Розрахунок категорій приміщень пожежної небезпеки

  1. Вартість розрахунку категорії приміщення по ПБ
  2. Методика розрахунку категорій пожежної небезпеки
  3. Категорії приміщень по ПБ
  4. Процедура категорирования приміщень
  5. Приклад розрахунку категорії приміщення
  6. Таблиця Б.1 - Питома пожежна навантаження і способи розміщення для категорій В1-В4

Категоріювання приміщень, будинків та зовнішніх установок по пожежній і вибухопожежної небезпеки застосовується для встановлення для них необхідних вимог з пожежної безпеки, які сприятимуть запобіганню можливості виникнення пожежі та забезпечення ефективної протипожежного захисту персоналу та майна в разі його виникнення

Категоріювання приміщень, будинків та зовнішніх установок по пожежній і вибухопожежної небезпеки застосовується для встановлення для них необхідних вимог з пожежної безпеки, які сприятимуть запобіганню можливості виникнення пожежі та забезпечення ефективної протипожежного захисту персоналу та майна в разі його виникнення.

Категоріювання проводиться для будівель, приміщень і зовнішніх установок класу функціональної пожежної небезпеки Ф 5 (виробничі і складські приміщення), включаючи котельні, цехи, склади, гаражі та інші.

Вартість розрахунку категорії приміщення по ПБ

Остаточна ціна залежить від площі, конструктивних особливостей, а також встановленого в приміщенні обладнання і зберігаються в ньому речовин і матеріалів.

Вартість проведення розрахунків по визначенню категорії з вибухопожежної та пожежної небезпеки, а також класу зони по ПУЕ, включаючи виїзд фахівця *, для обстеження об'єкта захисту і категоріруемих приміщень:

Вид пожежної навантаження / Вартість розрахунку одного приміщення при кількості приміщень менше 5 шт. при кількості приміщень 5-10 шт. при кількості приміщень більше 10 шт. Дистанційний розрахунок (за даними замовника) ЛЗР, ГР та (або) пилу 2 200 руб. 1 900 руб. 1 600 руб. 1 000 руб. Горючі речовини і матеріали Негорючі речовини і матеріали в гарячому стані

Термін виконання від 1 робочого дня.

* - виїзд фахівця в межах МКАД безкоштовний, за межі МКАД оплачується додатково, але не менше 1000 рублів до загальної суми договору.

Після проведення розрахунку клієнт отримує комплект документів, що включає методику розрахунку категорій вибухопожежної та пожежної небезпеки, а також самі розрахунки в паперовому та електронному видах.

Методика розрахунку категорій пожежної небезпеки

Наприклад, Вам необхідна категорія пожежної небезпеки гаража, то при її розрахунках потрібно враховувати не тільки обсяг пального, яке одноразово може перебувати всередині, але і тип палива (бензин, газ та ін.). Також оцінці підлягають розміри приміщення і його об'ємно-планувальні особливості. Тільки на підставі цих даних гаражу буде присвоєна одна з встановлених нормативними документами пожежних категорій.

Безпосередній розрахунок категорій приміщень вимагає вивчення безлічі параметрів, таких як особливості приміщення, його площа, висота стель, наявність і стан вентиляції, обсяг і тип горючих і вибухонебезпечних речовин, які можуть перебувати всередині і т.д. Маючи всі необхідні дані, можна приступати до визначення категорії. Тут важливо пам'ятати, що всі розрахунки потрібно здійснювати тільки в рамках затверджених законом методик. В іншому випадку результати будуть невірними і пожежний інспектор може знайти порушення, що спричинить за собою адміністративну відповідальність.

Дивіться докладніше про Законодавстві про категорії пожежної небезпеки .

Категорії приміщень по ПБ

Нагадаємо, що всього на даний момент встановлено 5 категорій: А, Б, В, Г і Д. Перші відповідно, найнебезпечніші, останні - найменш небезпечні.

За пожежної та вибухопожежної небезпеки приміщення виробничого і складського призначення поділяються на такі категорії:

  1. підвищена вибухопожежонебезпекою (А);
  2. вибухопожежонебезпекою (Б);
  3. пожежонебезпека (В1 - В4);
  4. помірна пожежонебезпека (Г);
  5. знижена пожежонебезпека (Д).

