Сайдекс в акваріумі - відгуки, інструкція із застосування, дозування

  1. Механізм дії сайдекс
  2. Коли вносити Сайдекс, вдень або вночі?
  3. Використовувати Cidex для акваріума з активатором або без нього?
  4. Інструкція по застосуванню Cidex
  5. Відгуки про сайдекс і використовувана дозування

Неприємне навала Чорної бороди В'єтнамки (Audocinella) на листя акваріумних рослин. Ці щільні темні пучки уникають гризти риби, і не кожна хімія їх візьме. Використовують Сайдекс проти чорної бороди

Одним з найбільш ефективних засобів для боротьби з водоростями в акваріумі є слабкі розчини глутарового альдегіду. У російськомовному середовищі його 2.5% розчин називають сайдекс (Cidex), що обумовлено з'явилися в продажу комерційним продуктом Cidex (Johnson & Johnson). Проте, на основі глутарового альдегіду випускаються засоби під іншими назвами: Альгол, Flourish Excel.

Не можна плутати розчини, що включають тільки глутаровий альдегід, із засобами дезінфекції: Cidex OPA (Сайдекс ОПА, в основі ортофталевої альдегід), Глюдезів (глутаровий альдегід, ПАР, гліцерин, функціональні добавки). Вони не годяться для використання в акваріумі.

Механізм дії сайдекс

Розчини глутарового альдегіду є прекрасними бактерицидними засобами. У результаті хорошою проникаючу здатність, глутаральдегід має високу ефективність проти стійких мікроорганізмів, водоростей, вірусів, грибів і бактерій.

Механізм дії заснований на «зшиванні» білків в цитоплазмі клітин, на зовнішній стороні клітинної стінки і зниженні проникності клітин. Глутаровий альдегід вступає у взаємодію з аминогруппой білків клітинної стінки з утворенням аминной мостиковой зв'язку. Це швидкодіючий біоцид (активність розвивається протягом 4-6 годин), неіоногенний, не утворює піни, ефективний з широкому діапазоні pH (зазвичай 6.5-9.0). Також губить Сульфатредуцирующие бактерії і бактеріальні плівки.

Глутаральдегід не завдають довгострокового шкоди екосистемі, тому що мають короткий проміжок напіврозпаду, який в залежності від температури води становить 4-12 годин. Крім того, він не накопичується в організмі водних тварин і повністю біорозкладається в воді або грунті [www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/tp208-c6.pdf; Colin Frayne. The Selection and Application of Nonoxidizing Biocides for Cooling Water Systems. Metro Group, New York, NY. 2001 www.awt.org/pub/015401ED-F59F-BB61-2DDD-B8D82CDF58A8].

Коли вносити Сайдекс, вдень або вночі?

Краще вносити Cidex днем, при цьому посилити аерацію. При розкладанні глутаральдегида утворюється вуглекислий газ, який в денний час рослини використовують для зростання. Вночі рослини не фотосинтезируют, а дихають і самі виділяють вуглекислий газ, тому його додаткове джерело зашкодить. Крім того, в денний час pH акваріума, особливо з великою кількістю рослин і водоростей, зміщений з лужну сторону, тому глутаральдегід проявляє більш виражений альгіцидними ефект (про причини нижче).

Використовувати Cidex для акваріума з активатором або без нього?

Для відповіді на це питання розберемося, навіщо потрібен активатор. Глутаральдегід стабільний в кислому середовищі (pH 3.0 - 4.0), а при pH 8.0-9.0 він починає утворювати полімер. В процесі активної полімеризації засіб проявляє більш виражений альгіцидними ефект, сильніше зв'язує білки мембран. Збільшення активності препарату в лужному середовищі пояснюється утворенням олігомеру глутарового альдегіду типу альдоль. В якості активатора виступає лужної агент - бікарбонат натрію (після розчинення концентрація 0.3%) або харчова сода (?) [Www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/tp208-c6.pdf].

У практиці акваріумного рибництва Сайдекс не активується. Ймовірно, в умовах акваріума при pH близькому до нейтрального, або, в разі бурхливого розвитку водоростей, коли pH зрушать в лужну сторону (вдень), глутаральдегід полимеризуется поступово, і його ефект більш щадний. Зберігати альгицид слід в неактивованому вигляді.

