Розрахунок відпускних: середній заробіток визначаємо по-новому

  1. З якого моменту застосовувати новий порядок?
  2. Який загальний порядок розрахунку відпускних
  3. Виплати, що враховуються при розрахунку середнього заробітку
  4. Розрахунковий період
  5. Періоди, що виключаються з розрахунку
  6. Якщо розрахунковий період відпрацьований не повністю
  7. Облік премій в розрахунковому періоді
  8. Якщо зарплата змінилася
  9. Як розраховувати відпускні при підсумованому обліку робочого часу?
  10. Якщо відпустка працівника перервався
Нове Положення про особливості порядку обчислення середньої заробітної плати (далі - Положення) затверджено постановою Уряду РФ від 24.12.2007 р № 922. Воно прийшло на зміну Правил, які були затверджені постановою Уряду РФ від 11.03.2003 р № 213. Застосовується Положення у всіх випадках, коли відповідно до Трудового кодексу необхідно розраховувати середню заробітну плату (за винятком лікарняних, декретних, допомоги по догляду за дитиною і по безробіттю, а також стипендій).Йдеться, перш за все, про розрахунок відпускних і компенсацій за невикористану відпустку.Про ці нововведення і піде мова в нашій статті.

З якого моменту застосовувати новий порядок?

А кти Уряду, які зачіпають права, свободи і обов'язки людини і громадянина, встановлюють правовий статус федеральних органів виконавчої влади, а також організацій, вступають в силу одночасно на всій території Російської Федерації після закінчення 7 днів після дня їх першого офіційного опублікування. Це правило діє, якщо в самому акті не встановлено інший порядок вступу в силу. Офіційними джерелами опублікування є «Російська газета» і «Відомості Верховної РФ». Про це сказано в пункті 5 указу Президента РФ 23.05.1996 р № 763 «Про порядок опублікування і набрання чинності актами Президента Російської Федерації, Уряду Російської Федерації і нормативних правових актів федеральних органів виконавчої влади».

Оскільки постанова Уряду РФ № 922 було опубліковано в «Российской газете» від 29.12.2007 р № 294, отже, документ набуває чинності з 6 січня 2008 року. З цього моменту і треба застосовувати нове Положення.

Який загальний порядок розрахунку відпускних

Відпускні та компенсації за невикористану відпустку розраховуються виходячи із середнього заробітку працівника за останні 12 календарних місяців, що передують часу відпочинку або звільнення. Так сказано в статті 139 Трудового кодексу. Втім, в колективному договорі, локальному нормативному акті можуть бути передбачені й інші періоди для розрахунку середньої заробітної плати, якщо це не погіршує становище працівників. Однак, встановивши інший період, все одно доведеться порівнювати, яка сума відпускних більше: розрахована виходячи з 12 календарних місяців або з встановленого в організації періоду. Тому на практиці більшість бухгалтерів бере в розрахунок 12 календарних місяців. При цьому календарним місяцем вважається період з 1-го по 30-е (31-е) число відповідного місяця включно (у лютому - по 28-е (29-е) число включно).

Щоб визначити середній заробіток, зарплату за останні дванадцять календарних місяців ділять на 12 і на середньомісячне число календарних днів - 29,4. Таким чином отримують середньоденний заробіток. Для розрахунку відпускних цю величину множать на календарне число днів відпустки.

Виплати, що враховуються при розрахунку середнього заробітку

У статті 139 Трудового кодексу сказано, що для розрахунку середньої заробітної плати враховуються всі передбачені системою оплати праці види виплат, застосовувані у відповідного роботодавця незалежно від джерел цих виплат. Конкретний перелік виплат наведено в пункті 2 Положення. Причому він є відкритим. Це означає, що якщо якась виплата там не згадана, то її все одно можна врахувати при розрахунку середнього заробітку. Головна умова - вона повинна бути пов'язана з системою оплати праці на підприємстві.

Пункт 3 Положення тепер чітко встановлює, що при розрахунку середнього заробітку не треба включати виплати соціального характеру та інші виплати, які не належать до оплати праці (матеріальна допомога, оплата вартості харчування, проїзду, навчання, комунальних послуг, відпочинку та ін.). Втім, незважаючи на те, що такі виплати не були згадані в старому порядку, вони також в розрахунок не включалися. Адже і раніше виплати соціального характеру не ставилися до системи оплати праці.

Розрахунковий період

За загальним правилом, відпускні та компенсації розраховуються виходячи із середнього заробітку за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю відпустки або звільнення.

