазначив він.

Причина, по якій регіональні дані про зростання доходів населення не відповідають федеральним, полягає в тому, що Росстат робить оцінку доходів в умовах обмеженого обсягу інформації (на регіональному рівні не вистачає банківської статистики, податкової та фінансової звітності), і цей недолік заміщається експертними оцінками.

Це "обмежує процес узгодження даних, що формуються на федеральному і регіональному рівні на етапі оперативних оцінок", - йдеться у відповіді за підписом начальника управління статистики рівня життя і обстежень домашніх господарств Росстату Олени Фролової. При цьому в річних публікаціях відомства, заснованих на широкому спектрі звітності, відбувається узгодження регіональних даних і федеральних, пише вона.

У жовтні в центрі уваги опинився глава Мінпраці Максим Топілін, який оголосив про "безпрецедентний" зростанні зарплат на 11% в цьому році. Пізніше міністерство пояснило, що мова йшла про номінальних доходах за січень - серпень. Цифра дійсно міститься в звіті Росстата, однак не у всіх вона викликає довіру.

Глава Федерації незалежних профспілок Росії Михайло Шмаков тоді заявив, що йому незрозуміло, "у кого і де це знайшли". "Росстат це знайшов за рахунок маніпуляцій з методиками", - відповів він на своє ж запитання. На початку року колишній керівник департаменту макроекономічного прогнозування Мінекономрозвитку Кирило Тремасов назвав "Відвертими маніпуляціями" оголошений Росстатом нульове зростання реальних наявних доходів в січні (це доходи за вирахуванням податків, обов'язкових платежів, очищені від інфляції). Насправді, за його оцінками, доходи впали на 7%.

"Росстат не має можливості" маніпуляції цифрами ", оскільки показник [середньомісячної нарахованої зарплати] розраховується за звітами організацій, що надходять в централізовану систему обробки даних," ручна "коригування в якій повністю виключена", - написала "Фонтанці" заступник начальника управління статистики праці Росстату Олена Полянська.

Інформація Росстату про 11-процентне зростання номінальних зарплат підтверджується даними ФНС, пише Полянська. За січень - серпень сума нарахованого ПДФО зросла на 10,8%, говориться в листі.

Нарешті, ще одним проблемним показником Росстату є рівень бідності, який в разі коливань використовується державними телеканалами як непорушної істини. Рівень бідності виражається в певній кількості жителів країни, які отримують доходи нижче прожиткового мінімуму. Проблема в тому, що обидва цих показника беруться в номінальному вираженні. Не кажучи вже про те, що прожитковий мінімум (10,4 тис. Рублів на місяць) не відображає реальних мінімальних потреб населення.

Використання далеких від реальності вихідних даних призводить до того, що в міру зростання номінальних доходів кількість "бідних" скорочується. При цьому Росстат не турбує, що зростання номінальних доходів може повністю перекриватися інфляцією і, таким чином, являти собою падіння реальних доходів. Саме так сталося в першому кварталі 2017 року, коли реальні доходи впали на 0,2%, а число бідних раптом скоротилося на 1,4 млн. Реальний рівень бідності значно вище статистичного, говорила ще в 2016 році віце-прем'єр Ольга Голодець.

Як розповів "Фонтанці" співробітник Росстату, попросивши не посилатися на нього, ті економісти, які критикують дані Росстату, "двох семестрів статистики не проходили і "Систему національних рахунків" 2008 року не читали ".

"Статистика - це вища математика. Не можна просто взяти циферки, скласти і щось там отримати, - повідомив він. - Є методологія, затверджена урядом і знаходиться у відповідності з міжнародними стандартами, яка дозволяє отримувати дані, порівняні з даними інших країн - США , Німеччини і так далі. Ви коли читаєте рейтинги країн, десь там завжди є ми ".

За його словами, Росстат змушений постійно актуалізувати дані, оскільки відомство отримує нові відомості. Компанії повинні здавати бухгалтерський баланс 1 квітня, проте за фактом багато хто робить це пізніше. "Деякі навіть були товариші, які говорили:" Навіщо нам здавати статистику, коли мені простіше заплатити невеликий штраф? "Тобто вони самі нічого не здають, а після цього вимагають, щоб статистика була достовірною. Поки немає серйозної відповідальності за ненадання даних, у нас постійно будуть нестиковки ", - зазначив співрозмовник.

Здавати звітність в Росстат зобов'язані всі ІП та організації, в яких працює більше однієї людини. Штрафи за неподання даних встановлені в статті 13.19 КоАП і становлять 10-20 тис. для посадових осіб, 20-70 тис. для юридичних. При повторному порушенні - 30-50 тис. Для посадових і 100-150 тис. Для юридичних.

Коригування раніше опублікованих даних - нормальна практика для Росстату, повідомила "Фонтанці" завідуюча Лабораторією досліджень ринків праці і пенсійних систем РАНХиГС Олена Гришина. Наприклад, зараз найсвіжіші дані за реальними доходами населення - це 1,4% зростання в жовтні. Як правило, говорить вона, через деякий час ці дані уточнюються, причому вони можуть бути як знижені, так і підвищені. "Наприклад, в зв'язку з корегуванням обороту роздрібної торгівлі або даними банківської статистики", - сказала вона.

Олександр Аликин, спеціально для "Фонтанкі.ру"

Quot;Деякі навіть були товариші, які говорили:" Навіщо нам здавати статистику, коли мені простіше заплатити невеликий штраф?

Новости