РОЗДІЛ 4. ФУНКЦІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ



Прочитавши цей розділ, ви:

- з'ясуйте, що таке функції в менеджменті, як вони класифікуються;

- зрозумієте, в чому сутність функцій планування, організації, мотивації і контролю;

- дізнаєтеся, що таке спеціальні функції менеджменту;

- зрозумієте, яке значення функцій менеджменту в галузях народного господарства.

Основні терміни і поняття: функція менеджменту, планування, організація, мотивація, контроль, спеціальні функції.

4.1. Поняття і класифікація функцій менеджменту

Слово "ф у н к ц і я" - від латинського functio, що в перекладі на російську мову означає виконання, коло діяльності, призначення, обов'язок і т.д.

Функції менеджменту - це види цілеспрямованої діяльності щодо керованого об'єкта, зумовлені кооперацією і поділом праці серед управлінського персоналу.

Функції менеджменту вперше в теорії управління класифікував французький учений А. Файоль. Він виділив чотири основних функцій менеджменту: планування, організацію, мотивацію і контроль.

Кожна з чотирьох функцій менеджменту є для організації життєво важливою, але планування забезпечує основу для інших функцій, і тому вважається головною серед них. Решта ж функцій орієнтовані на виконання оперативних, тактичних і стратегічних планів організації.

Мал. 9. Циклічна взаємозв'язок функцій менеджменту

4.2. Планування як функція менеджменту

Планування як функція менеджменту - це розробка змісту та послідовності дій, спрямованих на досягнення запланованих цілей управління.

Першим кроком у плануванні є розробка наступних цілей: внесення моменту організації діяльності, спонукання менеджерів до узгодження своїх щоденних дій з перспективними, контроль фактичних результатів роботи організації.

Основними принципами функції планування є: повнота (охоплення всіх напрямків діяльності організації), точність (кількісні та якісні показники дій), економічність (окупність витрат на планування), безперервність (зміни як в просторі, так і в часі), гнучкість (постійне коригування в залежно від ситуації), масовість (залучення виконавців до розробки планів).

Основними методами планування є: метод послідовного опису операцій (у вигляді таблиць і т.п.), побудова графіків виконання (де передбачено терміни виконання і виконавці), мережеве планування (графічне зображення послідовності робіт), метод робочого календаря (план на короткий період) .

Цілі управління - це майбутній стан об'єкта управління, який хоче домогтися колектив організації своєю працею.

Основна роль цілей управління - це бути контрольним стандартом, з яким порівнюють фактично досягнуті результати як окрема особистість, так і весь колектив.

Основними вимогами до цілей є реальність, зрозумілість, кількісна та якісна визначеність, роз'єднаність і т.д.

Управління по цілям - це метод управління, який об'єднує планування і контроль у сфері людських відносин.

Етапи процесу управління за наступними цілями: розробка цілей, планування дій перевірка і оцінка дій, коригування дій.

Плани класифікуються за такими ознаками: предметами планування (цілей, засобів, процесів), строками планування (довгострокові, середньострокові, короткострокові, оперативні), масштабами планування (загальноорганізаційні, галузеві, проектні), сферами планування (фінансова, виробнича, персоналу і т.д .).

Основними видами планів є політика організації, обов'язкові документи, процедури, методи, правила, бюджет, програми, проекти, тайм-менеджмент.

Політика організації - це напрям розробки управлінських рішень менеджерами організації.

Обов'язковий документ - це вказівка, яке надходить в організацію ззовні, з вищих по ієрархії управлінських структур.

Процедура - це план багаторазового використання при досягненні цілей.

Метод - це типовий план дій, але більш деталізований, ніж процедура.

Правило - це принцип регулювання, вказівка, які обов'язково необхідно виконати або застосувати.

Бюджет - це план отримання результатів, які показані в кількісному цифровому вимірі, зокрема в грошових сумах.

Програма - це план одноразового застосування для прийняття спеціального рішення в рамках загальних цілей організації.

Проект - це частина загальної програми для щоденної діяльності підрозділу в організації.

Тайм-менеджмент - це план менеджера найбільш ефективного використання особистого робочого часу та постійний контроль за його використанням.

