Розмір екрану для домашнього кінотеатру

З широким розповсюдженням DVD, а особливо - завдяки такому чудовому його властивості як звук формату 5 З широким розповсюдженням DVD, а особливо - завдяки такому чудовому його властивості як звук формату 5.1, споживачі стали асоціювати термін "домашній кінотеатр" саме з можливістю чути будинку шість каналів звуку. Але що таке кіно? Чи не було кіно взагалі німим від народження? Чи не з величезним чи, в порівнянні з домашніми телевізорами, екраном пов'язані спогади про кіно часів "до DVD"? Що потрібно врахувати для того щоб отримати максимально можливий розмін екрану будинку?
кінотеатр будинку
Екраном або кажучи технічно - засобом відображення інформації, може виступати телевізор, ЖК або плазмова панель, проекційний екран. Максимальний розмір зображення сьогодні можна отримати за допомогою відеопроектора. Звичайно, телевізор є найбільш універсальним пристроєм. Він дозволить дивитися як безпосередньо кіно, так і ефірні, кабельні або супутникові канали (при наявності відповідних приймачів). З урахуванням того, що практично всі сучасні ЖК і плазмові панелі випускаються з вбудованими ефірними (часто - ще й кабельними, а іноді і супутниковими) тюнерами, їх теж можна віднести до телевізорів. Відеопроектор ж зазвичай ніяких джерел сигналу не містить. Але чи є це недоліком?
Раз вже мова зайшла про кіно, а не про новини, телесеріалах або ток-шоу, то будемо розглядати саме кінотеатр в будинку, а не телевізор для фільмів. Ідеальний варіант - це окрема кімната з хорошою звукоізоляцією, можливістю затемнення, з правильно розміщеної шестиканальної акустикою і великим екраном. Звукоізоляція - щоб ніякі сторонні звуки нам не заважали. Затемнення - щоб не відволікатися від того, що відбувається на екрані. Шестиканальний звук - до чого обмежувати себе стереозвуком, коли є можливість насолодитися сучасними звуковими спецефектами? Ну, і великий екран - чим він більший, тим легше добитися ефекту присутності.

Часто доводиться чути про те, що той чи інший екран "занадто великий для цієї кімнати". Яким би величезним не був екран і як би близько ми до нього не підійшли (аж до положення "впертися носом"), максимум чого ми зможемо досягти - зайняти всю передню півсферу, як сказали б льотчики. Але ж реальний видимий світ вдвічі більше ніж навіть в такій гіпотетичній ситуації. Проблема тут не в розмірі екрану, а в дозволі зображення. Чим з меншої кількості пікселів складається зображення, тим крупніше кожен окремий піксель і занадто сильно збільшене зображення буде виглядати як мозаїка. Саме це і буде обмежувати максимальний розмір картинки. Щоб окремі точки зливалися в цілісне зображення, необхідно щоб розмір крапки не був більше кутової хвилини. Відстань від точки до глядача в цьому випадку перевищить розміри самої точки більш ніж в три з половиною тисячі разів.
Прим. авт.

Наскільки можна збільшити розмір зображення? Це залежить від ряду факторів: відстані від глядачів до екрану, дозволу зображення, світлового потоку відеопроектора, властивостей самого проекційного екрану, загального рівня освітленості в приміщенні.
Відстань до екрану і дозвіл зображення
Наскільки можна збільшити розмір зображення Так як розмір окремої точки не повинен перевищувати кутовий хвилини, максимальний розмір зображення пов'язаний відразу з двома зазначеними параметрами. При SD дозволі (720х576) і відстані до екрану 3.5 метрів ширина екрану не повинна перевищувати 720 мм. Для формату HD (1920х1080), при такій же відстані до екрану, ширина останнього може досягати вже 1.9 метрів. Іншими словами, щоб гарантовано не бачити окремих точок зображення, необхідно щоб ширина екрану була вдвічі менше відстані до нього в HD-форматі і майже вп'ятеро в звичайному форматі SD.
Отримати великий розмір зображення в домашньому кінотеатрі для SD сигналу було б важко, з огляду на наведені вище розрахунки. На щастя, динамічність сюжету робить пікселізація картинки не дуже помітною і на вдвічі менших відстанях від екрану, а за деякими оцінками - і втричі (відношення розміру точки до відстані до неї - 1: 1000). В такому випадку ширина екрану навіть для SD-відео може досягати половини відстані від нього до глядача, а для HD - навіть рівнятися йому. Але так як оцінки "не дуже" і "майже" зовсім вже суб'єктивні, необхідно перевірити, чи буде помітність окремих пікселів з потрібного відстані дратівливою саме для вас ще до покупки. Крім того, цей ефект може бути підкреслять особливістю технології самого проектора. У LCD проекторах кордони між пікселями більш помітні, ніж при використанні DLP-чіпів, що призводить до появи сітки на зображенні. Ця сіточка буде тим помітніше, чим ближче розташується глядач до екрану або - чим більше буде збільшено зображення.
Світловий потік і властивості екрану
Отримати велике зображення - це тільки півсправи. Потрібно ще домогтися того, щоб зображення це можна було розгледіти. Потужність проекційної лампи - ось ще один фактор, який дає нам збільшувати зображення до нескінченності. Тому крім дозволу, найважливішою характеристикою проектора є його світловий потік, вимірюваний в люменах (люмен - світловий потік від точкового джерела світла силою в одну Кандела, випромінюваного в тілесний кут в один стерадіан). Саме він визначає, чи буде зображення досить яскравим при зменшеному розмiрi екрану. Найчастіше світловий потік відеопроектора вказується в ANSI-люменах (American National Standards Institute - Американський Національний Інститут Стандартів). Рівномірність освітлення екрану, на жаль, не становить 100% (вище 70% - вже добре) і завмер освітленості в 9 точках при вимірюванні ANSI люмен дає більш об'єктивну картину. Як зрозуміти, чи достатньо буде цих самих люмен для того щоб отримати необхідну яскравість екрану?
Отже, екран повинен мати певну освітленість (в люксах), щоб картинка була яскравою і соковитою. Але в характеристиках проекторів вказується світловий потік - чому? При одній і тій же потужності проекційної лампи (а значить - і світловому потоці), яскравість екрану буде залежати від відстані між проектором і екраном або від розміру зображення. Оцінити необхідне значення світлового потоку для кожного конкретного випадку можна за простою формулою:

