Розвиток сільського господарства Англії

Сільське господарство Англії відігравало другорядну роль
Сільське господарство Англії відігравало другорядну роль. Але і тут відбувалося зростання капіталістичного підприємництва. Характерною була величезна концентрація землеволодіння. З ростом міст різко підвищився попит на продовольчу продукцію. Орендна плата зросла в 5-10 разів. Дрібні орендарі виплачувати її не могли і розорялися. Основною фігурою аграрних відносин став великий фермер, який орендує землю і використовує найману працю.

Зовнішня конкуренція змусила збільшувати капіталовкладення і інтенсифікувати виробництво, застосовуючи машини (плуг, сівалку, молотарку, віялку), мінеральні добрива, поліпшені насіння, племінну худобу. В результаті врожайність зернових в середині XIX століття в Англії була вдвічі, а продуктивність тваринництва - в 2,5 рази вище, ніж у Франції. Однак сільське господарство не задовольняло попит, і значну частину сировини і продовольства доводилося ввозити з інших країн.

У XIX столітті Англія стала найбільшим в світі фінансовим центром. Акціонерні комерційні банки надавали капіталістичний кредит, позики уряду під високі відсотки. «Надмірна» капітал вивозився за кордон у вигляді позик і кредитів іноземним капіталістам. Міжнародні фінансові операції здійснювалися, як правило, в Лондоні, а іноземні валюти орієнтувалися на англійський фунт стерлінгів.

На всьому протязі XIX в Англія міцно утримувала лідерство за розмірами зовнішньоторговельних операцій. Її товари швидко завоювали світовий ринок, товарообіг досяг 1/4 світового. Це зумовило перехід до політики «фритредерства» - вільної необмеженої торгівлі.

Однак з середини XIX ст. торговий баланс Англії став пасивним. Пасив покривався «невидимим експортом» - доходами від вивозу капіталу, фрахтових платежів.

Економічний підйом в XIX в. спирався і на колоніальну експлуатацію: завершилося завоювання Індії, були захоплені Сінгапур і Гонконг, приєднана Нова Зеландія і ряд територій в Африці, посилилося поневолення Ірландії. Велика колоніальна імперія, яка представляла для Англії найважливіший ринок збуту і джерело дефіцитного продовольства і сировини, все більше виходила на перший план в господарській системі Англії.

Так Англія стала не тільки «майстерні світу», «світовим перевізником», але «володаркою світу».

https://mirovaja-ekonomika.ru

Новости