Мал. 10. Етапи процесу управління за цілями

Мал. 11. Основні види планів

Кросворд до параграфу 4.2

По горизонталі: 2. Заключний етап управління по цілям. 3. Принцип планування. 5. Мета на термін більше 3-х років. 8. Одна з функцій менеджменту. 10. План до 1-го року. 11. Деталізований план на короткий термін. 12. Цілі високу керованість організацією. 14. Принцип мінімальних витрат. 16. План, який визначає витрати.

По вертикалі: 1. Метод планування, де конкретизується термін. 17. Перший етап управління по цілям. 4. Цілі, що характеризують розширення виробництва. 6. Принцип найбільш ефективного використання часу.7. План боротьби за перше місце на ринку. 8. Один з етапів управління за цілями. 9. Один з принципів планування. 18. Цілі, які спрямовані на поліпшення умов праці. 15. Цілі з терміном до 3-х років.13. Процес досягнення цілей.

4.3. Організація як функція менеджменту

Функція організації - це процес систематичного коригування багатьох завдань і взаємовідносин між людьми, які їх виконують.

Організація будь-якого технологічного процесу складається зі структурної організації та організації самого процесу.

Структурна організація - це процес визначення відповідальних за певну функцію в організації та перелік виконавчих органів, згідно з нормами керованості, її апарату управління.

Чисельність підлеглих, якими може ефективно керувати одна людина, залежить від можливостей менеджера, кількості його помічників, здібностей працівників, видів виконуваних робіт, їх стандартизації та розміщення робочих зон або місць.

Організація процесу - це комплекс таких дій менеджера, як формулювання рішень, визначення необхідності ресурсів для виконання рішення, своєчасне доведення рішень до виконавців і контроль за виконанням рішень.

У великих організаціях для визначення відповідальності підлеглих керівник делегує їх повноваження.

Повноваження - це надання підлеглому обмеженого права використовувати ресурси організації і направляти зусилля співробітників на виконання відповідних завдань.

До основних повноважень належать лінійні, рекомендовані, паралельні, функціональні і т.д.

Лінійні повноваження - це безпосереднє передачі керівником обмеженого права на розподіл ресурсів підлеглому.

Рекомендовані повноваження - це надання керівником права підлеглому проводити консультації лінійним керівникам на їхнє прохання.

Паралельні повноваження - це надання керівником права підлеглому відхиляти рішення лінійного керівництва з метою контролю лінійних повноважень.

Функціональні повноваження - це надання керівником права підлеглому як пропонувати, так і забороняти рішення лінійних керівників.

Делегування повноважень - це засіб, за допомогою якого керівники розподіляють між підлеглими численні завдання, спрямовані на досягнення цілей всієї організації.

Відповідальність (у контексті делегування повноважень) - це відповідальність підлеглого за результати виконання завдання перед своїм керівником. Вона настає тільки після передачі повноважень.

До основних заходів попередження порушень дисципліни належать усні попередження, письмові, штраф, переведення працівника в інший підрозділ, переклад на меншу за рівнем оплати посаду, звільнення.

Мал. 12. Організація процесу

Мал. 13. Основні види повноважень

Кросворд до параграфу 4.3

По горизонталі: 1. Обмежене право використовувати ресурси. 2. Розподіл повноважень між співробітниками. 3. Визначення відповідальних за певні функції. 4. Надання підлеглому обмеженого права. 5. Повноваження, які передаються безпосередньо підлеглим. 6. Апарат управління для надання консультацій. 7. Апарат управління для виконання основних функцій. 8. Повноваження, які дають право як забороняти, так і пропонувати рішення лінійним керівникам.

По вертикалі: 1. Сукупні повноваження. 2. Слідство виконання завдань вищого керівництва. 3. Повноваження відхиляти рішення лінійних керівників. 4. Апаратні повноваження для надання консультацій. 5. Тип апарату управління. 6. Одна з функцій менеджменту. 7. Встановлення правил, процедур для обмеження повноважень.

4.4. Мотивація як функція менеджменту

Мотивація - це процес заохочення себе та інших до праці з метою досягнення особистих цілей або організації.

Як і чому заохочуює людина себе, точно визначив свого часу А. Сміт. На його думку, природне бажання людей поліпшити свій добробут і є великим стимулом до праці. Для менеджера є головним завданням знаходити ті стимули, які цікавлять кожного з підлеглих управлінської структури, і використовувати їх в управлінні.

