Розвиток дитини раннього віку: формування особистості на даному етапі

  1. Що вже вміє дитина?
  2. Фізичні вправи
  3. психічне розвиток
  4. Як поводиться маля?
  5. Предметна діяльність
  6. Ігрова діяльність
  7. Криза трьох років

Діти раннього віку (від 3 до 4-5 років) зазвичай дуже рухливі і допитливі. Вони всюди лізуть, задають масу питань. Це нормально, адже зараз найактивніший період їх розвитку. Зверніть увагу на фізичний розвиток дитини. Діти люблять активні ігри, стають все витривалішими. Фізична активність Діти раннього віку (від 3 до 4-5 років) зазвичай дуже рухливі і допитливі просто необхідна, інакше малюк буде нервовим і млявим. Крім того, ігри та вправи на свіжому повітрі допомагають розвитку серця, судин, легенів. Ви можете займатися разом, роблячи прості вправи вранці.

Психічне розвиток має йти паралельно фізичному. Вас чекає той самий криза трьох років, коли малюк починає прагнути до самостійності. Тут головне дати йому комфортні і безпечні умови для експериментів. Нехай сам вчиться їсти, вмиватися, прибирати за собою іграшки і одягатися. Гра стає головний видом діяльності і методом навчання крихти. Це цікавий вік, але не найпростіший.

У малюків раннього віку від 3 до 5 років тіло вже пропорційне - вони схожі на маленьких дорослих. Пропадає дитяча пухлість, малюк може навіть трохи втратити у вазі. Переживати щодо цього не варто. Зростання і вага хлопчика і дівчинки приблизно однаковий, хоча дівчинки здаються більш мініатюрними. Антропометричні показники малюка залежать від його спадковості, генетики. Розвиток дитини йде завжди за індивідуальним шляху, тут немає якихось жорстких рамок. Звичайно, серйозне недостатній приріст ваги або зростання, рухової активності буде У малюків раннього віку від 3 до 5 років тіло вже пропорційне - вони схожі на маленьких дорослих викликати занепокоєння, але невелике відставання допускається.

У 3 рочки малюк вже дуже рухливий, весь час хоче грати. Його починають залучати групові гри. До 4-5 років він вже танцює, виконує комплекси вправ. Рухливі ігри зараз найкраще тренування для кісток і м'язів дитини. Найчастіше виводите його погуляти на вулицю, особливо в гарну погоду. Кисень дуже важливий для того, щоб мозок і серце розвивалися нормально.

Ігри на свіжому повітрі сприяють розвитку судинної системи. А ще це відмінне тренування для його дихальної системи. Дітей раннього віку не втримати на місці, і це добре. Рухлива дитина добре їсть, а потім нормально спить вночі. Якщо ж він буде багато часу проводити вдома, то незадоволена потреба в русі зробить його нервовим, дратівливим. Ідеально - 2 прогулянки в день по 1,5-2 години.

Що вже вміє дитина?

У 3-4 рочки малюк вміє багато. Зверніть увагу, щоб він міг виконувати такі вправи:

Розвиток координації рухів у 4 рочки вже має бути хорошим: малюк не падає, може стояти на одній ніжці, стрибає і м'яко приземляється. Розвиток координації починається значно раніше, але тільки тепер малюк зможе похвалитися своїми успіхами.

Фізичні вправи

Займатися спортом краще всього починати у віці 4 років. Спочатку - проста фізкультура. У дитячому садку будуть такі заняття по 15-20 хвилин. Ви також можете займатися вдома, робити зарядку. Пам'ятайте, що для дитини це повинно виглядати як гра або змагання. Тоді він буде з радістю займатися спортом разом з вами.

З 4 років багато спортивні секції приймають малюків на заняття. Якщо ж ви не хочете віддавати дитину в секцію, то відмінно підійде велосипед або самокат. Взимку можна спробувати встати на ковзани або лижі. Все це відмінне тренування для його тіла. Зараз важливо, щоб малюк розвинув хорошу координацію. Домогтися цього без фізичних вправ не вийде.

психічне розвиток

У ранньому віці необхідно стежити, щоб психічний розвиток дитини проходило на нормальному рівні. Для цього з малюком потрібно займатися. Для нього кожен день - якесь нове відкриття. Так і повинно бути, мозок постійно повинен працювати. Тільки тоді ви будете відзначати позитивну динаміку його розвитку. Інакше малюкові буде важко в садку, а потім - в школі. До речі, тепер відмінний момент, щоб почати вивчати іноземну мову. Зараз дитині все буде даватися легко.

Батькам варто звернути увагу на те, як проходить психічний розвиток дитини. Для цього не потрібно бути фахівцем - просто поспостерігайте за вашим малюком. Все відмінно, якщо:

Дитина активний і допитливий.

Задає масу питань. Задає масу питань

Цікавиться, як користуватися тими чи іншими предметами домашнього вжитку.

Прагне все робити сам, наполягає на тому, що може / вміє сам.

Любить спілкуватися, дружити, грати разом з іншими дітьми.

Демонструє всім свої нові вміння, пишається успіхами.

