Розміри зерен і їх вплив на якість металу

Маючи подібний вид структури, можна судити про розташування, формі і величині зерен, що складають метал, і навіть давати кількісну оцінку розмірами зерен, т Маючи подібний вид структури, можна судити про розташування, формі і величині зерен, що складають метал, і навіть давати кількісну оцінку розмірами зерен, т. Е. Визначати їх величину.

Цю величину прийнято характеризувати як правило середньою площею перетину кожного зерна, оскільки на шліфах спостерігаються завжди тільки перетину зерен, а не їх просторові розміри.

Вважаючи в загальному випадку, що все зерна однакові і в середньому можуть бути уподібнені кулях (равноосной), для визначення їх величини вимірюють деяку площу спостерігається структури F і підраховують число N перетинів зерен, які спостерігаються на цій площі. Частка від ділення ^ - представлятиме середню величину

зерна, що виражається найчастіше в квадратних микронах (р.2).

Подробиці про вимірювання зерен в металах даються в практичних посібниках. Слід зазначити лише приблизні масштаби для судження про розміри зерен. Вельми дрібні зерна (м і до р о-скопічну, приблизно, як зображені на фіг. 23) мають розміри порядку декількох сот квадратних мікрон; зерна великі, макроскопічні, можна висловлювати вже квадратними міліметрами (10 ° р-2) і більш.

Іноді величину зерен характеризують середнім діаметром, уподібнюючи їх зовнішню форму кулі. Розмір зерна має досить істотний вплив на властивості металу. У практиці вже давно помічено, що великі зерна здебільшого супроводжуються зниженим механічним якістю металу; можуть змінюватися і інші властивості, що знаходить пояснення частково в більшому або меншому розвитку кордонів між зернами-кристалами.

Вплив кордонів зерен на властивості металу в цілому позначається насамперед у тому, що ці кордони є поверхнями розділу зерен, в яких частинки (атоми) самого металу вже енергетично відмінні від атомів, розташованих в решітці усередині зерна. Вважають, що частки між зернами володіють підвищеною енергією, яка представляє поверхневу енергію, яка відіграє велику роль в явищах, що відбуваються в різних тілах і, в тому числі, в металах і їх сплавах.

Таким чином, навіть якщо уявити собі абсолютно чистий метал, то і в ньому повинна існувати межа між зернами в Ціде невизначено розташованих атомів, яку деякі розглядають як аморфну ​​плівку металу і яка може впливати на властивості всього шматка металу в цілому.

Але крім таких плівок, що складаються з атомів самого металу, в практично застосовних металах завжди є домішки, які також можуть розташуватися в проміжках між зернами в вигляді плівок або включень і впливати на властивості металу.

Наприклад, якщо ці плівки неміцні (тендітні), зв'язок між зернами буде ослаблена, і руйнування металу при механічному впливі відбудеться по межах зерен. У цьому випадку буде спостерігатися межкристаллической злам металу (або інтергранулярний).

Може бути і такий випадок, коли прошарку між зернами виявляться міцнішими самих зерен; тоді руйнування відбудеться всередині самих зерен і буде видно в і утрікр металевий злам (або і н т р а г р а н у л я р н и й).

Таким чином більший чи менший розвиток кордонів зерен має впливати на метал. Так як це розвиток кордонів визначається розмірами зерна, то на останні повинно бути звернено увагу при дослідженні металів.


Новости