Теоретично мотиваційний процес складається зі стадій виникнення фізіологічних, психологічних або соціальних потреб, пошук шляхів задоволення або страждання або непоміченим потреб, визначення напрямів дій, виконання дій, отримання винагороди за виконану дію, усунення потреб.

Основними методами мотивації до праці є застосування "батога і пряника", психології та сучасної теорії мотивації.

Метод "батога і пряника" - це вплив на людину через наділення або втрату тих чи інших ресурсів.

Метод псігології - це вплив однієї особи в організації на іншу за допомогою слова.

Менеджер, перш ніж говорити слово підлеглому, повинен враховувати його психологічні особливості: здібності, волю, темперамент, підвищення сумісності, авторитет і т.д.

Сучасні методи мотивації до праці діляться на змістовні і процесуальні. Змістовні грунтуються на внутрішній мотивах людей, які змушують їх діяти так, а не інакше. Процесуальні - на поведінці людей з урахуванням їх сприйняття і знання.

До змістовним теоріям мотивації відносяться: теорія потреб А. Маслоу, теорія Х / У Д. Мак-Грегора, теорія двох факторів Ф. Герцберга, продуктивності Д. Мак-Клелланда, теорія очікувань В. Врума і ін.

А. Маслоу (1908 - 1970) виділяв п'ять видів потреб: фізіологічні, безпеки, належності до певної соціальної групи, поваги до себе і самоствердження.

Д. Мак-Грегор (1906 - 1964) висунув «теорію Х» і «теорію У», в яких характеризував різне ставлення працівників до роботи. За «теорії Х» є люди, які вимагають постійного контролю за їх роботою, і по «теорії» - ініціативні виконавці.

Д. Мак-Клелланд стверджував ідею потреб людини до досягнень, співучасті, влади.

Ф. Герцберг зробив висновок, що при відсутності невдоволення не може бути задоволення.

В. Врум розробив модель «шлях-мета», тобто підкреслив роль суб'єктивного вибору шляху для досягнення мети.

До процесуальних теорій мотивації відносяться: очікування, справедливості, модель Портера-Лоулера і ін.

Теорія справедливості - це суб'єктивна оцінка відповідності отриманої винагороди до витрачених зусиль і зіставлення її з винагородою інших працівників, які виконували подібну роботу.

Процес мотивації по Портера-Лоулера залежить від старань працівника, оцінки своєї ролі в процесі праці, результатів виконаної роботи, винагороди, ступінь задоволення. Все це об'єднує теорію очікування і справедливості.

Мал. 14. Схема мотиваційного процесу

Мал. 15. Піраміда Маслоу

Кросворд до параграфу 4.4

По горизонталі: 4. Вчений, який поєднував теорію справедливості і очікування. 6. Мотив до влади. 7. Розмір зарплати керівників. 9. Зарплата у вигляді доплати. 10. Державні мотиваційні важелі. 11. Одна з процесуальних теорій. 13. Наука, що вивчає вплив за допомогою слова. 15. Вчений з теорії мотивації. 16. Метод мотивації.

По вертикалі: 1. Вчений, який працював над проблемами мотивації. 2. Один із засобів мотивації. 5. Функція з проблем стимулів. 3. Від чого визначають зарплату керівників. 8. Внутрішнє бажання людини в задоволенні потреб? 11. Дії по досягненню своїх потреб. 12. Мотиви по визначенню Мадсона. 14. Мотиви, викликані страхом. 17. Вчений економіст, розробив теорію двох факторів мотивації.

4.5. Контроль як функція менеджменту

Контроль - це процес, за допомогою якого керівництво організації визначає, правільні їх вирішення і не потребують вони в коригуванні, тобто змін у ту чи іншу сторону.

Процес контролю - це послідовність дій, яка складається з установки стандартів, виміру фактично досягнутих результатів і проведення коригування у випадках істотного відхилення досягнутих результатів від попередньо встановлених стандартів.

Функція контролю проводиться за допомогою попереднього, поточного і заключного видів. Попередній здійснюється до фактичного початку робіт в процесі їх планування, поточний - під час проведення робіт і заключний - після проведених робіт. Останні два - за допомогою зворотного зв'язку.