Однак може трапитися так, що у працівників не буде нарахованої зарплати або фактично відпрацьованих днів у розрахунковому періоді або в періоді, який перевищує розрахунковий. Інший варіант - весь час розрахункового періоду виключається з нього пунктом 5 Положення. В цьому випадку середній заробіток визначається виходячи із суми заробітної плати, фактично нарахованої за попередній період, рівний розрахунковому (п. 6 Положення).

Може трапитися так, що і в попередньому розрахунковому періоді у працівників не буде нарахувань і фактично відпрацьованих днів. В цьому випадку пункт 7 Положення наказує розраховувати середній заробіток виходячи із зарплати, нарахованої за фактично відпрацьовані працівником дні в місяці, коли він пішов у відпустку або звільнився.

приклад 1

Згорнути Показати

Співробітниця компанії працює з 2003 року. З 20 лютого 2006 року вона пішла в декрет. Після відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами (140 днів), з 10 липня 2006 року, вона відразу ж пішла у відпустку по догляду за дитиною. Після закінчення півтора року, 11 січня 2008 року, співробітниця вийшла на роботу, а через два тижні, з 28 січня 2008 року, співробітниця написала заяву з проханням надати їй чергову відпустку терміном на 28 календарних днів. За два тижні січня їй було нараховано 9 540 руб., Вона відпрацювала 11 днів.

Таким чином, її середній заробіток складе 867,27 руб. (9 540 руб. / 11 дн.). А відпускні будуть рівні 24 283,64 руб. (867,27 руб. × 28 дн.).

Ну і, нарешті, якщо працівник не мав фактично нарахованої заробітної плати або фактично відпрацьованих днів за розрахунковий період, до початку розрахункового періоду і до того, як пішов у відпустку, середній заробіток визначається виходячи з встановленої йому тарифної ставки, окладу (посадового окладу).

Періоди, що виключаються з розрахунку

У пункті 5 Положення наведено перелік виплат і періоди часу, які виключаються з розрахункового періоду. За загальним правилом з розрахункового періоду треба виключити час, коли працівник:

  • отримував середній заробіток відповідно до законодавства Російської Федерації;
  • отримував допомогу з тимчасової непрацездатності або допомога по вагітності та пологах;
  • не працював у зв'язку з простоєм з вини роботодавця або з причин, не залежних від роботодавця і працівника;
  • участі в страйку, але у зв'язку з цим страйком не мав можливості виконувати свою роботу;
  • брав додаткові оплачувані вихідні дні для догляду за дітьми-інвалідами та інвалідами з дитинства;
  • звільнявся в інших випадках від роботи з повним або частковим збереженням заробітної плати або без оплати відповідно до законодавства Російської Федерації. Скажімо, мова йде про відпустку без збереження заробітної плати (ст. 128 ТК РФ), звільнення від роботи на час проходження обов'язкового медичного огляду (ст. 185 ТК РФ), відпустці по догляду за дитиною-інвалідом (ст. 262 ТК РФ) і т.д.

Практично той же перелік наведено і в старому порядку. Однак нововведення є. Згідно з Положенням при розрахунку середнього заробітку треба врахувати перерви на годування дитини, навіть не дивлячись на те, що за цей час жінці виплачується середній заробіток. Такі періоди і нарахування за них в розрахунок середньої зарплати увійдуть.

Крім того, в новому переліку відсутні дні відпочинку (відгулів) у зв'язку з роботою понад нормальну тривалість робочого часу при вахтовому методі організації робіт і в інших випадках відповідно до законодавства Російської Федерації. Тобто з 2008 року дні межвахтового відпочинку та нараховані за цей час суми увійдуть до уваги.

Якщо розрахунковий період відпрацьований не повністю

Порядок підрахунку календарних днів в тих місцях, коли період був відпрацьований в повному обсязі, зазнав змін. Згідно з пунктом 10 Положення, щоб визначити число календарних днів, яке потрібно взяти до розрахунку середнього заробітку, середньомісячне число календарних днів (29,4) ділять на кількість календарних днів цього місяця. Результат множать на кількість календарних днів, що припадають на час, відпрацьований у цьому місяці. Щоб визначити цей показник, із загальної кількості календарних днів у цьому місяці потрібно відняти календарні дні, які припадають на час, виключаються з розрахункового періоду.

За старими правилами для визначення календарних днів в повному обсязі відпрацьованих місяцях потрібно було число фактично відпрацьованих днів помножити на поправочні коефіцієнти 1,4 або 1,2 залежно від того, який робочий тиждень установлений на підприємстві: п'ятиденний чи шестиденний.