Зшивання білкових молекул (в тому числі ферментів) глутаровий альдегідом (publish.uwo.ca/~jkiernan/formglut.htm)

В поступової полімеризації, можливо, є й інша позитивна сторона. Ефективно фіксує білки тільки розчин глутаральдегида, що складається з мономерів і олігомерів, тобто молекул, досить маленьких для швидкого проникнення в тканини. Якщо альдегід попередньо полимеризованной, він не може проникнути всередину клітини і зв'язатися з білками. Хімічна реакція з білками проходить швидко (хвилини - годинник), але великі молекули, особливо, олігомери проникають в тканини повільно [publish.uwo.ca/~jkiernan/formglut.htm].

Інструкція по застосуванню Cidex

Як вносити? Відповідь на це питання знаходиться в кваліфікаційної роботі Торопіна, 2011. Дослідник вивчив вплив 2.5% розчину глутарового альдегіду на екосистему в 100 літровому акваріумі [Торопин С.А. Використання глутарового альдегіду як регулятора чисельності біоти в Аквасистеми акваріума. Кваліфікаційна робота. 2011 cactiexchange.ipc.tsc.ru/blogger/dipl_toropin.pdf].

Засіб вносили щодня в концентрації 0.3 мл / л, протягом 5 днів. Вода мала наступні показники:

pH NH3 / NH4 + NO2- NO3- CO2 PO43- Fe gH (Ca2 +, Mg2 +) Перманганатна окислюваність 7.5 1.23 мг / л 0.23 мг / л 0.33 мг / л 6 мг / л 2.14 мг / л 0.12 мг / л 3.8 мг * екв / л 15.4 мг * О / л

До 10 дня після внесення препарату відзначені результати дослідження. Розчин глутарового альдегіду вибірково впливає на водні рослини. Представники роду валиснерия (американська, спіральна) страждають від внесення розчину. Їх листя розпадаються і вони гинуть. Прискорюється ріст перистолистник червоного, Людвіг повзучої.

Детальніше про вплив препарату на рибок і інших гідробіонтів написано далі в статті.

Сайдекс вбиває всі розглянуті види водоростей (Cladophora, Ulothrix, Соleochaete, Oscillatoria, Compsopogonales). Засіб викликає руйнування хроматофорів, відповідно, зміна на бурий кольори водоростей. Їх колонії руйнуються.

У зелених водоростей сімейства Колеохетовие, так само як і у зелених нитчастих водоростей роду Кладофора і роду улотрикса, на третій день внесення розчину при мікроскопії спостерігається часткове руйнування хроматофорів. На п'яту добу внесення сайдекс, колонії сімейства Колеохетовие набувають бурого забарвлення, при мікроскопії спостерігається руйнування структури колонії і повне руйнування клітин водоростей. На 8 день водорості гинуть.

Глутаральдегід, головним чином, впливає на водорості, клітинна стінка яких має лише шар целюлози і не покрита захисними плівками.

Після обробки 0.2 мл / л протягом 7 днів можуть залишатися ділянки з Чорної бородою (Compsopogon coeruleus) (праворуч), якщо їх нікому доїсти. Вони легко счищаются (РВФ, www.aqa.ru/forum) Після обробки 0 Висока концентрація 0.6 мл / л сайдекс протягом трьох днів призводить до посветлением Чорної бороди, потім окремі ділянки відпадають в точці зростання (РВФ, www.aqa.ru/forum)

Після внесення препарату властивості води змінюються наступним чином:

  1. Виділяється CO2 і знижується рН;
  2. Загибель мікроорганізмів викликає зростання нітритів, нітратів, амонійного азоту і фосфатів. Вода стає каламутною;
  3. Загальна жорсткість не змінюється, тому що альдегід не взаємодіє з солями кальцію і магнію, що зумовлюють загальну жорсткість;
  4. Знижується концентрація загального заліза, тому що активізується ріст вищих рослин, які сильніше споживають його.

Навішування для розведення 5 літрів сайдекс і подальшого використання в акваріумі. Купити всього за 900 рублів. Пишіть в Viber , WhatsApp , Телега , телефонуйте після 15:00 (за київським часом). e-mail для зв'язку - [email protected]

Відгуки про сайдекс і використовувана дозування

Невідомо, чи є універсальна інструкція по використанню цього препарату в акваріумі, тому що для боротьби з водоростями акваріумісти вдаються до різних його дозувань, в залежності від тяжкості проблеми. Таблиця показує різні приклади практичного використання препарату, дозування, тривалість обробки і наслідки для гідробіонтів. Вона складена на основі відгуків багатьох акваріумістів, тому протоколи обробки та результати використання сайдекс в акваріумі сильно розрізняються.

