Розведення кролів за методом Михайлова | Кролики. Розведення і утримання в домашніх умовах

До в і н т а й т е р а р т а

З цієї оглядової статті ви зможете швидко і повно ознайомитися зі способом розведення кроликів акселератів по методу Михайлова. Відразу обмовлюся, що стаття не є рекламою даного методу і не ставить за мету його популяризувати. Вона лише дасть можливість оцінити всі його переваги і недоліки і вже на цій підставі дозволить прийняти правильне і збалансоване рішення з урахуванням ваших конкретних початкових умов. Отже приступимо.

Уже років 40 тому в Радянському Союзі люди замислювалися над тим, як можна максимально автоматизувати вирощування кроликів і поставити цей процес на потік. У наше століття суцільної модернізації та автоматизації навіть школяр розуміє, що це по-перше, різко здешевить кінцевий продукт (кроляче м'ясо, хутро), по-друге, різко збільшить продуктивність праці і означає вихід цього кінцевого продукту. Погодьтеся, що для фермера, який кидається у вир конкуренції - це відмінний шанс не тільки залишитися на плаву, а й успішно баражіровать, набирати обертів.

Родоначальником методу вважається Ігор Михайлов. Саме він вперше голосно заявив, що кроликів можна і потрібно вирощувати на фермах-автоматах з мінімальною участю людини. Основна родзинка методу полягає в максимальному узгодженні умов утримання кролів з їх реальною фізіологією. Це стосується і забезпечення постійної доступності до кормів і води (в зимовий час електропідігрів), чистоти повітря і відсутності щеплень. Кролики на таких фермах, завдяки спеціально сконструйованим клітинам, живуть своїм власним життям, що чимось нагадує життя в дикій природі. Але в таких чудо-клітинах зможуть жити тільки спеціально виведені і адаптовані до нових умов породи. Їх часто (як і сам метод) називають на честь першовідкривача - кроликами Михайлова. Це акселерати або своєрідні кролячі бройлери, які швидко ростуть, набирають велику масу, крім того швидко розмножуються і практично не хворіють. Якщо звичайного кролика доводять до забійної ваги за рік і більше, то кролик акселератів вже через чотири місяці готовий буде віддати вам своє м'ясо і при цьому буде важити до 6 кілограмів.

Мене часто поправляють і критикують за вживання словосполучення кролики Михайлова. Мовляв, не існує такої породи. Тому уточню, це не порода, а одна з ліній сталого гібрида, закріплена в декількох десятках поколінь. Ні в одному каталозі ви не зустрінете вищезазначених тварин, мабуть професор і не ставив за мету реєструвати своїх акселератів як такої. Сам автор і потім його послідовники, з комерційної точки зору, тримають в суворій таємниці технологію виведення своїх вухатих велетнів. Але в своєму середовищі кролівників саме так і кажуть - кролики Михайлова, в душі впевнені, що це і є сама справжня порода. Це схоже на те, як можна стати народним артистом, заслуживши повагу народу, не маючи при цьому офіційних регалій. До речі, на самій фермі таких кроликів кличуть Мікракселямі. Звучить якось не дуже, але можливо просто з незвички трохи «ріже вухо». Мікраксель, так Мікраксель.

Підпишіться на щотижневі розсилки нашого сайту: Актуальні замітки про зміст кроликів чекають вас.

ПІДПИСАТИСЯ

Новости