Мал. 16. Процес контролю

Основним вимогам проведення ефективного контролю відповідають його стратегічна спрямованість, орієнтир на результат, своєчасність, гнучкість, економічність і т.д.

Мал. 17. Основні види контролю

Кросворд до параграфу 4.5

По горизонталі: 2. На, що необхідно орієнтувати контроль. 3. Один із принципів контролю. 5. Вид контролю. 6. Принцип контролю. 10. Одна з систем контролю. 13. Вид контролю до початку робіт. 14. Характеристика принципу контролю. 15. Визначення правильності рішень менеджером.

По вертикалі: 1. Вид контролю після робіт. 4. Критерій оцінки виконання фінансового плану. 5. Служба проведення контролю в організації. 7. Етап контролю. 8. Вид контролю. 9. Система контролю. 11. Один з видів контролю.

4.6. Спеціальні функції менеджменту

Коли основні функції менеджменту притаманні всім організаціям будь-якої галузі народного господарства, то спеціальні - організаціям певних галузей економіки або певним органам управління.

Мал. 18. Схема структури спеціальних функцій менеджменту

Спеціальні функції менеджменту розподіляються за формою поділу процесу управління на складові частини, наприклад, технологічна підготовка виробництва, матеріально-технічне забезпечення, капітальне будівництво і реконструкція, організація праці і заробітної плати, бухгалтерський облік і фінансова діяльність, зовнішньоекономічний зв'язок і т.п.

Тести до розділу 4

1. Який вчений вперше класифікував функції менеджменту?

а) Тейлор;

б) Мескон;

в) Хміль;

г) Лі;

д) Файоль;

е) Заварській;

е) правильної відповіді немає.

2. Планування як функція менеджменту - це:

а) розробка стратегії і тактики діяльності підприємства;

б) система правил, яка дозволяє члену організації визначити свою позицію і поведінку в організації;

в) вид управлінської діяльності, що дає можливість впливати на об'єкт управління для досягнення поставлених цілей;

г) майбутній стан об'єкта управління, який хоче домогтися колектив організації своєю працею;

д) розробка і послідовність дій;

е) розробка змісту і послідовність дій, спрямованих на досягнення запланованих цілей управління;

е) правильної відповіді немає.

3. Цілі управління - це:

а) мету підприємства;

б) метод управління, який об'єднує планування і контроль у сфері людських відносин;

в) метод досягнення мети підприємства;

г) майбутній стан об'єкта управління, який хоче домогтися колектив організації своєю працею;

д) всі відповіді правільні;

е) правильної відповіді немає. 4. Основна роль цілей підприємства - це:

а) бути контрольним стандартом, з яким порівнюють фактично досягнуті результати як окремої особистості, так і колективу;

б) бути стандартом, з яким порівнюють досягнуті результати;

в) прибуток підприємства;

г) не мати недорахувань;

д) бути контрольним стандартом, з яким порівнюють планово досягнуті результати;

е) правильної відповіді немає. 5. Які основні принципи функції планування (3 відповіді)?

а) повноти, точності;

б) масовості, управління;

в) економічності, безперервності;

г) соціальності;

д) гнучкості, масовість;

е) політичності;

є) графічність;

ж) планування, політичності

6. Що не відноситься до методів планування (2 відповіді)?

а) конкретизація цілей;

б) розробка стратегій;

в) метод послідовного опису операцій;

г) побудова графіків виконання;

д) метод мережевого планування;

е) метод робочого календаря. 7. Суть принципу безперервності:

а) планування досягне поставлених цілей тоді, коли воно буде здійснюватися не епізодично, а безперервно як у часі, так і в просторі;

б) при плануванні потрібно максимально досягти високої точності економічних параметрів, кількісних і якісних характеристик дій;

в) планування має охоплювати всі сфери діяльності підприємства;

г) обгрунтовані плани можуть бути розроблені тільки при залученні в процес планування співробітників, які виконуватимуть ці плани;

д) вітратоємність повинна бути менше ефект, що очікується від запланованих показників, дій, процесів;

е) правильної відповіді немає;

є) усі відповіді правильні.

8. Управління по цілям - це:

а) майбутній стан об'єкта управління, який хоче домогтися колектив органзаціі своєю працею;

б) розробка змісту, послідовних дій підприємства;

в) розробка нормативів по досягненню цілей;

г) метод управління, який об'єднує планування і контроль у сфері людських відносин;

д) метод управління, який не об'єднує планування і контроль у сфері людських відносин;

е) об'єднання планів різних типів;

е) правильної відповіді немає. 9. Що входить в етапи процесу управління за цілями (3 відповіді)?