Звичайно, для батьків дитини цей непростий час. Малюкові все потрібно дізнатися, всюди залізти, все подивитися. А ще безліч питань, вічно здивовані очі і гучний сміх. Це ознака того, що все добре і ваш малюк відмінно розвивається.

В першу чергу потрібно звернути увагу на:

  • діяльність дитини (чим він зайнятий, чого навчається, які навчальні матеріали використовує, у що грає);
  • спілкування з батьками;
  • спільні ігри з іншими дітьми.

Все це важливі показники нормального психічного розвитку.

Як поводиться маля?

У 3 рочки малюк вже непогано розмовляє. Він спілкується з батьками, копіює їх слова і дії. Зараз наслідування для нього самий нормальний етап розвитку. У дітей раннього віку поведінка змінюється часто. Ось він спокійний і слухняний, а потім починає коїтися щось протилежне: не слухається маму, може вдарити або вщипнути, злиться. Але не варто надавати цьому великого значення.

Вік 3-4 рочки - активний розвиток особистості малюка. Він відчуває найрізноманітніші емоції, якісь - в перший раз. Можна сказати, що власні можливості трохи бентежать його - він не завжди знає, як реагувати на свої емоції, почуття. Батькам потрібно бути терплячими. Карати його просто так, через те, що ви не знаєте, що відбувається, - помилка.

Предметна діяльність

Ближче до 3,5-4 років у малюка починає проявлятися осмислена предметна діяльність. Дуже важливо допомогти йому зрозуміти його можливості. Для дитини все в новинку, але він уже розуміє, що багато що може зробити сам. Це час для проб і помилок, експериментів. Головне - його Ближче до 3,5-4 років у малюка починає проявлятися осмислена предметна діяльність зацікавленість. Якщо малюк пасивний, млявий, не виявляє інтересу до нових іграшок або іншим дітям - це поганий знак.

У садку у нього будуть прості заняття, які підходять для дітей раннього віку. Це розвиваючі, творчі уроки. Концентрація його на предметної діяльності ще не велика - всього-то 15-20 хвилин. Зазвичай це малювання, ліплення, музичні заняття. Дітей намагаються вчити всьому в простій ігровій формі. Зараз це дає кращі результати.

Ігрова діяльність

Ігри для малюків раннього віку - це модель реального життя. Деякі проблеми крихітка навчитися вирішувати, граючи. У загальному плані він також вчиться в процесі гри. розвиваються:

  • уява;
  • логіка;
  • пам'ять;
  • ситуаційне мислення.

Зараз гра вже носить осмислений характер. Дитина грає з якогось своїм сценарієм, копіюючи поведінку Зараз гра вже носить осмислений характер дорослих. Часто гра відображає його розуміння сім'ї, роботи, професій. Маленькі діти дуже вразливі. Кроха побував на прийомі у лікаря і ось вже просить купити йому білий халат, хоче всіх оглядати, слухати, лікувати.

Логічно, що йому необхідно якомога більше емоцій, нових, цікавих переживань. «Переварити» нові знання він зможе потім в грі. Так що гуляйте в парках, відвідуйте дитячі театри, зоопарки, музеї. Для дитини зараз кожен такий похід - джерело нових вражень і знань. Кроха сам попросить вас пограти в театр або магазин. Так йому легше зрозуміти наш дорослий світ.

Забороняти дитині грати, позбавляти його ігор з іншими дітьми не можна: це зашкодить психіці. Гра зараз для дитини прирівнюється до навчання. А ще це можливість зняти стрес, відпочити. Особистісний і інтелектуальний розвиток малюка залежить від ігрової діяльності.

Криза трьох років

Це, напевно, один з найнеприємніших періодів для батьків. Уявіть собі: ваш малюк був таким хорошим, слухняним, завжди їв те, що давала мама, нічого не брав без дозволу. І раптом він різко змінюється. Починаються сварки, невдоволення. Він буквально все відкидає: не дає мамі руку, вириває її, не хоче одягати те, що ви йому пропонуєте, відмовляється від звичних страв. Вітаємо: це криза трьох років. Добре, що він досить швидко проходить або через якийсь час уже Це, напевно, один з найнеприємніших періодів для батьків не протікає так явно.

Тепер дитина з вами постійно не згоден. Справа в тому, що в ранньому віці він тільки-тільки починає відчувати себе особистістю, причому окремої від матері. Раніше він не замислювався над тим, хочеться чогось або не хочеться, чому і навіщо він щось робить. У 3-4 рочки він раптом розуміє, що можна не любити кашку або червоний светр, а ложечку він може сам тримати краще, ніж це робить мама.

Зрозумійте, це позитивний момент. Психічне розвиток має на увазі зміни. Криза - переломний момент в житті вашої дитини. Йому теж нелегко. Спробуйте поставити себе на його місце: він уже багато чому навчився, йому не хочеться повністю залежати від вас. Десь можна і поступитися йому, його новим смакам і бажанням. Дайте йому самостійність, але стежте, щоб розвиток проходило безпечно.

Що вже вміє дитина?
Що вже вміє дитина?
Як поводиться маля?

Новости