«Сахаліну» стане більше

Фото з офіційного сайту «Газпрому»

«Газпром» в квітні укладає з єдиним постачальником контракт на будівельно-монтажні роботи по об'єкту «Магістральний газопровід Сахалін - Хабаровськ - Владивосток» на суму 51,4 млрд рублів. Про це пише газета «Ведомости» з посиланням на повідомлення замовника.

Контракт стосується розвитку ГТС для «забезпечення транспортування газу майбутніх споживачів на Далекому Сході». Інформація про укладення контакту і строки виконання зобов'язань за контрактом (грудень 2019 р) послідувала через два місяці після заяви «Газпрому» про те, що компанія переходить від технічних до торгових переговорів з китайською CNPC про постачання газу в Китай з російського Далекого Сходу.

На даний момент пусковий комплекс СХВ складається з однієї компресорної станції на Сахаліні, двох ділянок труби діаметром 1220км, побудованих безпосередньо «Газпромом»: Сахалін - Комсомольськ-на-Амурі і Хабаровськ - Владивосток. Між ними находітс 700-міліметрова труба «Дальтрансгаза», який також належить зараз «Газпрому». СХВ введений в експлуатацію в 2007 році і забезпечує подачу газу в Хабаровську область і Приморський край з родовищ на шельфі Сахаліну.

При цьому труба сильно недозавантажена. Її використання ніколи не перевищувало 40% від проектної потужності в 5,5 млрд кубометрів товарного газу в рік. Для порівняння - в 2016 прокачування склала лише половину від цієї потужності - 2,2 млрд кубометрів.

Той факт, що «Газпром» збирається розширювати недозавантаженість газопровід , Ставить питання як про нові споживачах, так і про джерело газу. За словами співрозмовників видання «Комерсант», в основному нова потужність призначена для поставок на що планується «Східний нафтохімічний комплекс» (ВНХК) «Роснефти», а також на заводи з виробництва міндобрив в Находці (проект «Національної хімічної групи» Артема Оболенського. Потреби ВНХК (дві черги) - 2,3 млрд кубометрів газу в рік. з НХГ «Газпром межрегіонагаз» в 2015 році уклав контракт на 20 років з 2019 року зі нарощуванням обсягів до 3,15 млрд кубометрів на рік до 2021 року.

Подальший розвиток газотранспортної системи газопроводу передбачає розвиток лінійної частини на ділянці Комсомольськ-на-Амурі - Хабаровськ і нарощування потужностей системи за рахунок будівництва компресійних станцій по трасі магістралі.

Однак варто нагадати, що у «Газпрому» немає контракту на поставку газу ВНХК. Ще на початку квітня заступник голови правління російської газової монополії Володимир Голубєв повідомив , Що «Газпром» продовжує дотримуватися позиції, що «Роснефть» сам має забезпечувати свої майбутні проекти нафту і газом. За його словами, «Газпром» готовий транспортувати газ для проекту Східної нафтохімічної компанії, але постачати його повинна «Роснефть». Рішення з постачання ВНХК газом досі не прийнято, незважаючи на те, що в кінці минулого року президент Росії Володимир Путін доручив уряду вжити відповідних заходів.

Що стосується поставок для НХГ, то тут у експертів на ринку теж є великі сумніви: навряд чи газ буде потрібно вже в 2019 році. Будівництво заводу планувалося почати в 2017 році і завершити в 2022 році, але, на думку джерел "Комерсант", його навряд чи запустять раніше 2023 року.

Таким чином, не можна виключати, що додатковий обсяг СХВ залишиться незатребуваним, по крайней мере, в перші кілька років.

Христина Кузнєцова

Новости