ПроблемаМешканціДозування Cidex
РезультатДжерело відкликання

Чорна борода (Compsopogon coeruleus) Кардинали, неон, корідораси штреба, корідораси панда, равлики 0.1-0.15 мл / л кожен день протягом 4 днів Зникла борода. Решта мешканців цілі www.aqa.ru/forum/kak-vnosit-saydeks-296003-page2 Чорна борода (Compsopogon coeruleus) Неони 0.2 мл / л кожен день протягом 2 днів, через два дні 10 мл / л два дні Через 14 днів зникла борода. Решта мешканців цілі www.aqa.ru/forum/kak-vnosit-saydeks-296003-page2 Чорна борода (Compsopogon coeruleus) - 0.1 мл / л щодня протягом 4 днів Борода перестала рости і зблідла, нитчасті водорості загинули, стіни не заростають, діатомові водорості гинуть. Вищі рослини, включаючи кушир, цілі aquastatus.ru/viewtopic.php?f=210&t=4639 Чорна борода (Compsopogon coeruleus) неони, креветки, равлики, гурамі, гуппі 0.6 мл / л, одноразово Борода загинула, на листках криптокорини з'явилися дірки, валиснерия загинула www.youtube.com/watch?v=m9AFXEpdfzU Ксенококус і Чорна борода (Compsopogon coeruleus) - 0.2 мл / л протягом 10 днів На 16 день равлики Хелени загинули, водорості загинули. Решта мешканців, рибки цілі www.youtube.com/watch?v=A-QjSZZZb40 Чорна борода (Compsopogon coeruleus) і оленячий ріг (Compsopogon sp.) Після лікування іхтіофтіріоза костапуром равлики, гурамі мармурові та перлинні, анціструси, птерігопліхт, акулячий балу 0.17 мл / л щодня протягом 4 днів до 11 дня: Борода зблідла, перетворилася в білий ворс і зникла. Постраждала Гігантська валиснерия, старе листя згнили з кінця. Коренева система не постраждала, з'явилися нові паростки. Решта мешканців цілі www.aqa.ru/forum/kak-vnosit-saydeks-296003-page2 Чорна борода (Compsopogon coeruleus) і нитчасті водорості Скалярии 0.1-0.15 мл / л, 3 рази на тиждень валиснерия і водорості загинули. Анубиас, криптокорина, скалярии цілі www.aqa.ru/forum/saydeks-v-akvariume-dobro-ili-zlo-224993-page1 Чорна борода (Compsopogon coeruleus) і синьо-зелені водорості Тетра, райдужниці 0.2 мл / л протягом 13 днів (раз в тиждень 50% заміна води) Риби перенесли добре. Ехінодоруси, амбулія, бокопа, кабомба, Блікса не постраждали, навіть як-ніби стали рости краще. Чорна борода і синьо-зелені водорості загинули. Окремі листи апоногетона Криспус вкрилися коричневими плямами. Загинули старе листя валиснерия, молоде листя в хорошому стані www.akva-dv.ru Чорна борода (Compsopogon coeruleus) через надлишок органіки і перенаселення акваріума мечоносці, моллінезіі, креветки 0.3 мл / л точково зі шприца на водорості протягом 5 днів Мешканці не постраждали. На 1 день водорості почервоніли, потім почали біліти і на 5 добу їх повністю обскубли риби vk.com/id48361693
www.youtube.com/watch?v=MsiaKpVGNvs Чорна борода (Compsopogon coeruleus) Кардинали, неон, корідораси штреба, корідораси панда, равлики 0 Чорна борода на пластиковому макеті рослини після обробки сайдекс 0.2 мл / л щодня протягом 13 днів. Зліва-направо: 1, 7 і 13 дні (Геннадій_К; www.akva-dv.ru)

Іноді препарат вноситься для профілактики в концентрації 0.06-0.07 мл / л щодня. Передбачається, що альдегід бореться з хвороботворними мікроорганізмами (бактеріями, вірусами, грибами та ін.).

Купити Сайдекс для акваріума. Спецпропозиція!

Використовувати Cidex для акваріума з активатором або без нього?
Коли вносити Сайдекс, вдень або вночі?
Використовувати Cidex для акваріума з активатором або без нього?
Php?
Com/watch?
Com/watch?
Com/watch?

Новости