Продемонструємо новий порядок на прикладі.

приклад 2

Згорнути Показати

Припустимо, що з 11 по 14 січня 2008 року співробітниця компанії була на лікарняному, в лютому 2008 року з 14 по 16 їздила у відрядження, в серпні 2007 року була в черговій відпустці терміном 14 календарних днів. Всі інші місяці в 2007 році були нею відпрацьовані повністю.

У березні 2008 року їй надано чергову відпустку терміном на 28 календарних днів з 3 по 30 березня включно. Розрахунковий період - з 1 березня 2007 року до 29 січня 2008 року. За цей час співробітниці нарахували 178 000 руб. (Виключаючи лікарняні, відрядження та відпускні). Визначимо число календарних днів, які необхідно взяти до уваги, в повному обсязі відпрацьованих місяцях:

  • січні 2008 року - 25,61 дн. (29,4 / 31 × (31 - 4));
  • лютому 2008 року - 26,36 дн. (29,4 / 29 × (29 - 3));
  • серпні 2007 року - 16,12 дн. (29,4 / 31 × (31 - 14));

Таким чином, середньоденний заробіток співробітниці дорівнює:
178 000 руб. / (29,4 дн. × 9 міс. + 25,61 дн. + 26,36 дн. + 16,12 дн.) = 535,03 руб.

Тобто сума відпускних складе:

535,03 руб. × 28 дн. = 14 980,84 руб.

А якщо відпустка надається в робочих днях? Як в цьому випадку розрахувати дні в повному обсязі відпрацьованих місяцях? Ніяких спеціальних положень в даному випадку пункт 11 Положення не передбачає. Тобто фактичну, нараховану в період дії трудового договору заробітну плату слід розділити на кількість робочих днів за календарем шестиденного робочого тижня, що припадають на фактично відпрацьований час. В даному випадку діє той же порядок, як якщо б місяць був відпрацьований повністю.

Облік премій в розрахунковому періоді

У пункті 15 Положення визначено, як враховувати премії при розрахунку середнього заробітку, винагорода за підсумками роботи за рік, одноразова винагорода за вислугу років (стаж роботи), інші винагороди за підсумками роботи за рік, нараховані за попередній події календарний рік незалежно від часу нарахування винагороди .

За старими правилами винагороди за підсумками роботи за попередній календарний рік враховувалися при розрахунку середнього заробітку в розмірі 1/12 за кожен місяць розрахункового періоду і також незалежно від часу нарахування (п. 14 Положення про середню зарплату).

Як бачите, тепер більше не потрібно розподіляти річні премії, нараховані за минулий рік, на кожний місяць звітного періоду. Тобто всю суму річної винагороди, що стосується попереднього календарного року, можна врахувати при розрахунку середнього заробітку повністю. Причому така виплата включається в розрахунок незалежно від того, коли нарахована. Головна умова - розрахунковий період повинен бути відпрацьований повністю і з нього не повинні виключатися періоди, передбачені пунктом 5 Положення.

Щомісячні премії та винагороди, фактично нараховані у розрахунковому періоді, враховуються повністю, але не більше однієї виплати за кожен показник за кожен місяць розрахункового періоду.

Премії і винагороди за період роботи, що перевищує один місяць, враховуються в місяці їх нарахування за кожен показник, якщо тривалість періоду, за який вони нараховані, не перевищує розрахункового періоду.

Якщо ж період, за який вони нараховані, перевищує тривалість розрахункового періоду, то така премія включається в розрахунок в розмірі місячної частини кожний місяць розрахункового періоду.

Тобто, як і раніше, при розрахунку відпускних враховуються тільки чотири квартальні премії, навіть якщо до розрахункового періоду потрапило п'ять премій. Які конкретно з нарахованих квартальних премій брати в розрахунок - великі за сумою або останні чотири з нарахованих, - слід обумовити в колективному договорі або іншому документі організації. Якщо ж, наприклад, премія нарахована за три роки, то врахувати її можна в розмірі 1/36 за кожен з 12 місяців розрахункового періоду.

