Розвиваючі ігри для дітей 6-7 років: для дошкільнят

  1. види ігор
  2. вибираємо гри

Дитина 6 або 7 років вже займається в школі або проходить активну підготовку до вступу в 1 клас. Для малюка починається новий, психологічно складний етап переходу на новий рівень навчання. Дошкільники 6 років все ще хочеться більше грати і не подобається займатися нудними речами, довго сидіти на одному місці. Допомогти непосиді виробити посидючість, уважність, прищепити любов до отримання знань допоможуть розвиваючі ігри для дітей 6 7 років.

Допомогти непосиді виробити посидючість, уважність, прищепити любов до отримання знань допоможуть розвиваючі ігри для дітей 6 7 років

Нерідко батькам здається, що досить подарувати чаду комп'ютер або планшет, щоб малюк за допомогою різноманітних програм сам навчався і готувався до школи. Позитивний момент в тому, що малюки освоюють комп'ютерну грамотність, вчаться самостійності, знаходять потрібну інформацію. Комп'ютерні ігри - хороший помічник для занять з дитиною, якщо дотримуються правила перебування дітей за комп'ютером. В іншому випадку у дітей виникають проблеми з соціалізацією і коммуникативностью.

види ігор

Розвиваючі ігри дітям 6 7 років дають можливість підготуватися до школи. Малюк повинен навчитися тривалий час сидіти на одному місці, уважно слухати і виконувати вказівки педагога. Недолік посидючості, уваги, слабка, погано розвинена пам'ять, нерідко є причиною неуспішності в школі.

У дитячих дошкільних установах проводяться спеціальні заняття з дидактичними іграми, щоб розвивати логічне і просторове мислення, дрібну і велику моторику, щоб дитина мала навички читання, письма, був знайомий з основами математики, вмів відрізняти геометричні фігури. У дітей розвивають творчий потенціал за допомогою занять з малювання, ліплення.

Малюкам організовують сюжетні, рольові ігри, щоб зміцнити психоемоційний стан. Якщо малюк не відвідує дитячий сад, то матуся може займатися самостійно або водити чадо на заняття з підготовки до школи. Важливе значення мають розвиваючі ігри для підготовки малюків 6 7 років до школи.

Одна з відомих класифікацій ігор за видами, виділяє наступні ігри.

  • Спрямовані на розвиток сенсорних здібностей у дитини. Це гри на розвиток і сприйняття тактильних відчуттів, а також на колірне і зорове сприйняття предметів, речей.
  • Що сприяють розвитку дрібної і великої моторики: ліплення, малювання, збирання пазлів, мозаїк, розфарбовування картинок з дрібними деталями.
  • Дидактичні ігри, створені на основі педагогічної практики і сприяють пізнанню навколишнього світу і соціалізації в ньому. В ігровому процесі дошкільнята вчаться читати, рахувати, вивчають абетку і цифри, розвивають пам'ять, логічне мислення. Різні види дидактичних занять допомагають дошкільнятам знаходити закономірності, вчать порівнювати, виділяти ціле і окремі елементи.
  • Головоломки - допомагають прищепити любов до знань, розвивають логіку, кмітливість. Шахи, шашки, кросворди, ребуси, загадки і шаради дають можливість дітям проявити свої знання. Ці заняття також розширюють і словниковий запас малюка.
  • Рухливі - розвивають координацію, вміння орієнтуватися в просторі, спритність, вправність, швидкість. При холодній погоді заняття організовуються в приміщенні, наприклад, ігри з м'ячем.
  • Сюжетно-рольові, до яких можна віднести театралізовані ігри. Діти вчаться стосункам з іншими людьми, пізнають різноманітні явища, притаманні навколишньої дійсності.
  • Будівельно-конструктивні ігри. Мета - відображення предметного світу в будівлях, діях, з ними пов'язаними. Такі ігри вимагають планування: діти повинні вибрати матеріал для будівництва, вирішити, що і як будуть будувати, в якій послідовності. Розвивається образне, конструктивне мислення.

Розвивається образне, конструктивне мислення

Ігри, пропоновані для дошкільнят 6 7 років - розвиваючі та навчальні, ті, які готують дітей до занять в школі. Існують окремі види ігрової діяльності, які цікаві або дівчаткам, або хлопчикам. Так, дівчатка люблять грати в сюжетні ігри з ляльками, хлопчики воліють вибирати машинки або розігрувати військові сюжети.

Розвиваючі комп'ютерні ігри для хлопчиків в 7 років являють собою військові стратегії, «стрілялки». Такі заняття допомагають розвивати точність, окомір, швидкість реакції. Стратегії розвивають аналітичне мислення, здатність планувати і передбачати подальші ходи в грі.

Розвиваючі логічні ігри в 7 років допомагають розвивати увагу, пам'ять, вміння логічно мислити. Діти вчаться будувати обґрунтовані ланцюжка міркувань, що дозволяє грамотно і аргументовано відстоювати свої позиції в суперечці.

Діти вчаться будувати обґрунтовані ланцюжка міркувань, що дозволяє грамотно і аргументовано відстоювати свої позиції в суперечці

вибираємо гри

Однією з найперших ігор, є азбука в 7 років, розвиваюча грамотність, яка допомагає вивчити алфавіт і навчитися рахувати. Гарне докладний посібник з вивчення абетки в ігровій формі батьки можуть знайти в Інтернеті і допомогти чаду вивчити букви.

Для поповнення словникового запасу можна зіграти з дошкільням в наступні ігри.

«Буквопад». На картинці зображено падаючі букви і малюнок підказка. Наприклад, кавун. Непоседа повинен знайти потрібні букви і скласти правильно слово. Слова можна складати з кубиків з буквами або картками-лото.

«Що зайве?». Запропонувати вибрати з декількох картинок зайвий предмет і пояснити, чому? Наприклад, представлені картинки: лисиця, собака, корова, яблуко. Зайвий предмет - яблуко. Мета - розвиток вміння групувати предмети і тварин за загальними ознаками.

"Чим відрізняються?". Порівняти дві картинки, знайти відмінності. Мета-розвиток уважності, вміння концентруватися.

«Лабіринт». Допомогти вибратися з лабіринту їжакові або зайчику. Розвиває просторове мислення, пам'ять, уважність. Малюючи олівцем в лабіринті, як вийти, розвивається дрібна моторика.

«Пазли». Скласти картинку з героями улюблених мультфільмів, наприклад, «Маша і ведмідь». Для розвитку пам'яті і дрібної моторики.

«Вважаємо предмети». Можна запропонувати порахувати олівці в коробці або фломастери. Умова можна ускладнити, запропонувати, наприклад, знайти 3 червоні іграшки або 2 зелених кубика і 1 синій м'яч. Дошкільник буде вчитися рахувати, також розвивається колірне сприйняття, і вивчаються геометричні фігури.

«Що, де знаходиться». Дошкільник стоїть на місці і відповідає на питання: що знаходиться зліва, знизу або ззаду? Мета - навчити орієнтуватися в просторі, познайомитися з поняттями «далі, ближче, посередині, ліворуч, праворуч і т.д.».

Для занять вдома, картотеку рекомендованих розвиваючих ігор можна знайти в Інтернеті або проконсультуватися з педагогом.

«Що зайве?
Запропонувати вибрати з декількох картинок зайвий предмет і пояснити, чому?
Чим відрізняються?
Дошкільник стоїть на місці і відповідає на питання: що знаходиться зліва, знизу або ззаду?

Новости