а) предмет планування;

б) розробка цілей, планування дій;

в) перевірка і оцінка дій;

г) перевірка обліку;

д) перевірка дій і управління персоналом;

е) управління персоналом;

є) коригування дій;

ж) правильної відповіді немає. 10. Класифікація планів щодо термінів (2 відповіді):

а) тактичні;

б) стратегічні, тактичні;

в) довгострокові, середньострокові;

г) великі, середні;

д) короткострокові, оперативні;

е) малі, оперативні;

є) тактичні, малі, великі;

ж) правильної відповіді немає. 11. Класифікація планів по масштабами планування (3 відповіді):

а) план цеху;

б) план території;

в) план підприємства;

г) план підрозділу;

д) план місцевості;

е) план села;

є) план проекту;

ж) план країни;

з) правильної відповіді немає.

12. Організація як процес - це:

а) одна з функцій менеджменту є процес систематичного коригування багатьох завдань і взаємовідносин між людьми, які їх виконують;

б) один з принципів менеджменту являє собою елемент коригування багатьох завдань і взаємовідносин між людьми, які їх виконують;

в) група людей, діяльність яких свідомо коригується для досягнення спільної мети або цілей;

г) один з критеріїв менеджменту являє собою процес коригування багатьох завдань;

д) правильної відповіді немає. 13. З яких частин складається організація як процес (2 відповіді)?

а) економічна організація;

б) управлінська організація;

в) соціальна організація;

г) технологічна організація;

д) структурна організація;

е) організація технології;

е) організація управління;

ж) організація процесу;

з) правильної відповіді немає.

14. Надання підлеглому обмеженого права використовувати ресурси організації і направляти зусилля співробітників на виконання певних завдань - це:

а) відповідальність;

б) делегування повноважень;

в) повноваження;

г) структурна організація;

д) організація процесу;

е) правильної відповіді немає.

15. Делегування повноважень - це:

а) засіб, за допомогою якого керівники розподіляють між собою численні завдання;

б) засіб, за допомогою якого робітники розподіляють між собою численні завдання для досягнення цілей всієї організації;

в) засіб, за допомогою якого керівники розподіляють між працівниками численні завдання, які спрямовані на досягнення цілей всієї організації;

г) засіб, за допомогою якого керівники застосовують свою владу у власних цілях;

д) правильної відповіді немає. 16. Відповідальність - це:

а) відповідальність керівника за життя працівників;

б) результат діяльності керівника;

в) відповідальність працівника за результати виконання завдання перед тим, хто передає йому повноваження;

г) відповідальність керівника за результати виконаних завдань працівником;

д) функція менеджменту;

е) правильної відповіді немає. 17. Межі повноважень - це:

а) ліміти;

б) обмеження;

в) обмеження, які визначаються процедурами, правилами, інструкціями як письмово, так і усно;

г) обмеження, які не визначаються правилами;

д) ліміти, які визначаються Верховною Радою України;

е) правильної відповіді немає. 18. Які є види повноважень (2 відповіді)?

а) консультативні;

б) лінійні;

в) рекомендуючі;

г) апаратні;

д) економічні;

е) соціальні;

є) політичні;

ж) психологічні. 19. Апаратні повноваження - це:

а) відповідальність керівників;

б) сукупність повноважень рекомендуючіх, паралельних і економічних;

в) сукупність повноважень рекомендуючіх, соціальних, економічних;

г) сукупність повноважень рекомендуючіх, паралельних, політичних;

д) сукупність повноважень рекомендуючіх, паралельних, функціональних;

е) правильної відповіді немає. 20. Функціональні повноваження - це:

а) повноваження консультативного характеру;

б) повноваження економічного характеру;

в) повноваження соціального характеру;

г) повноваження політичного характеру;

д) повноваження як пропонувати, так і забороняти рішення лінійних керівників;

е) правильної відповіді немає;

є) усі відповіді правильні.