Розраховувати категорії з вибухопожежної та пожежної небезпеки потрібно, щоб виконати наступні заходи щодо протипожежного захисту:

  • вибір ефективної системи автоматичного пожежогасіння, димовидалення, сигналізації і т.д .;
  • отримання інформації, яка в майбутньому може стати в нагоді підрозділам протипожежної служби при проведенні аварійно-рятувальних робіт у разі виникнення пожежі.

Для того, щоб персонал знав би потенційно небезпечним тих чи інших приміщень необхідно позначення категорії за пожежною небезпекою. Для цих цілей застосовуються таблички категорії пожежної небезпеки, які обов'язково потрібно вивішувати на дверях всіх категоріруемих приміщень.

Процедура категорирования приміщень

  1. При надходженні заявки і оплати виставлених рахунків фахівці нашого центру виїжджають до Замовника для огляду приміщень та зовнішніх установок на предмет зберігають і звертаються там речовин і матеріалів.
  2. На підставі зібраних відомостей проводиться розрахунок категорій приміщень і зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою, а також клас зони за ПУЕ на підставі затверджених методик.
  3. Готові матеріали розрахунків по кожному приміщенню або зовнішній установці передаються Замовнику на електронному та паперових носіях.
  4. Розрахунок проводиться фахівцями, що мають інженерно-технічна освіта в галузі пожежної безпеки.
  5. Вартість розрахунку уточнюйте у фахівців нашого центру.

Для розрахунку необхідні наступні дані: площа приміщення, висота (від підлоги до нижнього пояса ферм перекриття - тобто до низу виступаючих балок), наявність або відсутність систем аварійної вентиляції, матеріал покриття підлоги, наявність або відсутність стелажів, кількість і характер розміщення пожежної навантаження (які вибухонебезпечні, легкозаймисті та / або горючі речовини зберігаються, обробляються, використовуються в приміщенні), опис технологічного процесу, наявність або відсутність сигналізації (системи пожежогасіння).

Приклад розрахунку категорії приміщення

Визначення категорії приміщення «Архів».

Приміщення № 313 архіву площею 7.8 кв. м.

Висота стелі - 3.3 м.

Стіни гіпсокартонні внутрішні і капітальна стіна зовнішня.

Встановлені протипожежні металеві двері.

У приміщенні зберігаються документи в папках, архівних коробках, ноутбуки, туалетний папір, стаканчики паперові та пластикові в картонних коробках.

Стелажі - з деревинно-стружкових панелей.

Кількість стелажів - 10, по 5 рядів кожен стелаж.

Папок 12 штук на полиці, всього папок 600 вагою кожна по 3 кг, загальний до 1 800 кг і 32 коробки з документами по 30-40 кг, вага до 1 280 кг.

Порожні архівні папки 20 шт.

Техніка на утилізацію (ноутбуки, принтер), іноді зберігаються коробки картонні зі стаканчиками, паперовими рушниками, упаковані в поліетилен.

В результаті пожежно-технічного обстеження приміщення встановлено:

Максимальна горюча завантаження може становити:

  1. Упаковки і конструкційний матеріал ноутбуків і принтерів на основі поліетилену-50 кг.
  2. Папір, картонна упаковка- 3000 кг.
  3. Стелажі дсп. -250кг.

Висота розміщення пожежного навантаження складає 2,3 м.

Площа розміщення пожежної навантаження для проведення розрахунку (СП 12.13130.2009) становить 10 м. Кв., Дані отримані для найбільш негативного розрахунковий варіант, за максимальною пожежної навантаженні, яка в подальшому буде зменшуватися.

Вся пожежне навантаження, розташовується компактно, на одному пожежонебезпечному ділянці по площі приміщення.

У приміщенні відсутні: горючі гази, легкозаймисті та горючі рідини, горючі пил або волокна, речовини і матеріали, здатні вибухати і горіти при взаємодії з водою, киснем повітря або один з одним, негорючі речовини і матеріали в гарячому, розпеченому або розплавленому стані, процес обробки яких супроводжується виділенням променистого тепла, іскор і полум'я, і ​​(або) горючі гази, рідини і тверді речовини, які спалюються або утилізуються як паливо.

