Рукою подати. ТОП-5 регіональних арт-галерей

З 18 по 27 травня в Києві відбудеться одна з наймасштабніших мистецьких ярмарків України - Kyiv Art Fair. Десятки провідних світових і українських галерей і приватних фондів виставлять свої кращі експонати на великий ярмарку картин і предметів мистецтва.

На відміну від іноземних, українські галереї беруть участь в ярмарку безкоштовно. Представляти Україну на Kyiv Art Fair будуть не тільки столичні, а й регіональні галереї.

Правда, серед киян побутує думка, що культурне життя за межами столиці закінчується. Вернісажі, виставки і богемне життя - це не про регіони.

Організатори Kyiv Art Week вибрали галереї, які спростовують забобони.

Bunkermuz (Тернопіль, рік заснування: 2010)

Галерея сучасного мистецтва Bunkermuz розташована в центрі Тернополя, в старому польському будинку, де раніше функціонували друкарня та обком. Сьогодні це арт-комплекс з рестораном, баром, клубом і галереєю, в якому проходять концерти, виставки, лекції та літературні презентації.

Директор Bunkermuz Ярослав Качмарський заявляє, що місія галереї - "культурне порятунок людства через трансляцію обраних фрагментів концептуального мистецтва, введення в світовій арт-дискурс і формування естетичного світогляду і смаку".

Можливо, звучить голосно і претензійно. Але городяни оцінює Bunkermuz гідно.

Основні художники Bunkermuz: Дмитро Стецько (Тернопіль), Віталій Довгасенко (Тернопіль), Ліланд Беті (США), Віталій Агапеев (Київ), Володимир Чорнобай (Тернопіль), Олег Сусленко (Жовква)

Виставки, якими пишаються: арт-проект "Парк супрематічного мистецтва" Анатолія Федірка, групова виставка "Addicts of Ternopolis" кураторства Вови Воротнева, виставки медіа-арту до фестивалю "Гамселіть", персональні експозиції Дмитра Стецька "Вітрила часу", Віталія Довгасенко "Блакитна лінія ", Андрія Хіра" забобони ", Володимира Костирка" Художник и модель ", Гагика Кургінян" Доброго ранку, Сайгоні! " і живопису Сергія Гая.

MASLO (Хмельницький, рік заснування до: 2017)

MASLO - перша галерея сучасного мистецтва в Хмельницькому. За перший рік існування тут встигли провести понад десять виставок, безліч культурних і освітніх подій. У MASLO проходили лекції галериста і колишнього учасника "Океану Ельзи" Павла Гудімова, письменника і мистецтвознавця Олександра Міхеда, фотографа Олександра Ляпіна, мультиплікатора Микити Ліськова. Презентації своїх книг провели Сергій Жадан, Андрій Любка, Олександр Ірванець, Любко Дереш та інші автори.

Основні художники: MASLO - молода галерея, у якій поки немає до кінця оформленого списку "основних художників". Зараз вони працюють з Оленою Науменко (Київ), Гамлетом Зінковський (Харків), Іваном Михайловим (Київ), Юрієм Денісенкова (Київ), Орестом Яремчуком (Київ) і Оленою Кузнєцовою (Київ).

Виставки, якими пишаються: "до речі, життя прекрасне" (виставка міжнародного плаката, куратор - Pictoric), "Кордони та Межі" (Катя Лесів, Віталій Янковий, Тарас Пантелейчук, Анастасія Пустоварова, Вікторія Дмитрів), "DRESS CODE: превращение" (Олена Науменко, Поліна Веллер), "Яким ти бачиш цею колір?" (Тарас Попович, Олена Кузнєцова), а також персональні проекти "Автопортрет. Шмат землі" (Гамлет Зінківський), "Інстинкт Існування" (Юрій Денисенков), "Край землі" (Іван Михайлов), "виміри мислення" (Орест Яремчук), "Релікваріум" (Назар Мартинюк) та інші.

Хмельничанин Андрій Зойн, організатор Respublica FEST, розповідає: "MASLO відкрилося рік тому і перевершило всі мої скептичні очікування. Класний дизайн, цікаві проекти, художники, лекції, грамотний куратор. Незважаючи на те, що галерея знаходиться далеко і добиратися до неї незручно, там завжди є відвідувачі, на відкриттях від сотні і більше. Причому таких красивих людей, що я навіть не підозрював про їх існування в місті ".

"Артсвіт" (Дніпро, рік заснування: 2013)

Галерея заявила про себе в Дніпрі в 2015 році акцією-інсталяцією дніпровського художника Микита Шаленний "Лекторій". Акція проходила в два етапи. Спочатку в пресі з'явився анонс лекції всесвітньо відомого мистецтвознавця, в якому говорилося, що захід відбудеться лише в разі повної посадки відвідувачів на місця.

Потім Микита Шаленний розмістив місця для відвідувачів - ряд корисних стільців на фасаді галереї, на даху і на хвилях Дніпра. Художник вважає, що фактична неможливість відвідування лекції - "це метафора стереотипів, яка не дозволяє городянам вийти за межі самих себе". З тих пір символом і альтернативним логотипом "Артсвіта" став червоний стілець.

Директор галереї Ірина Полікарчук каже, що одне з найважливіших напрямків діяльності галереї - актуалізація та переосмислення творчості митців Дніпра, які "були недооцінені або винесені за дужки історії. Так, команда" Артсвіт "займається дослідженням феномена" Дніпровської школи фотографії ", а в 2017 році представила невідомі роботи з домашніх альбомів фотографа і відеограф Олександра Ковальчука. "Артсвіт" проводить освітні заходи про мистецтво (цикл лекцій "Контекст візуальної культури", платформа "Арт віт дітям "), кіно (лекції та покази спільно з прокатником Arthouse Traffic), видає книги з мистецтва, каталоги та альбоми художників.