21. Мотивація - це:

а) процес заохочення себе та інших до праці з метою досягнення особистих цілей організації в цілому;

б) надання підлеглому обмеженого права використовувати ресурси організації;

в) обмеження, які визначаються процедурами, правилами і т.д .;

г) повноваження, які передаються безпосередньо від керівника до підлеглого;

д) правільної відповіді немає. 22. Існують такі форми здійснення мотиваційних процесів (3 варіанти):

а) метод змістовності;

б) метод психології;

в) метод «батога і пряника»;

г) метод прямого впливу;

д) методи сучасної теорії мотивації;

е) правильні відповіді а) і в). 23. Розрізняють такі методи сучасної теорії мотивації (2 варіанти):

а) прямі;

б) змістовні;

в) процесуальні;

г) табличні;

д) непрямі;

е) правильної відповіді немає. 24. Встановлення нових потреб відносяться до:

а) "теорії Х" Мак-Грегора;

б) теорія 2-х факторів Герцберга;

в) теорії потреб Маслоу;

г) теорії продуктивності Мак-Лейлонда;

д) теорії очікувань Вірума.

25. Процесуальні теорії включають в себе (2 варіанти):

а) теорію продуктивності;

б) теорію очікувань і теорію справедливості;

в) теорія очікувань;

г) теорію моделі мотивації Портера-Лоулера;

д) правильна відповідь б);

е) правильної відповіді немає.

26. Для того, щоб стимулювати ініціативу робітників, робітник повинен (2 варіанти):

а) своєчасно дізнаватися про результати своєї роботи, а також точно знати місце і значення своєї діяльності в рамках робочого процесу;

б) вміти проектувати і вікорітовуваті інновації;

в) вміти передавати свої ідеї та розробки як усно, так і письмово;

г) правильної відповіді немає;

д) мати можливість самостійно розподіляти частину своєї роботи і мати право безпосередньо звертатися до вищих керівників. 27. Контроль - це:

а) характеристика управління, яка дозволяє виявити проблеми і скорегувати їх;

б) послідовність дій апарату управління, складається з встановлення стандартів;

в) процес, за допомогою якого керівництво організації визначає, чи правильні його рішення і не потребують вони в коригуванні;

г) правильної відповіді немає;

д) процес заохочення себе та інших до праці з метою досягнення цілей.

28. За допомогою чого можна швидко адаптувати організацію до умов навколишнього средовіща?

а) процесу контролю;

б) функції контролю;

в) контролю;

г) поточного контролю;

д) правильна відповідь а);

е) правильної відповіді немає.

29. Процес контролю - це:

а) послідовність дій управління, яка складається з установки стандартів, виміру фактично досягнутих результатів і проведення коригування;

б) процеси, які групуються на внутрішніх мотивах;

в) процес, за допомогою якого керівництво визначає, чи правильні його рішення, чи не потребують вони в коригуванні;

г) процес, який проводиться після проведення робіт, за допомогою зворотного зв'язку;

д) правильної відповіді немає. 30. Існують такі основні види контролю як (3 варіанти):

а) попередній контроль;

б) поточний контроль;

в) зовнішній контроль;

г) заключний контроль;

д) правильна відповідь б) і в);

е) правильної відповіді немає. 31. Функція контролю - це:

а) характеристика, яка проводиться під час проведення робіт, за допомогою зворотного зв'язку;

б) характеристика управління, яка дозволяє виявити проблеми і скорегувати їх відповідно до вимог діяльності організації до того, як ці проблеми переростуть в кризовий стан;

в) характеритик, що проводиться після проведених робіт, за допомогою зворотного зв'язку;

г) правильної відповіді немає;

д) процес, за допомогою якого керівництво організації визначає рішення.

32. Розрізняють наступні етапи процедури контролю (2 варіанти):

а) визначення необхідності ресурсів для виконання рішень;

б) розробка стандартів, критеріїв, а також зіставлення реальних результатів з стандартами;

в) коригування дій, спрямованих на поліпшення результатів;

г) контроль за виконанням рішень;

д) правильна відповідь а) і г);

е) правильної відповіді немає.

33. Для того, щоб був контроль ефективний, необхідно мати (3 варіанти):

а) стратегічна спрямованість контролю і орієнтувати контроль на результати;

б) зіставлення реальних результатів з стандартами;

в) коригувати дії, спрямовані на поліпшення результатів;

г) своєчасно і гнучко контролювати;

д) використовувати простоту в контролі і економічно контролювати;

е) правильної відповіді немає.