Світловий Потік (люмен) = Освітленість (люкс) * Площа Екрану (кв.м.)

Досвідчені інсталятори рекомендують для незатемнену приміщень отримувати освітленість в 650 люкс. Площа екрана шириною в півтора метра складе 1.5 * 1.12 = 1.68 кв.м. для SD-відео або 1.5 * 0.84 = 1.26 кв.м. для HD-відео. Нескладно вирахувати, що в цьому випадку для відео стандартної чіткості з співвідношенням сторін кадру 4: 3 необхідний світловий потік в 650 * 1.68 = 1 092 люмена, а для відео високої чіткості (кадр 16: 9) - потік в 650 * 1.26 = 819 люмен. Іншими словами, навіть проектор початкового рівня з потоком в 1000 ANSI люмен дозволить дивитися картинку діагоналлю до двох метрів в кімнаті без затемнення. У затемненій же кімнаті розмір екрану можна значно збільшити. Крім того, яскравість буде залежати і від матеріалу, з якого зроблений екран.
На закінчення, перерахуємо причини, що заважають отримати максимальний розмір зображення і способи боротьби з ними у вигляді тез:

  • Дозвіл зображення - вимога "розмір пікселя - не більше однієї кутової хвилини" для домашнього кінотеатру можна сміливо вважати надмірно жорстким. Цій вимозі відповідають ілюстрації високоякісної поліграфії - кожну фотографію в глянцевому журналі можна прискіпливо і довго розглядати, в пошуках артефактів зображення. При перегляді відео, коли кадри змінюють один одного 25 разів в секунду, вдивлятися так прискіпливо не доводиться. Перший вихід - збільшувати зображення до тих пір, поки пикселизация ще не стала дратівливо помітною, другий - підвищити здатність зображення, наприклад - переходом від SD до HD-відео.
  • Мінімальна відстань до екрану - якщо попередню проблему вдалося вирішити, то в кімнаті може просто не бути достатнього простору для розміщення проектора від екрану. Виходом може бути підбір короткофокусного об'єктива (якщо конструкція проектора дозволяє змінювати об'єктиви) або проектування через дзеркало, на зразок оптичних систем проекційних телевізорів (проектор повинен мати функцію дзеркального розвороту зображення).
  • Світловий потік проектора - при нестачі потужності лампи для отримання необхідної освітленості великого екрану, можна подумати про більш якісному затемненні приміщення, в якому розгорнуто домашній кінотеатр. Затемнення кімнати збільшує контраст зображення, виключає з поля зору об'єкти, котрі відволікають від екрану, надає домашнього кінотеатру "класичний" вигляд. І якщо є можливість затемнення, варто використовувати його і при достатньому світловому потоці проектора. В цьому випадку яскравість проекційної лампи можна буде зменшити, що продовжить термін її служби.

Арсен Газімагомед



Всього коментарів 1



Але що таке кіно?
Чи не було кіно взагалі німим від народження?
Чи не з величезним чи, в порівнянні з домашніми телевізорами, екраном пов'язані спогади про кіно часів "до DVD"?
Що потрібно врахувати для того щоб отримати максимально можливий розмін екрану будинку?
Але чи є це недоліком?
Шестиканальний звук - до чого обмежувати себе стереозвуком, коли є можливість насолодитися сучасними звуковими спецефектами?
Наскільки можна збільшити розмір зображення?
Як зрозуміти, чи достатньо буде цих самих люмен для того щоб отримати необхідну яскравість екрану?
Але в характеристиках проекторів вказується світловий потік - чому?

Новости