Що кажуть городяни:

Артем Рисухін, журналіст: "У Дніпрі сумно йдуть справи з галереями і виставками. Після закриття" Я Галереї "в минулому році недолік в цікавих і великих проектах став відчуватися сильніше. З боку міської влади йдуть ініціативи на кшталт програми" Культурна столиця ", але цього мало. При цьому в Театрі опери та балету проходять виставки шкіргалантереї та ярмарки меду, а в Філармонії продається білоруський трикотаж. Просто дико, що в міжсезоння їм доводиться цим займатися, щоб вижити! "

Основні художники: Микита Шаленний (Дніпро), Єгор Анцигін (Дніпро), Давид Чічкан (Київ), Ольга Федорова (Харків), Kinder Album (Львів).

Виставки, якими пишаються: "Давай забудемо", Єгор Анцігін (2018); "Будь-які збігі з реальністю віпадкові", Ольга Федорова (2017); "Penetration", Микита Шаленний (2017); "Во время війни", Давид Чічкан (2016); "Дніпропетровська школа фотографії" (2015); "Qui Pro Quo", Kinder Album (2015); "Де брат твій?", Микита Шаленний (2013).

Invogue # art (Одеса, рік заснування до: 2016)

Invogue # Art - галерея сучасного мистецтва, розташована в центрі Одеси. Її робота спрямована на просування українських сучасних художників. Маша Целоева, со-куратор галереї, каже, що місія галереї - інвестувати в розвиток мистецького середовища в Одесі і урізноманітнити подієву культуру міста.

"Програма виставок Invogue # Art побудована так, щоб показати одеситам, що відбувається в інших містах України та таким чином вибудувати з ними міжкультурний діалог, а також продемонструвати, на що здатні самі одесити. Наш головний інтерес представляють художники, що працюють з нетрадиційними медіа, скульптурою і медіамистецтва ", - говорить Целоева.

Крім виставок, в галереї проходять авторські зустрічі, практичні класи і лекції. Програма подій розрахована як на професійних працівників культури, так і на широкого глядача без спеціальної освіти. У вихідні Invogue # Art проводить заняття для дітей.

"Invogue # Art - в першу чергу місце зустрічі людей для обміну ідеями та знаннями з метою громадського діалогу і публічного доступу до мистецтва. Але ми також вважаємо важливим згуртувати навколо галереї людей, які, як і ми, хочуть підтримувати культуру і мистецтво. Адже саме завдяки меценатської підтримки і залученню колекціонерів свого часу був побудований наше місто ", - підкреслює Целоева.

Основні художники: Марія Куликовська (Керч, Київ, Мальме), Роман Михайлов (Харків, Київ), Степан Рябченко (Одеса), Kinder Album (Львів), Маша Рева (Київ), Оксана Канівець (Одеса), Юлія Яланжі (Одеса)

Виставки, якими пишаються: Степан Рябченко, "Honey Plant"; Марія Куликовська, "Складки часу / Складки пам'яті"; Bob Basset, "Істоти"; Роман Михайлов, "Голодний місто", проект до ОМКФ "Холодна віра".

Що говорять?

Надя Дрізіцкая, журналіст: "Invogue # art служить хорошою платформою для молодих художників, які виставляють тут свої роботи, для молодих одеських письменників, які презентують свої книги. Одесити дізнаються про своїх - це важливо. Але і не тільки про своїх. Приїжджають київські проекти , спікери - і це окремий діалог. Сподобалися заходи, що проходили на Одеському кінофестивалі в минулому році: лекція кінокритика Андрія Алферова, зустріч з Жаданом і командою фільму "Ворошиловград" і виставка "Холодна Віра". Крім того, запам'яталася виставка Марії Кул ковской "Складки часу", фотовиставка Микити Кузьменко "2US", лекції Олександра Топілова, Маші Реви і Юрія Марченка. Загалом, радує, що в місті з'явилося ще одне місце, платформа для комунікації ".

ChervoneChorne (Канів, рік заснування: 2013)

Мистецьке об'єднання ChervoneChorne створено на базі готельного комплексу "Княжа Гора", який функціонує з 2006 року і щорічно проводить симпозіуми скульптури і живопису. Куратор Катерина Рей каже, що мета об'єднання - "просуваті сучасне мистецтво України, досліджуваті взаємозв'язкі, етапи его розвитку, документуваті ЦІ процеси, створюваті діскусійну платформу для міжкультурного діалогу, Сприяти Формування нового іміджу України Шляхом колаборації з міжнароднімі художниками та профільнімі інстітуціямі".

Основні художники: Володимир Будніков (Київ), Влада Ралко (Київ), Олександр Бабак (Київ), Олексій Дяченко.

Виставки, якими пишаються: "Геометрія трави" Олексія Литвиненка, "прихісток поета" Володимира Буднікова і Влади Ралко, "Вулиця Дніпровська" Олександра Бабака, "Укрітття" Володимира Буднікова і Влади Ралко, "Still life" Олександра Бабака, "Лінія розмежування" Володимира Буднікова і Влади Ралко, "Перебіг промов" Любові Міненко.

Що говорять?

Любов Міненко, художниця: "Канів - історично відоме місто, який знаходиться недалеко від Києва, але все ж культурно відрізаний від столиці. Його інформаційний простір - бідно. Присутність ChervoneChorne значно впливає на життя в місті і мотивацію місцевого підростаючого покоління. Там виставляють цікавих художників , багатьох з яких я знаю особисто - Анатолія Криволапа, Олександра Буднікова, Владу Ралко і навіть зарубіжних художників з Японії та Італії. ChervoneChorne - це висока планка ".

Що говорять?
Що говорять?

Новости