34. Контроль, що відбувається до початку виконання робіт відноситься до:

а) поточного контролю;

б) внутрішнього контролю;

в) попереднього контролю;

г) заключного контролю;

д) правильної відповіді немає. 35. Яким організаціям притаманні специфічні функції?

а) всім організаціям;

б) певним галузям економіки або певним органам управління;

в) фінансовим органам;

г) правильної відповіді немає. 36. На які частини за формою поділу процесу управління можуть розділятися спеціальні функції менеджменту?

а) на дві частини;

б) на внутрішні і зовнішні;

в) на підготовку технологічного процесу, ресурсне забезпечення, будівництво, заробітну плату, облік, фінанси, зовнішньоекономічний зв'язок;

г) на тактичний і стратегічний напрямки технологічного процесу;

д) правильної відповіді немає.

Ситуації до розділу 4

Ситуація 1. Функції менеджменту - це види цілеспрямованої діяльності щодо керованого об'єкта. Що це за діяльність?

Ситуація 2. Функції менеджменту вперше в теорії управління класифікував французький учений А. Файоль. Він виділив чотири основні функції менеджменту. Що це за функції?

Ситуація 3. Першим кроком у плануванні є розробка цілей. Які це можуть бути цілі?

Ситуація 4. Цілі управління - це майбутній стан об'єкта управління, який хоче домогтися колектив організації своєю працею. Який повинен бути бажаний стан організації в майбутньому?

Ситуація 5. Основна роль цілей управління - це контрольний стандарт, з яким порівнюють фактично досягнуті результати як окремої особистості, так і всього колективу. Що може служити контрольним стандартом в організації?

Ситуація 6. Основними видами планів є політика організації, обов'язкові документи, процедури, методи, правила, бюджет, програми, проекти, тайм-менеджмент. У чому їх суть?

Ситуація 7. Функція організації - це процес систематичного коригування багатьох завдань і взаємовідносин між людьми, які їх виконують. Як відбувається коригування?

Ситуація 8. Організація будь-якого технологічного процесу складається зі структурної організації та організації самого процесу. У чому їх суть?

Ситуація 9. Повноваження - це надання підлеглому обмеженого права використовувати ресурси організації і направляти зусилля співробітників на виконання відповідних завдань. Чому обмежуються права підлеглого?

Ситуація 10. До основних повноважень належать лінійні, рекомендуючі, паралельні, функціональні і т.д. У чому їх суть?

Ситуація 11. Делегування повноважень - це засіб, за допомогою якого керівники розподіляють між підлеглими численні завдання, спрямовані на досягнення цілей всієї організації. Що служить таким засобом в організації?

Ситуація 12. Відповідальність (у контексті делегування повноважень) - це відповідальність підлеглого за результати виконаних завдань перед своїм керівником. Вона настає тільки після передачі повноважень. Чому це відбувається після, а не до передачі повноважень?

Ситуація 13. Як і чому заохочуює людина себе, точно визначив свого часу А. Сміт. Що мав на увазі А. Сміт?

Ситуація 14. Основними методами мотивації до праці є застосування "батога і пряника", психології та сучасної теорії мотивації. У чому їх суть?

Ситуація 15. Менеджер, перш ніж говорити слово підлеглому, повинен враховувати його психологічні особливості. Які це особливості?

Ситуація 16. Сучасні методи мотивації праці поділяють на змістовні і процесуальні. У чому їх суть?

Ситуація 17. Контроль - це процес, за допомогою якого керівництво організації визначає, чи правильні його рішення і не потребують вони в коригуванні. Яким чином можна це визначити?

Ситуація 18. Функція контролю проводиться за допомогою попереднього, поточного і заключного його видів. Чим відрізняються вони між собою?

Ситуація 19. Спеціальні функції менеджменту поділяються за формою поділу процесу управління на складові частини. Які це складові частини?

Питання до розділу 4

1. Який вчений вперше в теорії управління класифікував функції менеджменту і як?

2. Що таке планування, цілі управління і їх основна роль?

3. Дайте характеристику основним принципам і методам функції планування.

4. Що таке управління по цілям і етапи даного процесу?

5. За якими ознаками класифікуються плани?

