Розбираємося: Чи можуть громадяни Молдови в'їжджати на територію Росії через Білорусь?

Місцеві ЗМІ все частіше повідомляють про проблеми, що виникають у громадян Молдови при в'їзді в Росію з боку Республіки Білорусь. Так, днями портал viza.md написав про скарги від наших співвітчизників, яким відмовлено у в'їзді в Росію через російсько-білоруський кордон. Ми вирішили розібратися в деталях цієї проблеми.

Почнемо з того, що обмеження в проходженні російсько-білоруського кордону було ініційовано Росією, яка 1 лютого 2017 року оголосила про встановлення прикордонної зони з Білоруссю на кордонах Смоленської, Псковської і Брянської областей. Москва заявила, що ці заходи спрямовані проти громадян третіх країн, в тому числі Молдови.

Для людей з російськими та білоруськими паспортами ніяких обмежень, як і раніше, не існує. Білоруська сторона ніяких додаткових обмежень на проїзд через кордон з Росією не ввела. З точки зору Білорусі, межа як і раніше відкрита, а необхідний і достатній контроль іноземці проходять на зовнішніх рубежах Союзної держави, тому в'їзд з Росії в Білорусь необмежений.

якщо погортати тематичні форуми , Пов'язані з перетином російсько-білоруського кордону, то можна виявити, що щодня надходять десятки скарг від громадян Молдови, України та інших держав. Всі вони зводяться до того, що при спробі перетнути російсько-білоруський кордон, російські прикордонники, посилаючись на відсутність міжнародного статусу у пункту пропуску, не пускають громадян третіх країн і пропонують в'їхати на територію РФ через міжнародний пропускний пункт. Але проблема в тому, що на російсько-білоруському кордоні взагалі немає міжнародних пропускних пунктів і єдиний вихід, це виїхати з Білорусі та заїхати на територію РФ через Україну, Латвію або інші країни.

Але проблема в тому, що на російсько-білоруському кордоні взагалі немає міжнародних пропускних пунктів і єдиний вихід, це виїхати з Білорусі та заїхати на територію РФ через Україну, Латвію або інші країни

Скріншот з VK- групи "Кордон Росії та Білорусі (Форум)". Інформація від 10.03.2017

"Прикордонний контроль осіб і транспортних засобів на цій ділянці державного кордону не провадиться. Таким чином, підстав для перетинання українсько-білоруського кордону громадянами третіх країн немає ", - ще в листопаді 2016 заявляла представник МЗС РФ Марія Захарова. Цієї ж осені з Білорусі до Росії не пустили автобус з 30 людьми похилого туристами з Австрії, які їхали організованим туром з усіма оформленими документами. Представники Росії вказують на те, що вжиті заходи є відповідними на рішення Білорусі про введення з 12 лютого безвізового режиму відвідування країни для громадян майже 80 країн, в тому числі Євросоюзу і США.

Нагадаємо, що російсько-білоруська прикордонна зона була скасована в 1995 році, після підписання Договору про дружбу, добросусідство і співробітництво між двома державами.

Як повідомляє портал РБК , "З 1995 року країни так і не узгодили правила в'їзду для громадян з інших держав: в Росію можна було потрапити через територію Білорусі, не маючи необхідної для цього візи .. не був організований і огляд вантажів, які слідували з Білорусі в Росію, що дозволяло обходити обмеження щодо ввезення в країну санкцій продукції. Крім того, відсутність контролю на кордоні дозволяло фігурантам кримінальних справ і боржникам залишати Росію і через Білорусію їхати в інші країни ".

Таким чином, на сьогоднішній день громадянам Молдови, які бажають зробити автомобільну поїздку в Росію, найкраще планувати свій маршрут в об'їзд Білорусі. В іншому випадку, є великі шанси витратити багато часу, нервів і грошей. Хоча варто відзначити, що поки залишається відкритим варіант проїзду через Республіку Білорусь на поїзді. Користувачі більшості тематичних форумів повідомляють, що в поїздах, на відміну від автотрас, вибіркових перевірок російськими прикордонниками поки немає. Ще залишається варіант перетину російського-білоруського кордону літаком, але він доступний для громадян Молдови швидше через недоліків системи контролю, ніж за законом.

Ще залишається варіант перетину російського-білоруського кордону літаком, але він доступний для громадян Молдови швидше через недоліків системи контролю, ніж за законом

Скріншот з VK- групи "Кордон Росії та Білорусі (Форум)". Інформація від 06.03.2017

Може бути з часом Росія і Білорусія вироблять процедуру проходження їх спільного кордону громадянами третіх країн, але поки іноземці, що в'їжджають з Республіки Білорусь в Російську Федерацію, порушують ст. 322 КК РФ "Незаконне перетинання державного кордону".

Матеріал підготував: Максим Поляков

Новости