Відповідно до вищевикладеного проводимо перевірку приміщення на приналежність до категорії В1-В4 (тверді горючі і важкогорючі речовини і матеріали в цьому розрахунковому випадку), відповідно до класифікації приміщень з вибухопожежної та пожежної небезпеки встановленої ст.27 «Технічного регламенту про вимоги пожежної безпеки», по методикою встановленої СП 12.13130.2009 «Визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою», згідно з пп. Б1 і таблиці Б СП 12.13130.2009. При проведенні пожежно-технічного аналізу та визначенні категорії приміщення використовувалося посібник із застосування СП 12.13130.2009 «Визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою», ВНІЇПО 2014р.

Виходимо з того, що 99% всієї пожежної навантаження в приміщенні зосереджено на одному пожежонебезпечному ділянці площею 10 кв.м.

Вага всіх горючих матеріалів в приміщенні архіву Gi mdash; кількість i-того матеріалу пожежної навантаження (поліетилен, папір, деревина), кг;

  • Gбумагі = 3000кг;
  • Gполіетілена = 50кг;
  • Gдревесіни = 250кг

Дані наведені для найбільш негативного розрахункового варіанта.

Нижча теплота згоряння складає (беремо з довідкової літератури):

  • (паперу) = 13,4 МДжкг-1;
  • (поліетилену) = 47,14 МДжкг-1;
  • (деревини) = 13,8 МДжкг-1;

Кількість пожежної навантаження на ділянці її розміщення в приміщенні архіву № 313, виходячи з вищевикладеного, становитиме:

; по (Б.1) СП 12.13130.2009.

= Gбумагі x (паперу) + Gполіетілена x (поліетилену) + Gдревесіни x (деревини) = 3000 кг x 13,4 МДжкг-1 + 50 кг x 47,14 МДжкг-1 + 250кг x 13,8 МДжкг-1 = 46 007 МДж

Питома пожежна навантаження g, МДж x м-2, визначається зі співвідношення

, (Б.2) СП 12.13130.2009.

g, МДж x м-2 = 46007МДж / 10м2 = 4600,7МДж м-2, для розрахункового ділянки площею 10 кв. м (Б.2) СП 12.13130.2009 де S - площа розміщення пожежного навантаження, м2 (але не менше 10 м2).

Отримане значення питомої пожежного навантаження, відповідає категорії В1, згідно:

Таблиця Б.1 - Питома пожежна навантаження і способи розміщення для категорій В1-В4

Категорія приміщення Питома пожежна навантаження g на ділянці, МДж / м2 Спосіб розміщення В1 Більш ніж 2200 не нормується В2 1401-2200 Відповідно до Б.2 В3 181-1400 Відповідно до Б.2 В4 1-180 На будь-якій ділянці підлоги приміщення площа кожного з ділянок пожежної навантаження не більше 10 м2. Спосіб розміщення ділянок пожежної навантаження визначається згідно Б.2

Класифікуємо пожежонебезпечні і вибухонебезпечні зони для вибору електротехнічного і іншого обладнання за ступенем їх захисту, що забезпечує їх пожежовибухобезпечними експлуатацію у зазначеній зоні, для приміщення категорії В1 «Архів №313», відповідно до ст.17; 18; 19 «Технічного регламенту про вимоги пожежної безпеки».

Для розрахункового варіанта визначаємо П-IIа - зони, розташовані в приміщеннях, в яких звертаються тверді горючі речовини в кількості, при якому питома пожежна навантаження становить не менше 1 мегаджоуля на квадратний метр (п. 3 ст.18. «Технічного регламенту щодо вимог пожежної безпеки »).

Висновок: в результаті проведеного розрахунку встановлено, що приміщення архіву № 313 », відноситься до категорії В1 за пожежною небезпекою. У приміщенні є пожежонебезпечна зона П-IIа.

Керівник організації забезпечує наявність на дверях приміщення складського призначення позначення їх категорій за вибухопожежною та пожежною небезпекою, а також класу зони згідно з главами 5, 7 і 8 Федерального закону "Технічний регламент про вимоги пожежної безпеки". (П.20. Постанови Уряду Російської Федерації від 25 квітня 2012 року № 390 «Про протипожежному режимі»).

Новости