6. Дайте характеристику основних видів планів.

7. Охарактеризуйте організацію як функцію менеджменту, її складові.

8. Чому не може існувати менеджмент без організації?

9. Що таке організація процесу, і з яких дій менеджера вона складається?

10. Що таке повноваження, які з них основні?

11. Що таке делегування повноважень і їх характеристика?

12. Що таке відповідальність (в контексті делегування повноважень), коли вона настає?

13. Назвіть основні заходи попередження порушень дисципліни в будь-якій організації.

14. Що таке мотивація і які основні її методи?

15. Дайте характеристику основних теорій мотивації, що належать до процесуальних?

16. Дайте характеристику основних теорій мотивації, що відносяться до змістовних?

17. Що таке контроль, процес контролю і функція контролю?

18. Охарактеризуйте послідовність процесу контролю, в чому їх суть?

19. Охарактеризуйте основні види контролю.

20. Назвіть основні вимоги ефективного контролю.

21. Які основні особливості спеціальних функцій менеджменту?

Література до розділу 4

1. Виханский О.С., Наумов А.І. Менеджмент: Підручник. - 3-е изд. - М .: Гардарики, 1999. - 528 с.

2. Завадський І.С. Менеджмент: «Management». - 2-е. изд. - К .: Українсько-фінський інститут менеджменту і бізнесу, 1998. - Т. 1. - 542 с.

3. Кабушкин Н.І. Основи менеджменту: Учеб. посібник. - 2-е изд., Испр. и доп. - М .: ТОВ «стожища», 1999. - 336 с.

4. Колот А.М. Мотивація, стимулювання і оцінка персоналу: Учеб. посібник. - К .: КНЕУ, 1998. - 224 с.

5. Кредісов А.І., Панченко С.Г., Кредісов В.А. Менеджмент для керівників. - К .: Т-во «Знання», КОО, 1999. - 556 с.

6. Кузьмін О.Є. Сучасний менеджмент: Навчально-прикладне посібник. - Львів: Центр Європи, 1995. - 176 с.

7. Мартиненко Н.М. Менеджмент фірми: Книга для підприємців, для студентів економических спеціальностей вузів. - К .: МП «Леся», 1995. - 368 с.

8. Менеджмент (сучасний російський менеджмент): Підручник / За ред. Ф.М. Русинова і М.А. Раз. - М .: ФБК-ПРЕСС, 1999. - 504 с.

9. Мескон М.Х., Альберт М., Хедоурі Ф. Основи менеджменту: Пер. з англ. - М.: «Дело» ЛТД, 1994. - 702 с.

10. Мова В.В., Малєва Є.В. Стратегічне управління підприємством - М .: / Київський міжнародний університет цивільної авіації, 1996. - 80 с.

11. Прокушев Е.Ф. Менеджмент первинного рівня. - М .: Видавничий Дім «Дашков і К», 1999. - 320 с.

12. Філоненко М.М. До питання про матеріально стимулювання працівників апарату управління районної ланки АПК // Кадри і підвищення демократичності управління АПК: Зб. науч. тр. / УНІІЕОСХ им. А.Г.Шліхтера. - К., 1989. - С. 53-59.

13. Хміль Ф.І. Менеджмент: Підручник К .: Вища шк., 1995.- 351 с.

14. Шегда А.В. Основи менеджменту: Навчальний посібник. - К .: Товариство «Знання», КОО, 1998. - 512 с.

15. Шершньова З.Е., Оборський С.В. Стратегічне управління: Учеб. посібник. - К., КНЕУ, 1999. - 384 с.

Книга: Менеджмент - Мельник

ЗМІСТ


на попередня

8. Внутрішнє бажання людини в задоволенні потреб?
1. Який вчений вперше класифікував функції менеджменту?
5. Які основні принципи функції планування (3 відповіді)?
6. Що не відноситься до методів планування (2 відповіді)?
9. Що входить в етапи процесу управління за цілями (3 відповіді)?
13. З яких частин складається організація як процес (2 відповіді)?
18. Які є види повноважень (2 відповіді)?
28. За допомогою чого можна швидко адаптувати організацію до умов навколишнього средовіща?
35. Яким організаціям притаманні специфічні функції?
36. На які частини за формою поділу процесу управління можуть розділятися спеціальні функції менеджменту?

Новости