Тепер давайте розберемося, як враховувати премії, якщо працівник не повністю відпрацював час, що припадає на розрахунковий період, або з нього виключалося час відповідно до пункту 5 Положення. В цьому випадку премії і винагороди враховуються при визначенні середнього заробітку пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковий період. Виняток становлять винагороди, нараховані за фактично відпрацьований час у розрахунковому періоді (щомісячні, щоквартальні та ін.). На практиці це означає, що якщо премія нарахована не в повному обсязі, а виходячи з відпрацьованого часу, то її не треба знову ділити пропорційно відпрацьованому часу, врахованої в розрахунковому періоді. Якщо ж премія нарахована за весь відпрацьований час, але якісь періоди виключалися з нього відповідно до пункту 5 Положення, то перерахунок зробити треба.

За старими правилами бухгалтер, розраховуючи середній заробіток, повинен був перераховувати будь-які премії за неповні місяці, навіть якщо вони були нараховані з урахуванням фактично відпрацьованого часу.

Якщо працівник пропрацював неповний робочий період, за який нараховуються премії та винагороди, і вони були нараховані пропорційно відпрацьованому часу, вони враховуються при визначенні середнього заробітку виходячи з фактично нарахованих сум в порядку, встановленому пунктом 15 Положення.

приклад 3

Згорнути Показати

Співробітник, який працює в організації з 2003 року, йде у відпустку з 1 по 28 січня 2008 року. Його оклад становить 15 000 руб. За результатами 2007 року в лютому 2008 року працівнику видали річну премію в сумі 15 000 руб. (Без урахування фактично відпрацьованого часу). У розрахунковому періоді - з 1 січня по 31 грудня 2007 року - було нараховано:

1. Річна премія нарахована за 2007 рік. Так як співробітник відпрацював не весь розрахунковий період, всю суму премії включити в дохід не вдасться. У розрахунок увійде:

15 000 руб. / 249 дн. × 229 дн. = 14 345 руб.

2. Середній денний заробіток:
(159 000 руб. + 14 345 руб.) / (29,4 × 11 + (29,4 / 31 × 23)) дн. = 532,88 руб.

Отже, відпускні за квітень складуть:

532,88 руб. × 28 дн. = 14 920,57 руб.

Якщо зарплата змінилася

Особливості розрахунку середнього заробітку при підвищенні зарплати встановлені пунктом 16 Положення.

Отже, при підвищенні в організації (філії, структурному підрозділі) тарифних ставок (посадових окладів, грошової винагороди) середній заробіток працівників підвищується в наступному порядку:

  • якщо підвищення відбулося в розрахунковий період, то виплати, що враховуються при визначенні середнього заробітку і нараховані за попередній підвищенню період часу, підвищуються на коефіцієнти. Вони розраховуються шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу, грошової винагороди), встановленої в місяці настання випадку, з яким пов'язано збереження середнього заробітку, на тарифні ставки (посадові оклади, грошову винагороду) кожного з місяців розрахункового періоду;
  • якщо підвищення відбулося після розрахункового періоду до настання випадку, з яким пов'язано збереження середнього заробітку, то підвищується середній заробіток, обчислений за розрахунковий період;
  • якщо підвищення відбулося в період відпустки, то частина середнього заробітку підвищується з дати збільшення тарифних ставок (посадових окладів, грошової винагороди) до закінчення зазначеного періоду.

За новими правилами, якщо в організації підвищуються тарифні ставки або оклади, то середній заробіток збільшується також на суму виплат, які встановлені до цих тарифів і окладів у фіксованому розмірі (відсотки, кратність).

приклад 4

Згорнути Показати

Співробітникові встановлено оклад у розмірі 15 000 руб. Крім того, Положенням про заробітну плату щомісяця йому покладена доплата в розмірі 15 відсотків від суми окладу. В цьому випадку при індексації зарплати в розрахунок середнього заробітку увійдуть як збільшений оклад, так і сума доплати.


Якщо для виплат, встановлених до тарифів і окладів, передбачений діапазон значень, то вони до середнього заробітку не додаються. Крім того, середній заробіток не підвищується на виплати, які встановлені в абсолютному розмірі.

приклад 5

Згорнути Показати

Директор отримує зарплату, яка дорівнює 25 000 руб. Крім того, додатково в залежності від досягнутих результатів він може розраховувати на щомісячну виплату в розмірі від одного до трьох окладів. Так ось, в цій ситуації при підвищенні середнього заробітку в розрахунок увійде тільки оклад. Сума доплати не перераховується, так як вона встановлена ​​в діапазоні.

приклад 6

Працівник отрімує 15 000 руб. и премию в размере 5 000 грн. При підвищенні окладів і премій, при перерахунку середнього заробітку потрібно взяти тільки проіндексований оклад. Додаткова премія, встановлена ​​в абсолютному значенні, змінюватися в розрахунку не буде.

