Розроблено заміна звичайної лампи розжарювання в 100Вт

Зліва - «75-ватна» світлодіодна лампа від Osram Sylvania, Праворуч - «100-ватний аналог» від LSG. фото marcus-wade.com

Примітна психологічна межа новинок: заміна еквівалентна класичної лампі потужністю 100 Ватт.

Мабуть, найбільша перешкода, що стоїть на шляху розробників світлодіодних (LED) аналогів звичайних ламп високої яскравості, - перегрів пристроїв. Взагалі-то світлодіоди не нагріваються настільки ж сильно, як лампи розжарювання.

Але температура тим вище, чим більше LED-чіпів поєднане в одному джерелі світла. У той же час нагрівання провокує зниження ефективності роботи чіпів і зменшення терміну служби лампи.

Проте, прогрес дозволив вирішити проблему в продуктах-новачків. На виставці LightFair 2011, що пройшла в Філадельфії, були представлені: Switch100 від американської фірми Switch Light Bulbs, ULTRA LED A19 від німецької компанії Osram Sylvania, а також не має поки що власного "імені" лампа, створена інженерами знову ж американської Lighting Science Group (LSG ).

Особливість першого продукту: можливість повної переробки компонентів. Лампа також володіє "системою самостійного охолодження, що забезпечує максимальну яскравість". (Повний опис в цьому PDF-документі.) Заявлена ​​потужність - 16 ватт, "час життя" - 20 тисяч годин, форма - A19, цоколь - Е26.

Поки новинка світить лише холодним білим світлом (колірна температура - 4200 К), як галогенні лампи, але до кінця 2012 року буде випущена "тепла" версія (2800 К).

За деякими даними, в США таке джерело світла буде коштувати трохи більше $ 20, окупиться лампочка за рік, так як витрачає на 85% менше енергії.

Друга лампа також має традиційну грушоподібної форми. Потужність - 14 ват, колірна температура - 2700 К, термін служби - 25 тисяч годин, економія енергії - 86%. Даних про вихід цієї новинки на ринок поки немає, але можна припустити, що станеться це приблизно через рік. Зате відомо, що аналогічна модель, еквівалентна по яскравості 75-ват лампі розжарювання, з'явиться на полицях в липні і обійдеться споживачам в $ 40-45.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: мембрана

Новости