Як розраховувати відпускні при підсумованому обліку робочого часу?

При підсумованому обліку робочого часу співробітник спочатку кілька днів працює, а потім стільки ж днів відпочиває. Однак спеціального порядку розрахунку середнього заробітку для таких працівників Положення не передбачає. В даному випадку застосовується загальний порядок. Тобто фактичну зарплату співробітників в розрахунковому періоді ділять на 12 і на 29,4. А як бути, якщо місяць відпрацьовано в повному обсязі? Тут також варто скористатися звичайним порядком. Тобто середньомісячне число календарних днів (29,4) ділять на кількість календарних днів цього місяця і множать на кількість календарних днів, що припадають на час, відпрацьований у цьому місяці. Щоб визначити цей показник, із загальної кількості календарних днів у цьому місяці потрібно відняти календарні дні, які припадають на час, виключаються з розрахункового періоду. При цьому не має значення, скільки робочих годин співробітник фактично відпрацював в тому чи іншому робочому дні і скільки йому було надано вихідних.

Якщо відпустка працівника перервався

Згідно зі статтею 125 Трудового кодексу за згодою працівника він може бути відкликаний з відпустки. У цій же статті сказано, що не можна відкликати з відпустки співробітників у віці до вісімнадцяти років, вагітних жінок і працівників, зайнятих на роботах з шкідливими і (або) небезпечними умовами праці.

Невикористану частину відпустки співробітник може взяти в будь-який зручний для нього час в поточному році або приєднати до відпустки за наступний рік. Зайве отримані відпускні повертають в касу підприємства. Втім, на практиці таке трапляється рідко. Просто «зайві» відпускні бухгалтер утримає з наступної зарплати працівника.

приклад 7

Згорнути Показати

Працівник організації взяв відпустку на 28 календарних днів - з 1 по 28 березня 2008 року включно. Розрахунковий період: март 2007 року - лютий 2008 року. Оклад працівника становить 10 000 руб. Припустимо, в червні 2007 року співробітник брав відпустку на 28 календарних днів, а в серпні і вересні 2007 року їздив у відрядження на 5 і 6 днів в цілому відповідно. За розрахунковий період співробітнику нарахували 163 664,8 руб. (Без урахування витрат на відрядження та відпускних).

Календарні дні складуть:

  • в червні 2007 року - 1,96 дн. (29,4 / 30 × 2);
  • в серпні 2007 року - 24,66 дн. (29,4 / 31 × 26);
  • у вересні 2007 року - 23,52 дн. (29,4 / 30 × 24).

Тобто середньоденний заробіток працівника дорівнює:

163 664,8 руб. / (29,4 × 9 + 1,96 + 24,66 + 23,52) = 520 руб.

Сума відпускних склала:

520 руб. × 28 дн. = 14 560 руб.

Припустимо, що 19 березня співробітник був викликаний на роботу з через виробничу необхідність. Співробітник погодився вийти на роботу на 10 днів раніше за встановлений термін. Частину відпустки співробітник вирішив відгуляти з 21 по 30 квітня 2008 року.

Зарплата співробітника за відпрацьовані в березні дні склала 8 000 руб. З цієї суми було вирішено утримати зайво нараховані відпускні, рівні 5 200 руб. (14 560 руб. / 28 дн. × 10 дн.). Таким чином, за березень заробіток склав 2 800 руб. (8 000 - 5 200).

У квітні 2008 року співробітнику розраховують відпускні за другу половину відпочинку. На цей раз в розрахунковий період увійшли квітень 2007 року - березень 2008 року. При цьому з нього виключається час, коли співробітник відпочивав в перший раз. У березні він відпрацював 10 днів. У календарних днях це дорівнюватиме 9,48 днях (29,4 / 31 × 10). А за розрахунковий період він заробив 156 664,8 руб. (Без урахування відпускних). Його середньоденний заробіток склав:

156 664,8 руб. / (29,4 × 8 + 1,96 + 24,66 + 23,52 + 9,48) = 531,39 руб.

А відпускні за грудень будуть рівні:

531,39 руб. × 10 дн. = 5 313,9 руб.


З якого моменту застосовувати новий порядок?
З якого моменту застосовувати новий порядок?
А якщо відпустка надається в робочих днях?
Як в цьому випадку розрахувати дні в повному обсязі відпрацьованих місяцях?
Як розраховувати відпускні при підсумованому обліку робочого часу?
4. А як бути, якщо місяць відпрацьовано в повному обсязі?

Новости